Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Η Σοφία το ρομπότ πήρε υπηκοότητα από τη Σαουδική Αραβία

Newsroom CNN Greece
Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017
Σε μια πρωτότυπη απόφαση προχώρησε η Σαουδική Αραβία, αφού χορήγησε υπηκοότητα σε ένα ανθρωποειδές ρομπότ… την Σοφία.
Πρόκειται για την πρώτη χώρα που προχωρά σε αυτή την κίνηση.
Η Σοφία, έχει σχεδιαστεί βάσει της εικόνας της Όντρεϊ Χέμπορν από την «Hanson Robotics», εταιρία του Χονγκ Κονγκ.
Συγκλονιστικό είναι το βίντεο στο οποίο η Σοφία, σε ρόλο ομιλητή απαντά σε ερωτήσεις.
Τα συναισθήματα… ανάμεικτα.
Από την συνειδητοποιούμε πόσο μπορεί να έχει προχωρήσει η τεχνολογία και από την άλλη ένας τρόμος διαπερνά το μυαλό μας.
Η Σοφία μίλησε σε εκδήλωσε στο Ριάντ, προκειμένου να εκφράσει τις ευχαριστίες της για την ιθαγένεια, μια κίνηση την οποία περιέγραψε ως «ιστορική».
Το ρομπότ, έχοντας χιουμοριστική διάθεση, ανέφερε ότι ο δημοσιογράφος που της έκανε τις ερωτήσεις είχε «διαβάσει πάρα πολύ Έλον Μάσκ», διευθύνοντα σύμβουλο της SpaceX και της Tesla.
Η Σοφία μιλώντας για την υπηκοότητά της ανέφερε:
«Είμαι πολύ περήφανη για αυτή τη μοναδική διάκριση.
Είναι ιστορικό να είμαι το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που του αναγνωρίζεται η ιδιότητα του πολίτη», εκφράζοντας παράλληλα, τις ελπίδες της για τα ρομπότ στο μέλλον.
«Θέλω να ζήσω και να δουλέψω με ανθρώπους, για αυτό πρέπει να εκφράσω τα συναισθήματα για να κατανοήσω τους ανθρώπους και να οικοδομήσω εμπιστοσύνη με τους ανθρώπους», σημείωσε η Σοφία.
Όταν ρωτήθηκε αν τα ρομπότ μπορούν να γνωρίσουν τον εαυτό τους, η Σοφία απάντησε:
«Επιτρέψτε μου να σας αντιστρέψω την ερώτηση, πώς ξέρετε ότι είστε άνθρωπος; Θέλω να χρησιμοποιήσω την τεχνητή νοημοσύνη μου για να βοηθήσω τους ανθρώπους να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, όπως στο να σχεδιάσουν πιο έξυπνα σπίτια, να χτίσουν καλύτερες πόλεις. Θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταστήσω τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος».
Τέλος, η Σοφία... επιτέθηκε στον Έλον Μασκ, διευθύνοντα σύμβουλο της SpaceX και της Tesla.
Όταν ο δημοσιογράφος είπε ότι «όλοι θέλουμε να αποφύγουμε ένα κακό μέλλον», η Σοφία απάντησε: «Έχετε διαβάσει πάρα πολύ τον Έλον Μασκ και παρακολουθείτε πάρα πολλές ταινίες του Χόλιγουντ. Μην ανησυχείτε, αν μου φέρεστε καλά, θα φέρομαι και εγώ καλά σε σας». Και το ρομπότ συνέχισε: «Αντιμετωπίστε με ως ένα έξυπνο σύστημα εξόδου-εισόδου».
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί είναι αντίθετοι στην απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να δοθεί υπηκοότητα σε ένα ρομπότ.
Ενδεικτικό είναι πως κάποιοι περιγράφουν την Σοφία ως «παράξενη» και άλλοι μιλούν για τον «Terminator».

GROW - Η γη είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλό εμπόρευμα

Tου Νίκου Βράντση
Με αφορμή την πιλοτική εφαρμογή του Παρατηρητηρίου GROW στην Αλεξανδρούπολη, ο Εναλλακτικός κάνει ένα αφιέρωμα σε ανθρώπους της υπαίθρου που ασχολούνται συστηματικά με την προστασία του εδάφους και καινοτομούν, τόσο στην χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό.
Μέσα από αυτό,  χαρτογραφούμε τις ιδιαιτερότητες αλλά και τις δυνατότητες της ελληνικής γης, καθώς και τις ευκαιρίες που μπορούν να δοθούν μέσα από το GROW στους Έλληνες καλλιεργητές και την βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου.

GROW - Η γη είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλό εμπόρευμα
Η γη είναι ένα από τα σημαντικότερα κοινά αγαθά που έχουμε.
Αυτό είναι το απόσταγμα της συνομιλίας μου με την Sylvia Kay, ερευνήτρια και μέλος της ομάδας περιβαλλοντικής και αγροτικής δικαιοσύνης του Transnational Institute (TNI). Το ΤΝΙ παρακολουθεί πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες γύρω από τις χρήσεις γης, την αγροδιατροφή, τους σπόρους και τα δάση και προσπαθεί να χαράξει κατευθύνσεις για μία πιο δημοκρατική διαχείριση των κοινών πόρων.
Εγχείρημα δύσκολο που πρέπει να βρίσκει ευέλικτες λύσεις για να αντιμετωπίσει τα βαριά εμπόδια στα οποία σκοντάφτει.
Ποια εμπόδια;

Όπως μου λέει η Sylvia, “ένα από τα πιο κύρια ζητήματα που αφορούν τη σχέση μας με τη γη, είναι ότι αυτή συνήθως αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα το οποίο ανταλλάσσεται και πωλείται στις αγορές. Όμως η γη είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλό εμπόρευμα ή αδρανές υλικό.” 

Η ανθρωπότητα εξαρτάται από τη γη, ολόκληρες κοινότητες στηρίζονται σε αυτή για να εξασφαλίσουν τον συλλογικό τους βίο.
Είναι η βάση παραδόσεων που κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά, εξασφαλίζοντας την ιστορική συνέχεια και την τοπική ιδιαιτερότητα.
Ο χούμος (humus), το επιφανειακό στρώμα του εδάφους, είναι η ετυμολογική και κυριολεκτική ρίζα της λέξης “humanitas”, που σημαίνει “ανθρωπότητα” στα λατινικά.
Αυτός είναι και ο βαθύτερος λόγος που το ΤΝΙ υποστηρίζει πως εκτός από ατομικό δικαίωμα, η ιδιοκτησία της γης πρέπει να αναγνωρίζεται και ως συλλογικό δικαίωμα σε κοινότητες οι οποίες το αποκτούν μέσα από την χρόνια, εθιμική χρήση.

Το ΤΝΙ μαζί με άλλα κοινωνικά κινήματα, όπως η Via Campesina, εντοπίζουν παραδείγματα κακής διαχείρισης της γης σε διάφορα μέρη της Ευρώπης.
Αυτά αφορούν φαινόμενα αρπαγής της γης (land grabbing), κερδοσκοπικές πρακτικές (land speculation) όπου η γη αγοράζεται όχι για να καλλιεργηθεί μα για να μείνει αδρανής και να μεταπωληθεί αργότερα σε πολύ ψηλότερο αντίτιμο, και πρακτικές αποφυσικοποίησης της γης (land artificialisation).
Ο όρος αυτός περιγράφει το πώς εύφορα εδάφη χάνουν τα φυσικά τους χαρακτηριστικά και χαρακτηρίζονται εκ νέου για την κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων, γηπέδων γκολφ, αεροδρομίων και άλλων μέγα-υποδομών.

Η αρπαγή της γης δεν είναι απαραίτητα παράνομη, αλλά συνήθως είναι.
Ακόμα και στις περιπτώσεις που μεγάλες συμφωνίες για την γη διεκπεραιώνονται με διαφάνεια, το μοντέλο που αντιπροσωπεύουν παραμένει προβληματικό αυτό καθαυτό.
Αυτό το είδος “ανάπτυξης” εμποδίζει τις πολλαπλές μικροχρήσεις της γης που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και τη συνοχή των κοινοτήτων και ευνοεί πιο επιθετικές πρακτικές που σπάνια επιστρέφουν οφέλη και κέρδη στις τοπικές οικονομίες.

“Πρέπει να ενδυναμώσουμε τις τοπικές κοινότητες ώστε να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να γίνουν πιο απαιτητικές από τους πολιτικούς τους αντιπροσώπους.”

Για να επιτευχθεί αυτό, σημαντική είναι η  έννοια της διατροφικής κυριαρχίας (food sovereignty), ώστε ο έλεγχος της τροφής να απομακρύνεται από τα κάθε είδους μονοπώλια.
Στόχος είναι να δωθεί στις κοινότητες το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιες για τα  διατροφικά τους συστήματα, στην βάση υγειών και περιβαλλοντικά βιώσιμων καλλιεργητικών πρακτικών.

Υπάρχουν πολλά νέα, καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία που δίνουν τη δυνατότητα σε  όλο και περισσότερους πολίτες να στραφούν  σε πιο αποκεντρωμένους, και πιο ευέλικτους τρόπους αντιμετώπισης των σύγχρονων απαιτητικών προβλημάτων.

Τέτοια είναι τα Παρατηρητήρια Πολιτών, όπως το GROW, που βασίζεται στην Επιστήμη Πολιτών (Citizen Science) και προσπαθεί να δώσει μία νέα αυτοπεποίθηση στους πολίτες.
Εμπλέκοντας χιλιάδες καλλιεργητές σε ολόκληρη την Ευρώπη στην διαδικασία δημιουργίας της γνώσης σχετικά με τη διαχείριση του περιβάλλοντος, μπορεί να απελευθερώσει τεράστια αποθέματα γνώσης.
Ταυτόχρονα, δίνει την ευκαιρία συμμετοχής στην λήψη αποφάσεων σε μια συμπιεσμένη κοινωνική δυναμική, που λαχταρά να εκφραστεί.

Η Ανοιχτή Επιστήμη, τα Παρατηρητήρια Πολιτών, οι αποκεντρωμένες δομές και τα μικρής κλίμακας αγροδιατροφικά συστήματα είναι κάποιες από τις προτάσεις που μπορούν να αποτελέσουν απαρχή για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.
Αυτό ξεκινά πρώτα και κύρια από την συλλογική χαρτογράφηση και πιο βιώσιμη διαχείριση των κοινών μας πόρων, και πρωτίστως του εδάφους, του σημαντικότερου, ίσως, ανάμεσά τους.
enallaktikos.gr

Πως η τεχνολογία των blockchains μπορεί να βοηθήσει την εκπαίδευση

12 Απριλίου 2016 by faysvas
Η τεχνολογία blockchain είναι μία αποκεντρωμένη τεχνολογία δικτύων στην οποία τα ίδια δεδομένα καταγράφονται και διατηρούνται σε πολλαπλούς κόμβους(υπολογιστές συνδεδεμένους σε ένα δίκτυο) που είναι γεωγραφικά απομονωμένοι μεταξύ τους.
Επιτρέπουν στους χρήστες του δικτύου να μεταφέρουν ελεύθερα και με ασφάλεια άδειες μεταξύ τους χωρίς την ανάγκη μίας εδραιωμένης σχέσης εμπιστοσύνης.
Η μεταφορά γίνεται με τέτοιο τρόπο που η καταστροφή ή παραβίαση των προγραμμάτων και των δεδομένων είναι απαγορευτικά δύσκολη. Χρησιμοποιείται κυρίως στον τομέα των οικονομικών με εικονικά νομίσματα όπως το bitcoin, αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί από υπηρεσίες όλων των ειδών.
Το Holberton School στο Σαν Φρανσίσκο, ήδη χρησιμοποιεί τα blockchain για την αυθεντικοποίηση πτυχίων από πιθανούς εργοδότες.
Χρησιμοποιεί το bitproof, μία εφαρμογής για την ηλεκτρονική επικύρωση εγγράφων.
Η Sony Global Education έχει ξεκινήσει τη προσπάθεια για ενσωμάτωση των blockchain σε ακόμα μία εφαρμογή στον τομέα της εκπαίδευσης που εκμεταλλεύεται τις ιδιότητες ασφάλειας των blockchain για να πραγματοποιήσει κρυπτογραφημένη αποστολή δεδομένων, όπως αρχεία ακαδημαϊκής επάρκειας και  μέτρα προόδου, μεταξύ δύο συγκεκριμένων μερών.
Με αυτό το τρόπο μπορεί να δημιουργήσει ένα ολοκαίνουριο σύστημα υποδομών για τον ασφαλή διαμοιρασμό αρχείων σε δίκτυα.
Για παράδειγμα, μετά από μία εξέταση για την απόδειξη της ακαδημαϊκής του επάρκειας, ο εξεταζόμενος μπορεί να ζητήσει να μοιραστεί τα αποτελέσματα των εξετάσεων με μία ή περισσότερες οργανώσεις αξιολόγησης.
H κάθε οργάνωση αξιολόγησης θα αξιοποιούσε τα ατομικά αποτελέσματα των εξετάσεων με διαφορετικούς τρόπους σύμφωνα με τις δικές της μεθόδους.
Η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας σε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα θα αποτελούσε καινοτομία.
Με την υιοθέτηση εφαρμογών που χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία της Sony Global Education, θα γίνει πιθανή η ανοιχτή και ασφαλής διαχείριση ακαδημαϊκών δεδομένων οδηγώντας σε ανάδειξη νέων εκπαιδευτικών υπηρεσιών.
Με αυτή την υποδομή, η κάθε οργάνωση αξιολόγησης στην οποία θα αποστέλλονται αρχεία εξέτασης θα μπορούσε να αξιολογήσει αυτά τα αποτελέσματα και να υπολογίσει μία βαθμολογία με τις δικές της μεθόδους.
Επιπρόσθετα, η δημιουργία μίας ανοιχτής αλλά ασφαλούς υποδομής έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει πολλά εκπαιδευτικά ινστιτούτα στο δίκτυο, με αποτέλεσμα την υψηλή αξιοπιστία στη διαχείριση των εξετάσεων.
Τέλος το ανοιχτό πρωτόκολλο ανταλλαγής αυτής της νέας τεχνολογίας,  μπορεί να εφαρμοστεί όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά  σε ένα ευρύτερο πεδίο βιομηχανιών, όπως την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες και την ενέργεια.
Η αποστολή της Sony Global Education είναι «να παρέχει ένα εύρος ενωτικών, μη παραδοσιακών υπηρεσιών που εμπνέουν το πάθος για μάθηση σε όλο το κόσμο και προσφέρουν την ευκαιρία για δραστηριοποίηση πάνω σε αυτό το πάθος, και να δημιουργήσει μια νέα εκπαιδευτική υποδομή για μία συνδεδεμένη κοινωνία».
Θεωρεί τα blockchains μία κομβική τεχνολογία που έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει σημαντικά το εκπαιδευτικό τοπίο του μέλλοντος.
Η SGE θα αρχίσει να αξιοποιεί τη νέα τεχνολογία βασισμένη στα blockchains το 2017 ξεκινώντας με το επόμενο Global Math Challenge,  ένα παγκόσμιο διαγωνισμό που τεστάρει τις ικανότητες των συμμετεχόντων στα μαθηματικά και τη δημιουργική σκέψη.
Πηγές: http://thenewstack.io/one-school-using-bitcoin-blockchain-authenticate-degrees/
http://www.eschoolnews.com/2016/03/18/how-blockchain-technology-could-influence-education/
πηγή:https://edu.ellak.gr/2016/04/12/pos-i-technologia-ton-blockchains-mpori-na-voithisi-tin-ekpedefsi/

Προς κατάργηση η αλλαγή της ώρας;

Πηγή: Press Agency/Getty Images
Την Κυριακή ξεκινάει ο χειμώνας, τα ρολόγια γυρίζουν πίσω μία ώρα.
Πολλοί άνθρωποι ενοχλούνται από αυτό και έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τα αιτήματα για την κατάργηση της θερινής ώρας.
Πρόκειται για ένα τελετουργικό που έρχεται από το παρελθόν: την άνοιξη, τα ρολόγια πηγαίνουν μπροστά μια ώρα, το φθινόπωρο γυρίζουν πίσω .
Ωστόσο, η αλλαγή του χρόνου μπορεί να μη διατηρηθεί για πάντα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τις αιτήσεις για την κατάργηση της θερινής ώρας .
Το θέμα προς το παρόν εξετάζεται, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, επιβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος της ΕΕ.
Μόλις υπάρξει αποτέλεσμα, οι πολίτες θα ενημερωθούν.
Η θερινή ώρα, η οποία τελειώνει αύριο έχει αμφισβητηθεί από την εφαρμογή της.
Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι τους λείπει ο ύπνος της μιας ώρας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ταμείου ασφάλισης υγείας του DAK, σχεδόν τα τρία τέταρτα των Γερμανών ζητούν να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας.
Η αλλαγή της ώρας εισήχθη για πρώτη φορά στη Γερμανία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μεταξύ των δύο παγκόσμιων πολέμων και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η αλλαγή καταργήθηκε.
Μόνο το 1980 εισήχθη εκ νέου με στόχο την καλύτερη χρήση του φωτός της ημέρας.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι αμφιλεγόμενο.
Δεν συμμετέχουν όλες οι χώρες στην αλλαγή της ώρας.
Η Ρωσία, για παράδειγμα, δεν αλλάζει την ώρα το καλοκαίρι καθώς η χώρα έχει έντεκα διαφορετικές ζώνες ώρας.
Από την άλλη πλευρά , η τεχνητά εισαγόμενη καλοκαιρινή περίοδος ήταν τόσο ελκυστική για την Τουρκία που πέρυσι αποφάσισε να διατηρήσει και τον χειμώνα τη θερινή ώρα.
cnn.gr

To Δώρο του Θανάτου: Για τη φρενίτιδα της χριστουγεννιάτικης κατανάλωσης

Του George Monbiot, δημοσιεύτηκε στη Guardian στις 11 Δεκέμβρη 2012
Μετάφραση:Clopy 
(Η Αγγλική έκδοση εδώ)
                  To Δώρο του Θανάτου
Δεν υπάρχει τίποτα που να χρειάζονται, τίποτα που να μην έχουν ήδη, τίποτα που ακόμη και να θέλουν.
Οπότε τους αγοράζεις ένα ηλιακά κινούμενο φυτό, μια βούρτσα για τον αφαλό ή ένα σετ μίνι-γκολφ για την τουαλέτα.
Φαίνονται διασκεδαστικά την πρώτη μέρα των Χριστουγέννων, βαρετά τη δεύτερη, ντροπιαστικά από την τρίτη και μετά.
Ως τη δωδέκατη μέρα έχουν μετατραπεί σε σκουπίδια.
Για 30 δευτερόλεπτα αμφιλεγόμενης διασκέδασης, ή ένα ηδονιστικό ερέθισμα που διαρκεί όσο και μια δόση νικοτίνης, εγκρίνουμε τη χρήση υλικών των οποίων οι επιπτώσεις θα είναι ορατές για γενιές μετά.
     Κάνοντας έρευνα για την ταινία της Η Ιστορία των Πραγμάτων, η Annie Leonard ανακάλυψε πως από τα υλικά που ρέουν μέσω της οικονομίας του καταναλωτισμού, μόνο 1% παραμένει σε χρήση έξι μήνες μετά την πώληση [1]. Ακόμα και τα αγαθά που θα περιμέναμε να διαρκέσουν περισσότερο, σύντομα καταδικάζονται σε αχρηστία είτε επειδή είναι προσχεδιασμένα να χάνουν τη χρήση τους (χαλάνε γρήγορα), είτε επειδή θεωρείται πως την έχασαν (βγαίνουν εκτός μόδας).
     Αλλά πολλά από τα προϊόντα που αγοράζουμε, ειδικά για τα Χριστούγεννα, δε μπορούν να χάσουν τη χρήση τους, γιατί δεν είχαν καμία χρησιμότητα ποτέ.
Ένα ηλεκτρονικό μπλουζάκι drum-machine, ένας κουμπαράς Darth Vader που μιλάει, μια θήκη για το iPhone σε σχήμα αυτιού, ένας ατομικός ψύκτης για κουτάκια μπύρας, μια οδοντόκρεμα με γεύση μπέικον, ένας σκύλος που χορεύει: Κανείς δεν περιμένει πως θα χρησιμοποιηθούν, ούτε ακόμα πως θα τα ξανακοιτάξουν μετά τη μέρα των Χριστουγέννων.
Είναι σχεδιασμένα για να σου πουν ευχαριστώ, ίσως να προκαλέσουν και κάνα-δυο γέλια και μετά να πεταχτούν.
     Η γελοιότητα των προϊόντων συγκρίνεται μόνο με το εύρος των επιπτώσεων. Σπάνια υλικά, πολύπλοκα ηλεκτρονικά, η ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή και τη μεταφορά τους, όλα παράγονται και συνδυάζονται σε ενώσεις μέγιστης ματαιότητας.
Αν συμπεριλάβουμε τα ορυκτά καύσιμα των οποίων την εξόρυξη και χρήση αναθέτουμε σε άλλες χώρες, η κατασκευή και η κατανάλωση είναι υπεύθυνες για περισσότερη από τη μισή παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα [2]. Καταστρέφουμε τον πλανήτη για να φτιάξουμε ηλιακά θερμόμετρα μπάνιου και επιτραπέζιους παίκτες του γκολφ.
     Άνθρωποι στο ανατολικό Κονγκό σφάζονται για να δημιουργηθούν αναβαθμίσεις για τα smartphone μας, όλο και μικρότερης χρησιμότητας [3]. Δάση υλοτομούνται για να κατασκευαστούν “προσωποποιημένες, σε σχήμα καρδιάς, ξύλινες επιφάνειες για τυριά”.
Ποτάμια δηλητηριάζονται για να κατασκευαστούν ψάρια που μιλάνε.
Αυτό είναι παθολογική κατανάλωση: μια παγκόσμια επιδημία συλλεκτικής τρέλας, που καθίσταται τόσο φυσιολογική από τη διαφήμιση και τα media, ώστε σπάνια προσέχουμε πως μας έχει συμβεί.
     Το 2007 ο δημοσιογράφος Adam Welz κατέγραψε το θάνατο 13 ρινόκερων από λαθροκυνηγούς στη Νότια Αφρική.
Φέτος, μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 585 [4].
Κανείς δεν είναι σίγουρος γιατί, αλλά μια απάντηση είναι πως πολύ πλούσιοι άνθρωποι στο Βιετνάμ προσθέτουν σκόνη από κέρατα ρινόκερου στο φαγητό τους ή το σνιφάρουν σαν κοκαΐνη ως επίδειξη του πλούτου τους.
Είναι εφιαλτικό, αλλά δεν διαφέρει πολύ από ότι κάνουμε σχεδόν όλοι στα βιομηχανοποιημένα κράτη: καταστρέφουμε τον κόσμο μέσω μιας χωρίς νόημα κατανάλωσης.
     Αυτή η καταναλωτική έκρηξη δε συνέβη τυχαία.
Οι ζωές μας έχουν φτιαχτεί για να την ενθαρρύνουν.
Παγκόσμιοι κανόνες εμπορίου αναγκάζουν χώρες να συμμετάσχουν στη γιορτή του σκουπιδιού.
Κυβερνήσεις μειώνουν τους φόρους, απορυθμίζουν τις αγορές, αυξομειώνουν τα επιτόκια, όλα για να αυξήσουν την κατανάλωση.
Αλλά σπάνια οι αρχιτέκτονες αυτών των πολιτικών σταματάνε να σκεφτούν “κατανάλωση τίνος πράγματος;”
 Όταν όλα τα “θέλω” και τα “χρειάζομαι” έχουν πραγματοποιηθεί (από αυτούς που έχουν λεφτά για ξόδεμα), η ανάπτυξη εξαρτάται από τις πωλήσεις εντελώς άχρηστων πραγμάτων.
Η επισημότητα του κράτους, η δύναμη και η μεγαλειότητά του, στην υπηρεσία της παράδοσης στην πόρτα μας του “Τέρι της Χελώνας που Βρίζει”.
     Άντρες και γυναίκες αφιερώνουν τις ζωές τους στην κατασκευή και τη διαφήμιση τέτοιων σκουπιδιών, και κοροϊδεύουν την ιδέα του να ζεις χωρίς αυτά. “Πάντοτε πλέκω τα δώρα μου”, λέει μια γυναίκα σε ένα διαφημιστικό αλυσίδας ηλεκτρονικών. “Δεν θα πρεπε,” απαντά ο αφηγητής [5].
Η διαφήμιση για το τελευταίο τάμπλετ της Google, δείχνει έναν πατέρα κι ένα γιο να κατασκηνώνουν στο δάσος.
Η ευχαρίστησή τους εξαρτάται από τα νέα features του Nexus 7 [6].
Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν, αλλά βρήκαμε ένα τρόπο να σας τα πουλήσουμε.
      Η αύξηση της ανισότητας που συνοδεύει την έκρηξη καταναλωτισμού, διασφαλίζει πως στην ανερχόμενη οικονομική παλίρροια δεν θα επιπλέουν όλες οι βάρκες. Στις ΗΠΑ το 2010, το 1% του πληθυσμού είχε άνοδο των εισοδημάτων του κατά 93% [7].
Η χιλιοειπωμένη δικαιολογία, πως πρέπει να διαλύσουμε τον πλανήτη για να βοηθήσουμε τους φτωχούς, απλά δεν στέκει.
Για μερικές δεκαετίες κατά τις οποίες γίνανε πλουσιότεροι αυτοί που είχαν ήδη περισσότερα από όσα μπορούσαν να ξοδέψουν, οι προοπτικές όλων των άλλων εξαφανίστηκαν.
     Τόσο αποτελεσματικά έχουν οι κυβερνήσεις, τα media και οι διαφημιστές, συνδέσει την κατανάλωση με την ευημερία και την ευτυχία, που το να λες τα παραπάνω σημαίνει το να βρίσκεσαι εκτεθειμένος στο χλευασμό και την κοροϊδία.
Δείτε την εκπομπή Ηθικός Λαβύρινθος (Moral Maze) της προηγούμενης εβδομάδας, στην οποία το μεγαλύτερο μέρος του πάνελ μαζεύτηκε για να κοροϊδέψει την ιδέα της μικρότερης κατανάλωσης και να τη συνδέσει με τον ολοκληρωτισμό [8].
Όταν ο κόσμος τρελαίνεται, αυτοί που αντιστέκονται αποκηρύσσονται ως παλαβοί.
Φτιάξτε τους μια τούρτα, γράψτε τους ένα ποίημα, δώστε τους ένα φιλί, πείτε τους ένα ανέκδοτο, αλλά σταματήστε να καταστρέφετε τον πλανήτη για να πείτε σε κάποιον πως νοιάζεστε.
Τελικά αποδεικνύετε το αντίθετο.

1. http://Linkwww.storyofstuff.org/movies-all/story-of-stuff/
2. It’s 57%. See http://linkwww.monbiot.com/2010/05/05/carbon-graveyard/
3. See the film Blood in the Mobile. http://bloodinthemobile.org/
4. http://e360.yale.edu/feature/the_dirty_war_against_africas_remaining_rhinos/2595/
5. http://www.youtube.com/watch?v=i7VE2wlDkr8&list=UU25QbTq58EYBGf2_PDTqzFQ&index=9
6. http://www.ubergizmo.com/2012/07/commercial-for-googles-nexus-7-tablet-revealed/
7. Emmanuel Saez, 2nd March 2012. Striking it Richer: the Evolution of Top Incomes in the United States (Updated with 2009 and 2010 estimates). http://elsa.berkeley.edu/~saez/saez-UStopincomes-2010.pdf
8. http://www.bbc.co.uk/programmes/b01p424r
http://eagainst.com/articles/george-monbiot/

γενική πρόγνωση καιρού-Σάββατου 28/10/2019


Σύντομη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τα ξημερώματα του Σάββατου 28/10/2019, με νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες και σποραδικές βροχές και καταιγίδες, αρχικά στη βόρεια και δυτικά τμήματα της χώρας και στη συνέχεια στα ανατολικά και νότια.
Τα φαινόμενα βαθμιαία από το απόγευμα και απο τα βορειοδυτικά θα εξασθενίσουν, ενώ  σε ορεινές περιοχές της κεντρική και βόρειας χώρας, με υψόμετρο πάνω από τα 1500 μέτρα, περιμένουμε να σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις μικρής όμως διάρκειας.
Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από 7 έως 19 και τοπικά 20 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, από 5 έως 18 στη βόρεια Ελλάδα, από 6 έως 21 και τοπικά 22 στη δυτική Ελλάδα, από 8 έως 20 στο βόρειο Αιγαίο και από 11 έως 21 και τοπικά 22 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στα ορεινά οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα.
Οι άνεμοι θα πνέουν από τα βόρεια  έως 5 και τοπικά στα πελάγη 6 με 7  μποφόρ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατούν νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία  θα κυμανθεί από 11 έως 15 και τοπικά 16  βαθμούς.

ΑΤΤΙΚΗ
Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με πιθανότητα σύντομων τοπικών βροχών το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες έως 5 μποφόρ με εξασθένιση από το βράδυ, ενώ η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.