Σάββατο 15 Απριλίου 2023

Η αισιοδοξία των γονέων μεταδίδεται στα παιδιά και τα κάνει πιο ευτυχισμένα

Αν θέλετε να μεγαλώσετε επιτυχημένα παιδιά, αρχίστε να δείχνετε αισιοδοξία σε τακτική βάση.
"Οι πεποιθήσεις και οι στάσεις μας μεταδίδονται στα παιδιά μας.
Αν η απαισιοδοξία χτίζεται μέρα με τη μέρα και γίνει δεύτερη φύση μας, μόνιμη και διάχυτη, στερεί κάθε ελπίδα από τα παιδιά μας και θα μπορούσε να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Όταν πρόκειται για την ανατροφή των παιδιών, η στάση μας ως γονιού είναι μεταδοτική. 
Μια αισιόδοξη προοπτική μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, ενώ η διάχυτη αρνητικότητα μπορεί να τα κάνει να χάσουν το ενδιαφέρον και την ελπίδα τους, δημιουργώντας ένα τεράστιο εμπόδιο να έχουν μια ευτυχισμένη και επιτυχημένη ζωή", επισημαίνει η εκπαιδευτική ψυχολόγος και ειδικός σε θέματα γονέων Michele Borba.
Τα παιδιά χρειάζονται αισιοδοξία για να ευδοκιμήσουν
Ο εγκέφαλό μας μπορεί να εκπαιδευτεί ώστε να είναι πιο αισιόδοξος.
Και η αισιοδοξία ενεργοποιεί έναν απλό διακόπτη στο μυαλό των παιδιών. 
Αρχίζουν να βλέπουν τις προκλήσεις ως εμπόδια που μπορούν άνετα να ξεπεραστούν, αντί σε κάθε εμπόδιο να "σηκώνουν τα χέρια ψηλά" αποφεύγοντας να "παλέψουν" για οτιδήποτε.
Η απαισιοδοξία μπορεί να είναι δύσκολο να αποφευχθεί στον σημερινό κόσμο, όπου οι άνθρωποι  βομβαρδίζονται συνεχώς με άσχημα νέα.
Αλλά όταν οι γονείς κολλάνε και συνεχώς ανησυχούν για οτιδήποτε αρνητικό και άσκημο συμβαίνει, τα παιδιά τους τείνουν να εκδηλώνουν τα ίδια συναισθήματα και περισσότερο άγχος και στρες.
"Νομίζω ότι είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους βλέπουμε μια τόσο τεράστια κρίση ψυχικής υγείας στα παιδιά μας", επισημαίνει η γιατρός
Αυτό καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη επίδειξης αισιοδοξίας από μέρους των γονιών, ειδικά για να διασφαλίσουν πως τα παιδιά τους θα μπορούν να χειριστούν τα σκαμπανεβάσματα της ζωής χωρίς να χάνουν την ελπίδα, ώστε στη ζωή τους να επιτύχουν την ευτυχία και την επιτυχία.
"Αυτός είναι ίσως ένας από τους υψηλότερους στόχους μας ως γονείς και η μεγαλύτερη ικανοποίηση, ειδικά όταν ένα παιδί λέει, ”θα συνεχίσω να προσπαθώ για να επιτύχω αυτό που θέλω και αυτό που κάνω" αντί να πει ”ποιός ο λόγος να ασχοληθώ; γιατί να προσπαθήσω; γιατί να μπω στον κόπο να το κάνω αυτό”
Οι γονείς μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσουν τη δική τους προοπτική
Ακόμα κι αν προσπαθούμε να μην δείχνουμε τις ανησυχίες μας στα παιδιά μας, το άγχος μας θα τα επηρεάσει και θα μεταφερθεί σε αυτά, ειδικά τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να καταλάβουν από τις κινήσεις και την συμπεριφορά του σώματος αν είμαστε αγχωμένοι και ανήσυχοι.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσουμε εξετάζοντας τις δικές μας συνήθειες. 
Κλείνουμε την τηλεόραση όταν αρχίζουν οι επανωτές ριπές των αρνητικών ειδήσεων. Προσπαθούμε να επαναλαμβάνετε θετικές σκέψεις και σιωπηλά και φωναχτά, τις μέρες που το άγχος και το στρες σας κατακλύζει, μια τακτική που οι ψυχολόγοι λένε πως βοηθάει στη μείωση του στρες και στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.
Να θυμόμαστε ότι η αισιοδοξία μπορεί να διδαχθεί, κάτι που είναι καλά νέα τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά.
"Την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι, λέμε  "δεν πειράζει, θα το ξεπεράσουμε εύκολα και γρήγορα" και αν συνεχίζουμε να το λέμε, στην πραγματικότητα μεταδίδουμε στο παιδί μας την αισιοδοξία μας. 
Και το πιο εκπληκτικό είναι ότι πολύ συχνά τα παιδιά αντιδρούν ακριβώς όπως εμείς"  επισημαίνει η γιατρός
Η προώθηση της αισιοδοξίας δεν σημαίνει να ζεις με άρνηση
Το να ασκούμε την αισιοδοξία δεν σημαίνει να είμαστε μη ρεαλιστές ή τυφλοί απέναντι στα πολλά πραγματικά προβλήματα του κόσμου. 
Η απενεργοποίηση των ειδήσεων δεν έχει να κάνει με το να ζούμε σε άρνηση.
Έχει να κάνει με το να αναγνωρίζουμε πότε μια συμπεριφορά ενισχύει το άγχος και να μην το παρακάνουμε.
Η θετική σκέψη δεν σημαίνει ότι αγνοούμε τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής. 
Απλώς προσεγγίουμε τις δυσκολίες με πιο παραγωγικό τρόπο.
Ο στόχος μας δεν είναι να μεγαλώνουμε κλείνοντας τα μάτια, αλλά να μπορούμε να διαχειριστούμε με ένα αισιόδοξο τρόπο τις δύσκολες καταστάσεις.
Δε κρύβουμε από τα παιδιά μας τις δύσκολες και άσκημες καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω μας, γιατί έτσι και αλλιώς θα τις μάθουν, απλά τους δείχνουμε τον τρόπο να τις αντιμετωπίσουν και να τις διαχειριστούν μα τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.
Μπορούμε να τους εμφυσήσουμε την αισιοδοξία και να τους δείξουμε τις καλύτερες  προοπτικές.
Έτσι στο τραπέζι του δείπνου συζητάμε με τα παιδιά μας τα θετικά πράγματα που συμβαίνουν στην καθημερινή μας ζωή και μοιραζόμαστε μαζί τους τα καλά νέα από όλο τον κόσμο.
"Βοηθήστε τα παιδιά σας να δουν ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Μόλις αρχίσουν να το βλέπουν αυτό, αναπτύσσουν μια απίστευτη νοοτροπία, η οποία στην ουσία λέει "θα το καταφέρω αυτό", επειδή αρχίζουν να αναγνωρίζουν ότι μπορούν να φέρουν εκείνα την αλλαγή".
Η οικοδόμηση ενός αισιόδοξου οράματος για τη ζωή επιτρέπει σε κάποιον να έχει έναν πλήρη διαπροσωπικό κόσμο παρά τις δυσάρεστες συνθήκες και αυτό μειώνει τα συναισθήματα θλίψης/κατάθλιψης και άγχους, 
αυξάνει τη διάρκεια ζωής μας, καλλιεργεί ισχυρότερες σχέσεις με τους άλλους και παρέχει μια ικανότητα αντιμετώπισης των δυσκολιών που μας προκύπτουν.
Το να είμαστε αισιόδοξοι μάς επιτρέπει να χειριζόμαστε καλύτερα τις αγχωτικές καταστάσεις, γεγονός που μειώνει τις βλαβερές επιπτώσεις του στρες στην υγεία στο σώμα μας.
Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η πραγματική διαφορά μεταξύ αισιόδοξων και απαισιόδοξων δεν έγκειται στο επίπεδο ευτυχίας τους ή στο πώς αντιλαμβάνονται μια κατάσταση, αλλά στο πώς την αντιμετωπίζουν και την διαχειρίζονται!!!
                 κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina
nbcnews
cnbc