Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας στην αναφορά της για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας για το έτος 2018, η οποία είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο wfmh.global/, επισημαίνει τα κάτωθι:
“Φαντάσου να μεγαλώνεις στον κόσμο μας σήμερα.
Διαρκώς μάχεσαι τις επιπτώσεις των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην καθημερινότητά σου,τη βία στο σπίτι, στο σχολείο και στην εργασία και των πολέμων.
Οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους στο διαδίκτυο – βιώνουν εγκλήματα και εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο, και παίζουν βίαια βιντεοπαιχνίδια.
Οι αριθμοί των αυτοκτονιών και της χρήσης ουσιών αυξάνονται σταθερά.
Οι νέοι με διαφοροποίηση στη σεξουαλική συμπεριφορά/κατεύθυνση συχνά νιώθουν μόνοι και περιθωριοποιούνται.
Οι νέοι άνθρωποι βρίσκονται στην ηλικία στην οποία εμφανίζονται σοβαρές ψυχικές ασθένειες και όμως διδάσκονται ελάχιστα ή και τίποτα για τις ψυχικές ασθένειες και την ευεξία.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας εστιάζει την εκστρατεία του 2018 στους νέους ανθρώπους και την ψυχική υγεία σε έναν κόσμο που αλλάζει.
Στόχος είναι να επισημανθούν τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι σε όλο τον κόσμο σήμερα και να ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με το τι χρειάζονται για να μεγαλώσουν υγιείς, ευτυχείς και ανθεκτικοί.
Με αφορμή αυτή τη χρονιά, σημαντικό είναι να δοθεί έμφαση στις ανάγκες των νέων ανθρώπων.
Είναι ώρα για διαμόρφωση κοινών θέσεων και να απαιτηθούν περισσότερα για αυτόν τον ευαίσθητο πληθυσμό – το μέλλον μας εξαρτάται από αυτόν!”
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσαν την 10η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ψυχικές ασθένειες.
Εορτάστηκε για πρώτη φορά το 1992 κατόπιν πρωτοβουλίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας.
Στην αρχή, η Ημέρα δεν είχε συγκεκριμένο θέμα.
Στόχος της ήταν γενικά η προώθηση της υπεράσπισης της ψυχικής υγείας και η εκπαίδευση του κοινού σε σχετικά ζητήματα.
Την ημέρα αυτή διοργανώνονται κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο εκδηλώσεις με θέμα την ψυχική υγεία, κατά τη διάρκεια των οποίων σχετικοί φορείς και οργανισμοί καλούν τους συμμετέχοντες να προβληματιστούν για τα ψυχικά νοσήματα και να ενημερωθούν για τους τρόπους αντιμετώπισής τους.
Οι ειδικοί, επικαλούμενοι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάνουν λόγο για μία παγκόσμια «επιδημία» ψυχικών διαταραχών,όπου περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν μόνο από κατάθλιψη.
Για το έτος 2018, ο ΠΟΥ θέτει ως μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας “Νέοι άνθρωποι και ψυχική υγεία σε έναν κόσμο που αλλάζει”, επιδιώκοντας να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τους παράγοντες κινδύνου και τα μέτρα πρόληψης σχετικά με τις ψυχικές διαταραχές στην παιδική και εφηβική ηλικία.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής είναι περίοδοι που συντελούνται πολλές αλλαγές, όπως μετάβαση από το σχολείο στο πανεπιστήμιο.
Σε αρκετούς νέους αυτές θεωρούνται συναρπαστικές στιγμές, μπορούν όμως να είναι και περίοδοι πρόκλησης μεγάλου άγχους και στρες.
Σε κάποιες περιπτώσεις εάν δεν αναγνωριστούν και δεν γίνει σωστή διαχείριση, τα συναισθήματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε ψυχικές επιπλοκές ή ασθένειες.
Οι μισές από τις ψυχικές ασθένειες ξεκινούν στην ηλικία των 14 ετών, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ανιχνεύονται και δεν θεραπεύονται.
Στατιστικά, η κατάθλιψη είναι η τρίτη αιτία νοσηρότητας μεταξύ των εφήβων και η αυτοκτονία η δεύτερη αιτία θανάτου των ατόμων από 15 έως 29 ετών.
Πολλές φορές η αδιαφορία κυριαρχεί μέσα ακαι έξω από την οικογένεια.
Γονείς και παιδιά στο tablet,στα laptop και στα smartphones και σιωπή,πολλές ώρες σιωπής, αληθινή συζήτηση μηδενική,οι δραστηριότητες μηχανικές.
Καλημέρα! Τι κάνεις; Καλά – Αυτό ήταν,και επιστροφή στο tablet ή στο smartphone.
Και η αδιαφορία συνεχίζει να κυριαρχεί στους κόλπους των περισσότερων οικογενειών της μεσαίας τάξης.
Η δικαιολογία είναι άμεση: Κούραση,βαρεμάρα,ο παράλληλος κόσμος είναι πιο ευχάριστος από αυτό που ζούμε. Ναι- Aλλά γιατί στατιστικά, η κατάθλιψη είναι η τρίτη αιτία νοσηρότητας μεταξύ των εφήβων και η αυτοκτονία η δεύτερη αιτία θανάτου των ατόμων από 15 έως 29 ετών;
Για αυτό όσοι είμαστε γονείς ας σταματήσουμε να καθορίζουμε την ευτυχία των παιδιών μας σύμφωνα με τους δικούς μας κανόνες και θέλω και ας του μάθουμε τη σημαίνει υπεύθυνη ελευθερία για να μπορέσουν να χαράξουν συνειδητά και υπεύθυνα και με τα δικά τους θέλω το δικό τους δρόμο.
Η προώθηση και η προστασία της ψυχικής υγείας των παιδιών μας και των εφήβων έχει πλεονεκτήματα, όχι μόνο στην υγεία τους αλλά και στην κοινωνία συνολικά.
Μόνο με υγιείς νέους ανθρώπους επιτυγχάνεται η ανάπτυξη και η ευημερία της κοινωνίας σε κάθε επίπεδο.
πηγές και αναφορές:
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
http://www.who.int/mental_health/world-mental-health-day/en/
http://www.who.int/mental_health/world-mental-health-day/2018/en/
Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας για το έτος 2018