Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Οι εταιρείες της Silicon Valley πιστεύουν ότι τα έξυπνα γυαλιά,θα αντικαταστήσουν μια μέρα το smartphone

Ο διευθύνων σύμβουλος της Magic Leap*, Rony Abovitz πιστεύει ότι τα μυστηριώδη γυαλιά της εταιρίας του θα μπορέσουν μια μέρα να αντικαταστήσουν «τα τηλέφωνα σας, τα λαπτοπ και τα ταμπλετ σας» είπε σε συνδιάσκεψη στο Recode’s Code .

Είναι μια τολμηρή άποψη.
Αλλά δεν είναι ο μόνος που ισχυρίζεται ότι το smartphone θα μπορούσε, μια μέρα, να πεθάνει.
Μόλις τον προηγούμενο χρόνο ο Mark Zuckerberg ιδρυτής του facebook ισχυρίστηκε ότι η εικονική πραγματικότητα δηλαδή η τεχνολογία που προβάλλεις ψηφιακές εικόνες στον πραγματικό κόσμο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει οτιδήποτε βλέπουμε σε μία οθόνη.
Η Microsoft έχει ισχυριστεί κάτι παρόμοιο μέσω του διευθύνοντα συμβούλου της Satya Nadella.
Και αναφέρονται στις ηλεκτρονικές συσκευές υπερσύγχρονων υπερυπολογιστών που θα φοριούνται στο κεφάλι.
Και βέβαια δεν είναι περίεργο που είναι ελκυστικές αυτές οι υποθέσεις:
Εάν ένα ζευγάρι γυαλιά μπορεί να προβάλλει τα μηνύματα σου, τα e-mail σου, τις αναφορές σου και το Netflix μπροστά στα μάτια σου τότε γιατί να κουβαλάς μαζί σου ένα τηλέφωνο;
Για την ώρα τα γυαλιά της Microsoft -holo lens ή της Intel -Prototype vaunt(1) είναι περιορισμένων δυνατοτήτων.
Όμως σιγά-σιγά θα φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο.
Και τώρα η χρονική στιγμή φαίνεται να είναι ώριμη και για αυτήν την ιδέα.
Αυτή τη στιγμή στην Silicon Valley έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση γύρω από το εθισμό στο κινητό τηλέφωνο και κατά πόσο είναι υγιές για τους νέους ανθρώπους να είναι τόσο προσκολλημένοι με τις συσκευές τους.
Τα έξυπνα γυαλιά-Smart Glasses(4)- από την άλλη,αποτελούν μία αρκετά καλή εναλλακτική.
Αν η πληροφορία προβάλλεται κατευθείαν μέσα στα μάτια μας θα μπορούσε να περιορίσει τα άτομα που σαν ζόμπι κυκλοφορούν κοιτώντας χαμηλά στις μεταλλικές παραλληλόγραμμες συσκευές τους.
Αν η πληροφορία προβάλλεται όπως και όποτε τη θέλουμε τότε δεν θα υπάρχει λόγος για ανούσιο swiping στο facebook.
Παρ' όλα αυτά είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τέτοιο μέλλον.
Ο ίδιος ο Zuckerberg έχει πει ότι απέχουμε τουλάχιστον μια δεκαετία ώσπου τα έξυπνα γυαλιά να κάνουν το μεγάλο άνοιγμα στην αγορά.
Και συνεχίζοντας επισημαίνει πως:
"Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα κακό.
Γιατί παρ΄όλο που οι ιδέες είναι ιδιοφυείς και η τεχνολογία εντυπωσιακή, ανησυχώ ότι ως κοινωνία δεν είμαστε προετοιμασμένοι να υποδεχθούμε υπολογιστές να θα προβάλουν πληροφορίες τόσο κοντά στους εγκεφάλους μας.
Και οι λόγοι που συμβαίνει αυτό έχουν να κάνουν με το Facebook, το YouTube, τα ψεύτικα νέα και τους blogers τύπου Logan Paul**"

Δεν είμαστε έτοιμοι
Πρώτα απ’ όλα οι προφανείς λόγοι.
Το Facebook και το Google κατακλύζονται αυτήν τη στιγμή από ψευδείς πληροφορίες- στην καλύτερη περίπτωση απλή παραπληροφόρηση και στην χειρότερη ελεγχόμενη προπαγάνδα η οποία υπονομεύει την αμερικανική δημοκρατία.(5)
Και οι δύο εταιρίες κάνουν βήματα ώστε να σταματήσουν αυτό το φαινόμενο με αυξημένη και βελτιωμένη αξιολόγηση και έλεγχο των ειδήσεων, αλλά και των πηγών τους. 
Παρ΄όλα αυτά υπάρχουν άτομα και ομάδες που βρίσκουν τρόπους να διαφύγουν τους ελέγχου.
Ακόμα και όταν το Facebook έλαβε αυστηρά μέτρα ενάντια σε απάτες με τα κρυπτονομίσματα και απαγόρευσε οποιαδήποτε διαφήμιση,πολλοί τα παρέκαμψαν με διάφορα τεχνάσματα.
Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στη διακίνηση ψευδών ειδήσεων στα μέσα δικτύωσης και πληροφόρησης που χρησιμοποιούμε.
Και όταν φοράς ένα ζευγάρι έξυπνων γυαλιών,κανείς δεν εγγυάται ότι ο έλεγχος δεν θα χαθεί.
Είναι κακό να μην μπορείς να εμπιστευθείς ένα άρθρο το οποίο διαβάζεις.
Ας αναλογιστούμε τι θα μπορούσε να συμβεί αν απατεώνες και παντός είδους ανόητοι και τεμπέληδες βρουν έναν τρόπο να προβάλλουν ψεύτικα πράγματα μπροστά στα μάτια μας.

Για να καταλάβουμε καλύτερα την κρισιμότητα της κατάστασης.
Τι θα γινόταν αν έναν καναπέ αξίας 1$ τον έκαναν να φαντάζει στα μάτια σου άκρως πολυτελέστατο  και τον αγόραζες 100$?
Κυκλοφορούν ήδη "αυτοκόλλητα" που εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες στον τρόπο που οι υπολογιστές βλέπουν τον κόσμο,ώστε να μας κάνουν να βλέπουμε πράγματα που δεν υπάρχουν ως αληθινά,κάτι σαν οπτικές ψευδαισθήσεις.
Εμπιστευόμαστε το Facebook, το twitter και το Google και πιστεύουμε ότι μας πληροφορούν αξιόπιστα και μας προσφέρουν τα πιο ενδιαφέροντα και σημαντικά γεγονότα της καθημερινότητάς μας, κυρίως γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή εξαιτίας του τρόπου που λειτουργούν.
Όμως πέρυσι, παρατηρήθηκε  πως ο αλγόριθμος μπορεί να προδώσει.
Ένα blog(2) τον προηγούμενο χρόνο έγραψε πως ένα υποτιθέμενο βίντεο για παιδιά τα έφερε σε επαφή με απαγορευμένο και ενήλικο περιεχόμενο και μάλιστα παίρνοντας εκατομμύρια views.
Το Facebook αντιμετωπίζει παρόμοια ζητήματα , καθώς επιχειρήσεις διαφόρων τύπων εφευρίσκουν τρόπους ώστε τα βίντεο τους χαμηλής ποιότητας να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της λίστας προβολής των ειδήσεων.
Πα΄όλα αυτά και πάλι,οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας μας ζητούν να παραδώσουμε τον έλεγχο των αισθήσεών μας σε έναν υπολογιστή μέσω των έξυπνων γυαλιών.
Εάν σήμερα, ένα ειδικό και αδίστακτο πρόσωπο ή ομάδα μπορεί να βρει τρόπους να μας κάνει  να παρακολουθούμε ένα βίντεο που δεν θέλουμε να δούμε, ο καθένας μπορεί να μαντέψει τι μπορεί να συμβεί και πως θα ήταν η καθημερινότητά μας,αν αυτές οι ομάδες έπαιρναν τον έλεγχο.
Και όπως αποδεικνύεται από το συμβάν με τον Logan Paul, ο αλγόριθμος μπορεί να κάνει λάθη.
Στο video που προκάλεσε την οργή, ο  Logan Paul(3), περπατάει μαζί με φίλους του στο δάσος Aokigahara, κοντά στο όρος Fuji στην Ιαπωνία, που είναι διαβόητο επειδή το προτιμούν πολλοί άνθρωποι όταν θέλουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους.
Στον περίπατό τους, βλέπουν έναν απαγχονισμένο άνδρα και αντιδρούν, αρχικά με αποτροπιασμό και μετά κάνοντας αστεία,
και όλα αυτά ο Logan Paul τα μαγνητοσκόπησε και τα ανέβασε στο κανάλι του!
Βέβαια ο Logan Paul υπέστη τις συνέπειες,αλλά κατόπιν ανθρώπινης παρέμβασης.
Δεν υπάρχει βέβαια λόγος να θεωρούμε ότι αυτά τα προβλήματα είναι άλυτα, και είναι σίγουρο ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα βρούμε τις λύσεις.
Αυτά λένε οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην Silicon Valley.
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου