Υλικά για να κάνουμε τη δική μας γιαούρτη.
-. γάλα...
-. γάλα...
μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο γάλα από κτηνοτρόφο αλλά και γάλα του εμπορίου, το γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο, ότι θέλουμε, προσέχουμε το γάλα που θα χρησιμοποιήσουμε να έχει τα λιπαρά του.
-. γιαούρτη παραδοσιακή με πέτσα.
η γιαούρτη αυτή θα είναι η μαγιά μας για τη γιαούρτη μας.
Κάθε λίτρο γάλα θα δώσει ένα λίτρο γιαούρτη για τρία λίτρα γάλα θέλουμε ένα κεσεδάκι γιαούρτη.
Θα χρειαστούμε:
-. 3 λίτρα γάλα,
-. 1 κεσεδάκι γιαούρτη,
-. θερμόμετρο,
-. τσαντίλα και σουρωτήρι.
Αν το γάλα μας είναι από παραγωγό θα πρέπει να το περάσουμε μέσα από την τσαντίλα, τη βρίσκουμε σε καταστήματα που πουλάνε τυροκομικά είδη ή σε καταστήματα υφασμάτων.
Αν το γάλα μας είναι του εμπορίου δεν χρειάζεται να το σουρώσουμε.
-. βάζουμε το γάλα μας σε μια κατσαρόλα και το βάζουμε να βράσει.
-. ανακατεύουμε το γάλα για να μην κολλήσει.
-. θα πρέπει να προσέχουμε γιατί το γάλα φουσκώνει και μπορεί να μας χυθεί.
-. θα πρέπει να είμαστε πάνω από την κατσαρόλα.
-. μόλις το γάλα βράσει, θα το αφήσουμε για 1-2 λεπτά να βράζει και μετά θα το βάλουμε στην άκρη για να κρυώσει - θα χρειαστεί περίπου μισή ώρα για να κατέβει η θερμοκρασία στους 45Ο-46Ο C.
-. αν έχουμε θερμόμετρο μαγειρικής ελέγχουμε τη θερμοκρασία με το θερμόμετρο, αν δεν έχουμε ελέγχουμε με το δάχτυλο μας, μετρώντας ως το δέκα χωρίς να καούμε - βέβαια ο κάθε ένας από εμάς αντιλαμβάνεται αλλιώς εγώ τη θερμοκρασία, για αυτό προσοχή!
-. θα βάλουμε ένα μέρος γάλα σε ένα μπολ και το γιαούρτι όπου θα το λιώσουμε χτυπώντας το με ένα κουτάλι - θα το κάνουμε σαν κρέμα.
-. αδειάζουμε το γάλα μας μέσα σε ένα τάπερ ή σε ένα πήλινο δοχείο και μέσα εκεί αδειάζουμε τη διαλυμένη γιαούρτη
-. μπορούμε αν θέλουμε να αδειάσουμε το διαλυμένο γιαούρτι μέσα στην κατσαρόλα και μετά να βάλουμε το μείγμα μας σε γυάλινα βάζα, - αυτός ο δεύτερος τρόπος είναι πιο πρακτικός και ποιο εύκολα διαχειρίσιμη η γιαούρτη μας, αλλά σε κάθε περίπτωση η διαλυμένη γιαούρτη μας θα πρέπει να φροντίσουμε να πάει ομοιόμορφα σε όλο το γάλα που έχουμε.
-. χρησιμοποιούμε μια ξύλινη κουτάλα για το ανακάτεμα.
-.το τοποθετούμε το σκεύος μας που το έχουμε σκεπάσει με μια μεμβράνη ή με το καπάκι του ή τα βάζα μας κλειστά σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού που θα μείνουν ακίνητα, ζεστά και τυλιγμένα με μια κουβέρτα για έξι ώρες.
-. αν η γιαούρτη μας δεν έχει γίνει στις 6 ώρες θα την αφήσουμε για άλλη μια με δύο ώρες.
-. αφού γίνει η γιαούρτη μας αφαιρούμε την κουβέρτα και το βάζουμε στο ψυγείο.
-. αν θέλουμε να κάνουμε ξανά γιαούρτη μπορούμε να κρατήσουμε ένα βάζο για να το χρησιμοποιήσουμε ως μαγιά, συντηρείτε στο ψυγείο για μια εβδομάδα.
-. γιαούρτη παραδοσιακή με πέτσα.
η γιαούρτη αυτή θα είναι η μαγιά μας για τη γιαούρτη μας.
Κάθε λίτρο γάλα θα δώσει ένα λίτρο γιαούρτη για τρία λίτρα γάλα θέλουμε ένα κεσεδάκι γιαούρτη.
Θα χρειαστούμε:
-. 3 λίτρα γάλα,
-. 1 κεσεδάκι γιαούρτη,
-. θερμόμετρο,
-. τσαντίλα και σουρωτήρι.
Αν το γάλα μας είναι από παραγωγό θα πρέπει να το περάσουμε μέσα από την τσαντίλα, τη βρίσκουμε σε καταστήματα που πουλάνε τυροκομικά είδη ή σε καταστήματα υφασμάτων.
Αν το γάλα μας είναι του εμπορίου δεν χρειάζεται να το σουρώσουμε.
-. βάζουμε το γάλα μας σε μια κατσαρόλα και το βάζουμε να βράσει.
-. ανακατεύουμε το γάλα για να μην κολλήσει.
-. θα πρέπει να προσέχουμε γιατί το γάλα φουσκώνει και μπορεί να μας χυθεί.
-. θα πρέπει να είμαστε πάνω από την κατσαρόλα.
-. μόλις το γάλα βράσει, θα το αφήσουμε για 1-2 λεπτά να βράζει και μετά θα το βάλουμε στην άκρη για να κρυώσει - θα χρειαστεί περίπου μισή ώρα για να κατέβει η θερμοκρασία στους 45Ο-46Ο C.
-. αν έχουμε θερμόμετρο μαγειρικής ελέγχουμε τη θερμοκρασία με το θερμόμετρο, αν δεν έχουμε ελέγχουμε με το δάχτυλο μας, μετρώντας ως το δέκα χωρίς να καούμε - βέβαια ο κάθε ένας από εμάς αντιλαμβάνεται αλλιώς εγώ τη θερμοκρασία, για αυτό προσοχή!
-. θα βάλουμε ένα μέρος γάλα σε ένα μπολ και το γιαούρτι όπου θα το λιώσουμε χτυπώντας το με ένα κουτάλι - θα το κάνουμε σαν κρέμα.
-. αδειάζουμε το γάλα μας μέσα σε ένα τάπερ ή σε ένα πήλινο δοχείο και μέσα εκεί αδειάζουμε τη διαλυμένη γιαούρτη
-. μπορούμε αν θέλουμε να αδειάσουμε το διαλυμένο γιαούρτι μέσα στην κατσαρόλα και μετά να βάλουμε το μείγμα μας σε γυάλινα βάζα, - αυτός ο δεύτερος τρόπος είναι πιο πρακτικός και ποιο εύκολα διαχειρίσιμη η γιαούρτη μας, αλλά σε κάθε περίπτωση η διαλυμένη γιαούρτη μας θα πρέπει να φροντίσουμε να πάει ομοιόμορφα σε όλο το γάλα που έχουμε.
-. χρησιμοποιούμε μια ξύλινη κουτάλα για το ανακάτεμα.
-.το τοποθετούμε το σκεύος μας που το έχουμε σκεπάσει με μια μεμβράνη ή με το καπάκι του ή τα βάζα μας κλειστά σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού που θα μείνουν ακίνητα, ζεστά και τυλιγμένα με μια κουβέρτα για έξι ώρες.
-. αν η γιαούρτη μας δεν έχει γίνει στις 6 ώρες θα την αφήσουμε για άλλη μια με δύο ώρες.
-. αφού γίνει η γιαούρτη μας αφαιρούμε την κουβέρτα και το βάζουμε στο ψυγείο.
-. αν θέλουμε να κάνουμε ξανά γιαούρτη μπορούμε να κρατήσουμε ένα βάζο για να το χρησιμοποιήσουμε ως μαγιά, συντηρείτε στο ψυγείο για μια εβδομάδα.