Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Ο Alexander Grothendieck, ο ιδιοφυής μαθηματικός που αποκάλυψε διασυνδέσεις μεταξύ φαινομενικά ασύνδετων πεδίων και που στη συνέχεια εγκατέλειψε την κοινωνία.

Alexandre Grothendieck/Αλεξάντερ Γκρόθεντικ - γιατί άραγε κάποια μεγάλα μυαλά απαρνιούνται τα πάντα και γίνονται ερημίτες;
Τι έχουν ανακαλύψει για τη ζωή,
για τον πλανήτη μας,
για τον "κόσμο" και απαρνιούνται τα πάντα και γίνονται ερημίτες στα Πυρηναία, όπως ο  κορυφαίος μαθηματικός του εικοστού αιώνα Alexandre Grothendieck;
Ο Alexandre Grothendieck ήταν γιός ενός Ρώσου αναρχικού και μιας Γερμανίδας ακτιβίστριας, ο οποίος έζησε τα παιδικά του χρόνια ανάμεσα σε οικοτροφεία και στρατόπεδα συγκεντρώσεως. 
Αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960 ένας από τους κορυφαίους μαθηματικούς του εικοστού αιώνα. 
Η γνωριμία του με τα μαθηματικά έγινε ενώ ζούσε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γαλλία του Vichy.
Εκεί ο Alexander Grothendieck διδάχθηκε μαθηματικά από ένα κορίτσι, κρατούμενο και αυτό. που ονομαζόταν Μαρία. 
Η Μαρία δίδαξε στον Grothendieck, ο οποίος ήταν δώδεκα ετών, τον ορισμό του κύκλου: όλα τα σημεία που ισαπέχουν από ένα δεδομένο σημείο. 
Ο ορισμός τον εντυπωσίασε με "την απλότητα και τη σαφήνειά του", έγραψε χρόνια αργότερα. Η ιδιότητα της τέλειας στρογγυλότητας του φαινόταν μέχρι τότε "μυστηριώδης πέρα από κάθε λέξη"
* Εκτός από το μετάλλιο Fields, ο Alexandre Grothendieck είχε λάβει και το βραβείο Crafoord από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, αξίας 450.000 ευρώ, το οποίο αρνήθηκε, εξηγώντας ότι ο μισθός του ήταν υπεραρκετός!
Τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση για μαθηματικό, το μετάλλιο Fields, δίδαξε σε ονομαστά ιδρύματα όπως το Collège de France και το Institut des Hautes Études Scientifiques. 
Η συμβολή του εκείνα τα χρόνια οδήγησε σε τέτοιες ριζικές αλλαγές το τοπίο της μαθηματικής έρευνας, που για πολλούς συναδέλφους του o Alexandre Grothendieck θεωρείται ο μεγαλύτερος μαθηματικός της εποχής του.
Ο μαθηματικός του M.I.T. Michael Artin, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Grothendieck στις αρχές της δεκαετίας του '60, όταν τον ρώτησαν για τη συμβολή του Grothendieck είπε γελώντας - Λοιπόν, όλα άλλαξαν στον κλάδο μας, ήρθε και ήταν σαν τη μέρα με τη νύχτα. Ήταν μια επανάσταση!
Ήταν κοινός τόπος στους ερευνητές μαθηματικούς των τελευταίων δεκαετίων του εικοστού αιώνα ότι ο Alexandre Grothendieck ήταν ο μεγαλύτερος όλων, ο άνθρωπος που άλλαξε τα μαθηματικά της εποχής του όσο κανένας άλλος.
Ανακαλύψεις του επηρέασαν και άλλαξαν τον κόσμο των μαθηματικών!
Στην αρχή της δεκαετίας του 1970 το ενδιαφέρον του Grothendieck μετατοπίστηκε από τα μαθηματικά στην πολιτική και την οικολογία. 
Σταδιακά άρχισε να απομακρύνεται από την επιστημονική κοινότητα μέχρι που γύρω στο 1990 αποσύρθηκε σ’ ένα χωριό των Πυρηναίων όπου, με κύρια ενασχόληση το μυστικισμό και τη θρησκεία, πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σαν ερημίτης συναντώντας ελάχιστους ανθρώπους και αρνούμενος οποιαδήποτε δημόσια εμφάνιση. 
Πέθανε στις 13 Νοεμβρίου 2014 σε ηλικία 86 ετών.
Ήταν λοιπόν άλλος διαφορετικός μεγαλοφυής έφυγε για να απομονωθεί στα Πυρηναία μέχρι τον θάνατο του.
Σίγουρα κάτι πολύ περισσότερο γνώριζε από όλους εμάς εδώ κάτω...
* Εκτός από το μετάλλιο Fields, ο Alexandre Grothendieck είχε λάβει και το βραβείο Crafoord από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, αξίας 450.000 ευρώ, το οποίο αρνήθηκε, εξηγώντας ότι ο μισθός του ήταν υπεραρκετός!
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina