η ακολουθία Fibonacci....είναι παντού...
κωπηλατώντας, ταξιδεύω μαζί με τη γαλέρα μου σε αχαρτογράφητα νερά, προσαράζω σε ξεχασμένα λιμάνια και συλλέγω θησαυρούς... βλέπω πολλά, διαβάζω άλλα τόσα, καταγράφω ότι μου κεντρίζει το ενδιαφέρον και έχω μότο μου πως - το μονοπάτι της ζωής σ’ ένα γκρεμό τελειώνει Κι οπού ‘χει στην ψυχή φτερά, τ’ ανοίγει και γλιτώνει!!! τα νέα της γαλέρας λοιπόν...
Ετικέτες
- Άκου Ανθρωπάκο
- Αντωνόπουλος Γιώργος -photographer-photoreporter
- αυτάρκεια
- αυτοβελτίωση
- Δημήτρης Κούβελας
- ευ ζην
- η ζωή στον πλανήτη Γη
- θόρυβος
- κλιματική αλλαγή
- μαθαίνω
- νερό
- συνταγές υγείας
- υγεία-ευεξία
- φωτιές
- φωτογραφίες και μία λέξεις
- botanologia.gr
- covid-19
- MUDr Vassaras Alexandros
- ntina writes
- ntinas photo
- Robert Lanza
Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022
ακούστε την ονειρεμένη "τρίλια του διαβόλου"του Giuseppe Tartini
κάθε ανάπτυξη που προκύπτει από μια αρχή,
σε κάθε σφαίρα δραστηριότητας όπου,το πνεύμα περνά από την δυνητικότητα στην πράξη και ενδύεται μιά ορατή μορφή" Antoine Fabre d'Olivet
Giuseppe Tartini
Giuseppe Tartini
tartini devil's trill sonata
ntina
Flying Elephants Presents
http://www.ashesandsnow.com/en/flash-popup.php#
αφού ανοίξετε τον σύνδεσμο μπείτε στο explore, μετακινείστε τον κένσορα και πατείστε να ανοίξουν οι φωτογραφίες και...
αφού ανοίξετε τον σύνδεσμο μπείτε στο explore, μετακινείστε τον κένσορα και πατείστε να ανοίξουν οι φωτογραφίες και...
απολαύστε φωτογραφίες και μουσική!!!
ntina
Πυθαγόρας πρώτος ωνόμασε την των όλων περιοχήν "κόσμον" εκ της εν αυτώ τάξεως
Ralph Waldo Emerson, και όταν μιλάμε για την φύση έχουμε ταυτόχρονα στο μυαλό μας μιά πολύ ποιητική έννοια και μιά συγκεκριμένη...
όταν μιλάμε για την φύση εννοούμε την συνολική εντύπωση που σχηματίζεται από όλα μα όλα τα φυσικά αντικείμενα...
είναι το κομμένο δέντρο όπως το βλέπει ο ξυλοκόπος,
είναι το κομμένο δέντρο όπως το φαντάζεται ο ποιητής...
ntina
Hans Glaser - Η μάχη των UFO της Νυρεμβέργης το 1561
Ένα πρωινό στις 14 Απριλίου του 1561, την αυγή γύρω στις 4-5πμ, ένα φοβερό περιστατικό εμφανίστηκε κοντά στον Ήλιο, πάνω από την Νυρεμβέργη, το οποίο είδαν πολλοί άνθρωποι.
Αρχικά εμφανίστηκαν στον ήλιο δύο κόκκινα σαν αίμα τόξα, όπως όταν η Σελήνη είναι στο τελευταίο τέταρτο.
Ο ήλιος πάνω και κάτω ήταν σαν αίμα, αλλά μέσα υπήρχε μία "μπάλα" στο
χρώμα του σιδήρου.
Επίσης υπήρχαν και άλλες τριγύρω, άλλες σαν βάση στήλης, άλλες σε κάποιο σχηματισμό όπως ευθείας και τετραγώνου και, κάποιες ξέχωρες, μόνες τους.
Όλες σε ανάλογα χρώματα.
Αυτές οι σφαίρες άρχισαν να "παλεύουν" αναμεταξύ τους.
Κάποιες έφευγαν μακριά και άλλες πήγαιναν προς τον ήλιο.
Αυτό συνέβαινε για καμιά ώρα.
Μετά το τέλος της μάχης, σα να μην άντεχαν άλλο την κούραση έπεσαν στη γη με ένα τεράστιο καπνό.
Στη συνέχεια εμφανίστηκε ένα τεράστιο μαύρο πολύ χοντρό και μακρύ ακόντιο, η αιχμή του, που "έδειχνε" προς τα δυτικά.
Αυτά συνέβησαν σύμφωνα με τον Hans Glaser, έναν δημοσιογράφο της εποχής, ο οποίος φιλοτέχνησε και την σχετική απεικόνιση.
Μυστηριώδης και με μεγάλες εκπλήξεις ο νάνος πλανήτης Δήμητρα
Το διαστημικό σκάφος Dawn της NASA φωτογράφησε τον πλανήτη – νάνο Δήμητρα (Ceres) στις 19 φεβρουαρίου 2015, από απόσταση 46.000 χιλιομέτρων αποκαλύπτοντας ότι δίπλα στο μυστηριώδες φωτεινό σημείο που είχε παρατηρηθεί σε έναν κρατήρα του,υπάρχει και δεύτερο αλλά λιγότερο φωτεινό σημείο.
Σύμφωνα με τον Chris Russell, ερευνητή της αποστολής Dawn, «θα μπορούσε να είναι η απαρχή ενός ηφαιστείου, όμως πρέπει να δούμε εικόνες με καλύτερη ανάλυση για να οριστικοποιηθούν τέτοιες γεωλογικές ερμηνείες».
Το διαστημικό σκάφος Dawn εκτοξεύτηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2007, με στόχο την κύρια ζώνη των αστεροειδών, που βρίσκονται μεταξύ του Άρη και του Δία.
Στις 26 Ιουνίου 2011 το Dawn προσέγγισε τον αστεροειδή Εστία (Vesta) και παρέμεινε σε τροχιά γύρω του μέχρι το 2012 στέλνοντας στη Γη 30.000 φωτογραφίες του.
Το Dawn θα χρησιμοποιήσει το σύστημα προώθησης ιόντων που διαθέτει για να μπει σε τροχιά γύρω από τη Δήμητρα στις 6 Μαρτίου 2015.
Έτσι στους επόμενους μήνες οι επιστήμονες της αποστολής ελπίζουν να φτάσουν σε μια βαθύτερη κατανόηση της προέλευσης και της εξέλιξης του νάνου-πλανήτη μελετώντας την επιφάνειά του. Και βέβαια να επιλύσουν το παζλ με τα μυστηριώδη φωτεινά σημεία …
Infographic: Ζώντας στον πλανήτη-νάνο Δήμητρα (Ceres)
Μυστηριώδη "πυραμίδα" κρύβει ο νάνος πλανήτης Δήμητρα
Η Δήμητρα είναι ένα μεγάλο μυστήριο.
Η μη επανδρωμένη αποστολή Dawn της NASA ενώ βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη-νάνο Δήμητρα εντόπισε μια πτύχωση του εδάφους που θυμίζει πυραμίδα.
Κινούμενο σε ύψος 4.400 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Δήμητρας το Dawn σαρώνει την επιφάνεια του πλανήτη νάνου με υπέρυθρη ακτινοβολία ώστε να συλλέξει δεδομένα για τη χημική σύσταση του εδάφους.
Στις φωτογραφίες βλέπουμε ένα ασύνηθες βουνό που απότομες πλαγιές που ξεπετάγεται στο κατά τ΄άλλα ομαλό έδαφος της Δήμητρας.
Εκτιμάται ότι το όρος αυτό έχει μέγεθος παρόμοιο με το Λευκό Όρος των Άλπεων.
Η Δήμητρα είναι ο μικρότερος πλανήτης νάνος του Ηλιακού μας συστήματος και ο μόνος που βρίσκεται μέσα στην Κύρια Ζώνη Αστεροειδών.
Λόγω του μικρού της μεγέθους, η Δήμητρα δεν έχει φωτογραφηθεί σε μεγάλη ανάλυση από τη Γη.
Η διαστημοσυσκευή Dawn της NASA μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Δήμητρα τις 6 Μαρτίου 2015[. Σε φωτογραφίες που τράβηξε η συσκευή τις 19 Φεβρουαρίου διακρίνονται δύο περιοχές με υψηλή λευκαύγεια μέσα σε ένα κρατήρα, των οποίων η ανακλαστικότητα θεωρείται ότι οφείλεται στην παρουσία πάγου ή αλάτων΄
Μεγάλες εκπλήξεις κρύβει ο νάνος πλανήτης Δήμητρα
Όσο πιο πολύ το διαστημόπλοιο Dawn προσεγγίζει τη Δήμητρα, τόσο πιο περίπλοκη γίνεται η εικόνα του νάνου πλανήτη που αποκαλύπτεται στους επιστήμονες.
Αυτό επιβεβαιώνει και η πιο πρόσφατη ανακάλυψη του διαστημικού σκάφους, το οποίο εντόπισε αρκετά ακόμη φωτεινά σημεία στο παγωμένο ανάγλυφο, όπως επίσης κι ένα εξόγκωμα που μοιάζει με πυραμίδα.
Η συγκεκριμένη ανακάλυψη σημαίνει πως η Δήμητρα, ένα από τα αρχαιότερα «απολιθώματα» του ηλιακού μας συστήματος, κρύβει αρκετές ανατροπές σε όσα ανέμεναν οι επιστήμονες.
«Με δεδομένο πως γνωρίζαμε πολύ λίγα για τη Δήμητρα, πιστεύαμε πως θα έκρυβε εκπλήξεις.
Προσωπικά, ωστόσο, δεν περίμενα ποτέ ότι σε αυτές τις εκπλήξεις θα περιλαμβάνονταν μια πυραμιδοειδής δομή και φωτεινές κουκκίδες»,
ανέφερε στους Los Angeles Times ο Κρίστοφερ Ράσελ, πλανητικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και επιστημονικός επικεφαλής της αποστολής.
Η Δήμητρα είναι ένας από τους πέντε νάνους πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα και το μεγαλύτερο ουράνιο σώμα στη ζώνη αστεροειδών, την περιοχή ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία που καταλαμβάνεται από εκατοντάδες διαστημικούς βράχους κάθε μεγέθους.
Οι αστεροειδείς προορίζονταν για «δομικοί λίθοι» πλανητών που δεν κατάφεραν τελικά να δημιουργηθούν,
ενώ οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μελετώντας τους μεγαλύτερους πρωτοπλανήτες της ζώνης – πρώτα τον αστεροειδή Εστία,
και τώρα τη Δήμητρα– η αποστολή Dawn θα μπορούσε να αποκαλύψει νέα στοιχεία για την πρώιμη ανάπτυξη του ηλιακού μας συστήματος.
Αρκετά πριν το διαστημόπλοιο φτάσει στον νάνο πλανήτη, κάτι που έγινε τον Μάρτιο, ήδη είχαν διατυπωθεί πολλά σενάρια για το ανάγλυφό του.
Πολλοί ερευνητές υποπτεύονταν ότι η Δήμητρα, η οποία φαινόταν πως διαθέτει μεγάλα αποθέματα σε πάγο, θα είχε μια σχετικά ομαλή και σχετικά πρόσφατα σχηματισμένη επιφάνεια.
Εντούτοις, καθώς το σκάφος πλησίαζε στον προορισμό του, έπειτα από ένα ταξίδι 7 ετών, οι εικόνες που έστελνε πίσω στη Γη αποκάλυπταν ένα πιο τραχύ ανάγλυφο, γεμάτο με κρατήρες. Ακόμη πιο παράξενο ήταν ένα μυστηριώδες φωτεινό σημείο, που έμοιαζε να ακτινοβολεί σαν φάρος.
Μάλιστα, προσεγγίζοντας τη Δήμητρα ακόμη περισσότερο, το φωτεινό σημείο φάνηκε πως ήταν δύο κουκκίδες.
Τώρα, οι νέες εικόνες δείχνουν πως η αμυδρότερη κουκκίδα αποτελείται στην πραγματικότητα από οκτώ επιμέρους μικρότερα σημεία.
«Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο για το τι πρόκειται.
Πιθανόν να είναι άλας ή πάγος», σημείωσε ο Ράσελ.
«Θα μπορέσουμε να πάρουμε απάντηση όταν το σκάφος περάσει ξανά πάνω από την περιοχή.
Από το περίγραμμα του εδάφους, φαίνεται πως δεν πρόκειται για κάποιον λόφο αλλά για μία λεκάνη.
Ωστόσο, πρέπει να ολοκληρώσουμε την εξέταση της περιοχής, ώστε να καταλήξουμε στην ακριβή τοπογραφία της», επισήμανε.
Προς τα παρόν, πάντως, ακόμη και η αποκάλυψη των οκτώ σημείων αποτελεί μία πολύτιμη πληροφορία για τους ερευνητές. «Αυτό σημαίνει πως το φαινόμενο που κρύβεται πίσω από τη μεγαλύτερη κουκκίδα μπορεί να λειτουργήσει και σε μικρότερη κλίμακα», προσθέτει.
Αν ωστόσο βρεθεί αυτό το φαινόμενο, θα αποκαλύψει πληροφορίες και για το υπέδαφος της Δήμητρας.
Την ίδια στιγμή, εξίσου εντυπωσιακή είναι και η δεύτερη ανακάλυψη του Dawn, δηλαδή ένα όρος με μορφή πυραμίδας και ύψος 4,8 χιλιομέτρων.
«Δεν ξέρουμε τίποτε ακόμη για τον τρόπο που δημιουργήθηκε, ούτε και πώς πήρε το συγκεκριμένο σχήμα», συμπληρώνει ο Ράσελ.
«Για όλη την ερευνητική ομάδα, ήταν ένα εντελώς αναπάντεχο εύρημα.
Αν και υπάρχουν γεωλογικές διεργασίες στη Γη που δημιουργούν ογκώδη αναχώματα στην περιοχή της Αρκτικής.
Αυτές οι δομές, πάντως, έχουν μικρότερο μέγεθος, με συνέπεια το όρος στη Δήμητρα να είναι μοναδικό».
Σε κάποιες πλαγιές του όρους, υπάρχουν φωτεινές κατακόρυφες λωρίδες.
«Είναι πιθανό να αποτελούνται από το ίδιο υλικό με τις φωτεινές κουκκίδες.
Θα πρέπει να τις μελετήσουμε με μεγαλύτερη ευκρίνεια, για να το διαπιστώσουμε».
Το Dawn διαγράφει τροχιές γύρω από τη Δήμητρα, σε ύψος περίπου 4.350 χιλιομέτρων.
Εξαφανίστηκε ξαφνικά ο κοντινότερος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα
οι πληροφορίες δημοσιεύτηκαν στις 30/10/2015 |
οι επιστήμονες ψάχνουν την αιτία
Ο πλησιέστερος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα, ο Alpha Centauri Bb κυριολεκτικά εξαφανίστηκε, ενώ νέες έρευνες υποστηρίζουν ότι πιθανότατα ήταν απλώς ένας πλανήτης φάντασμα στα δεδομένα της NASA.
Ο πλανήτης, που πιστεύεται ότι είχε ίδια μάζα με τη Γη, χαιρετίστηκε ως «ορόσημο», όταν ανακοινώθηκε η ανακάλυψη του το 2012 στο περιοδικό Nature.
Η ανακάλυψη ενθουσίασε τον κόσμο για την εύρεση των γειτονικών κόσμων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή στο σύστημα Άλφα του Κενταύρου που βρίσκεται περίπου 4,3 έτη φωτός μακριά και «φιλοξενεί» ήδη χαρακτήρες ταινιών επιστημονικής φαντασίας, όπως τα Transformers και τα πλάσματα του Avatar.
Αυτό ο συγκεκριμένος εξωγήινος κόσμος όμως, δεν θα ήταν ένα καλό μέρος για να ψάξουμε για ζωή, καθώς η απόσταση από το μητρικό άστρο του είναι το 1/10 της απόστασης Ερμή-Ηλιου πράγμα που σημαίνει ότι η επιφάνεια του θα είναι στην καλύτερη καλυμμένη με καυτό μάγμα και λιωμένα πετρώματα.
Ωστόσο μία πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας αναφέρει ότι ο πλανήτης όχι απλά εξαφανίστηκε, αλλά πιθανότατα δεν υπήρξε ποτέ.
Οπως αναφέρει ο Χαβιέ Ντουμουσκέ από το Κέντρο Αστροφυσικής του Χάρβαρντ Σμιθσόνιαν, επικεφαλής της ομάδας που είχε ανακαλύψει τον πλανήτη το 2012:
«Δεν είμαστε 100 τοις εκατό σίγουροι, αλλά πιθανώς ο πλανήτης δεν υπάρχει»
Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που ένας ολόκληρος πλανήτης εξαφανίζεται.
Το 2005, ο Πολωνός αστρονόμος Μασιέ Κονάκι παρουσίασε στοιχεία που αποδείκνυαν ότι το HD 188753, ένα συμπαγές σύστημα τριών αστέρων, περιείχε έναν αέριο πλανήτη παρόμοιο με τον Δία.
Ομως, δύο χρόνια αργότερα, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι η ανακάλυψή του ήταν ανακριβής.
Ο Ντουμουσκέ βρήκε αρχικά τον πλανήτη στο Αλφα του Κενταύρου παρακολουθώντας το φως του άστρου Αλφα του Κενταύρου Β να μετατοπίζεται προς το μπλε άκρο του φάσματος, στη συνέχεια, το κόκκινο, σε τακτά χρονικά διαστήματα, δείχνοντας ότι κινείται προς ή μακριά από σώμα.
Το αστέρι φαινόταν να κινείται εμπρός και πίσω περίπου κάθε τρεις ημέρες, σαν να επηρεάζονταν από ένα μικρό πλανήτη σε τροχιά.
Κάποιοι αμφισβήτησαν την ανακάλυψη, συμπεριλαμβανομένου του αστρονόμου Άρτι Χάτζε από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, ο οποίος δημοσίευσε μια σκεπτικιστική ανάλυση.
Φαίνεται τώρα ότι μάλλον είχε δίκιο.
Φανταστείτε κάποιον που προσπαθεί να ακούσει ένα κονσέρτο για πιάνο, αλλά ακούει μόνο λίγες νότες κάθε 10 λεπτά.
Οσο έμπειρος κι αν είναι θα μπορούσε να μπερδέψει πχ τον Μπαχ με τον Μπετόβεν.
Αντίστοιχα, ένας αστρονόμος που κοιτάζει ένα αστέρι μόνο λίγες φορές την εβδομάδα, όπως έκανε ο Ντουμουσκέ, μπορεί ομοίως να ξεγελαστεί.
Προς επιβεβαίωση αυτής της θεωρίας, ο Βίνες Ρατζπάουλ, ένας μεταπτυχιακός φοιτητής αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έδειξε ότι τα λεπτά μοτίβα του φωτός, προκαλούνται από τα πράγματα που δεν έχουν απαραίτητα να κάνουν με έναν πλανήτες στην επιφάνεια του άστρου, όπως ηλεκτρονικός «θόρυβος» στον εξοπλισμό, ή έλξη άλλων άστρων, που θα μπορούσαν να μπερδέψουν έναν αστρονόμο και να τα περάσει για πλανήτες
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
sciencealert.comdailymail.co.uk
iefimerida.gr
Stephen Hawking: «Δεν είναι αιώνιες φυλακές οι μαύρες τρύπες, είναι πιθανόν να είναι πύλες για άλλα σύμπαντα.
Ο διάσημος αστροφυσικός παρουσίασε νέα δεδομένα για τις μυστηριώδεις μελανές οπές
Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν την Δευτέρα στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ όπου ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ έδωσε μια διάλεξη για τι άλλο;
Τις μαύρες τρύπες οι οποίες αποτελούν το βασικό ερευνητικό του αντικείμενο εδώ και δεκαετίες.
Ο βρετανός επιστήμονας με τον δικό του πάντοτε ξεχωριστό από κάθε άποψη τρόπο αναφέρθηκε στα όσα γνωρίζουμε σήμερα για τις μελανές οπές αλλά και σε όσα πιστεύει πλέον ο ίδιος για αυτές με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις παρατηρήσεις και τα ευρήματα των τελευταίων ετών.
Πως είναι και τι κάνουν
«Οι μαύρες τρύπες δεν είναι οι αιώνιες φυλακές που κάποτε πιστεύαμε ότι ήταν.
Η ύλη μπορεί να διαφύγει από μια μαύρη τρύπα και ίσως να καταλήγει σε κάποιο άλλο Σύμπαν.
Αν λοιπόν νιώθεις ότι είσαι μέσα σε μια μαύρη τρύπα μην εγκαταλείψεις την προσπάθεια, υπάρχει δρόμος διαφυγής» ανέφερε ο Χόκινγκ με την μηχανική του φωνή στην κατάμεστη αίθουσα.
«Οι μαύρες τρύπες είναι πιο παράξενες από οτιδήποτε έχουν φανταστεί οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας αλλά παρά το ότι ο Αϊνστάιν αμφισβητούσε την ύπαρξη τους αυτές είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι υπάρχουν.
Η πρόσφατη ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων είναι μια στερεή απόδειξη της ύπαρξης τους» ανέφερε ο 74χρονος επιστήμονας που πάσχει από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση η οποία τον έχει καθηλώσει σε αναπηρική καρέκλα αλλά συνεχίζει να εργάζεται, να δίνει διαλέξεις σε όλο τον κόσμο και να γράφει βιβλία.
«Το μέγεθος μιας μαύρης τρύπας διαφέρει.
Μπορεί να έχει διάμετρο περίπου δύο δισ. χλμ αλλά μπορεί να είναι και πολύ μικρές έχοντας μέγεθος παρόμοιο με εκείνο ενός βουνού.
Είναι πιθανό μάλιστα να καταφέρουν οι ερευνητές στο CERN ή σε άλλο επιταχυντή να καταφέρουν να δημιουργήσουν μια μίνι μαύρη τρύπα» ανέφερε ο Χόκινγκ και είπε χαριτολογώντας ότι «αν τα καταφέρουν φυσικά θα πρέπει να μου απονείμουν το βραβείο Νομπέλ».
Ο Χόκινγκ έχει αναθεωρήσει την αρχική του άποψη ότι οι πληροφορίες της ύλης που πέφτουν μέσα σε μια μαύρη τρύπα καταστρέφονται.
«Είναι σαν να βάζεις φωτιά σε μια εγκυκλοπαίδεια.
Οι πληροφορίες δεν χάνονται αν κρατήσεις τις στάχτες αλλά βέβαια είναι δύσκολο να τις διαβάσεις.
Οι μαύρες τρύπες αποτελούν τους πιο αποδοτικούς σκληρούς δίσκους στο Σύμπαν.
Το πώς καταφέρνουν να αποθηκεύουν τόσο μεγάλο όγκο δεδομένων είναι μεγάλο μυστήριο που προσπαθούμε σκληρά να φωτίσουμε» ανέφερε Χόκινγκ που στο τέλος της ομιλίας του μίλησε για την ανάγκη του ανθρώπινου είδους να βρει κατοικήσιμους κόσμους στο Σύμπαν και να τους αποικήσει γιατί στη Γη δεν μπορούμε να επιβιώσουμε ως είδος για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Είναι πιθανόν να είναι πύλες για άλλα σύμπαντα.
Οι μαύρες τρύπες δεν είναι τελικά τόσο… μαύρες ενώ, παρόλο που εγκλωβίζουν ακόμη και το φως, ενδεχομένως αφήνουν κάποια δίοδο διαφυγής – η οποία μάλιστα πιθανόν να οδηγεί και σε κάποιο άλλο σύμπαν.
Αυτά ήταν τα βασικά σημεία της ομιλίας που έδωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο Στίβεν Χόκινγκ στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Ο διάσημος Βρετανός φυσικός βρέθηκε στο αμερικανικό ίδρυμα για να ενισχύσει την πρωτοβουλία ίδρυσης ενός ερευνητικού κέντρου με αντικείμενο τις μαύρες τρύπες.
«Οι μαύρες τρύπες δεν είναι αιώνιες φυλακές, όπως νομίζαμε κάποτε», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του, σύμφωνα με την εφημερίδα Boston Globe. «Υπάρχει η δυνατότητα διαφυγής, πιθανόν μέσω ενός άλλου σύμπαντος».
Μέσα σε μία περίπου ώρα, ο Χόκινγκ περιέγραψε τα σημαντικότερα ορόσημα για την επιστημονική κατανόηση των μελανών οπών, οι οποίες σχηματίζονται όταν ένας αστέρας μεγάλης μάζας ξεμείνει από «πυρηνικά καύσιμα» και καταρρεύσει υπό την επίδρασης της ίδιας της βαρύτητάς του.
Πρόσθεσε πως χρειάστηκε αρκετά χρόνια για να συμπεράνει πως οι μαύρες τρύπες όντως υπάρχουν και εκπέμπουν ακτινοβολία. «Αν και είναι πιο παράξενες από οτιδήποτε έχουν επινοήσει οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, η ύπαρξή τους είναι δεδομένη για την επιστήμη», συμπλήρωσε.
Ο Βρετανός φυσικός αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων από το πείραμα Advanced LIGO στις ΗΠΑ, η οποία εκτός των άλλων ήταν η πρώτη φορά που δύο μαύρες τρύπες «πρόδωσαν» άμεσα την παρουσία τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διάμετρος μίας μαύρης τρύπας μπορεί να αγγίζει και τα 1,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, όσο περίπου η απόσταση του Δία από τη Σελήνη, ή το μέγεθός της να μην ξεπερνά ένα βουνό.
Επίσης, είναι πιθανόν να δημιουργηθούν μικροσκοπικές μαύρες τρύπες από τις συγκρούσεις στον επιταχυντή LHC στο CERN στη Γενεύη.
Χαριτολογώντας συμπλήρωσε πως, σε μία τέτοια περίπτωση, θα κέρδιζε το βραβείο Νόμπελ.
Μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του Βρετανού φυσικού ήταν ότι προέβλεψε θεωρητικά πως οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, η οποία έχει ονομαστεί ακτινοβολία Χόκινγκ.
Παράλληλα, έχει αφιερώσει αρκετά χρόνια έρευνας στο «παράδοξο της χαμένης πληροφορίας», ένα γρίφο που εδώ και τέσσερις δεκαετίες κατατρύχει τους επιστήμονες, αφού φέρνει σε αντίθεση τους δύο βασικούς «πυλώνες» της φυσικής – τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας και την Κβαντική φυσική.
Σύμφωνα με τη Γενική Σχετικότητα, καθώς μια μαύρη τρύπα «καταπίνει» για πάντα τα φωτόνια και τα σώματα που θα βρεθούν μέσα στην «εμβέλεια» του πανίσχυρου βαρυτικού της πεδίου, καταστρέφει για πάντα και τις περισσότερες πληροφορίες που είναι κωδικοποιημένες σε αυτά.
Έτσι, από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, αυτές οι πληροφορίες δεν μπορούν να ανακτηθούν από έναν εξωτερικό παρατηρητή.
Με βάση όμως την Κβαντική φυσική, η πληροφορία δεν μπορεί να εξαφανισθεί και θα πρέπει να διατηρείται πάντοτε.
Αυτή η αντίφαση ονομάστηκε «παράδοξο της χαμένης πληροφορίας» και απασχολεί τους φυσικούς, η οποία αναζητούν μία λύση που θα εναρμόνιζε τις δύο θεωρίες.
Αν και αρχικά ο Χόκινγκ υποστήριζε πως οι πληροφορίες χάνονται για πάντα, στην πορεία διαπίστωσε πως είχε κάνει λάθος. «Είναι σαν να κάψει κανείς μία εγκυκλοπαίδεια», είπε στην ομιλία του. «Οι πληροφορίες δεν έχουν χαθεί, αφού βρίσκονται στις στάχτες.
Ωστόσο, είναι δύσκολο να ανακτηθούν».
Αυτό σημαίνει πως οι μαύρες τρύπες είναι οι καλύτεροι «σκληροί δίσκοι» στο σύμπαν, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια, που προσπαθούμε σκληρά να εξιχνιάσουμε, είναι με ποιον τρόπο μπορούν να αποθηκεύουν τόσο όγκο πληροφοριών», κατέληξε.
πηγές:naftemporiki.gr
Η εξάσκηση στη σιωπή
αν ποτέ δεν δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να νιώσει την σιωπή......
ο εσωτερικός σας διάλογος θα αποτελεί πάντα σοβαρό παράγοντα σύγχυσης και πλάνης....
Deepak Chopra
ο εσωτερικός σας διάλογος θα αποτελεί πάντα σοβαρό παράγοντα σύγχυσης και πλάνης....
Deepak Chopra
Galatea of the Spheres.....
η Γαλάτεια των σφαιρών και βέβαια Salvador Dali
Glenn Gould - Turkish March και η δύναμη της μουσικής
Σίγουρα και το θέμα δεν μας είναι άγνωστο.
Όλοι μας έχουμε νιώσει τη δύναμη της μουσικής.
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε καταλάβει πόσο η μουσική επηρεάζει την ψυχολογικής μας κατάσταση.
Πόσο μας εμπνέει.
Πόσο μας χαλαρώνει.
Πόσες φορές μας έχει μεταφέρει στα ουράνια.
Πόσο μας εκνευρίζει.
Η μουσική μπορεί να μας ταξιδέψει στο χώρο και στο χρόνο.
Μπορεί να μας ταξιδέψει στον χώρο των συναισθημάτων και των συγκινήσεων.
Αυτό δεν είναι κάποιος μύθος,είναι μια παγκόσμια αλήθεια. Η ιδέα ότι η μουσική μπορεί να επιδρά στην υγεία και στη συμπεριφορά όπως επίσης και ότι μπορεί να έχει θεραπευτικές επιδράσεις, γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα.
Ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας, ήδη γνώριζαν και αναφέρονται στις ευεργετικές επιδράσεις της μουσικής πάνω στον άνθρωπο.
Πρόσφατες επιστημονικά έγκυρες έρευνες έδειξαν, ότι η ακρόαση της μουσικής του Mozart μπορεί να βελτιώνει τις χωρο-χρονικές ικανότητες αντίληψης των σπουδαστών κολεγίου.
Rondo Alla Turca του Mozart
ο πιανίστας είναι ο Glenn Gould!
Ας αφήσουμε αυτόν τον μεγάλο πιανίστα να μας μαγέψει!
Τα βότανα μπορούν να θεραπεύσουν το σώμα μας!
Μπορούν να μας χαρίσουν υγεία!
Μπορούν να μας χαρίσουν ενέργεια!
Τα βότανα μπορούν να θεραπεύσουν το σώμα μας!
Μπορούν να μας χαρίσουν υγεία!
Μπορούν να μας χαρίσουν ενέργεια!
Μπορούν να θεραπεύσουν τον νου μας!
Μπορούν να θεραπεύσουν την καρδιά μας!
Η βοτανική είναι μια επιστήμη συμπαντική!
Έτσι και η μουσική -μας λέει ο Φαμπρ ντ' Ολιβέ- είναι επιστήμη συμπαντική, μιά επιστήμη χωρίς την οποία δεν μπορεί κανείς να διεισδύσει στην εσώτερη ουσία των πάντων!!!
Μπορούν να θεραπεύσουν την καρδιά μας!
Η βοτανική είναι μια επιστήμη συμπαντική!
Έτσι και η μουσική -μας λέει ο Φαμπρ ντ' Ολιβέ- είναι επιστήμη συμπαντική, μιά επιστήμη χωρίς την οποία δεν μπορεί κανείς να διεισδύσει στην εσώτερη ουσία των πάντων!!!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)