Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

μέντα και δεντρολίβανο τα βότανα που αποτρέπουν τo Alzheimer-Αλτσχάιμερ

oι ερευνητές έχουν βρει ότι τα αντιοξειδωτικά εκχυλίσματα από δυόσμο και δεντρολίβανο καταπολεμούν την ήπια γνωστική εξασθένηση!!!

τα ενισχυμένα εκχυλίσματα από ειδικά αντιοξειδωτικά βότανα όπως ο δυόσμος  και το δεντρολίβανο βελτιώνουν τη μάθηση και τη μνήμη, σύμφωνα με μια μελέτη του πανεπιστημίου του Saint Louis.

"βρήκαμε ότι αυτές οι ενώσεις μειώνουν τα προβλήματα που προκαλούνται από την ήπια γνωστική εξασθένηση, η οποία μπορεί να είναι πρόδρομος της νόσου του Alzheimer", δήλωσε η Susan Farr, Ph.D., καθηγήτρια γεροντολογίας και γηριατρική στο Saint Louis University School of Medicine.

η καθηγήτρια παρουσίασε τα πρώιμα ευρήματα το Νοέμβριο του 2013 στο Neuroscience.
στη μελέτη που παρουσίασε είχε δοκιμαστεί ένα νέο αντιοξειδωτικό συστατικό που είχε παραχθεί από εκχύλισμα δυόσμου και
ενός παρόμοιου,από εκχύλισμα δενδρολίβανου σε ποντίκια σε ηλικία, σχετική με τη γνωστική παρακμή.
στη μελέτη είχε διαπιστωθεί πως η ένωση με εκχύλισμα δενδρολίβανου υψηλότερης δόσης ήταν η πιο ισχυρή στη βελτίωση της μνήμης και της μάθησης σε τρεις δοκιμές!
το εκχύλισμα δενδρολίβανου χαμηλότερης δόσης βελτίωσε τη μνήμη σε δύο από τις δοκιμές συμπεριφοράς,
όπως έκανε
και η ένωση από εκχύλισμα δυόσμου!
επιπλέον, υπήρξαν ενδείξεις μειωμένου οξειδωτικού στρες, το οποίο ενοχοποιείται για την πρόωρη γήρανση του οργανισμού, στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη μάθηση και τη μνήμη!
και όπως είχε επισημάνει σε εκείνη την συνάντηση η Susan Farr
"η έρευνά μας δείχνει ότι αυτά τα εκχυλίσματα από βότανα έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην αλλαγή της πορείας της σχετιζόμενης με την ηλικία γνωσιακής παρακμής,για αυτό πρέπει να συνεχιστούν οι μελέτες και να έχουμε περισσότερα συμπεράσματα!"
και βέβαια από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάμπολλες άλλες έρευνες για τα δυό πανίσχυρα βότανα και τα συμπεράσματα επιβεβαιώνει το ένα το άλλο!
εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε αυτά τα δυό βότανα,πυκνά συχνά στην διατροφή μας και ειδικά το έγχυμα και το αφέψημα του δεντρολίβανου που είναι από τα ισχυρότερα βότανα για την διατήρηση της μνήμης μας!!!
~~~~~~~~~~
πηγή πληροφόρησης:
botanologia.blogspot.gr

Τι ακριβώς είναι το Bitcoin;

Αποτελεί γεγονός, ότι το  Bitcoin απασχολεί συχνά τη δημοσιότητα:
Τελευταία, για παράδειγμα, αποτέλεσε είδηση, ότι η αξία ενός μπίτκοϊν ξεπέρασε αυτή της μιας ουγγιάς χρυσού.

Επίσης, το Bitcoin ξαναβρέθηκε στο επίκεντρο, στο πλαίσιο της είδησης, ότι έχει ξεκινήσει μία παγκόσμιας έκτασης κυβερνοεπίθεση με κακόβουλο λογισμικό, το οποίο, αφού προσβάλει κάποιο υπολογιστικό σύστημα, στη συνέχεια κρυπτογραφεί αρχεία αποθηκευμένα στο σύστημα αυτό, καθιστώντας τα άχρηστα, και ακολούθως απαιτεί εκβιαστικά την καταβολή λύτρων σε  Bitcoin για την αποκρυπτογράφησή τους.

Πληροφορούμενος κανείς τα παραπάνω, είναι εύλογο να αναρωτηθεί:
Τι ακριβώς είναι το  Bitcoin;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ότι το  Bitcoin αποτελεί είδος κρυπτοχρήματος, η οποία γεννά με τη σειρά της το επόμενο ερώτημα:
Και τι είναι το κρυπτοχρήμα;

Κρυπτοχρήμα ονομάζεται το αποκεντρωμένο μέσο πληρωμής, το οποίο βασίζεται στην κρυπτογραφία για την πραγματοποίηση συναλλαγών και για τη δημιουργία νέων μονάδων του ιδίου.
Ο όρος «αποκεντρωμένο» τού αποδίδεται, επειδή το κρυπτοχρήμα δεν εκδίδεται από κεντρικές τράπεζες κρατών, αλλά αποτελεί μορφή ιδιωτικού χρήματος.
Το πρώτο συνθετικό του νεολογισμού «κρυπτοχρήμα» φανερώνει ακριβώς τη σχέση τού είδους αυτού χρήματος με την κρυπτογραφία.

Η ορολογία στην περίπτωση της νέας αυτής τεχνολογίας δεν είναι ακόμη παγιωμένη στην ελληνική γλώσσα και βρίθει τέτοιων νεολογισμών.
Για το λόγο αυτό χρήσιμες είναι και οι ακόλουθες ορολογικές διευκρινίσεις: Είναι επισφαλές να παρασύρεται κανείς από το δεύτερο συνθετικό της λέξης μπίτκοϊν (coin = νόμισμα) και να μιλάει στην περίπτωση του Bitcoin, των μιμητών και των συνεχιστών του (άλλως εναλλακτικών ειδών κρυπτοχρήματος, αγγλ. altcoins) ανακριβώς για «κρυπτονομίσματα»:
Πράγματι, χαρακτηριστικό του νομίσματος είναι ότι αυτό έχει επιβληθεί από κάποιο κράτος ως υποχρεωτικό μέσο πληρωμής.
Όμως, όπως προείπαμε, η χρήση του κρυπτοχρήματος δεν έχει επιβληθεί από κανένα κράτος, αλλά εναπόκειται αποκλειστικά στη βούληση των συναλλασσομένων.

Ενδιαφέρουσα είναι και η επισήμανση, ότι το κρυπτοχρήμα δεν έχει κατά κανόνα ένυλη μορφή:
Έχει ειπωθεί χαρακτηριστικά για το μπίτκοϊν ότι αυτό υπάρχει μόνο στην αλυσίδα τμημάτων (αγγλ. blockchain), για την οποία θα ειπωθούν περισσότερα παρακάτω.
Για το λόγο αυτό το κρυπτοχρήμα αποτελεί είδος ψηφιακού ή εικονικού χρήματος.
Επίσης, από τα προλεχθέντα προκύπτει και ότι το κρυπτοχρήμα δεν έχει σχέση με το ηλεκτρονικό χρήμα, το οποίο αποτελεί έκφανση των κρατικών νομισμάτων και είναι εκπεφρασμένο σε νομισματικές μονάδες αυτών.

Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμη μία σύντομη παρουσίαση του  Bitcoin
και της λειτουργίας του.
Όπως προαναφέρθηκε, το μπίτκοϊν («bitcoin», «BTC», «XBT») δεν είναι το μοναδικό είδος κρυπτοχρήματος, καθώς τα είδη κρυπτοχρήματος αριθμούν αρκετές εκατοντάδες.
Είναι όμως ο πρωτοπόρος του είδους και το πιο δημοφιλές είδος κρυπτοχρήματος.
Εφευρέθηκε το έτος 2009 από έναν ή περισσότερους προγραμματιστές με το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο.
Το ψευδώνυμο αυτό δεν θεωρείται τυχαίο:
Η λέξη «Σατόσι» είναι ανδρικό κύριο όνομα στην Ιαπωνία, μπορεί όμως να αποδοθεί και με το ιδεόγραμμα για τη λέξη «σοφία».
Το επώνυμο «Νακαμότο» σημαίνει «κεντρική προέλευση».

Η ταυτότητα του εφευρέτη ή των εφευρετών αυτών παραμένει ακόμη και σήμερα άγνωστη, παρά το γεγονός, ότι κατά καιρούς διάφοροι έχουν διεκδικήσει την πατρότητα του Bitcoin.
Άτομο ή άτομα με το προαναφερθέν ονοματεπώνυμο υποστήριξαν μέσα από διαδικτυακά φόρα το Bitcoin στα πρώτα του βήματα, αλλά κατόπιν, όταν το εγχείρημά τους έδειξε να έχει αποκτήσει μια σταθερή ορμή, αποσύρθηκαν τελείως από κάθε είδους επικοινωνία με το κοινό.
Το άτομο ή η ομάδα Σατόσι Νακαμότο σήμερα κατέχουν ένα εκατομμύριο Bitcoin αξίας περίπου 1,84 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τρέχουσες τιμές.

Η ιδέα του κρυπτοχρήματος δεν είναι νέα.
Όμως, όλοι όσοι προσπάθησαν στο παρελθόν να το κάνουν πραγματικότητα προσέκρουσαν σε δύο σοβαρά προβλήματα:
Πρώτον, έπρεπε να εξεύρουν έναν τρόπο, ώστε οι συναλλαγές να πραγματοποιούνται χωρίς την εμπλοκή ενδιαμέσων και δεύτερον, έπρεπε να λύσουν το πρόβλημα της αποτροπής της διπλής δαπάνης των ίδιων χρηματικών μονάδων.
Να ποιες λύσεις υιοθέτησε ο Σατόσι Νακαμότο για την υπέρβαση των ανωτέρω εμποδίων, επιτυγχάνοντας εκεί που οι προκάτοχοί του απέτυχαν:

Για την επίτευξη της αμεσότητας των συναλλαγών χρησιμοποίησε ψηφιακές υπογραφές.
Συγκεκριμένα, ο κάθε χρήστης του μπίτκοϊν διαθέτει ειδικό λογισμικό, το οποίο του επιτρέπει την πραγματοποίηση συναλλαγών με μπίτκοϊν και το οποίο είναι γνωστό ως βαλάντιο (πορτοφόλι).
Το λογισμικό αυτό δημιουργεί τουλάχιστον μία διεύθυνση ή άλλως δημόσιο κλειδί μπίτκοϊν, στο οποίο ο χρήστης του μπίτκοϊν μπορεί να δέχεται πληρωμές. 
Η διεύθυνση Bitcoin επιτελεί δηλαδή παρόμοια λειτουργία με αυτή ενός συμβατικού αριθμού τραπεζικού λογαριασμού.
Η αποστολή Bitcoin στη διεύθυνση κάποιου γίνεται με τη χρήση κάποιου ιδιωτικού κλειδιού, επίσης μέσω του βαλαντίου Bitcoin.
Για το λόγο αυτό έχει ειπωθεί ότι το Bitcoin είναι κατ' ουσία τα δημόσια και ιδιωτικά κλειδιά των ψηφιακών υπογραφών που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση συναλλαγών με το είδος αυτό κρυπτοχρήματος.

Η απουσία κάποιου κεντρικού διαχειριστή ή αποθετηρίου, που θα μπορούσε να επαληθεύει τις συναλλαγές με Bitcoin, έθετε και ένα δεύτερο πρόβλημα:
Πώς θα μπορούσε να αποτραπεί η διπλή δαπάνη των ιδίων χρηματικών μονάδων;
Η λύση στο πρόβλημα αυτό ήταν και ο μεγάλος νεωτερισμός του μπίτκοϊν και ονομάζεται αλυσίδα τμημάτων.
Η αλυσίδα τμημάτων αποτελεί έναν κατάλογο όλων των συναλλαγών που έχουν ποτέ πραγματοποιηθεί με μπίτκοϊν.
Αυτή τηρείται ως εξής:
Ο οποιοσδήποτε διαθέτει ένα ισχυρό υπολογιστικό σύστημα μπορεί να επιλέξει να γίνει εξορύκτης (αγγλ. miner), δηλαδή να συμμετάσχει στο δίκτυο μπίτκοϊν, διαθέτοντας την επεξεργαστική ισχύ του υπολογιστή του για την πραγματοποίηση των πολύπλοκων υπολογισμών που απαιτούνται, ώστε να επαληθευθεί μια ομάδα συναλλαγών και συνακολούθως να προστεθεί ένα νέο τμήμα επιβεβαιωμένων συναλλαγών στην αλυσίδα τμημάτων.
Από τη στιγμή που η συναλλαγή θα προστεθεί στην αλυσίδα και το τμήμα, στο οποίο έχει καταχωρισθεί η συναλλαγή αυτή, επικαλυφθεί με άλλα συνεχόμενα τμήματα, αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως κατοχυρωμένη.
Από την ένταξή του στην αλυσίδα τμημάτων, το ποσό της συναλλαγής μπορεί να μεταβιβασθεί περαιτέρω.
Ο εξορύκτης που θα συμβάλει επιτυχώς στην προσθήκη κάποιου τμήματος επαληθευμένων συναλλαγών στην αλυσίδα τμημάτων ανταμείβεται με το ποσό των 12,5 μπίτκοϊν, τρέχουσας αξίας περίπου 23.000 ευρώ.
Η ανταμοιβή αυτή μειώνεται στο μισό κάθε τετραετία.

Υπάρχει οροφή των μονάδων μπίτκοϊν που μπορούν να εξορυχθούν, ανερχόμενη σε 21 εκατομμύρια, τα οποία υπολογίζεται ότι θα έχουν εξορυχθεί μέχρι το έτος 2140.
Εκτός από την εξόρυξη, η απόκτηση του μπίτκοϊν είναι δυνατή και με την αγορά του με συμβατικά νομίσματα μέσω ειδικών διαδικτυακών ανταλλακτηρίων.
Ασχέτως του ποια θα είναι η τύχη του μπίτκοϊν, η τιμή του οποίου υπόκειται σε ακραίες διακυμάνσεις, το φαινόμενο του κρυπτοχρήματος, στο οποίο εντάσσεται και το Bitcoin, φαίνεται πως ήρθε, για να μείνει*.

*Για περισσότερες πληροφορίες για το μπίτκοϊν, ίδ. το βιβλίο μου με τίτλο «Μπίτκοϊν (bitcoin), κρυπτοχρήμα και κυβερνοέγκλημα» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις «Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλας».
huffingtonpost.gr

νοστιμιές-γλυκά με φρούτα στην κατσαρόλα

γλυκά με φρούτα στην κατσαρόλα-υπέροχες γεύσεις

Ένα από τα πιο “αθώα” γλυκά που μπορώ να φανταστώ είναι τα φρούτα σε σιρόπι ζάχαρης, ποσαρισμένα ή σιγοβρασμένα.
Οι κομπόστες, όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε αυτού του είδους της παρασκευές είναι, αδίκως, τα outsider της ζαχαροπλαστικής, στη σκιά των υπολοίπων διάσημων γλυκών, αφού θεωρούνται περισσότερο κατάλληλες για παιδιά και για τις φάσεις της… ανάρρωσης!
Αδίκως, διότι μπορεί να μην έχουν την αίγλη των φρούτων στον φούρνο, είναι όμως τρυφερές, έχουν λεπτή γεύση και είναι ένα πολύ ελαφρύ γλυκό για όλες τις ώρες της μέρας,
ενώ μπορούν να συνδυαστούν με πολλά:
από γιαούρτι και παγωτό μέχρι σαντιγί και χυλό βρώμης -αυτό που ξέρουμε ως "κουάκερ"-,
ανάλογα με τη διάθεση και την προσωπική γευστική κουλτούρα εκάστου.
Βεβαίως, αν στο σιρόπι προστεθεί κάποιο αλκοόλ,
μια ποικιλία μπαχαρικών
ή ξηροί καρποί, η φρουτένια κομπόστα αποκτάει υπόσταση άξιου επιδορπίου μετά από ένα βαρύ, σύνθετο γεύμα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι κομπόστες με ξερά φρούτα.
Πασίγνωστο είναι το εξ' Ανατολών χοσάφι -ή χουσάφι-με διαπολιτισμική παρουσία στην τουρκική, την περσική, την αρμένικη, την ποντιακή, τη λιβανέζικη κουζίνα.
Άλλωστε και η ίδια η λέξη έχει τούρκικη προέλευση -λέει ο Νίκος Σαραντάκος- με απώτερες ρίζες στην περσική γλώσσα.
Διάσημη συνταγή αυτής της κατηγορίας είναι και τα αχλάδια ποσέ σε κρασί -μια σχετική συνταγή θα βρείτε εδώ
ενώ άλλη μια συνταγή με αχλάδια και μέλι, πάντα στην κατσαρόλα, είναι η ακόλουθη
και

αχλάδια με γλυκό κρασί, πορτοκάλι και μπαχαρικά

υλικά
6 αχλάδια
500 ml γλυκό κρασί Σάμος
200 ml νερό
60 γρ. μέλι
2 λεμόνια, το χυμό
1 πορτοκάλι, το χυμό και τη φλούδα
1 λοβό βανίλιας σχισμένο στη μέση
3-4 γαρύφαλλα
1 κ.γ. κόκκους μαύρου πιπεριού
παρασκευή
Αφού στύψουμε το πορτοκάλι, βγάζουμε  προσεκτικά τη φλούδα του, χωρίς το λευκό τμήμα και την κόβουμε σε λεπτά σπιρτάκια.
Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε στη μέση, αφαιρώντας κουκούτσια και μεμβράνες.
Τα περνάμε αμέσως με μισό λεμόνι, για να μη μαυρίσουν.
Σε ανάλογη κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το μέλι, τα μπαχαρικά, τους χυμούς λεμονιών και πορτοκαλιού, το κρασί και το νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν 3'-4'.
Τότε βάζουμε στο σιρόπι τα αχλάδια και τα αφήνουμε να βράσουν σε πολύ σιγανή φωτιά για 15'.
Θα πρέπει να έχουν μαλακώσει, αλλά όχι πολύ.
Τα βγάζουμε από το σιρόπι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Τα σερβίρουμε σκέτα με το σιρόπι τους ή με παγωτό, σαντιγύ, μους ή υγρό κέικ σοκολάτας.

tip: για να γίνουν τα αχλάδια πιο εμφανίσιμα, τα αφήνουμε ολόκληρα.
Σ' αυτή την περίπτωση, αφήνουμε ανέπαφο το κατσανάκι τους μετά το καθάρισμα.
Με μικρό, κοφτερό μαχαιράκι ή το ειδικό εργαλείο ανοίγουμε μια οπή από το κάτω μέρος και προχωράμε προς τα επάνω αφαιρώντας κουκούτσια και μεμβράνες.
Το αχλάδι θα φαίνεται ολόκληρο.
~~~~~~~~~~~~
πηγή του άρθρου και της συνταγής:
www.athinorama.gr
www.athinorama.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~
https://togalatsi.blogspot.gr/

Μια διαστημική οδύσσεια θα επιστρέψει το 2019

συντάκτης:ntina panagiotou

"Cosmos: A Spacetime Odyssey" Η αγαπημένη τηλεοπτική σειρά θα ξαναχαρίσει συγκινήσεις σε παλιούς και νέους fans του διαστήματος καθώς

η Fox και η National Geographic ανακοίνωσαν χθες 13 Ιανουαρίου ότι η σειρά  "Cosmos: A Spacetime Odyssey" θα επιστρέψει στις  οθόνες την άνοιξη του 2019.
Η τηλεοπτική σειρά "Cosmos: A Personal Voyage" είχε 13 επεισόδια και την είχαν δει πάνω από 600 εκατομμύρια άτομα σε περισσότερες από 60 χώρες!!!
Ήταν το 1980!!!
Η εκπομπή ήταν τόσο δημοφιλής που επέστρεψε στην τηλεόραση το 2005,όταν το Science Channel αναμεταδίδει τη σειρά για την 25η επέτειό του, με ενημερωμένα γραφικά υπολογιστών,με ψηφιακό ήχο, καθώς και πληροφορίες για τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις των τελευταίων 25 χρόνων!!!
Το 2009 η Fremantle Media Enterprises ,στην Μεγάλη Βρετανία,αποκατέστησε ψηφιακά την αρχική σειρά σε ένα σετ DVD με πέντε δίσκους, το οποίο περιελάμβανε επιπλέον επιστημονικές ενημερώσεις!!!
και ερχόμαστε στο σήμερα που το "Cosmos: A Spacetime Odyssey" υπόσχεται να ξαναχαρίσει συγκινήσεις και ελπίδες!!!
Και σύμφωνα με τα δελτία τύπου  του National Geographic:
Ο αστροφυσικός  Neil deGrasse Tyson  θα είναι ο νέος παρουσιαστής της σειράς,τη θέση που την πρώτη σεζόν κρατούσε ο  Carl Sagan!
Το "Cosmos: A Spacetime Odyssey" θα είναι μια συνέχεια της τηλεοπτικής σειράς του 1980 «Cosmos: A Personal Voyage», η οποία συν-δημιουργήθηκε και φιλοξενήθηκε από τον αστρονόμο και γνωστό συγγραφέα Carl Sagan.
Η Ann Druyan, χήρα του Carl Sagan,τακτική  συνεργάτης του και συν-συγγραφέας της αρχικής σειράς "Cosmos", θα είναι και πάλι παραγωγός, συγγραφέας και σκηνοθέτης μαζί με τους Seth MacFarlane, Mitchel Cannold και Brannon Braga.
Η Ann Druyan, έγραψε τη σειρά μαζί με τον αστροφυσικό Steven Soter.
"Μετά από μια άκρως επιτυχημένη πορεία το 2014 ως η σειρά με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση,την οποία έβλεπαν περισσότερα  από 135 εκατομμύρια άτομα  παγκοσμίως στο National Geographic και στο FOX, η νέα σεζόν θα κάνει πρεμιέρα  και πάλι στις ΗΠΑ στο  FOX και στο National Geographic  σε 171 χώρες και 43 γλώσσες "
Σε συνέντευξή της στους δημοσιογράφους στο Λος Άντζελες, η  Ann Druyan δήλωσε ότι η νέα σεζόν θα προσφέρει μια ελπιδοφόρα άποψη για το μέλλον, η οποία,όπως είπε,θα  είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους νέους.
«Η σειρά θα έχει μια τέτοια άποψη για το μέλλον που πιστεύω ότι θα έχει τη δύναμη να εμπνεύσει τους ανθρώπους», δήλωσε.
 "Σήμερα ένα μεγάλο μέρος αυτών που βλέπουμε,εμείς,τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας είναι τόσο δυστοπικά και απελπιστικά.
Είναι σαν ... η τιμωρία μας για όλες τις αμαρτίες μας!!!
Είναι σαν η ανθρωπότητα να μην  έχει μέλλον παρά μόνο την καταστροφή...
και έρχεται το "Cosmos" και μας λέει ότι,ναι,μέλλον υπάρχει,μπορούμε ακόμα να ελπίζουμε και να «δουλέψουμε» για γίνει και πάλι ελπιδοφόρο!!!
 Η National Geographic ανακοίνωσε,επίσης σήμερα,ότι τη σειρά "Cosmos: Possible Worlds" θα συνοδεύει και ένα βιβλίο της Druyan. Το βιβλίο θα είναι συνέχεια του βιβλίου του Sagan, "Cosmos: A Personal Voyage"
~~~~~
πηγή του άρθρου:
taneatisgaleras.blogspot.gr