Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Η πιο απαγορευμένη ταινία του Ελληνικού Σινεμά (Το Πειραματόζωο 1975)

Πριν καν μάθουμε τον…Big Brother παγκοσμίως , φαίνεται πως ο σκηνοθέτης Γιάννης Κοκκόλης τον ανακάλυψε πρώτος μόνος του!

Αποφάσισε να δημιουργήσει μια ταινία εν αγνοία του ίδιου του πρωταγωνιστή!
Συγκεκριμένα:
Διάλεξε έναν απλό καθημερινό άνθρωπο , 36 ετών και υπάλληλο του ΟΤΕ , και χωρίς εκείνος να το γνωρίζει άρχισε να τον μαγνητοσκοπεί , παραβιάζοντας έτσι το απόρρητο της ιδιωτικής του ζωής!
Του ρίχνουν δίπλα του μια όμορφη γυναίκα , η οποία αρχικά ήταν η Μαρία Αλιφέρη! Γρήγορα όμως αποχωρεί από τα γυρίσματα φοβισμένη για το όλο εγχείρημα…και αντικαθίσταται από κάποια άλλη.

Τον σκοπό της γυναίκας μπορείτε να τον δείτε στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο που ακολουθεί με υπογραφή της Λιάνας Κανέλλη. Περιοδικό Επίκαιρα , 19/08/1976
Φυσικά η ταινία δεν προβλήθηκε ποτέ , αγνοείται η ύπαρξή της και ο σκηνοθέτης τιμωρήθηκε για την πράξη του αυτή…

ellinikoskinimatografos.gr

Μπακούνιν: «Η εξουσία διαφθείρει τους κάλλιστους»

«Η εξουσία διαφθείρει τους κάλλιστους» σε μετάφραση Αιχμή

Το Κράτος δεν είναι τίποτε άλλο παρά αυτή η κυριαρχία και η εκμετάλλευση νομιμοποιημένη και συστηματοποιημένη.

Θα επιχειρήσουμε να τα δείξουμε αυτό εξετάζοντας τις συνέπειες της κυβέρνησης των λαϊκών μαζών από μια μειοψηφία, εξ αρχής ευφυής και όσο αφοσιωμένη θέλετε, σε ένα ιδανικό Κράτος, θεμελιωμένο πάνω σε ένα ελεύθερο συμβόλαιο.

Υποτεθείσθω ότι η κυβέρνηση περιορίζεται μόνον στους κάλλιστους πολίτες. Κατ’ αρχήν αυτοί οι πολίτες είναι προνομιούχοι όχι δικαιωματικά, αλλά ουσιαστικά.
Έχουν εκλεγεί από το λαό επειδή είναι οι πιο ευφυείς, έξυπνοι, σοφοί, θαρραλέοι και αφοσιωμένοι.
Διαλεγμένοι από τη μάζα των πολιτών, που θεωρούνται ως όλοι ίσοι, δεν διαμορφώνουν ακόμα μια ξεχωριστή τάξη, αλλά μια ομάδα ανθρώπων προνομιούχα μόνον εκ φύσεως και γι’ αυτό το λόγο ξεχωρισμένη προς εκλογή από το λαό.
Ο αριθμός τους είναι αναγκαστικά πολύ περιορισμένος, επειδή σε όλες τις εποχές και σε όλες τις χώρες ο αριθμός των ανθρώπων που είναι προικισμένοι με τόσο αξιοσημείωτες ικανότητες ώστε αυτομάτως να έχουν την ομόφωνη αποδοχή από ένα έθνος, όπως η εμπειρία μας διδάσκει, είναι πολύ μικρός.
Ως εκ τούτου, υπό τον κίνδυνο μιας κακής επιλογής, ο λαός θα είναι πάντοτε αναγκασμένος να επιλέξει τους κυβερνήτες του ανάμεσα σε αυτούς.

Εδώ, λοιπόν, η κοινωνία διαιρεμένη σε δύο κατηγορίες, για μην πω ακόμα δύο τάξεις, εκ των οποίων η μία, αποτελούμενη από την τεράστια πλειοψηφία των πολιτών, υποτάσσεται ελεύθερα στην κυβέρνηση των εκλεγμένων ηγετών της, η άλλη, σχηματισμένη από ένα μικρό αριθμό από προνομοιούχες φύσεις, αναγνωρίστηκε και έγινε δεκτή ως τέτοια από το λαό, και επιφορτίστηκε από αυτόν να τον κυβερνά.
Ανάλογα με τη λαϊκή εκλογή, είναι εξ αρχής ξεχωρισμένη από τη μάζα των πολιτών μόνον από τις ιδιαίτερες ικανότητες που προκρίνουν για την επιλογή τους και είναι φυσικά, οι πιο αφοσιωμένοι και χρήσιμοι από όλους.
Δεν εκχωρούν ακόμα στους ίδιους κάποιο προνόμιο, κάποιο συγκεκριμένο δικαίωμα, εκτός από αυτό της άσκησης, στο βαθμό που οι άνθρωποι το επιθυμούν, των ειδικών λειτουργιών που τους έχουν ανατεθεί.
Κατά τα λοιπά, από τον τρόπο ζωής τους, από τις προϋποθέσεις και τα μέσα διαβίωσή τους, δεν διαφέρουν καθόλου από όλους τους άλλους, έτσι ώστε πλήρης ισότητα εξακολουθεί να κυριαρχεί μεταξύ όλων.
Μπορεί αυτή η ισότητα να διατηρηθεί για καιρό;
Εμείς ισχυριζόμαστε ότι τίποτα δεν είναι πιο εύκολο να αποδειχθεί.

Τίποτα δεν είναι πιο επικίνδυνο για την ατομική ηθική του ανθρώπου από τη συνήθεια της διοίκησης.
Ο κάλλιστος άνθρωπος, ο πιο έξυπνος, ανιδιοτελής, γενναιόδωρος, καθαρός, πάντοτε και αναπόφευκτα θα κακομάθει σε αυτή τη συναλλαγή.
Δύο αισθήματα έμφυτα στην εξουσία ποτέ δεν αποτυγχάνουν να αποφέρουν αυτή την εξαχρείωση· αυτές είναι: η περιφρόνηση για τις μάζες και η υπερεκτίμηση των πλεονεκτημάτων του ενός.

“Οι μάζες” λέει ένας άνθρωπος στον εαυτό του, “αναγνωρίζοντας την ανικανότητά τους να κυβερνούν για λογαριασμό τους, έχουν εκλέξει εμένα ως επικεφαλή τους.
Με την εν λόγω πράξη έχουν δηλώσει δημοσίως τη δικιά τους κατωτερότητα και τη δικιά μου ανωτερότητα.
Ανάμεσα σε αυτό το πλήθος των ανθρώπων, αναγνωρίζοντας δύσκολα τίποτε κοινό με τον εαυτό μου, είμαι ο μόνος ικανός να διευθύνω τις δημόσιες υποθέσεις.
Ο λαός με έχει ανάγκη· δεν μπορούν να κάνουν δίχως τις υπηρεσίες μου, ενώ, αντιθέτως εγώ, μπορώ να τα βγάλω πέρα μόνος μου· αυτοί, παρόλα αυτά, πρέπει να με υπακούν για το δικό τους καλό, και υποκρινόμενος πως τους υπακούω, τους κάνω χάρη.

Δεν υπάρχει σε όλο αυτό κάτι που κάνει έναν άνθρωπο να χάσει το μυαλό του και την καρδιά του, και να γίνει τρελός από περηφάνια;
Είναι γι’ αυτό το λόγο που η εξουσία και η συνήθεια της διοίκησης που γίνεται ακόμα και για τους πιο έξυπνους και ενάρετους ανθρώπους, πηγή εκτροπών, τόσο διανοητικών όσο και ηθικών.
(1867)
~~~~~~~~~~~~~~
Αύγουστος 30, 2014 by aixmi
aixmi.wordpress.com

Κοινοβουλευτική ερώτηση από την Αυλωνίτου,για Ηχορύπανση από τα σταθμευμένα τρόλλεϋ στη οδό Παπαφλέσσα στο Γαλάτσι

H Ελένη Αυλωνίτου  και τρεις ακόμα βουλευτές του Σύριζα κατέθεσαν  κοινοβουλευτική ερώτηση  προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών - Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την Ηχορύπανση σε αστικό περιβάλλον από την συνεχή λειτουργία κλιματιστικών σταθμευμένων τρόλλεϋ στην αφετηρία στην οδό Παπαφλέσσα στο Γαλάτσι.
Ζητούν επίσης την μεταφορά της αφετηρίας των γραμμών 5 και 14 από την οδό Παπαφλέσσα  στην λεωφόρο Βεΐκου, είτε στο ύψος του Δημοτικού Γυμναστηρίου “Βασίλης Παπαδιονυσίου” είτε στο ύψος του Παλαί (Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου);

Αθήνα, 9/10/2017
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
- Υποδομών και Μεταφορών
- Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: Ηχορύπανση σε αστικό περιβάλλον από την συνεχή λειτουργία κλιματιστικών σταθμευμένων τρόλλεϋ σε αφετηρία στην οδό Παπαφλέσσα στο Γαλάτσι
 Στην αφετηρία των τρόλλεϋ των γραμμών 5 και 14, στην οδό Παπαφλέσσα στο Γαλάτσι, η συνεχής λειτουργία των κλιματιστικών μηχανημάτων των σταθμευμένων τρόλλεϋ κατά την παραμονή τους στην αφετηρία δημιουργεί συνεχή και υπερβολική ηχορύπανση στα διαμερίσματα των γύρω πολυκατοικιών, που καθιστά την διαβίωση των περιοίκων στα σπίτια τους προβληματική.
     Συγκεκριμένα φέτος το καλοκαίρι μετρήθηκε ο μέσος θόρυβος ενός τρόλλεϋ μέσα σε δωμάτιο του δευτέρου ορόφου στα 55.5 dbA και στο μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου στα 66.6 dbA, σε περιοχή με μέσο περιβαλλοντικό θόρυβο χωρίς τρόλλεϋ στα 45.7 dbA. Αντιστοίχως ο μέσος θόρυβος ενός τρόλλεϋ μέσα σε δωμάτιο του τετάρτου ορόφου μετρήθηκε στα 52.6 dbA και στο μπαλκόνι του τετάρτου ορόφου στα 62.4 dbA. Επισημαίνεται ότι η αύξηση του θορύβου κατά 3 db αντιστοιχεί σε διπλασιασμό του θορύβου στο ανθρώπινο αυτί!
     Σημειώνεται ότι αυτά τα ύψη θορύβου είναι συνεχή σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ στην αφετηρία της οδού Παπαφλέσσα βρίσκονται συνήθως σταθμευμένα 3 – 5 τρόλλεϋ ανά πάσα στιγμή, όλα με τα κλιματιστικά τους σε συνεχή λειτουργία.
     Σημειώνεται ακόμα ότι η “ΟΔΗΓΙΑ 2002/49/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ” ορίζει ως όριο όχλησης του δείκτη θορύβου ημέρας-βραδιού-νύχτας (Lden) τα 55 db και του δείκτη θορύβου νυκτός (Lnight) τα 50 db, όρια που υπερβαίνονται στην αφετηρία τρόλλεϋ της οδού Παπαφλέσσα.
     Κατόπιν τούτων προκύπτει επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ηχορύπανσης που προκαλούν τα τρόλλεϋ στην αφετηρία της οδού Παπαφλέσσα, είτε με την μείωση του θορύβου των κλιματιστικών των τρόλλεϋ, είτε με την μεταφορά των δύο αφετηριών.
Μεταφορά των δύο αφετηριών σε χώρο κοντά στο σημερινό τέρμα, που να μην περιβάλλεται από πολυκατοικίες και που να εξυπηρετεί υπαρκτές ανάγκες μετακίνησης των πολιτών που δεν καλύπτονται σήμερα υπάρχει επί της λεωφόρου Βεΐκου, είτε στο ύψος του Δημοτικού Γυμναστηρίου “Βασίλης Παπαδιονυσίου” είτε στο ύψος του Παλαί (Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου).
     Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:
1. Τι προβλέπεται να γίνει με την ηχορύπανση που προκαλούν τα κλιματιστικά των μέσων μαζικής μεταφοράς μέσα στην πόλη, και ιδιαίτερα στις αφετηρίες, όπου παραμένουν σε λειτουργία ακίνητα επί πολύ χρόνο;
2. Υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς της διπλής αφετηρίας των γραμμών 5 και 14 από την οδό Παπαφλέσσα στο Γαλάτσι στην λεωφόρο Βεΐκου, είτε στο ύψος του Δημοτικού Γυμναστηρίου “Βασίλης Παπαδιονυσίου” είτε στο ύψος του Παλαί (Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου);


Οι ερωτώντες βουλευτές
Αυλωνίτου Βασιλείου Ελένη
Δημαράς Θεοδώρου Γεώργιος
Μιχελογιαννάκης Δημητρίου Ιωάννης
Τσόγκας Παύλου Γεώργιος

Ηχορύπανση: Δεύτερη στην κατάταξη περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά του Θορύβου 2017 είναι η σημερινή, 26 Απριλίου. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ακουστικής (ΕΛ.ΙΝ.Α., μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ακουστικής - ΕΑΑ) θα συμμετέχει ενεργά στις φετεινές εκδηλώσεις με πολυποίκιλες δράσεις.
     Στόχος αυτής της ημέρας, όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο, είναι η ευαισθητοποίηση της Ελληνικής Κοινωνίας και της Ελληνικής Πολιτείας έναντι των κινδύνων από την ηχορύπανση. Προς τούτο το ΕΛ.ΙΝ.Α. υποστηρίζει ενημερωτικές δράσεις με σκοπό την ευρεία και έγκυρη διάχυση της επιστημονικής γνώσης σχετικά με τα προβλήματα από τη συνεχή έκθεση στους θορύβους, καθώς επίσης και τις βλαβερές συνέπειες του θορύβου στον ανθρώπινο οργανισμό.
     Το ΕΛ.ΙΝ.Α, του οποίου έδρα είναι το Ηράκλειο, δημιουργήθηκε με στόχο να συσπειρώσει την Ελληνική Επιστημονική κοινότητα που σχετίζεται ερευνητικά, εκπαιδευτικά ή επαγγελματικά με την ακουστική. 
     Η ίδρυση του Ινστιτούτου υπαγορεύτηκε από την ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα κοινής έκφρασης όλων όσων επιθυμούν την ανάπτυξη της περιοχής αυτής στην Ελλάδα και τη συνεργασία του με τα αντίστοιχα Ινστιτούτα και Εταιρίες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας. 
     Έτσι ώστε να επιτευχθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διάχυση της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας που αναπτύσσεται στην περιοχή καθώς και η διακίνηση νέων ιδεών.
     Να σημειωθεί ότι πολλά ακαδημαϊκά μέλη του τμήματος Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΤΕΙ Κρήτης, είναι και μέλη του ΕΛ.ΙΝ.Α. και στα σχετικά επιστημονικά συνέδρια που διοργανώνονται κάθε δύο χρόνια το τμήμα μας έχει πολυμελή εκπροσώπηση από καθηγητές, ερευνητές αλλά και φοιτητές. 
Επίσης, υποψήφια πόλη για τη διοργάνωση του επόμενου συνεδρίου του ΕΛ.ΙΝ.Α. (Ακουστική 2018) είναι το Ρέθυμνο λόγω της έδρας του τμήματος Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΤΕΙ Κρήτης.
Ηχορύπανση: Δεύτερη στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία
     Τις σοβαρές, άμεσες και μακροπρόθεσμες, συνέπειες του θορύβου και της ηχορύπανσης στην υγεία του ανθρώπου, ειδικά στις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, όπως πρώτη και τρίτη ηλικία, άτομα σε ανάρρωση, γυναίκες σε εγκυμοσύνη, επισημαίνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Ακουστικής σημειώνοντας ότι δυστυχώς στην Ελλάδα παρά τις Ευρωπαϊκές οδηγίες, δεν έχει γίνει κανένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων θορύβου.
     Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), η ηχορύπανση έρχεται δεύτερη (μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση) στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία. 
Πρόκειται για μια ύπουλη διαδικασία της οποίας οι άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες συνέπειες δεν είναι ευθέως ορατές, ούτε εύκολα αναγνωρίσιμες, αλλά ωστόσο υποσκάπτουν συστηματικά την υγεία των πολιτών της Ευρώπης.
     Ο θόρυβος προσβάλει τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (1η και 3η ηλικία, άτομα σε ανάρρωση, γυναίκες σε εγκυμοσύνη), αλλά και τις παραγωγικές ηλικίες. 
Ειδικά, όσον αφορά τα παιδιά και τους νέους, η έκθεση στον θόρυβο κατά την κρίσιμη σχολική ζωή επιφέρει βλάβες στη μνήμη και στις εκπαιδευτικές επιδόσεις, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων τις δεξιότητες που αφορούν την κατανόηση του γραπτού λόγου, την απομνημόνευση και την προσήλωση, τονίζεται.
     «Η ηχορύπανση εξελίσσεται σε πρόβλημα δημόσιας υγείας για τους κατοίκους και τους διαχειριστές πολιτικής στη Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς κατά τις εκτιμήσεις του Π.Ο.Υ., στη Δυτική Ευρώπη χάνονται κάθε χρόνο συνολικά 1.000.000 υγιή έτη προσδόκιμης ζωής από κυκλοφοριακούς θορύβους. 
Αυτή η εκτίμηση είναι συντηρητική, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία από τα ανεξάρτητα ευρωπαϊκά κράτη, ούτε για το σύνολο των ηχητικών οχλήσεων, επομένως δεν είναι εύκολος ο συνολικός ευρωπαϊκός απολογισμός του προβλήματος.
     Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Κομισιόν με την οδηγία 2002/49/EC συστήνουν τη δημιουργία μιας κοινής βάση αντιμετώπισης των προβλημάτων θορύβου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (κοινές μεθόδους μετρήσεων, επιμέρους εθνικά σχέδια δράσης, δημόσια ενημέρωση). Σχετικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσδιόρισε ως ανώτατο όριο έκθεσης στον θόρυβο κατά τη διάρκεια της νυχτερινής ανάπαυσης τη στάθμη 40dB(A) και πρότεινε ως άμεσο, ενδιάμεσο στόχο δράσης το όριο τη στάθμη 55dB(A). 
     Ωστόσο παρά τα ευρωπαϊκά κεκτημένα, η ελληνική διαδικασία παραγωγής κτιρίων παραμένει θεσμικά ανοχύρωτη, καθώς εξακολουθεί να εκκρεμεί η θεσμοθέτηση των αστικών περιοχών στις οποίες θα ισχύσουν διακεκριμένες διατάξεις ακουστικής άνεσης, ενώ τα υφιστάμενα, επισκευαζόμενα ή ανεγειρόμενα κτίρια δεν υποχρεούνται να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του Κτιριοδομικού Κανονισμού που παραμένει σε διαρκή αναστολή. 
     Αυτή η συνεχιζόμενη θεσμική υστέρηση συσσωρεύει για τις επόμενες δεκαετίες ένα ακουστικά ανοχύρωτο κτιριακό απόθεμα και καταδικάζει τους Έλληνες πολίτες σε συνθήκες υποβαθμισμένης οικιστικής άνεσης.
     Συχνά, το ευρύ κοινό δεν ενημερώνεται επαρκώς για τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης στον θόρυβο και δυστυχώς από διάφορες πλευρές που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη προβάλλονται συμπεριφορές και στερεότυπα που συνδέουν τον θόρυβο με το life style. 
     Ως αποτέλεσμα αυτών των συνειδητών ή ασυνείδητων στάσεων, οι πολίτες εκτίθεται σε ολοένα υψηλότερα επίπεδα θορύβου, συμβάλλουν με τη σειρά τους στην αύξηση των επιπέδων περιβαλλοντικού θορύβου, δεν λαμβάνουν τα ενδεδειγμένα μέτρα αποφυγής του θορύβου στους χώρους κατοικίας ή εργασίας.
     Πέρα από τις όποιες θεσμικές ελλείψεις, η καταπολέμηση του θορύβου και η προληπτική αποφυγή των συνεπειών της έκθεσης στον θόρυβο είναι υπόθεση όλων μας: 
στο τρόπο διασκέδασης, στην οδήγηση, στις καθημερινές συνθήκες συμβίωσης, η διαφύλαξη ενός ήσυχου ακουστικού περιβάλλοντος, στην κατεύθυνση ενός ποιοτικά υψηλότερου επιπέδου ζωής, αφορά όλες και όλους μας», τονίζει η Ευρωπαϊκή Ακουστική Εταιρεία-Ελληνικό Ινστιτούτο Ακουστικής.

γενική πρόγνωση καιρού-Τετάρτη 11/10/2017.

Νεφώσεις στα δυτικά τμήματα της χώρας με τοπικές βροχές και πιθανόν στο Ιόνιο καταιγίδες περιμένουμε την Τετάρτη 11/10/2017. Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα επικρατεί αρχικά ηλιοφάνεια με λίγες σποραδικές νεφώσεις, πυκνότερες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά μετά το μεσημέρι όπου ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές.
Η θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί από 11 έως 23 και τοπικά 24 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, από 9 έως 23 στη βόρεια Ελλάδα, από 10 έως 23 στη δυτική Ελλάδα, από 11 έως 21 στο βόρειο Αιγαίο και από 13 έως 23 και τοπικά 24 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στα ορεινά οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις έως 4 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα είναι βόρειοι έως 4 με 5 μποφόρ.

Επιβράδυναν την ταχύτητα του φωτός!

Στη φωτογραφία που έδωσαν
στη δημοσιότητα οι ερευνητές τα φωτόνια φτάνουν
στο τέρμα της διαδρομής σε διαφορετικούς χρόνους


Ερευνητές κατάφεραν να αλλάξουν το σχήμα των φωτονίων μειώνοντας την ταχύτητα τους

Σκωτσέζοι επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν το φως να ταξιδέψει πιο αργά από την ταχύτητα του φωτός. Το πέτυχαν αυτό, αλλάζοντας το σχήμα των φωτονίων, με συνέπεια αυτά να επιβραδυνθούν. Το πρωτοποριακό πείραμα μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους στην επιστήμη του φωτός.

Το λέιζερ
Ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Γλασκώβης και του Έριοτ Βατ δημιούργησαν -με τη βοήθεια ενός υπέρυθρου λέιζερ- μια «κούρσα» φωτονίων ανά ζεύγη, κατά την οποία το ένα φωτόνιο ταξίδευε στην κανονική κατάστασή του και το άλλο άλλαζε σχήμα, καθώς διέσχιζε μια ειδική μάσκα.
Η σύγκριση των ταχυτήτων έδειξε ότι το δεύτερο φωτόνιο είχε οριακά χάσει ταχύτητα (κατά λίγα εκατομμυριοστά του μέτρου ή μια επιβράδυνση της τάξης του 0,001%). Το αξιοσημείωτο είναι ότι το φως συνέχισε να κινείται πιο αργά, ακόμη και όταν είχε βρεθεί ξανά σε κενό χώρο, έχοντας περάσει μέσα από την μάσκα (επρόκειτο για μια συσκευή υγρών κρυστάλλων ελεγχόμενη από ειδικό λογισμικό).

Το φαινόμενο
Είναι γνωστό ότι το φως κινείται πάντα πιο αργά, όταν περνάει μέσα από υλικά όπως το νερό ή το γυαλί (το φαινόμενο της διάθλασης που δημιουργεί οπτικές στρεβλώσεις στα μάτια του παρατηρητή), όμως στον κενό χώρο θα πρέπει να έχει πάντα την ίδια απόλυτη ταχύτητα, που θεωρείται σταθερά (το γνωστό "c"). Όπως γράφουν όλα τα βιβλία Φυσικής, αυτή η ταχύτητα του φωτός σε συνθήκες κενού είναι 299.792.458 μέτρα (κάτι λιγότερο από 300.000 χιλιόμετρα) ανά δευτερόλεπτο. Στην περίπτωση του πειράματος όμως, τα φωτόνια ταξίδευαν με μικρότερη ταχύτητα ακόμη και στον κενό χώρο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπαν οι ερευνητές, το πείραμά τους δεν αμφισβητεί τις θεωρίες σχετικότητας του Αϊνστάιν. Παραμένει επίσης ερωτηματικό, αν θα υπάρξουν πρακτικές εφαρμογές από τη νέα ανακάλυψη. Οι βρετανοί επιστήμονες πιστεύουν πάντως ότι αυτό που συμβαίνει με τα «παραμορφωμένα» φωτόνια, θα πρέπει να ισχύει επίσης για τα κύματα του ήχου, τα οποία αναμένεται και αυτά να χάνουν ταχύτητα, αν διέλθουν από μια παρόμοια μάσκα. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science Express».
tovima.gr

Βρέθηκαν μικρές ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας

Εξαιρετικά μικρές ποσότητες ραδιενέργειας ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. 

Το ισότοπο που ανιχνεύθηκε είναι το ρουθήνιο-106 (Ru-106), και η πηγή του είναι άγνωστη.
Διαβάστε επίσης
 Με ρυθμό 3,7% θα αναπτυχθεί η παγκόσμια οικονομία το 2018
Με ρυθμό 3,7% θα αναπτυχθεί η παγκόσμια οικονομία το 2018
Παρόμοια ευρήματα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία, αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο.
Σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, πρόκειται για μη αναμενόμενα ευρήματα, τα οποία, αν και δεν έχουν καμία ραδιολογική σημασία, πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω για να εξακριβωθεί η πηγή προέλευσής τους.
Οι μετρήσεις της ΕΕΑΕ και του εθνικού δικτύου των συνεργαζομένων με αυτήν εργαστηρίων ανίχνευσαν στην ατμόσφαιρα ίχνη ρουθηνίου-106 σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις, κάτω των πέντε χιλιοστών του μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα (mBq/m3).
Πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, «οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή για το περιβάλλον.
Κατά συνέπεια, δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας».
Η ΕΕΑΕ διαβίβασε τα ευρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενώ οι μετρήσεις στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας συνεχίζονται.
Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη Ελλάδα, ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, το οποίο λειτουργεί από το 2000. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι διαθέσιμα στον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ όπου επίσης υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με το ευρωπαϊκό δίκτυο EURDEP για τον έλεγχο των επιπέδων ραδιενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
cnn.gr

η Emma το ρομπότ, έπιασε δουλειά ως μασέζ σε κέντρο της Σιγκαπούρης

Ο βραχίονας κάνει μαλάξεις για τους πόνους στη μέση και στα γόνατα

Η Emma είναι ένα ρομπότ που έπιασε δουλειά σε μια κλινική παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής στη Σιγκαπούρη, δουλεύοντας δίπλα δίπλα με μία κανονική μασέζ.

Το όνομά της -συντομογραφία για το πλήρες όνομά της Expert Manipulative Massage Automation- δημιουργήθηκε από το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Νανγιάνγκ και την εταιρεία-τεχνοβλαστό του AiTreat.

Η ρομποτική μασέζ, που δεν είναι ανθρωπόμορφη, αλλά μοιάζει με ρομποτικό βραχίονα, ειδικεύεται στις θεραπευτικές χειρομαλάξεις για τους πόνους στη μέση και στα γόνατα, μιμούμενη την κίνηση της ανθρώπινης παλάμης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι ασθενείς της κλινικής NovaHealth όπου εργάζεται η Emma, αν δεν βλέπουν ποιος τους κάνει το μασάζ, δύσκολα μπορούν να καταλάβουν αν πρόκειται για άνθρωπο ή για το μηχάνημα όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Emma χρησιμοποιεί εξελιγμένους αισθητήρες, τεχνητή νοημοσύνη και σύνδεση με το υπολογιστικό «νέφος» για να υπολογίζει το άριστο μασάζ για κάθε περίπτωση ασθενούς.

Αφού συλλεχθούν τα αναγκαία δεδομένα από τους αισθητήρες, στέλνονται μέσω διαδικτύου σε έναν υπολογιστή-σέρβερ, όπου το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης υπολογίζει πόση πίεση και σε ποιά σημεία πρέπει να ασκηθεί σε κάθε ασθενή. Στη συνέχεια, αναλαμβάνουν τα «ακροδάχτυλά» της Emma, που είναι κατασκευασμένα από σιλικόνη και θερμαίνονται για να προσφέρουν πιο χαλαρωτική εμπειρία.

Ο ιδρυτής τόσο της AiTreat όσο και της NovaHealth 'Αλμπερτ Ζανγκ, ο οποίος στοχεύει στις δύο μεγαλύτερες αγορές (αμερικανική και κινεζική), δήλωσε ότι το ρομπότ σχεδιάσθηκε, ώστε να κάνει ένα κλινικά ακριβές μασάζ, σύμφωνα με τις προδιαγραφές ενός έμπειρου ειδικού στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική ή ενός φυσιοθεραπευτή.

Η χρησιμοποίηση της Emma επιτρέπει στην κλινική να προσφέρει στους πελάτες της μεγαλύτερης διάρκειας θεραπεία (μασάζ και βελονισμό) με συνολικά μικρότερο κόστος από ό,τι αν το μασάζ γινόταν από άνθρωπο. Το ρομπότ κάνει μέσα στη μέρα τη δουλειά δύο μασέζ-φυσιοθεραπευτριών, πράγμα που θα μπορούσε να επιτρέψει στην κλινική να μειώσει το προσωπικό της από πέντε σε τρία άτομα (πράγμα μάλλον ανησυχητικό για το εργασιακό μέλλον τους).

Με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού παγκοσμίως όσο περνάνε τα χρόνια, οι δημιουργοί της Emma διαβλέπουν λαμπρές προοπτικές γι' αυτήν λόγω της αναμενόμενης αυξημένης ζήτησης των υπηρεσιών της. Αν και πάντα θα υπάρχουν όσοι προτιμούν ένα μασάζ από ανθρώπινο χέρι σε σχέση με ένα ρομποτικό, όλα τελικά είναι θέμα συνήθειας...
newsbeast.gr