Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Lost in Space-τότε,΄το μακρινό 1965 και τώρα το 2018

Lost in Space-χαμένοι στο διάστημα και τότε,το μακρινό 1965 και τώρα το 2018

Το μακρινό έτος 1997, η Γη υποφέρει και έχει σχεδόν καταστραφεί λόγω του υπερπληθυσμού.
Ο πληθυσμός έχει αυξηθεί και οι φυσικοί πόροι έχουν χαθεί.
Λίγο ακόμα και τα προβλήματα θα είναι πια ανυπέρβλητα.
Η μόνη ελπίδα της ανθρωπότητας για επιβίωση βρίσκεται εκεί έξω!
Έτσι ετοιμάζεται μια αποστολή,η οποία θα σταλεί στο διάστημα, ώστε να βρεθούν νέοι πλανήτες,κατάλληλοι να φιλοξενήσουν τους ανθρώπους της Γης!
Ο καθηγητής John Robinson, η σύζυγός του Maureen Robinson, τα παιδιά τους ,Judy RobinsonPenny Robinson και Will Robinson,και ο Ταγματάρχης Don West επιλέγονται να σταλούν στον τρίτο κατά σειρά πλανήτη του αστερισμού Άλφα του Κενταύρου, προκειμένου να ιδρύσουν την πρώτη γήινη μια αποικία στο διάστημα
Για τη μεταφορά τους πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ένα διαστημόπλοιο που σχεδίασε ο Καθηγητής John Robinson, το “Jupiter 2“.
Ωστόσο, ο δόκτωρ Zachary Smith, ένας πράκτορας μιας εχθρικής κυβέρνησης στέλνεται με στόχο να σαμποτάρει την αποστολή. Επιτυγχάνει να αποσυντονίσει το ρομπότ του σκάφους, όμως στη συνέχεια παγιδεύεται και ο ίδιος μέσα στο διαστημόπλοιο και λόγω του επιπλέον βάρους, το “Jupiter 2” χάνει εντελώς τον προσανατολισμό του και περιπλανιέται στο αχανές σύμπαν. Τελικά συντρίβονται σε έναν άγνωστο πλανήτη, όπου επιζούν μετά από πολλές περιπέτειες.
Ο δόκτωρ Zachary Smith , είναι ένας περίεργος άνθρωπος και πολλές φορές συνδυάζει το κωμικό με το τραγικό στοιχείο, δοκιμάζοντας την υπομονή και την αντοχή της οικογένειας Robinson.
Αυτά με λίγα λόγια συνέβαιναν στην σειρά το μακρινό  1965 όταν πρωτοπροβλήθηκε το Lost in Space στην Αμερική.
Το Lost in Space-Χαμένοι στο διάστημα-ήταν αμερικανική τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας του Irwin Allen,παραγωγή της εταιρείας 20th Century Fox Television, η οποία προβλήθηκε από το δίκτυο CBS.
Διήρκεσε τρεις περιόδους, με 83 συνολικά επεισόδια, που προβλήθηκαν στην Αμερική από τις 15 Σεπτεμβρίου του 1965 έως και τις 6 Μαρτίου του 1968. Την πρώτη σεζόν τα επεισόδια ήταν ασπρόμαυρα, ενώ για το υπόλοιπο διάστημα η παραγωγή ήταν έγχρωμη.
Το Lost in Space ήταν μια πανάκριβη παραγωγή, η οποία σημείωσε πολύ υψηλά νούμερα τηλεθέασης και τιμήθηκε με το βραβείο TV Land Awards ενώ ήταν και υποψήφιο για βραβείο Saturn Award from Academy of Fiction.
Προβλήθηκε σε πάνω από 100 χώρες με τεράστια επιτυχία, ενώ έγινε κόμικ, καρτούν, βιβλίο, παίχτηκε στο θέατρο, ενώ το 1998, μια ταινία βασισμένη στο σίριαλ έκανε την εμφάνισή της στις κινηματογραφικές αίθουσες.
Σε αντίθεση με το ”σοβαρό” «STAR TREK», έδινε πιο πολύ έμφαση στο χιούμορ, κάνοντάς το έτσι ακόμη πιο αγαπητό, ιδιαίτερα στους μικρούς τηλεθεατές.
Τη παράσταση φυσικά, έκλεβε το ρομπότ της σειράς , ένα μοντέλο Β-5, Μ-Class 3,  που ο δημιουργός της σειράς του έδωσε ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως να γελάει, να είναι στεναχωρημένο ή να κοροιδεύει και να εξοργίζει τον ”κακό” Δρ. Zachary Smith 
Και βέβαια το Lost in Space προβλήθηκε και στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και γνώρισε αρκετή επιτυχία για τα δεδομένα της εποχής.
Η μουσική της σειράς, είχε γραφτεί από τον  John Williams.
Το Lost in Space ήταν, ουσιαστικά, μια διαστημική μεταφορά στη μικρή οθόνη της νουβέλας  The Swiss Family Robinson*, που κυκλοφόρησε το 1812.

*Το “The Swiss Family Robinson” (η ελβετική οικογένεια Robinson) είναι ένα μυθιστόρημα του Johann David Wyss , που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1812, και αφηγείται την ιστορία μιας ελβετικής οικογένειας που ναυάγησε στο Ανατολικές Ινδίες καθ ‘οδόν προς το λιμάνι Τζάκσον , Αυστραλία .

Το μυθιστόρημα του Johann David Wyss ,εκδόθηκε από τον γιο του Johann Rudolf Wyss ,είχε ως στόχο να διδαχτούν οι τέσσερις γιοί της οικογένειας του μυθιστορήματος τις οικογενειακές αξίες, την σωστή κτηνοτροφία, τις χρήσεις του φυσικού κόσμου και την αυτοεξηπηρέτηση. Η στάση του Wyss απέναντι στην εκπαίδευση ήταν σύμφωνη με τις διδασκαλίες του Jean-Jacques Rousseau και πολλά κεφάλαια του βιβλίου του περιλαμβάνουν ηθικά μαθήματα όπως η λιτότητα , η κτηνοτροφία , η αποδοχή και η συνεργασία.

Ο Johann David Wyss παρουσιάζει τις περιπέτειες ως μαθήματα φυσικής ιστορίας και φυσικής επιστήμης.
Και η οικογένεια  κατορθώνει να μεταφέρει ,από το ναυαγισμένο καράβι στη στεριά ό,τι μπορούν να περισώσουν και, με αυτά τα εφόδια και τα εργαλεία, κατορθώνουν όχι μόνο να εγκατασταθούν σε εκείνο το ακατοίκητο νησί, αλλά και να το καλλιεργήσουν, να δημιουργήσουν κατοικίες, να αναθρέψουν κοπάδια από ζώα και, σιγά σιγά, να το μεταβάλλουν σε έναν επίγειο παράδεισο.
Έχουν όμως να αντιμετωπίσουν τη φύση και πολλούς άλλους κινδύνους, από διάφορα αγρίμια, αλλά κατορθώνουν, χάρη στην ομόνοια που βασιλεύει ανάμεσά τους, στη δραστηριότητά τους και στην επιμονή τους, να κατανικήσουν όλα τα εμπόδια και να δημιουργήσουν, σε εκείνο το ερημονήσι, μια πραγματική όαση.
Με τον τρόπο αυτό, ο συγγραφέας έδωσε στον πατέρα της οικογένειας την ευκαιρία να διδάξει στα παιδιά του τις αξίες της ζωής.

Τα μέλη του πληρώματος του Jupiter 2 αρχής γενομένης από:

το ρομπότ και ο «κακός» δόκτωρ Ζάκαρι Σμιθ

~~~~~~~~~~~~~

Ο καθηγητής Τζον Ρόμπινσον και η σύζυγός του Μωρίν

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

δύο από τα τρία παιδιά τους, η Πένι και ο Γουΐλ

~~~~~~~~~~~~~

το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας, η Τζούντι

~~~~~~~~~~~~~

στο επόμενο βίντεο ένα επεισόδιο της τότε σειράς του Lost in Space

και το επίσημο Trailer του καινούργιου Lost in Space που προβάλλεται στο Netflix.