Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Ταινίες επιστημονικής φαντασίας που στην κυριολεξία προέβλεψαν το μέλλον

Στο διάβα των χρόνων έχουν υπάρξει αρκετές κινηματογραφικές ταινίες που έχουν προβλέψει με ακρίβεια γεγονότα και εφευρέσεις του μέλλοντος
Η επιστημονική φαντασία είναι ένα είδος που συνήθως επικεντρώνεται στην προηγμένη τεχνολογία και σε φουτουριστικές έννοιες. 
Εδώ και σχεδόν 300 χρόνια οι δημιουργοί χρησιμοποιούν τη φαντασία τους για να περιγράψουν πώς μπορεί να μοιάζουν τα επόμενα χρόνια. 
Χαρακτηριστική σκηνή από την ταινία Ταξίδι στη Σελήνη
Le Voyage dans la Lune (1902) - Georges Méliès - (HQ) - Music by David Short - Billi Brass Quintet
Το Ταξίδι στη Σελήνη/1902 του Georges Melies είναι η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας που δείχνει ένα διαστημόπλοιο να εκτοξεύεται στο φεγγάρι. 
Έκτοτε, υπήρξαν αρκετές άλλες ταινίες που προέβλεψαν με ακρίβεια γεγονότα και εφευρέσεις του μέλλοντος.
Ας δούμε ποιες ταινίες πέτυχαν στην πραγματικότητα τις προβλέψεις τους
Star Trek: The Original Series/1964
Η διαδρομή του  Star Trek ξεκινά στις 11 Μαρτίου 1964, οταν ο  Gene Roddenberry, παλιός θαυμαστής της επιστημονικής φαντασίας, συνέταξε ένα σύντομο κείμενο για μια τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας που ονόμασε Star Trek.
Η σειρά θα διαδραματιζόταν σε ένα μεγάλο διαστημόπλοιο με το όνομα S.S. Yorktown στον 23ο αιώνα με ένα πλήρωμα αφιερωμένο στην εξερεύνηση του Γαλαξία μας.
Space: the final frontier: Αυτά είναι τα ταξίδια του διαστημόπλοιου Enterprise . 
Η πενταετής αποστολή του είναι να εξερευνήσει περίεργους νέους κόσμους, 
να αναζητήσει νέα ζωή και νέους πολιτισμούς, να πάει με τόλμη εκεί που κανείς δεν έχει πάει πριν.
Ίσως το Star Trek έχει προβλέψει το μέλλον μας όσον αφορά την τεχνολογία, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ταινία 
Η κινηματογραφική ταινία του 1979 έδειχνε τον κυβερνήτη  Kirk να χρησιμοποιεί φωνητικές εντολές για να αλληλεπιδρά με το σκάφος. 
Έλεγε "computer" με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούμε σήμερα το "Alexa" ή το "Siri".
Το 1999, ο συγγραφέας  David Gerrold που έγραψε το σενάριο για το αρχικό επεισόδιο Star Trek " The Trouble with Tribbles ",το πήγε ένα βήμα παραπέρα, γράφοντας μια στήλη που υπονοούσε ότι οι συσκευές smartphone θα έρχονταν σύντομα στη ζωή. 
Περιέγραψε τέλεια τα πάντα σχετικά με την εφεύρεση, μέχρι το μέγεθός της και τα πιθανά ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής. 
Η Apple κυκλοφόρησε το πρώτο της smartphone τον Ιούνιο του 2007, το οποίο ταίριαζε με την πρόβλεψη του David. 
Το Star Trek είναι επίσης γνωστό για την πρόβλεψη πολλών άλλων προηγμένων σημερινών αντικειμένων, όπως τα tablets,
οι μεταφραστές ήχου,
οι χρεωστικές κάρτες. - είναι άραγε μόνο συμπτώσεις; 
Minority Report/2002
Η κινηματογραφική μεταφορά του απίστευτου μυθιστορήματος του Philip K. Dick από τον Steven Allan Spielberg‎ προέβλεψε πολλά γεγονότα για το μέλλον, με τον τρόπο που το έργο του Philip K. Dick συνέχισε να το κάνει πολύ καιρό μετά το θάνατό του. 
Το sci-fi action/thriller κυκλοφόρησε το 2002 και παρακολουθεί τον αστυνομικό της προ-εγκληματολογικής υπηρεσίας John Anderton/Tom Cruise στην Ουάσινγκτον του 2054, καθώς κυνηγάει εγκληματίες για φόνους που θα διαπράξουν στο μέλλον. 
Αλλά όταν ο ίδιος κατηγορείται για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει ακόμα, αναγκάζεται να το σκάσει.
Το Minority Report μας έδειξε πολλές τεχνολογικές εξελίξεις που έγιναν κοινός τόπος τα επόμενα χρόνια, όπως τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα και οι οθόνες αφής. 
Αλλά κυρίως, το Minority Report προέβλεψε με ακρίβεια τη στοχευμένη διαφήμιση. 
Όταν ο John Anderton περπατάει μέσα στο εμπορικό κέντρο, προσπαθώντας να κρυφτεί, πολυάριθμες ολογραφικές διαφημιστικές πινακίδες σαρώνουν τους αμφιβληστροειδείς του και λένε δυνατά το όνομά του για να του πουλήσουν διάφορα προϊόντα. 
Πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα προκειμένου να κρυφτεί από τις διαφημίσεις. 
Μήπως έτσι δεν το κάνουμε όλοι στις μέρες μας;
2001: A Space Odyssey/1968
Το 2001: Μια Οδύσσεια του Διαστήματος του Stanley Kubrick είναι μια πιο ακριβής εικόνα της Τεχνητής Νοημοσύνης, ακόμη και αν η χρονική στιγμή ήταν λίγο λάθος. 
Το 2001 θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ως μία από τις κορυφαίες ταινίες του είδους της επιστημονικής φαντασίας.
Και το ρομπότ, ο HAL, είναι ένα από τα πιο διάσημα κακά ρομπότ στον κινηματογράφο.
Το σενάριο γράφτηκε από τον Kubrick και τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Arthur C. Clarke και ήταν εμπνευσμένο από το διήγημα του Clarke του 1951 " The Sentinel "
Παρακολουθούμε ένα ταξίδι αστροναυτών, επιστημόνων και του αισθανόμενου υπερυπολογιστή/ρομποτ HAL στον Δία για να ερευνήσει έναν εξωγήινο μονόλιθο.
Η ταινία εξερευνά θέματα όπως η ανθρώπινη εξέλιξη,
η τεχνολογία,
η τεχνητή νοημοσύνη και η πιθανότητα εξωγήινης ζωής . 
Η ταινία θεωρείται πλέον ευρέως ως μια από τις σπουδαιότερες και πιο σημαντικές ταινίες που έγιναν ποτέ . 
Το 1991, επιλέχθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών για διατήρηση στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου.
Το 2022, 2001: A Space Odyssey τοποθετήθηκε στην πρώτη δεκάδα της δημοσκόπησης των δεκαετιών κριτικών της Sight & Sound και ήταν στην κορυφή της δημοσκόπησης των σκηνοθετών τους.
Σε μια προϊστορική πεδιάδα, μια φυλή ανθρωποειδών απομακρύνεται από την υδατοπηγή της από μια αντίπαλη φυλή. 
Την επόμενη μέρα, ανακαλύπτουν ότι ένας εξωγήινος μονόλιθος έχει εμφανιστεί ανάμεσά τους. 
Τότε μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν ένα οστό ως όπλο και, μετά το πρώτο τους κυνήγι, επιστρέφουν για να διώξουν τους αντιπάλους τους με αυτό.
Εκατομμύρια χρόνια αργότερα, ο Dr. Heywood Floyd, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αστροναυτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, ταξιδεύει στη βάση  Clavius, ένα αμερικανικό σεληνιακό φυλάκιο. 
Κατά τη διάρκεια μιας ενδιάμεσης στάσης στο Διαστημικό Σταθμό 5, συναντά Ρώσους επιστήμονες που ανησυχούν για το γεγονός ότι ο  Clavius φαίνεται να μην ανταποκρίνεται. 
Στον  Clavius, ο Dr. Heywood Floyd απευθύνεται σε μια συνάντηση του προσωπικού, στο οποίο τονίζει την ανάγκη για μυστικότητα σχετικά με τη νεότερη ανακάλυψή τους. 
Η αποστολή του είναι να διερευνήσει ένα πρόσφατα βρεθέν τεχνούργημα, έναν μονόλιθο που θάφτηκε τέσσερα εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα κοντά στον σεληνιακό κρατήρα Tycho. 
Καθώς ο ίδιος και οι άλλοι εξετάζουν το αντικείμενο και τραβούν φωτογραφίες, αυτό εκπέμπει ένα υψηλής ισχύος ραδιοσήματα....
Στην ταινία, ο HAL λαμβάνει εντολή να κρατήσει μυστική μια ανακάλυψη, αλλά ήταν προγραμματισμένος να μην αποκρύψει καμία πληροφορία. 
Η αντίφαση αυτή κάνει το ρομπότ να γίνει παρανοϊκό και επιχειρεί να σκοτώσει το πλήρωμα. 
Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειαζόταν να κρατήσει την πληροφορία αυτή κρυφή από κανέναν....
Soylent Green/1973
Η δυστοπική ταινία του 1973 Soylent Green τοποθετείται στο 2022 και απεικονίζει έναν κόσμο εξασθενημένο από τον υπερπληθυσμό, εγκαινιάζοντας την υπερκατανάλωση και την καταστροφική ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη. 
Οι τεράστιες ελλείψεις τροφίμων ανεβάζουν τις τιμές στα ύψη και οι μόνες λύσεις είναι οι κρατικές επιδοτήσεις σε οικογένειες εθελοντών ευθανασίας και τα τεχνητά υποκατάστατα γεύματος από την εταιρεία Soylent. 
Η κολασμένη ταινία κορυφώνεται με τη φρικτή ανακάλυψη του ήρωα ότι το προϊόν με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της εταιρείας, το Soylent Green, είναι φτιαγμένο από πτώματα ανθρώπων που έχουν υποστεί ευθανασία.
Μια συγκλονιστική ταινία αν αναλογιστούμε και τον χρόνο δημιουργίας της - ήταν το μακρινό 1973 με έναν συγκλονιστικό Edward G. Robinson
Νέα Υόρκη, έτος 2022 μ.Χ.
Μια εφιαλτική φουτουριστική μυθοπλασία για την ανεξέλεγκτη δύναμη των μεγάλων εταιρειών και έναν αθώο αστυνομικό που σκοντάφτει στην αλήθεια.
Το Soylent Green είναι μια ταινία του 1973 που εξερευνά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. - από τότε τα σχεδίαζαν!
Η ταινία εξερευνά θέματα της πληθυσμιακής αύξησης και των περιορισμένων πόρων, λόγω του έντονου φαινομένου του θερμοκηπίου, το οποίο έχει επιβάλει δραστικές αλλαγές στην κοινωνία. - από τότε τα σχεδίαζαν!
Ο πλούτος συγκεντρώνεται στα οχυρωμένα σπίτια των πλουσίων. 
Και οι φτωχοί ψάχνουν για νερό και τρέφονται με επεξεργασμένες γκοφρέτες που ονομάζονται Soylent red, yellow και green.
Η ταινία ισχυρίζεται ότι η κοινωνία αναγκάστηκε σε αυτή τη θέση λόγω της εξάντλησης των ωκεανών της Γης, της αύξησης της θερμοκρασίας και των ολοένα και πιο σπάνιων πόρων. - από τότε τα σχεδίαζαν!
Ο Soylent Green προφητεύει και μας δείχνει την εικόνα της τρέλας που καταναλώνει τον εαυτό της στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.
 Η Soylent σήμερα είναι μια αμερικανική εταιρεία που παράγει προϊόντα υποκατάστασης γευμάτων σε μορφή σκόνης, 
μπάρας και χυμών.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2013 και έχει την έδρα της στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια.
Η Soylent επέλεξε το όνομά από τις μπριζόλες "soylent" φαγητό που έτρωγαν οι άνθρωποι στο περιβόητο μυθιστόρημα  Make Room! Make Room!, ένα δυστοπικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του 1966, το οποίο αποτέλεσε και τη βάση της ταινίας Soylent Green 
Δυο λόγια για τον συγγραφέα του Make Room! Make Room, Harry Harrison
Ο συγγραφέας του Make Room! Make Room, Harry Harrison ισχυρίστηκε, πως η ιδέα του  προήλθε από έναν Ινδό που γνώρισe μετά τον πόλεμο , το 1946. 
Μου είπε, αφηγείται ο Harrison, "πως ο υπερπληθυσμός είναι το μεγάλο πρόβλημα που έρχεται στον κόσμο" - κανείς δεν είχε ακούσει μέχρι τότε κάτι τέτοιο, και συνεχίζοντας ο Ινδός  μου είπε, πως αν θέλω να βγάλω πολλά χρήματα, μπορούσα να εισάγω  προφυλακτικά από καουτσούκ στην Ινδία".
 Δεν με πείραζε να βγάλω χρήματα, αλλά δεν ήθελα να γίνω ο βασιλιάς του προφυλακτικού της Ινδίας!
Έτσι ξεκίνησα να διαβάζω για τον υπερπληθυσμό και πήρα την ιδέα για το βιβλίο, καθώς μου "καρφώθηκε" στο μυαλό μου καθώς παρακολουθούσα την τάση του πληθυσμού να πηγαίνει με λάθος τρόπο.
Blade Runner/1982
Ο Harrison Ford πρωταγωνιστεί ως Rick Deckard στο Blade Runner. 
Η ταινία διαδραματίζεται στο έτος 2019 με προηγμένη τεχνολογία και ιπτάμενα αυτοκίνητα. 
Ο Rick Deckard βρίσκεται σε μια αποστολή να εξοντώσει ανθρώπινους κλώνους που αποτελούν απειλή για την κοινωνία. 
Το Blade Runner σκηνοθετήθηκε από τον Ridley Scott. 
Η ταινία είχε προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια δολάρια που περιλάμβανε εντυπωσιακά οπτικά εφέ. 
Σε αυτό το Sci-Fi/Action του 1982, υπήρχαν φουτουριστικές διαφημιστικές πινακίδες στον ορίζοντα του Λος Άντζελες. 
Σήμερα, οι ψηφιακές διαφημίσεις εντοπίζονται σε όλη τη χώρα, καθιστώντας την μια εύστοχη πρόβλεψη
The Terminator/1984
Ο Εξολοθρευτής σκηνοθετήθηκε από τον Τζέιμς Κάμερον και κυκλοφόρησε το 1984. 
Δίνει μια ματιά σε έναν κόσμο ελεγχόμενων από τεχνικής νοημοσύνη.
Ένας σάιμποργκ εκτελεστής/Arnold Schwarzenegger, έχει σταλθεί από το μέλλον/2029, στο παρόν/1984, ώστε να σκοτώσει τη Sarah Connor, η οποία μελλοντικά θα γεννήσει τον αρχηγό της επανάστασης κατά των μηχανών.
Η ταινία περιλαμβάνει ρομπότ δολοφόνους, 
παγκόσμια επιτήρηση και προηγμένες απεικονίσεις του μέλλοντος. 
Επίσης εμπλέκει όρους όπως: "ταξίδι στο χρόνο",
"αιτιολογική σύνδεση" -causal loops και την τεχνητή νοημοσύνη.
Οι προφητείες της ταινίας έχουν γίνει πραγματικότητα, καθώς βλέπουμε στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη/drones να χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο. 
The Running Man/1987 
Ο Arnold Schwarzenegger δίνει μια εκπληκτική ερμηνεία στην ταινία του 1987, The Running Man. 
Εδώ αναγκάζεται να συμμετάσχει σε ένα παιχνίδι που "κανείς δεν επιβιώνει". 
Η ταινία είναι σκηνοθετημένη από τον Paul Michael Glaser και διαδραματίζεται το 2019.
Μέχρι το 2017, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει ένα ολοκληρωτικό αστυνομικό κράτος μετά από μια παγκόσμια οικονομική κατάρρευση. 
Η κυβέρνηση ειρηνεύει τον πληθυσμό μέσω βίαιων τηλεοπτικών εκπομπών. 
Το πιο δημοφιλές του είναι το The Running Man, μια εκπομπή παιχνιδιών που μεταδίδεται , όπου οι εγκληματίες παλεύουν για τη ζωή τους ως "δρομείς", φεύγοντας από ένοπλους μισθοφόρους που ονομάζονται "καταδιώκτες", για να κερδίσουν χάρη από την κυβέρνηση και τροπικές διακοπές.
Το The Running Man θυμίζει το εφιαλτικό Squid Game/Παιχνίδι του Καλαμαριού, το οποίο έγινε μία από τις πιο δημοφιλής σειρές του Netflix όλων των εποχών το 2021.
 Η ταινία εστιάζει και προβλέπει την καθοδήγηση της κοινωνίας, ώστε να εθιστή στη βίαιη και ανταγωνιστική ψυχαγωγία. 
Το Running Man θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του '80.
The Matrix/1999
Το Matrix ήταν το όνειρο του cyberpunk που έγινε πραγματικότητα. 
Οι σχεδιαστές εικονικής πραγματικότητας ονειρεύονται να δημιουργήσουν έναν προσομοιωμένο κόσμο τόσο ακριβή όσο το Matrix. 
Και ακόμη και αν η ταινία δεν προέβλεψε σωστά την Τεχνητή Νοημοσύνη, σίγουρα προέβλεψε τον φόβο που όλοι έχουν γι' αυτήν. 
Όταν βγήκε το Matrix το 1999, το διαδίκτυο ήταν ακόμη νέο και ο Neo εξακολουθούσε να αντιγράφει αρχεία σε δισκέτες. 
Αλλά ο κόσμος στον οποίο ζει είναι μια απολύτως τέλεια προσομοίωση του πραγματικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των τρικ της αισθητηριακής αντίληψης και των "κανόνων όπως η βαρύτητα".
Επί του παρόντος, οι μηχανικοί της εικονικής πραγματικότητας εξακολουθούν να εργάζονται για το πώς να κατεβάσουν το περπάτημα, αλλά η αρχή είναι η ίδια. 
Θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει κανείς ότι το Neuralink του Elon Musk δεν απέχει πολύ από εκείνη τη μεγάλη μεταλλική ακίδα που πρέπει να καρφώσει ο Neo στη σπονδυλική του στήλη για να μπει στο Matrix. 
Ακόμα κι αν η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι μια λεγεώνα από ρομπότ με πλοκάμια που προσπαθούν να κατακτήσουν την ανθρωπότητα, το Matrix προέβλεψε αρκετά πράγματα σωστά.
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina