Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Τα ρομπότ στη ζωή μας και το ακλόνητο δίκιο των Λουδιτών

Ενώ η πλειονότητα των ανθρώπων στον πλανήτη Γη πασχίζει να τα βγάλει πέρα, με κυρίαρχο μέλημα την επιβίωση και η σκέψη για την βελτίωση της καθημερινότητάς της να αποτελεί ουτοπία, οι κυρίαρχοι, μένοντας προφανώς σε άλλον πλανήτη και ξεκάθαρα εχθρικό προς τους άλλους ανθρώπους, συνεχίζουν αδιάλειπτα τους σχεδιασμούς τους για τον παραγκωνισμό όλων των υπολοίπων, που είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να συμμορφωθούν με τα νέα δεδομένα.
Ένα νέο γυαλιστερό προϊόν ετοιμάζεται για την περαιτέρω αποξένωση των ανθρώπων μεταξύ τους, ένα καινούργιο καθρεφτάκι προετοιμάζεται για την  ανταλλαγή μέρους της ελευθερίας τους. 
Το νέο προϊόν είναι τα ολοκαίνουργια ανθρωποειδή ρομπότ της Tesla του Έλον Μασκ. 
Τα ρομπότ θα είναι προγραμματισμένα αρχικά να εκτελούν βαρετές ή επικίνδυνες εργασίες σε εργοστάσια και μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως υπηρέτες σε σπίτια για να φτιάχνουν φαγητό, να κλαδεύουν κήπους, να φροντίζουν ηλικιωμένους κρατώντας τους και συντροφιά, ακόμα και να χρησιμοποιούνται ως αντικείμενα του σεξ για μοναχικούς ανθρώπους. 
Τίποτα από τα παραπάνω στην πραγματικότητα δεν θα είναι προς όφελος της πλειονότητας των ανθρώπων, γιατί πέραν της κομμουνιστικής λογικής ότι όλα αυτά θα έχουν ένα υπέρογκο κόστος αγοράς για τον άνθρωπο, τα παραπάνω επιστημονικά «επιτεύγματα» θα δημιουργήσουν κοινωνίες βγαλμένες από δυστοπικές ταινίες τύπου «Hunger games», όπου οι άνθρωποι θα είναι παραγκωνισμένοι, δίχως πόρους και φαινομενικά άχρηστοι για τους κυρίαρχους, αφού τα ρομπότ θα έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο μέρος την όποια εξάρτηση θα μπορεί να έχει η παραγωγή από τον άνθρωπο.
Αφού πλέον όλα μεταφράζονται σε χρήμα, να γνωρίζουν οι λάτρεις των οικονομικών θεωριών πως η διαχείριση των μέσων παραγωγής και η «πρόοδος» της βιομηχανικής παραγωγής μέσω της επιστήμης, όχι μόνο είναι χαρακτηριστικά που δεν λένε τίποτα στην υπόθεση της απελευθέρωσης των ανθρώπων, αλλά αποτελούν έναν επιπλέον βραχνά, εκτρέποντας την απελευθερωτική σκέψη και δράση σε μονοπάτια που οδηγούν σε οριστική φάκα. 
Για αιώνες οι προλετάριοι άκουγαν πως οι μηχανές και οι βιομηχανική πρόοδος μέσω της ανάπτυξης της επιστήμης είναι για το καλό τους, αφού θα δουλεύουν λιγότερο και θα απολαμβάνουν την ζωή ξεκούραστοι και με παραπάνω χρόνο. Όμως, κάτι τέτοιο δεν έγινε.
 Το τέλος των σημερινών κοινωνιών, ακόμα και με αυτή την αποτρόπαιη εξουσιαστική εικόνα που σήμερα έχουν, σε λίγα χρόνια, με την πραγματικότητα που θα επικρατεί, θα φαντάζουν δυστυχώς μια ιδανική συνθήκη. 
Το τέλος των κοινωνιών θα έχει να κάνει με την «ανάπτυξη» της επιστήμης, η οποία  μέσω των «επιτευγμάτων» της στην βιομηχανία, στην ιατρική, στην επικοινωνία κ.λπ., θα έχει πλήρως παραγκωνίσει την ανθρωπινότητα και στην θέση της θα υπάρχει η μηχανή, κωδικοποιημένη, με δική της νοημοσύνη, καθώς και ο μηχανιστικός έλεγχος μέσω τεχνητής νοημοσύνης. 
Συναισθήματα, κινήσεις, όλα θα είναι κωδικοποιημένα και ελεγμένα, τέλος πάντων, αυτά είναι τα όνειρά τους. 
Κανείς πλέον δεν θα ασχολείται με τα μέσα παραγωγής, αφού αυτά θα είναι στα χέρια ρομπότ που η επιστήμη τα κατασκεύασε για το καλό μας, αλλά τελικά, για το καλό μας, παραγκωνιστήκαμε να κυνηγάμε την ουρά μας. 
Τα εγγόνια αυτών, που όλα αυτά, επιστήμη, μέσα παραγωγής, βιομηχανία, τα ήθελαν στα χέρια τους, θα βρίσκονται παραγκωνισμένα, μακριά από την υπόλοιπη κοινωνία, γιατί δεν θα μπορούν, δεν θα θέλουν ή δεν θα πληρούν τα κριτήρια, σύμφωνα με αλγόριθμους και κώδικες, να είναι κάπου καλύτερα.
Η εξουσία συνεχίζει να δημιουργεί νέες επιθυμίες, που με την σειρά τους θα μεταμφιεστούν σε ανάγκες, οδηγώντας σε περαιτέρω σφίξιμο των αλυσίδων. Υπάρχει ακόμα χρόνος να αρνηθούμε και να επιτεθούμε στην "ανάπτυξη", υπάρχει ακόμα χρόνος να προστατεύσουμε την ανθρωπινότητά μας. 
Με το "παράσημο" των τρελών και των απροσάρμοστων ενάντια στις μηχανιστικές λογικές τους και τον εξευτελισμό της ανθρωπινότητας. 
Συνεχίζοντας, έτσι, ένα από τα μεγαλύτερα δίκια της ιστορίας της ανθρωπότητας, αυτό των Λουδιτών.