Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Αϋπνία,μιά σύγχρονη μάστιγα,κυρίως για τους νέους

Ο γιατρός Σαν Γουέι θυμάται την περίπτωση ενός ασθενούς που πριν από τέσσερα χρόνια κατέρρευσε, αφού είχε κατεβάσει ένα βαζάκι με υπνωτικά χάπια. Η οικογένειά του πίστευε ότι πρόκειται για απόπειρα αυτοκτονίας, ο ασθενής όμως όταν συνήλθε είπε ότι ήθελε απλά να κοιμηθεί.
Ο 37χρονος Σαν είναι ένας από τους πρώτους γιατρούς στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Πεκίνου, ο οποίος ειδικεύεται στις ψυχιατρικές θεραπείες και κυρίως στην αϋπνία.
Η ιατρική για τη θεραπεία της αϋπνίας εμφανίστηκε στην Κίνα τη δεκαετία του ’80.

Πριν από τότε, όλο αυτό θεωρείτο περιττό.
Στη σημερινή Κίνα, όμως, οι διαταραχές του ύπνου είναι σύνηθες φαινόμενο και ευρέως συζητήσιμο.
Μια έρευνα που διενήργησε η επιτροπή ιατρικής για τον ύπνο της Ενωσης Κινέζων Ιατρών, ενόψει της 18ης Παγκόσμιας Ημέρας του Υπνου που εορτάζεται την ερχόμενη Τετάρτη, δείχνει ότι πάνω από το 60% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως δεν κοιμάται καλά.

Ειδικά οι νέοι Κινέζοι κοιμούνται ελάχιστα.
Περίπου το 75% των ατόμων κάτω των 30 χρόνων υποφέρουν από διαταραχές ύπνου λόγω κατάθλιψης, νευρικότητας και άγχους.
Η πίεση στην εργασία, η παχυσαρκία και η κακή διατροφή μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου.
Μία άλλη κύρια αιτία της αϋπνίας θεωρείται η χρήση των smartphones, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς οι οθόνες εκπέμπουν ένα μπλε φως που διεγείρει το οπτικό νεύρο, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της μελατονίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο. Εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο από την αϋπνία, σύμφωνα με την έρευνα, είναι οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης, οι προγραμματιστές πληροφορικής και οι επαγγελματίες του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η κινεζική εταιρεία έρευνας για τον ύπνο δημοσίευσε πέρυσι έκθεση που δείχνει ότι το 93,8% των νέων Κινέζων περνά πολλή ώρα online, πριν πάει για ύπνο. Αποτελεί ειρωνεία, όμως, το γεγονός ότι αυτοί οι νέοι στρέφονται πολύ συχνά στα διαδικτυακά μέσα για να καταπολεμήσουν την αϋπνία.
Μια έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Δεκέμβριο, έδειξε ότι σχεδόν το 79% των ανθρώπων που χτυπούν τη λέξη «αϋπνία» για να αγοράσουν σχετικά προϊόντα στην πλατφόρμα Alibaba, είναι ηλικίας από 18 έως 35 χρόνων.
Τα πιο δημοφιλή προϊόντα είναι ηρεμιστικά και μηχανήματα για μασάζ. Το 2012, περίπου 23,8 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν onΙine αγορές το διάστημα μεταξύ 11 μ.μ με 5 π.μ.
πηγή του άρθρου:kathimerini.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Παρελθόν-μπορεί κάποιο συμβάν να το διαγράψει;

Κι αν κάτι διέγραφε όλο σας το παρελθόν;
Δεν υπάρχει στο σύμπαν πιο εξωτικό ουράνιο αντικείμενο από τις μαύρες τρύπες.

Δεν τις έχουμε δει, αλλά ξέρουμε ότι υπάρχουν από τις τροχιές αστέρων γύρω από ένα κέντρο όπου δεν υπάρχει τίποτα.
Εκεί βρίσκεται μια μαύρη τρύπα. 
Η βαρύτητά της φτάνει στο άπειρο, ούτε το φως δεν μπορεί να διαφύγει – εξ ου και μαύρες.

Την ύπαρξή τους προέβλεψε το 1916 ο Αυστριακός Καρλ Σβάρτσιλντ-Karl Schwarzschild-βασισμένος στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν.
Ο Σβάρτσιλντ έλυνε εξισώσεις στα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου, όπου και πέθανε. Τις εξισώσεις του εκτίμησε δεόντως ο μέγας Αλβέρτος, πλην όμως ήταν σίγουρος πως τέτοια αντικείμενα (μαύρες τρύπες τις βάφτισε το 1967 ο Αμερικανός αστροφυσικός Τζον Αρτσιμπαλντ Ουίλερ) αποκλείεται να υπάρχουν διότι η φύση θα έχει προβλέψει μια ασφαλιστική δικλίδα.
Σήμερα ξέρουμε ότι εδώ ο Αϊνστάιν έπεσε έξω.

Ο κύριος Γκρι μου υπενθυμίζει ότι το διεθνές αστρονομικό πρότζεκτ «Ορίζοντας Γεγονότων» («κολεκτίβα» από πανίσχυρα ραδιοτηλεσκόπια σε διάφορα μέρη της Γης) ίσως μας δώσει φέτος την πρώτη επεξεργασμένη φωτογραφία μιας υπερμεγέθους μαύρης τρύπας που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας, γνωστής ως Τοξότης Α*.
«Το πρότζεκτ», εξηγεί ο κύριος Γκρι, «λέγεται “Ορίζοντας Γεγονότων” διότι αυτό είναι το νοητό όριο που περιβάλλει μια μαύρη τρύπα. Πέρα από αυτό, τα γεγονότα όπως τα ξέρουμε στο σύμπαν παύουν να ισχύουν».

Υποτίθεται ότι εάν ένας ταξιδιώτης διαβεί τον ορίζοντα γεγονότων θα συνθλιβεί από τις βαρυτικές δυνάμεις που οδηγούν στο κέντρο της μαύρης τρύπας, στη λεγόμενη ανωμαλία (singularity).
Ωστόσο, σε άρθρο του πριν από ένα μήνα στο έντυπο Physical Review Letters, ο μεταδιδακτορικός φοιτητής του Μπέρκλεϊ, Peter Hintz, ισχυρίστηκε ότι σε ορισμένους τύπους μαύρων τρυπών, όπως στις υπερμεγέθεις στα κέντρα των γαλαξιών, οι εξισώσεις δείχνουν ότι όχι μόνον επιβιώνει ο ταξιδιώτης αλλά κι ότι συμβαίνει κάτι εξωφρενικό: διαγράφεται όλο του το παρελθόν ανοίγοντας ταυτόχρονα μια βεντάλια με άπειρα μέλλοντα.
Όσο περισσότερο πλησιάζει στο κέντρο της μαύρης τρύπας, ο ταξιδιώτης βιώνει μια υπερβατική εμπειρία όπου ο χρόνος μοιάζει με μονομπλόκ: τίποτα δεν έχει συμβεί και τα πάντα δύναται να συμβούν.
Κάθε γνωστός ντετερμινιστικός μηχανισμός καταρρέει.

Για τον κύριο Γκρι, οι μαύρες τρύπες των αστροφυσικών είναι σαν το ασυνείδητο των ψυχαναλυτών – και του κάθε απλού, καθημερινού ανθρώπου. «Ναι, διότι και εκεί δεν ξέρουμε τι συμβαίνει», λέει.
«Στου καθενός μας το ασυνείδητο τα πάντα είναι σκοτεινά, βουβά. Ψυχανεμιζόμαστε πράγματα στο ντιβάνι και στα όνειρα, όταν τρομάζουμε ή όταν ερωτευόμαστε, μα ώς εκεί.
Ολοι οι χρόνοι που ζήσαμε και θα ζήσουμε, εκεί κάπου βρίσκονται, αφρός που κοχλάζει.
Αν οι μαύρες τρύπες στο Διάστημα είναι μία φορά εξωτικές, το ανθρώπινο ασυνείδητο είναι χίλιες. 
Και όπως οι μαύρες τρύπες, είναι και αυτό πολύ τρομακτικό. Στην κυριολεξία, η καρδιά του σκότους. Γύρω από αυτή δεν έχουμε όλοι μας έναν ορίζοντα γεγονότων;».

Ηλίας Μαγκλίνης
πηγή του άρθρου:kathimerini.gr