Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Πώς κάνω τη δική μου γιαούρτη

Υλικά για να κάνουμε τη δική μας γιαούρτη.
-. γάλα...
μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο γάλα από κτηνοτρόφο αλλά και γάλα του εμπορίου, το γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο, ότι θέλουμε, προσέχουμε το γάλα που θα χρησιμοποιήσουμε να έχει τα λιπαρά του.
-. γιαούρτη παραδοσιακή με πέτσα. 
η γιαούρτη αυτή θα είναι η μαγιά μας για τη γιαούρτη μας. 
Κάθε λίτρο γάλα θα δώσει ένα λίτρο γιαούρτη για τρία λίτρα γάλα θέλουμε ένα κεσεδάκι γιαούρτη.
Θα χρειαστούμε: 
-. 3 λίτρα γάλα, 
-. 1 κεσεδάκι γιαούρτη, 
-. θερμόμετρο, 
-. τσαντίλα και σουρωτήρι.
Αν το γάλα μας είναι από παραγωγό θα πρέπει να το περάσουμε μέσα από την τσαντίλα, τη βρίσκουμε σε καταστήματα που πουλάνε τυροκομικά είδη ή σε καταστήματα υφασμάτων.
Αν το γάλα μας είναι του εμπορίου δεν χρειάζεται να το σουρώσουμε.
-. βάζουμε το γάλα μας σε μια κατσαρόλα και το βάζουμε να βράσει.
-. ανακατεύουμε το γάλα για να μην κολλήσει. 
-. θα πρέπει να προσέχουμε γιατί το γάλα φουσκώνει και μπορεί να μας χυθεί. 
-. θα πρέπει να είμαστε πάνω από την κατσαρόλα. 
-. μόλις
το γάλα βράσει, θα το αφήσουμε για 1-2 λεπτά να βράζει και μετά θα το βάλουμε στην άκρη για να κρυώσει - θα χρειαστεί περίπου μισή ώρα για να κατέβει η θερμοκρασία στους 45Ο-46Ο C. 
-. αν έχουμε θερμόμετρο μαγειρικής ελέγχουμε τη θερμοκρασία με το θερμόμετρο, αν δεν έχουμε ελέγχουμε με το δάχτυλο μας, μετρώντας ως το δέκα χωρίς να καούμε - βέβαια ο κάθε ένας από εμάς αντιλαμβάνεται αλλιώς εγώ τη θερμοκρασία, για αυτό προσοχή!
-. θα βάλουμε ένα μέρος γάλα σε ένα μπολ και το γιαούρτι όπου θα το λιώσουμε χτυπώντας το με ένα κουτάλι - θα το κάνουμε σαν κρέμα.
-. αδειάζουμε το γάλα μας μέσα σε ένα τάπερ ή σε ένα πήλινο δοχείο και μέσα εκεί αδειάζουμε τη διαλυμένη γιαούρτη
-. μπορούμε αν θέλουμε να αδειάσουμε το διαλυμένο γιαούρτι μέσα στην κατσαρόλα και μετά να βάλουμε το μείγμα μας σε γυάλινα βάζα, - αυτός ο δεύτερος τρόπος είναι πιο πρακτικός και ποιο εύκολα διαχειρίσιμη η γιαούρτη μας, αλλά σε κάθε περίπτωση η διαλυμένη γιαούρτη μας θα πρέπει να φροντίσουμε να πάει ομοιόμορφα σε όλο το γάλα που έχουμε. 
-. χρησιμοποιούμε μια ξύλινη κουτάλα για το ανακάτεμα.
-.το τοποθετούμε το σκεύος μας που το έχουμε σκεπάσει με μια μεμβράνη ή με το καπάκι του ή τα βάζα μας κλειστά σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού που θα μείνουν ακίνητα, ζεστά και τυλιγμένα με μια κουβέρτα για έξι ώρες.
-. αν η γιαούρτη μας δεν έχει γίνει στις 6 ώρες θα την αφήσουμε για άλλη μια με δύο ώρες. 
-. αφού γίνει η γιαούρτη μας αφαιρούμε την κουβέρτα και το βάζουμε στο ψυγείο. 
-. αν θέλουμε να κάνουμε ξανά γιαούρτη μπορούμε να κρατήσουμε ένα βάζο για να το χρησιμοποιήσουμε ως μαγιά, συντηρείτε στο ψυγείο για μια εβδομάδα.

John Paul Caponigro : φωτογραφίζω γιατί η φωτογραφία είναι μια περιπέτεια!

Φωτογραφίζω επειδή η φωτογραφία είναι μια περιπέτεια.
Έγινα φωτογράφος επειδή ήθελα να δω τον κόσμο. 
Η φωτογραφική μου μηχανή είναι ένα διαβατήριο για την ανακάλυψη. 
Επειδή είμαι εθισμένος στη φωτογραφία, πηγαίνω κατά καιρούς σε μέρη και κάνω πράγματα που δεν θα έκανα αλλιώς. 
Οι φωτογραφίες μου δίνουν την άδεια να περιπλανιέμαι, την άδεια να παραμένω και την πείνα να προχωρήσω βαθύτερα.
Ο Joseph Campbell είπε: "Ακολουθήστε την ευτυχία σας. 
Αν ακολουθήσεις την ευτυχία σου, βάζεις τον εαυτό σου σε ένα είδος διαδρομής που ήταν εκεί όλο αυτό το διάστημα και σε περίμενε". 
Άκουσα και βρήκα την ευδαιμονία μου στη φύση, όπου υπήρξαν πολλές μαγικές στιγμές στο δημιουργικό μου ταξίδι...
...john paul Caponigro,
πολλοί με κατηγορούν που μου αρέσει,
δεν πειράζει, έτσι και αλλιώς ποτέ δεν έχουμε καλό λόγο για κάποιον...
πολύ λίγες φορές έχω ακούσει καλά λόγια από σύγχρονους φωτογράφους για  σύγχρονους  φωτογράφους, εκτός και άν μιλάμε για φωτογράφους του προηγούμενου αιώνα...
για τους έν ζωή και ειδικά στην Ελλάδα ο ένας κατηγορεί τον άλλον...
γίνομε πικρόχολη αλλά έτσι είναι...
λοιπόν ο john paul Caponigro μου αρέσει και ας πικραίνονται κάποιοι...ntina
...και συνεχίζει ο John Paul Caponigro
-. παρασύρθηκα στα λαμπερά νερά του κόλπου Pleneau, στην Ανταρκτική, "The Iceberg Graveyard", έναν πλωτό κήπο με γλυπτά από πάγο με μια εκπληκτική σειρά μορφών,
κάστρα, 
ναούς, 
πλοία και θαλάσσια πλάσματα!!!
-. πέταξα σαν πουλί πάνω από το Sossusvlei, τους 1.500′ ψηλούς αμμόλοφους της Ναμίμπια, ηλικίας εκατομμυρίων ετών, στο τέλος μιας αμμοθύελλας διάρκειας μιας εβδομάδας που σκόρπισε ακτίνες φωτός μέχρι εκεί που μπορούσε να δει το μάτι!!!
-. περπάτησα στον ουρανό στον λεπτό υδαρή καθρέφτη στο Uyuni, τη μεγαλύτερη αλυκή της Βολιβίας στον κόσμο, με αστραπές και ουράνια τόξα!!!
-. στάθηκα κολλημένος πίσω από τον καταρράκτη Seljalandsfoss της Ισλανδίας, με το σώμα μου να δονείται από τον ήχο του, καθώς ο ήλιος έδυε, αλλάζοντας το χρώμα του καταρράκτη από λευκό σε χρυσό σε ροζ σε λεβάντα σε κάρβουνο!!!
η ακόλουθη φωτογραφία είναι δική μου...
όλες οι επόμενες του John Paul Caponigro...
ntina

ο ονειρικός πλανήτη Γη - το εθνικό πάρκο Keoladeo Ghana στην Ινδία

Το Εθνικό Πάρκο Keoladeo ή Εθνικό Πάρκο Keoladeo Ghana, παλαιότερα γνωστό ως Bharatpur Bird Sanctuary, είναι ένα διάσημο καταφύγιο ορνιθοπανίδας στο Bharatpur, του Rajasthan στην Ινδία, που φιλοξενεί χιλιάδες πουλιά, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο. 
Είναι γνωστό ότι κατοικούν πάνω από 350 είδη πουλιών. 
Είναι επίσης ένα σημαντικό τουριστικό κέντρο με δεκάδες ορνιθολόγους που φτάνουν εδώ την περίοδο του χειμερινού χειμώνα. 
Κηρύχθηκε προστατευόμενο καταφύγιο το 1971 και καθιερώθηκε ως εθνικός πάρκο στις 10 Μαρτίου 1982. 
Λόγω της εξαιρετικής βιοποικιλότητάς του στα πτηνά, το 1985 το Εθνικό Πάρκο Keoladeo ανακηρύχθηκε επίσης Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.