Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Επειδή μου αρέσουν και τα εκλεκτά γλυκά - muffins με λεμόνι και γιαούρτι-για ένα γλυκό πρωινό

muffins-είτε τα πούμε μικρά κεκάκια, είτε τα πούμε muffins,είτε cupcakes είναι απολαυστικά,είναι μοναδικά και ακαταμάχητα, σαν και τα παρακάτω muffins με λεμόνι και γιαούρτι-για ένα γλυκό πρωινό

Η λεπτή  γεύση του λεμονιού!
Η μοναδική φρεσκάδα και η καθαρότητα που αφήνει στον ουρανίσκο σε συνδυασμό με το γιαούρτι σε ένα απολαυστικό muffins
Θα χρειαστούμε:
1 βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
1 γιαούρτι στραγγιστό 
1/2 φλιτζ. καστανή ζάχαρη ακατέργαστη
3 αυγά
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κουταλάκι αλάτι
ξύσμα ενός λεμονιού κ το χυμό του!
1 βανίλια
Διαδικασία:
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ να γίνει αφράτο
Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα
Στη συνέχεια κλείνουμε το μίξερ και συνεχίζουμε προσθέτοντας τα υπόλοιπα υλικά σιγά-σιγά και αναδεύοντας με μια κουτάλα!
Βάζουμε το μείγμα σε χάρτινες θήκες και τις τοποθετούμε στο ειδικό ταψάκι.
Ψήνουμε για περίπου 20΄σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς C φούρνο
Για να είμαστε σίγουροι ότι ψήθηκαν, πιέζουμε με το δάχτυλο ελαφρά την κορυφή του;ς και αν έχει επαναφορά είναι έτοιμα,αλλιώς, τα ψήνουμε λίγο ακόμη.
Τα αφήνουμε στις θήκες 5΄ και στη συνέχεια, τα βγάζουμε σε σχάρα.

Συντάκτης:ntina

Τι είναι το χαμηλό βαρομετρικό ή πεδίο χαμηλού βαρομετρικού

Το πεδίο χαμηλού βαρομετρικού ή χαμηλό βαρομετρικό η περιοχή της επιφάνειας της γης όπου επικρατούν χαμηλότερες τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης από τις γειτονικές περιοχές.
Όταν σε µία περιοχή υπάρχουν χαμηλές πιέσεις τότε ο καιρός δεν είναι καλός καθώς επικρατεί αυξημένη συννεφιά η οποία μπορεί να συνοδεύεται από βροχές, καταιγίδες και άλλα μετεωρολογικά φαινόμενα.

Το βαρομετρικό χαμηλό στους χάρτες καιρού απεικονίζεται µε κλειστές ισοβαρείς καµπύλες κυκλικές ή ελλειπτικές µε πίεση στο κέντρο του σχηματισμού 
Ένα χαμηλό βαρομετρικό ονομάζεται επίσης ύφεση ή κυκλώνας ή, απλά, χαμηλό.
Σε μετεωρολογικούς χάρτες επιφανείας, το κέντρο ενός χαμηλού μπορεί να εμφανίζεται στα ελληνικά ως Χ, στα αγγλικά ως L, στα γερμανικά ως Τ, κ.ο.κ.
Λόγω του ότι ένα χαμηλό βαρομετρικό έχει χαμηλότερη ατμοσφαιρική πίεση από τις γειτονικές περιοχές (βαροβαθμίδα), ο αέρας κινείται από την περιφέρεια προς το κέντρο του χαμηλού.
Όμως, η διεύθυνση των ανέμων γύρω από ένα βαρομετρικό χαμηλό δεν είναι κάθετη προς τις ισοβαρείς καμπύλες.
Ο άνεμος, αντίθετα, κινείται στο βόρειο ημισφαίριο αντίθετα με τους δείκτες του ρολογιού, σταδιακά προς το κέντρο του χαμηλού.
Έτσι, στα ανατολικά του χαμηλού επικρατούν νότιοι άνεμοι, στα δυτικά του χαμηλού επικρατούν βόρειοι άνεμοι, στα νότιά του επικρατούν δυτικοί άνεμοι και, στα βόρειά του, επικρατούν ανατολικοί άνεμοι.
Στο νότιο ημισφαίριο, η διεύθυνση των ανέμων είναι αντίθετη, αλλά πάντα σταδιακά προς το κέντρο του χαμηλού.
Η αιτία για αυτή τη σκέδαση στη διεύθυνση του ανέμου είναι η Δύναμη Κοριόλις-Coriolis force
Στη συνείδηση της κοινής γνώμης, τα χαμηλά βαρομετρικά σχετίζονται εξ ορισμού με κακοκαιρία.
Αυτό, όμως, δεν είναι πάντοτε αλήθεια, καθώς η κακοκαιρία είναι συνήθως το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων όπως:
– η ύπαρξη του βαρομετρικού χαμηλού
– η ορογραφία
– η ύπαρξη αρκετής υγρασίας στην ατμόσφαιρα έτσι ώστε να μπορούν να προκληθούν μετεωρολογικά φαινόμενα.
Είναι αλήθεια, πάντως, ότι αρκετές φορές κάποιες “ζώνες καιρού” εστιάζονται σε μετεωρολογικές οντότητες, ψυχρό μέτωπο, θερμό μέτωπο, συνεσφιγμένο μέτωπο, που απαντώνται σχεδόν αποκλειστικά στα χαμηλά βαρομετρικά.

ntina

Καφές: Γιατί μερικοί τον προτιμούν σκέτο… και δεν είναι θέμα γεύσης

Οι καταναλωτές που προτιμούν τον καφέ τους σκέτο, προτιμούν επίσης τη μαύρη σοκολάτα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Northwestern Medicine που δημοσιεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου στο Scientific Reports. 
Και η αιτία βρίσκεται στα… γονίδιά τους.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσοι έχουν στα γονίδια τους μία γενετική παραλλαγή που αντανακλά τον ταχύτερο μεταβολισμό της καφεΐνης προτιμούν τον πικρό, μαύρο καφέ. 
Και η ίδια γενετική παραλλαγή βρίσκεται σε άτομα που προτιμούν την πιο πικρή μαύρη σοκολάτα από την πιο μαλακή σοκολάτα γάλακτος.
Ο λόγος δεν είναι επειδή αγαπούν τη γεύση της μαύρης σοκολάτας, αλλά επειδή συνδέουν την πικρή γεύση της με την αύξηση της πνευματικής εγρήγορσης που περιμένουν από την καφεΐνη.
«Αυτό είναι ενδιαφέρον γιατί αυτές οι παραλλαγές γονιδίων σχετίζονται με τον ταχύτερο μεταβολισμό της καφεΐνης και όχι με τη γεύση», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Marilyn Cornelis, αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στη διατροφή. 
«Αυτά τα άτομα μεταβολίζουν την καφεΐνη πιο γρήγορα, επομένως τα διεγερτικά αποτελέσματα εξαφανίζονται γρηγορότερα επίσης. Έτσι, πρέπει να πίνουν περισσότερο».
«Η ερμηνεία μας είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι εξισώνουν τη φυσική πικρία της καφεΐνης με μια ψυχοδιεγερτική επίδραση», είπε ο Cornelis.
«Μαθαίνουν να συνδέουν την πικρία με την καφεΐνη και την κατάσταση εγρήγορσης που βιώνουν. 
Έτσι όταν σκέφτονται την καφεΐνη, σκέφτονται μια πικρή γεύση, με συνέπεια να απολαμβάνουν τον μαύρο καφέ και, ομοίως, τη μαύρη σοκολάτα».
Η σύνδεση της μαύρης σοκολάτας μπορεί επίσης να σχετίζεται με το γεγονός ότι η μαύρη σοκολάτα περιέχει μια μικρή ποσότητα καφεΐνης αλλά κυρίως θεοβρωμίνη, μια ένωση που σχετίζεται με την καφεΐνη, επίσης ψυχοδιεγερτικό.
Δράσεις και επιδράσεις της καφεΐνης και της μαύρης σοκολάτας
Η κατανάλωση καφέ και μαύρης σοκολάτας έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών. 
Η μέτρια κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον, των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και αρκετών τύπων καρκίνου. 
Η μαύρη σοκολάτα φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Επί του παρόντος, όταν οι επιστήμονες μελετούν τα οφέλη του καφέ και της μαύρης σοκολάτας για την υγεία, πρέπει να βασίζονται σε επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες αποδίδουν μόνο μια συσχέτιση με οφέλη για την υγεία και όχι μια ισχυρότερη αιτιολογική σύνδεση.
Η νέα έρευνα του Cornelis δείχνει ότι αυτές οι γενετικές παραλλαγές μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια για τη μελέτη της σχέσης μεταξύ του καφέ και των οφελών για την υγεία. 
Παλαιότερα, οι επιστήμονες χρησιμοποιούσαν τους γενετικούς δείκτες για όσους πίνουν καφέ γενικά. 
Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι είναι ισχυρότεροι δείκτες για συγκεκριμένους τύπους πότες καφέ – που πίνουν μαύρο καφέ. 
Αυτό επηρεάζει την ερμηνεία αυτών των γενετικών μελετών για τον καφέ και την υγεία.
«Το να πίνετε μαύρο καφέ σε σχέση με τον καφέ με κρέμα και ζάχαρη είναι πολύ διαφορετικό για την υγεία σας», είπε ο Cornelis. 
«Το άτομο που θέλει μαύρο καφέ είναι διαφορετικό από ένα άτομο που θέλει καφέ με κρέμα και ζάχαρη. Με βάση τα ευρήματά μας, το άτομο που πίνει μαύρο καφέ προτιμά και άλλες πικρές τροφές όπως η μαύρη σοκολάτα. Έτσι, εξετάζουμε έναν πιο ακριβή τρόπο για να μετρήσουμε τα πραγματικά οφέλη για την υγεία αυτού του ροφήματος όπως και άλλων τροφίμων».
Τα οφέλη του μαύρου καφέ βασίζονται στη μέτρια κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών την ημέρα, είπε ο Cornelis. 

cibum
northwestern.edu

1821 – Ραφαηλίδης Βασίλης Ιστορία (κωμικοτραγική) του νεοελληνικού κράτους


Αυτό το βιβλίο αγαπάει την Ελλάδα.
Και γι αυτό δεν την κολακεύει.
Λέει τα σύκα, σύκα και τους προδότες, προδότες και όχι εθνικούς ήρωες.
Θα μπορούσε να έχει τίτλο “Αρνητική Ιστορία της Νέας Ελλάδας” , αν η άρνηση δεν ήταν αναγκαία για την κατάφαση
Συνεπώς αυτό το βιβλίο στοχεύει την κατάφαση μέσα από την άρνηση,κατά την προτροπή του Τεοντόρ Αντόρνο”

Ραφαηλίδης Βασίλης,Ιστορία (κωμικοτραγική) του νεοελληνικού κράτους 1830-1974

Το 1827 η Ελληνική Επανάσταση βρίσκεται στον έκτο χρόνο της, και πνέει τα λοίσθια. Εστίες αντιστάσεως κατά των Τούρκων υπάρχουν τώρα μόνο στο Ναύπλιο, τη Μάνη και τα νησιά του Σαρωνικού, πουθενά αλλού. Ο Ιμπραήμ έχει εισβάλει ήδη για δεύτερη φορά στην Πελοπόννησο, και η εντολή που έχει είναι να μεταφέρει στην Αφρική όσους Έλληνες καταφέρουν και γλιτώσουν απ’ τη σφαγή που βρίσκεται εν εξελίξει. Μέσα σ’ αυτό το χαμό, η κυβέρνηση υποχρεώνεται να μεταφέρει την έδρα της απ’ το Ναύπλιο στον Πόρο, όχι γιατί κινδυνεύει άμεσα απ’ τους Τούρκους αλλά διότι κινδυνεύει αμεσότατα απ’ τους Έλληνες: Στο Ναύπλιο ο εμφύλιος πόλεμος έχει εντοπιστεί στα δυο φρούρια της πόλης. Ο Γρίβας, φρούραρχος του Παλαμηδίου, βομβαρδίζει ανηλεώς με τα κανόνια του την Ακροναυπλία υπό τον Φωτομάρα – και τανάπαλιν. Και ο Ιμπραήμ έχει αρχίσει ήδη τη σφαγή. Και ετοιμάζεται να μας κάνει Αφρικανούς. Πολύ το αξίζαμε, από τότε. σελ.9

Ο πρώτος εθνικός διχασμός – σελ.31
Οι πιο ισχυρές, και από οικονομικής και από πολιτικής απόψεως οικογένειες, που υπήρχαν στην Ελλάδα και πριν και κατά και μετά την Επανάσταση, ήταν αυτές των Αρβανιτών Κουντουριωτών και Μιαούληδων της Ύδρας.
Ο Λάζαρος Κουντουριώτης, πανίσχυρος εφοπλιστής διέθεσε τα ¾ της περιουσίας του υπέρ του αγώνα και έγινε αυτομάτως ήρωας χωρίς να κάνει τίποτα άλλο.
Όμως το ¼ που κράτησε για τον εαυτό του ήταν τόσο μεγάλο σε απόλυτους αριθμούς, που έφτανε και περίσσευε για να ελέγχει τα πράγματα στην Ελλάδα, μετά την Επανάσταση.
Σημειώστε πως ο  κυρ-Λάζαρος ήταν κατηγορηματικά κατά της κήρυξης της επανάστασης.Δεν ήθελε να διακινδυνεύσει την περιουσία του….
Αν ο Λάζαρος ήταν ο οικονομικός εγκέφαλος της οικογένειας, ο μικρότερος αδερφός του Γεώργιος ήταν ο πολιτικός εγκέφαλος. Πήρε μέρος σ’ όλα τα πολιτικά συμβούλια και διαβούλια στη διάρκεια της Επανάστασης και μετά απ’ αυτήν, και κατέλαβε πάρα πολύ σημαντικά πολιτικά αξιώματα. Έτσι, οι Αρβανίτες Κουντουριώτηδες ήλεγχαν την κατάσταση απ’ όλες τις μεριές, και ονειρεύονταν τους εαυτούς τους μετά την Επανάσταση άρχοντες, όχι μόνο της μικρής Ύδρας αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.
Ο επίσης Υδραίος και ομοίως Αρβανίτης, Ανδρέας Μιαούλης ήταν κι αυτός εφοπλιστής πριν την Επανάσταση, κι αυτός μπήκε λίγο ζορισμένα στην Επανάσταση, αλλά όταν μπήκε κι ανέλαβε αρχηγός του ελληνικού στόλου έκανε πράγματα εκπληχτικά, αυτός ο ριψοκίνδυνος ναυτικός, που το πραγματικό του όνομα ήταν Βώκος. Το Μιαούλης είναι παρατσούκλι, προερχόμενο απ’ το τουρκικό εμπορικό πλοίο «Μιαούλ» που αγόρασε απ’ τους Τούρκους. Σημειώστε πως ο Μιαούλης ήξερε καλά τις πειρατικές μεθόδους δράσης, κι αυτό τον βοήθησε πολύ στο να γίνει ο θαλάσσιος κακός δαίμων των Τούρκων σ’ όλη τη διάρκεια της Επανάστασης.
Οι δυο υδραίικες οικογένειες, όπως ήταν φυσικό, δεν είδαν με καλό μάτι τον ερχομό του «ξένου» Καποδίστρια στην Ελλάδα. Τους χαλούσε τα σχέδια για απόλυτη κυριαρχία. Κι ήταν αυτοί που οργάνωσαν την αντιπολίτευση κατά του Κυβερνήτη. Έτσι μετά τις εκλογές του 1829 και το χρίσμα που πήρε ο Καποδίστριας ως λαϊκός πλέον ηγέτης, κηρύσσουν την ανυπακοή στην κυβέρνηση του Καποδίστρια και στην πραγματικότητα ανακηρύσσουν την Ύδρα αυτόνομο και ανεξάρτητο κράτος. Πιο σωστά, πρωτεύουσα μιας άλλης Ελλάδας, όπου τον πρώτο και κύριο ρόλο θα παίζουν τα πλούσια νησιά του Αιγαίου, που όλα δηλώνουν υπακοή στους Κουντουριώτηδες της Ύδρας.  σελ.32
Η ελληνοελληνική ναυμαχία του Πόρου -σελ.35
Έλληνες εναντίον Ελλήνων και μπουρλοτιέρηδες εναντίον μπουρλοτιέρηδων.
Το ηρωικό ’21 ξαναζεί αντιηρωικά από τις 15 Ιουλίου 1831 και για δεκαπέντε μέρες στην ελληνοελληνική ναυμαχία του Πόρου, όπου ο Μιαούλης πυρπολεί την αρμάδα του Κανάρη και ο Κανάρης συλλαμβάνεται αιχμάλωτος
Η ανταρσία της Ύδρας κατά του Καποδίστρια επισημοποιείται με μια ψευτοκυβέρνηση που σχηματίζει εκεί ο Κουντουριώτης.
Ο Καποδίστριας τραβάει τα μαλλιά του και δίνει εντολή στον Κανάρη να ετοιμάζει τον αγκυροβολημένο στον Πόρο ελληνικό στόλο να πάει να αποκλείσει την Ύδρα.
Όμως, ο Κουντουριώτης μαθαίνει τι του ετοιμάζει ο Καποδίστριας και στέλνει τον Μιαούλη στον Πόρο να καταλάβει τον ελληνικό στόλο και να τον φέρει στο «ανεξάρτητο» κράτος της Ύδρας.
Πράγματι ο Μιαούλης με μια πειρατική ενέργεια από κείνες που μόνο αυτός ήξερε να οργανώνει προκειμένου να γίνει πλούσιος πολύ πριν ξεσπάσει η ελληνική επανάσταση, καταλαμβάνει τον στόλο, καταλαμβάνει και το φρούριο του Πόρου. Και συλλαμβάνει αιχμάλωτο τον δύστυχο Κανάρη, τον μέχρι πριν από λίγο συμπολεμιστή του.
Ο Καποδίστριας αφρίζει και αποφασίζει να ανακαταλάβει τον ναύσταθμο του Πόρου. Προς τούτο, ζητά τη βοήθεια των πρεσβευτών της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας.
Ο Άγγλος και ο Γάλλος του την αρνούνται.
Θεωρούν καλά καμωμένα τα όσα έγιναν και εκδηλώνονται απροσχημάτιστα κατά του Καποδίστρια, που ξέρει πια ότι το τέλος του φτάνει.
Αγωνίζεται ωστόσο κατά των επιδρομέων Υδραίων που πολιορκούν τα ελληνικά πλοία μέσα στο ναύσταθμο και μπλοκάρει όλα τα πολεμικά μαζί και τα εμπορικά.
Ζητάει απ’ τον Μιαούλη να φύγει ήσυχα για την πατρίδα του την Ύδρα χωρίς να πάθει τίποτα, αλλά ο γενναίος Υδραίος γίνεται θηρίο έτσι που είναι εγκλωβισμένος απ’ τον εμπορικό στόλο, και πυρπολεί τη μεγάλη φραγάτα «Ελλάς».
Σημαδιακό το όνομα του πλοίου.
Η πυρπόληση του «Ελλάς» απ’ τον Έλληνα, συμβαίνει την 1η Αυγούστου 1831, ημέρα κατά την οποία καταλαβαίνει κάθε νοήμων της εποχής, πως είναι αδύνατο να υπάρξει ελληνικό κράτος.
Το πείραμα Καποδίστρια απέτυχε γιατί οι Έλληνες δε θέλουν να έχουν κράτος.
Ούτε σήμερα θέλουν να έχουν κράτος.
Η σημερινή Ελλάδα είναι γεμάτη Υδραίους και Μιαούληδες.
Το πυρ απ’ τη φρεγάτα «Ελλάς» μεταδίδεται και στην κορβέτα «Ύδρα».
Δεύτερος συμβολισμός: ο Μιαούλης δεν έκαψε μόνο την Ελλάδα αλλά και την την πατρίδα του την Ύδρα.
Και ενώ οι φλόγες καταυγάζουν τον άσχετο προς όλη αυτή τη βαρβαρότητα ελληνικό ουρανό, ο Μιαούλης τρυπώνει μέσα απ’ τις φλόγες και τελικά βρίσκεται ασφαλής στο πειρατικό του καταφύγιο, την Ύδρα.
Προσοχή όμως. Φεύγει μόνο όταν διαπιστώνει πως δεν μπορεί να κάψει όλα τα πλοία, όπως ήταν η πρόθεσή του, γιατί στο μεταξύ ο Κανάρης, που ήταν αιχμάλωτός του, όπως είπαμε, ελευθερώνεται, ανακαταλαμβάνει όσα πλοία δεν είχε κάψει ο Μιαούλης και τα σώζει απ’ τον επιδρομέα Υδραίο. 

Των εχθρών τα φουσάτα περάσαν…
Το περιστατικό δε θα το βρείτε στα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας, για ευνόητους λογοκριτικούς λόγους.

                Ραφαηλίδης Βασίλης “Ιστορία (κωμικοτραγική) του νεοελληνικού κράτους” Εκδόσεις ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: ”Οι λαοί δεν έχουν μόνο ήρωες, έχουν και καθάρματα. Στην ιστορία ενός τόπου δεν ανήκουν μόνο οι ήρωες, ανήκουν και τα καθάρματα, που κι αυτά γράφουν ιστορία….
Τούτη η συνοπτική ιστορία της Ελλάδας από το 1830 μέχρι το 1974 που γράφτηκε για να είναι κατ’ αρχήν ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, επιμένει περισσότερο στα αρνητικά παρά στα θετικά γεγονότα της ιστορίας μας.
Δίνει μεγαλύτερη σημασία στους προδότες, τους δωσίλογους όλων των περιόδων και τους πατριδοκάπηλους που δεν έλειψαν ποτέ, παρά σ’ αυτούς που νοιάστηκαν ειλικρινά για τούτον τον δύσμοιρο τόπο, που συνεχίζει να υποφέρει από έλλειψη ιστορικής ειλικρίνειας. (…)
Αυτό το βιβλίο αγαπάει την Ελλάδα.
Και γι αυτό δεν την κολακεύει.
Λέει τα σύκα, σύκα και τους προδότες, προδότες και όχι εθνικούς ήρωες.
Θα μπορούσε να έχει τίτλο “Αρνητική Ιστορία της Νέας Ελλάδας” , αν η άρνηση δεν ήταν αναγκαία για την κατάφαση
Συνεπώς αυτό το βιβλίο στοχεύει την κατάφαση μέσα από την άρνηση, κατά την προτροπή του Τεοντόρ Αντόρνο”

ntina

Επειδή μου αρέσουν οι εκλεκτές γεύσεις-Κοφτό μακαρονάκι με τυριά στο φούρνο

Κοφτό μακαρονάκι με τυριά στο φούρνο – Ετοιμάζουμε ένα νόστιμο, γευστικό και γρήγορο πιάτο για όλη μας την οικογένεια
Τι θα χρειαστούμε:
1/2 κούπα λάδι
1/2 κιλό κοφτό μακαρονάκι
2 κούπες νερό
1 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι
1 κούπα τριμμένη γραβιέρα
1 λίτρο γάλα κατσικίσιο
2 κούπες φέτα τριμμένη
6 αυγά
αλάτι Μεσολογγίου – όσο μας αρέσει
πιπέρι – όσο μας αρέσει
1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι
Πώς το κάνουμε:
Βάζουμε σε ένα πυρέξ το λάδι.
Ρίχνουμε το μακαρονάκι , ως έχει , πάνω στο λάδι.
Από πάνω ρίχνουμε το γάλα και τις κούπες με το νερό να πάνε παντού.
Ρίχνουμε το αλάτι , το πιπέρι , και το κουρκούμι και ανακατεύουμε
Πασπαλίζουμε με τα τυριά
Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε επάνω από τα τυριά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς Κελσίου φούρνου για 1 ώρα.
Σερβίρουμε με σαλάτα εποχής
ntina

Αξιοσημείωτοι Μεσογειακοί κυκλώνες τα τελευταία 50 χρόνια

18-09-2020   Ο κυκλώνας Ιανός – www.windy.com
Οι Μεσογειακοί κυκλώνες, επίσης γνωστοί ως Μεσογειακοί τυφώνες (διεθνής ονομασία: Medicane, από τις λέξεις Mediterranean και hurricane), είναι σπάνια μετεωρολογικά φαινόμενα που παρατηρούνται στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Λόγω της ξηράς φύσης της περιοχής της Μεσογείου, ο σχηματισμός τροπικών και υποτροπικών κυκλώνων είναι σπάνιος, με μόνο 100 καταγεγραμμένες τροπικές καταιγίδες από το 1947 ως και το 2011. Τα περισσότερα συστήματα παραμένουν στην ένταση τροπικής καταιγίδας ή κάτω από αυτήν, αλλά σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις ορισμένες καταιγίδες έχουν φτάσει επίπεδο τυφώνα Κατηγορίας 1.
Δεν υπάρχει επίσημος οργανισμός για την παρακολούθηση του σχηματισμού και πορείας τους. 
Η τροπική γένεση κυκλώνων παρουσιάζεται συνήθως μέσα σε δύο ξεχωριστές θάλασσας.
Η πρώτη περιοχή περιλαμβάνει περιοχές της δυτικής Μεσογείου που ευνοούν περισσότερο την ανάπτυξη τους, ενώ στα ανατολικά περιοχή που ευνοεί την ανάπτυξη τους είναι το Ιόνιο Πέλαγος. 
Ωστόσο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις παρόμοιες τροπικές καταιγίδες μπορούν επίσης να αναπτυχθούν στη Μαύρη Θάλασσα.
Η τραχιά ορεινή γεωγραφία της περιοχής δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες παρά ευνοϊκές για την ανάπτυξη ακραίων καιρικών φαινομένων και κατακόρυφης δραστηριότητας σε γενικές γραμμές. 
Οι εν λόγω κυκλώνες μπορούν να σχηματιστούν μόνο σε ανώμαλες μετεωρολογικές συνθήκες.
Έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες μελέτες για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο σχηματισμό μεσογειακών κυκλώνων, οι οποίες γενικά συμφωνούν ότι θα σχηματίζονται λιγότερες αλλά πιο έντονες καταιγίδες.
Η ανάπτυξη τροπικών ή υποτροπικών κυκλώνων στη Μεσόγειο Θάλασσα συνήθως μπορεί να συμβεί μόνο υπό κάπως ασυνήθιστες περιστάσεις.
Η χαμηλή διάτμηση ανέμου και η ατμοσφαιρική αστάθεια που προκαλείται από τις επιδρομές κρύου αέρα είναι συχνά απαραίτητη.
Η πλειοψηφία τους συνοδεύεται από γούρνες ανώτερου επιπέδου, που τους παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια για την εντατικοποίηση της ατμοσφαιρικής μεταφοράς—καταιγίδες και έντονες βροχοπτώσεις. 
Οι βαροκλινικές ιδιότητες της περιοχής της Μεσογείου, με τις κλίσεις υψηλής θερμοκρασίας, παρέχουν επίσης την αναγκαία αστάθεια για το σχηματισμό τροπικών κυκλώνων. 
Ένας άλλος παράγοντας, η αύξηση του δροσερού αέρα, παρέχει την απαραίτητη υγρασία. 
Οι υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας είναι ως επί το πλείστον περιττές ως παράγοντας, καθώς οι περισσότεροι μεσογειακοί κυκλώνες τροφοδοτούνται με ενέργεια προερχόμενη από υψηλότερες θερμοκρασίες αέρα.
Η ανάπτυξη των κυκλώνων στη Μεσόγειο μπορεί να συμβεί όλο το χρόνο, αλλά παρατηρείται κυρίως μεταξύ Σεπτεμβρίου και Ιανουαρίου.
Αξιοσημείωτοι κυκλώνες
Στα τελευταία 50 χρόνια έχουν λάβει χώρα διάφοροι αξιοσημείωτοι μεσογειακοί κυκλώνες.
Τον Σεπτέμβριο του 1969 ένας μεσογειακός τροπικός κυκλώνας στη Βόρεια Αφρική δημιούργησε πλημμύρες, σκοτώνοντας σχεδόν 600 άτομα, αφήνοντας 250.000 άστεγους και καταστρέφοντας τις τοπικές οικονομίες.
Ένας μεσογειακός κυκλώνας τον Σεπτέμβριο του 1996 που αναπτύχθηκε στη περιοχή των Βαλεαρίδων Νήσων, γέννησε έξι σίφωνες και πλημμύρισε μέρη των νησιών.
Αρκετοί μεσογειακοί κυκλώνες έχουν επίσης αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένης μελέτης, όπως αυτοί του Ιανουαρίου του 1982, του Ιανουαρίου του 1995, του Σεπτεμβρίου του 2006, του Νοεμβρίου του 2011 και του Νοεμβρίου του 2014.
Η καταιγίδα του Ιανουαρίου 1995 είναι ένα από τα καλύτερα μελετημένα συστήματα μεσογειακών κυκλώνων, έχοντας στενή ομοιότητα με τους τροπικούς κυκλώνες σε άλλες περιοχές.
Επίσης υπήρχε διαθεσιμότητα παρατηρήσεων.
Ο μεσογειακός κυκλώνας του Σεπτεμβρίου 2006 είναι καλά μελετημένος λόγω της διαθεσιμότητας υφιστάμενων παρατηρήσεων και δεδομένων.
Τον Νοέμβριο του 2011 το τμήμα Δορυφορικής Ανάλυση της NOAA παρακολούθησε έναν μεσογειακό κυκλώνα, ο οποίος ονομάστηκε Ρολφ από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, αν και σταμάτησε τις παρατηρήσεις τον επόμενο μήνα. Το 2015, η NOAA συνέχισε να εκδίδει προειδοποιήσεις για τροπικά συστήματα στην περιοχή της Μεσογείου.
22–27 Σεπτεμβρίου 1969
Ένας ασυνήθιστα σοβαρός μεσογειακός τροπικός κυκλώνας αναπτύχθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1969 νοτιοανατολικά της Μάλτας, προκαλώντας σοβαρές πλημμύρες.
Οι απότομες κλίσεις πίεσης και θερμοκρασίας πάνω από την οροσειρά του Άτλαντα ήταν εμφανείς στις 19 Σεπτεμβρίου, αποτέλεσμα του δροσερού θαλάσσιου αέρα που προσπαθεί να διεισδύσει στην ενδοχώρα. Νότια των βουνών, αναπτύχθηκε μια ένα βαρομετρικό χαμηλό σε μια ορεινή περιοχή.
Υπό την επίδραση του ορεινού εδάφους, το χαμηλό αρχικά κινήθηκε βορειοανατολικά.
Μετά την είσοδο του δροσερού θαλάσσιου αέρα, ωστόσο, επανήλθε στη νοτιοανατολική πορεία πριν από τη μετάβαση σε μια καταβύθιση της Σαχάρας που σχετίζεται με ένα ξεχωριστό ψυχρό μέτωπο τις 22 Σεπτεμβρίου.
Κατά μήκος της διαδρομής του μετώπου του, ο αέρας της ερήμου μετακινήθηκε προς βορρά, ενώ ο κρύος αέρας παρασύρει προς την αντίθετη κατεύθυνση, και στο βόρειο τμήμα της Λιβύης, θερμές στεγνές αέριας μάζες συγκρούστηκαν τον ψυχρό λεβάντε της Μεσογείου.
Η οργάνωση της αναταραχής βελτιώθηκε ελαφρώς προτού αναδυθεί στη Μεσόγειο Θάλασσα στις 23 Σεπτεμβρίου, όταν το σύστημα υπέστη άμεση κυκλογένεση, εντάθηκε ταχέως όσο βρισκόταν νοτιοανατολικά της Μάλτας ως αποκομμένο χαμηλό ψυχρού πυρήνα,και αποκτώντας τροπικά χαρακτηριστικά.
Στη δυτική Αφρική, εν τω μεταξύ, πολλές διαταραχές συγκλίνουν προς τη Μαυριτανία και την Αλγερία, ενώ ο μεσογειακός κυκλώνας κινήθηκε νοτιοδυτικά πίσω προς την ακτή, χάνοντας την κλειστή κυκλοφορία του και αργότερα διαλύθηκε.
Ο κυκλώνας προκάλεσε σοβαρές πλημμύρες σε όλες τις περιοχές της Βόρειας Αφρικής. Στη Μάλτα σημειώθηκαν 123 χιλιοστά βροχοπτώσεων στις 23 Σεπτεμβρίου, στο Σφαξ μετρήθηκαν 45 χιλιοστά στις 24 Σεπτεμβρίου, στη Τίζι Ουζού 55 χιλιοστά στις 25 Σεπτεμβρίου, η Γκάφσα έλαβε 79 χιλιοστά και στην Κωνσταντινούπολη μετρήθηκαν 46 χιλιοστά στις 26 Σεπτεμβρίου και η Μπισκρά κατέγραψε 122 χιλιοστά στις 28 Σεπτεμβρίου.
Στη Μάλτα, ένα δεξαμενόπλοιο 20000 τόνων προσάραξε έναν ύφαλο και χωρίστηκε σε δύο, ενώ στη Γκάφσα της Τυνησίας, ο κυκλώνας πλημμύρισε ορυχεία φωσφορικών, αφήνοντας πάνω από 25.000 ανθρακωρύχους ανέργους και στοίχησε στην κυβέρνηση πάνω από 2 £ εκατομμύρια την εβδομάδα.
Χιλιάδες καμήλες και φίδια, πνίγηκαν από πλημμύρες και παρασύρθηκαν στη θάλασσα, ενώ κατέρρευσαν ογκώδεις ρωμαϊκές γέφυρες, οι οποίες είχαν αντέξει σε όλες τις πλημμύρες από την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας .
Συνολικά, οι πλημμύρες στην Τυνησία και την Αλγερία σκότωσαν σχεδόν 600 άτομα, άφησαν 250.000 αστέγους και κατέστρεψαν τις τοπικές οικονομίες.
Λόγω προβλημάτων επικοινωνίας, ωστόσο, τα ταμεία ανακούφισης από τις πλημμύρες συστάθηκαν σχεδόν ένα μήνα αργότερα.
ntina

Επειδή μου αρέσουν και τα εκλεκτά γλυκά - ελαφριά panna cotta γιαουρτιού με φρούτα του δάσους

H πανακότα, panna cotta είναι από τα πιο γνωστά γλυκίσματα Ιταλικής προέλευσης.
Αποτελείται από μαγειρεμένη κρέμα γάλακτος, η οποία έχει στερεοποιηθεί κατά την παρασκευή με ζελατίνη.
Το όνομά της στα ιταλικά σημαίνει “ψημένη κρέμα”.
Θα χρειαστούμε για την πανακόττα…
6gr. φύλλα ζελατίνης
350gr. κρέμα γάλακτος 
80gr. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. κανέλα 
200gr. γιαούρτη στραγγιστό
το ξύσμα μισού λεμονιού
και για το σερβίρισμα…
3 κ.σ. μέλι
φρούτα του δάσους 
φυλλαράκια δυόσμου
Και
Σε ένα μεγάλο μπολ με νερό βάζουμε τη ζελατίνη και την αφήνουμε να μουλιάσει 6-8 λεπτά.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 200gr. κρέμα γάλακτος, 
τη ζάχαρη, 
την κανέλα και μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα υπόλοιπα 150gr. κρέμα γάλακτος, τη γιαούρτη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Βγάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και βάζουμε τη ζελατίνη αφού την στύψουμε καλά με τα χέρια μας να φύγει το περιττό νερό
Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να λιώσει.
Μεταφέρουμε το μείγμα από το κατσαρολάκι στο μπολ με το γιαούρτι, προσθέτουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά .
Μοιράζουμε το μείγμα σε 4 ποτήρια, βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε για 3 ώρες για να παγώσουν καλά και να σταθεροποιηθούν πριν τα γαρνίρουμε .
Σερβίρουμε με το μέλι,
τα φρούτα του δάσους και τα φύλλα δυόσμου.
ntina