Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Οι ανισότητες μεταξύ των χωρών αντανακλώνται στην επιβίωση από τον καρκίνο

Νέα έρευνα δείχνει ότι η επιβίωση των καρκινοπαθών εμφανίζει γενικά βελτίωση σε όλο τον κόσμο, ακόμη και για μερικούς από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους, ωστόσο όπως επισημαίνεται εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές και ανισότητες μεταξύ των χωρών, ιδίως όσον αφορά την επιβίωση των παιδιών καρκινοπαθών.
Η έρευνα με την ονομασία Concord-3, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, ανέλυσε στοιχεία για τον καρκίνο από 71 χώρες (περίπου δύο τρία του παγκόσμιου πληθυσμού) για την περίοδο 2000-2014, αναλύοντας την πενταετή επιβίωση των ασθενών μετά τη διάγνωση.
Τα στοιχεία αφορούσαν συνολικά πάνω από 37,5 εκατομμύρια ενήλικες και παιδιά που είχαν διαγνωσθεί με κάποιο από τα 18 συχνότερα είδη καρκίνου, τα οποία αποτελούν περίπου τα τρία τέταρτα όλων των διαγνωσμένων καρκίνων παγκοσμίως.
Μεταξύ άλλων, η μελέτη δείχνει ότι η πενταετής επιβίωση των παιδιών από καρκίνο του εγκεφάλου έχει βελτιωθεί σε πολλές χώρες, αλλά ενώ στις σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Δανία) αυτό αφορά το 80% των παιδιών, στη Νότια Αμερική (Μεξικό, Βραζιλία) το ποσοστό δεν ξεπερνά το 40%.
«Παρά τις προόδους στην ενημέρωση, στις ιατρικές υπηρεσίες και στις θεραπείες, ο καρκίνος σκοτώνει ακόμη περισσότερα από 100.000 παιδιά κάθε χρόνο παγκοσμίως» δήλωσε ο καθηγητής Μάικλ Κόουλμαν της Σχολής Υγιεινής του Λονδίνου.
Για τους περισσότερους καρκίνους, κατά τα τελευταία 15 έτη, η επιβίωση είναι μεγαλύτερη σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία.
Για παράδειγμα, αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωσθεί στις ΗΠΑ, η πενταετής επιβίωση φθάνει το 90% των ασθενών και στην Ευρώπη είναι τουλάχιστον 85%, έναντι 66% στην Ινδία.
Σε λίγους όμως καρκίνους η πρόοδος είναι ακόμη ελάχιστη, όπως του παγκρέατος, στον οποίο η πενταετής επιβίωση δεν ξεπερνά το 15% των ασθενών ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες.
πηγή του άρθρου:thepressproject.gr
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

εκπαιδευτής ρομπότ ή μηχανικός τεχνητής νοημοσύνης-τα επαγγέλματα του αύριο

τα επαγγέλματα της επόμενης δεκαετίας

Το 85% των σημερινών ειδικοτήτων άλλων, εκτιμάται πως δεν θα υπάρχει το 2030.
Πολλοί μελλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν το ανθρώπινο δυναμικό στην εργασία.
Μάλιστα, το 85% των σημερινών ειδικοτήτων άλλων, εκτιμάται πως δεν θα υπάρχει το 2030.
Σύμφωνα με το «Βήμα» αρκετοί υποστηρίζουν ότι οι αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης θα εξαφανίσουν επαγγέλματα και ειδικότητες που εξασφαλίζουν στους σημερινούς ανθρώπους μια άνετη ζωή.
Ωστόσο, υπάρχουν και έρευνες ειδικών που δείχνουν το αντίθετο:
Ότι ο κόσμος της εργασίας έχει μέλλον μπροστά του και οι θέσεις εργασίας του μέλλοντος και οι ειδικεύσεις των εργαζομένων δεν θα έχουν καμία σχέση με τις σημερινές.

Έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών Dell το Ινστιτούτο για το Μέλλον εκτιμά ότι το 85% των επαγγελμάτων που θα ασκούμε το έτος 2030 δεν υπάρχουν σήμερα, ενώ έρευνα του Πανεπιστημίου ΜΙΤ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η περιβόητη τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο δεν θα καταστρέψει την απασχόληση, αλλά θα δημιουργήσει τα αμέσως επόμενα χρόνια 21 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μόνο στις ΗΠΑ.
Ορισμένα από αυτά, μάλιστα, έχουν ήδη δημιουργηθεί για να καλύψουν τις καλπάζουσες ανάγκες των νέων τεχνολογιών.
Το ΜΙΤ ξεχώρισε πέντε από αυτά, τα οποία θα έχουν, όπως επισημαίνει, μεγάλη ζήτηση παγκοσμίως το 2018:

1. Τεχνικός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Παρά τις ισχυρές αντιστάσεις διαφόρων η μετάβαση του σύγχρονου κόσμου προς μια εποχή όπου η ενέργεια δεν θα απειλεί την ίδια την ύπαρξη του πλανήτη και της ζωής που υπάρχει πάνω σε αυτόν μοιάζει αναπότρεπτη.
Αμέτρητες νέες ειδικότητες τεχνικών που θα συμβάλουν στη μετάβαση στη νέα ενεργειακή εποχή κάνουν ήδη την εμφάνισή τους στην αγορά εργασίας.
Είναι οι τεχνικοί που ασχολούνται κυρίως με τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα.
Κατά το ΜΙΤ, την επόμενη δεκαετία η ζήτηση για τέτοιες ειδικότητες θα εκτιναχθεί στα ύψη.

2. Εκπαιδευτής ρομπότ
Μοιάζει νομοτελειακός ο εξοστρακισμός των εργαζομένων σε έναν μεγάλο αριθμό επαγγελμάτων από τα ρομπότ και η κατάληψη των θέσεων εργασίας από αυτά.
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει όσο διαρκεί η διαδικασία αυτή να προσλαμβάνουν μηχανικούς ειδικευμένους στη δημιουργία και στη διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης.
Διότι τα ρομπότ δεν θα δρουν αυτόνομα, θα βρίσκονται υπό την άγρυπνη ανθρώπινη εποπτεία – έτσι τουλάχιστον διαβεβαιώνουν οι ρομποτιστές.

«Η χρησιμότητα του ανθρώπινου νου αποδείχθηκε προ ολίγων εβδομάδων, όταν η Google χρειάστηκε να προσλάβει 10.000 τεχνικούς στο πλαίσιο μιας μεγάλης ανανέωσης δεδομένων που πραγματοποίησε στο Youtube» γράφει ο Κεντέν Περινέλ στη «Le Figaro».
«Ενας αλγόριθμος κατάφερε να αποσύρει το 98% των βίντεο που είχε αποφασίσει η εταιρεία, κάνοντας τη δουλειά που θα έκαναν 180.000 άνθρωποι αν δούλευαν επί 40 εβδομάδες. Αλλά για το υπόλοιπο 2% η Google χρειάστηκε να καταφύγει στην ανθρώπινη ευφυΐα» σημειώνει ο συντάκτης της γαλλικής εφημερίδας.

3. Μηχανικός τεχνητής νοημοσύνης
Πρόκειται για τον τεχνικό του μέλλοντος.
Η ειδίκευση αυτή θα πληρώνεται με χρυσάφι στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια, εκτιμούν οι αναλυτές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης – και αυτοί κάτι θα ξέρουν…
Ηδη η μέση ετήσια αμοιβή ενός τεχνικού τεχνητής νοημοσύνης είναι στις ΗΠΑ 300.000 δολάρια, δηλαδή πάνω από 250.000 ευρώ.
Και οι πιο καλοπληρωμένοι επαγγελματίες με την ειδίκευση αυτή προσθέτουν ήδη στον τραπεζικό τους λογαριασμό επταψήφιες αμοιβές!
Τον περασμένο Δεκέμβριο η DeepMind, η Google, η Airbnb, η JPMorgan και η Intel έκαναν εκστρατείες στρατολόγησης ταλέντων και κονταροχτυπήθηκαν βάζοντας το χέρι βαθιά στην τσέπη για να προσελκύσουν τα καλύτερα.

4. Παίκτης βιντεοπαιχνιδιών
Το επαγγέλμα αφορά την ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά των βιντεοπαιχνιδιών που μπορεί να παίξει κανείς στο Διαδίκτυο με τη μέθοδο του streaming. Απευθύνεται κυρίως σε όσους επιθυμούν να παρακολουθούν παίκτες με πολύ υψηλές επιδόσεις την ώρα που παίζουν ένα βιντεοπαιχνίδι.
Περίπου 25.000 «κολλημένοι» με τα βιντεοπαιχνίδια έχουν κάνει επάγγελμα το «κόλλημά» τους αυτό!

5. Νοσηλευτής
Το επάγγελμα του νοσηλευτή είναι από τα αρχαιότερα – πλην όμως και ευυπόληπτα – και φαίνεται πως έχει μέλλον και τον 21ο αιώνα και στον αιώνα τον άπαντα πιθανότατα.
Διότι μπορεί η χειρουργική και άλλες ειδικότητες της ιατρικής επιστήμης να κινδυνεύουν να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη των ρομπότ, η φροντίδα του αρρώστου ή του αναρρωνύοντος, όμως, απαιτεί μια προσωπική φροντίδα και μια εμπειρία που μόνο τα ανθρώπινα όντα διαθέτουν.
πηγή του άρθρου:ergasiakanea.eu
photo:google.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

garam masala,ένα υπέροχο μείγμα μπαχαρικών

τυπικά συστατικά ενός garam masala

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

garam masala είναι ένα ισχυρό μείγμα μπαχαρικών,εξαιρετικής γεύσης με πλήθος θρεπτικά συστατικά.

garam σημαίνει καυτερό και masala μείγμα μπαχαρικών...
το γευστικό αυτό μείγμα χρησιμοποιείται μόνο του ή με άλλα αρωματικά...
στην αγιουρβέντα (η επιστήμη της ζωής) garam σημαίνει "θερμαίνοντας το σώμα", καθώς στην ιατρική της αγιουρβέντα αυτά τα μπαχαρικά πιστεύεται ότι ανυψώνουν τη θερμοκρασία του σώματος...
η σύνθεση του garam masala διαφέρει από τόπο σε τόπο,και πολλές φορές,και από γούστο σε γούστο,και βέβαια καμία δεν είναι αυθεντικότερη των άλλων...
τα συστατικά του μείγματος, φρυγανίζονται και εν συνεχεία αλέθονται όλα μαζί.
μία αρκετά συνηθισμένη Ινδική συνταγή για garam masala, περιέχει τα εξής μπαχαρικά:
κόκκους μαύρου και λευκού πιπεριού
κανέλα
γαρίφαλλα
μασίς-μπαχαρικό συγγενές με το μοσχοκάρυδο το οποίο προέρχεται από δέντρο του γένους Myristica
λοβούς μαύρου και πράσινου κάρδαμου
φύλλα δάφνης και
κύμινο...
πολλές φορές θα δούμε να προστίθενται στο μείγμα και αρωματικά βότανα,
ενώ,
όπου οι συνταγές το απαιτούν,τα μπαχαρικά αλέθονται με νερό και γάλα καρύδας ή άλλα υγρά, για να δημιουργηθεί μια εξαίσια αρωματική πάστα...
όπως είπαμε η σύνθεση του garam masala διαφέρει από πιάτο σε πιάτο και από γούστο σε γούστο και
το εκπληκτικό είναι ότι σε κάποια πιάτα όπως το roghan josh ,ένα είδος αρνιού στιφάδο, η μαγείρισσα δοκιμάζει προσεκτικά-προσεχτικά ώστε για να καθορίσει την ακριβή στιγμή που θα πρέπει να προστεθεί το κάθε καρύκευμα,
έτσι προστίθενται πρώτα
ο κόλιαντρος και η πιπερόριζα αλεσμένα,μετά
το garam masala και τέλος το τσίλι αλεσμένο και αυτό,το δε garam masala είναι ένα ισχυρότατο μείγμα από
γαρίφαλα,
κάρδαμο,
μάραθο,
τσίλι,
κύμινο,
κουρκούμι και
μοσχοκάρυδο!!!
σε ένα άλλο πιάτο το murgh kari,κοτόπουλο με κάρυ,η διαδικασία είναι περίτεχνη και ακριβής,
έτσι
πρώτα τηγανίζεται το κοτόπουλο και απομακρύνεται από το τηγάνι
ενώ σταδιακά προστίθενται
το κρεμμύδι,
το σκόρδο και φρέσκο τζίντρερ-πιπερόριζα,
τα οποία σιγο-μαγειρεύονται για 7–8 λεπτά...
στη συνέχεια-δεύτερο στάδιο
προστίθενται
το κύμινο,
το κουρκούμι
κιτρινόριζα και
σπόροι κορίανδρου,
καγιέν και
μαραθόσποροι αλεσμένα μαζί με νερό και τηγανίζονται για περίπου 1 λεπτό...
και
πάμε στο τρίτο στάδιο, το οποίο περιλαμβάνει την προσθήκη ντομάτας κονκασέ με φρέσκα,τώρα,φύλλα κόλιαντρου, γιαούρτι και αλάτι και
το κοτόπουλο,τοποθετημένο στη μέση όλων αυτών των υπέροχων μπαχαρικών στο τηγάνι,όπου προστίθεται λίγο ζεστό νερό ακόμα...
τελευταία πινελιά το πασπάλισμα με λίγο garam masala το τηγάνι σκεπάζεται και
αφήνεται να ψηθεί για άλλα 20 λεπτά, πριν σερβιριστεί!!!
και επειδή
η φαντασία δεν έχει όρια,όπως πολύ καλά γνωρίζουμε,,σε ορισμένες συνταγές, μπορούμε να προσθέσουμε
ξηρούς καρπούς,
σκόρδα,
κρεμμύδια,
αστεροειδή γλυκάνισο,να παντρέψουμε προσεχτικά αυτές τις εξωτικές γεύσεις με τις δικές μας εξίσου υπέροχες μεσογειακές γεύσεις δηλ να προσθέσουμε
ρίγανη,
μαντζουράνα,
δυόσμο,
μαϊντανό προσέχοντας να έχουμε ισορροπημένη δράση ή να τονίσουμε μόνο ένα άρωμα!!!
επίσης
το garam masala μπορούμε να το φρυγανίσουμε πριν από τη χρήση,
για να απελευθερώσει τις εξαίσιες γεύσεις του και τα αρώματά του....
ας πειραματιστούμε και ας φτιάξουμε το δικό μας  garam masala!!!
δοκιμάστε να παντρέψετε
τη ρίγανη,
το κουρκούμι
το μαύρο πιπέρι
το λεμόνι....
δοκιμάστε το garam masala σε ψητά αλλά και σε τηγανιτά λαχανικά...
οι γεύσεις και τα αρώματα θα σας συνεπάρουν!!!
το garam masala μπορούμε να το διατηρήσουμε και σε γυάλινα καλά σφραγισμένα βαζάκια!!!
πηγή του άρθρου:botanologia.blogspot.gr

το τυχερό μας έτος 2018-η γνωστή εφαρμογή Viber Holiday Bot έκανε τις προβλέψεις της

Η καμπάνια ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου και το Viber Holiday Bot προσέλκυσε περισσότερους από 3.100.000 μοναδικούς χρήστες σε διάρκεια 30 ημερών.

Πιστεύετε ότι το 2018 είναι το τυχερό σας έτος;
Μπορεί να έχετε ακούσει αυτή την ερώτηση πολλές φορές στο παρελθόν - αλλά σίγουρα η απάντηση ποτέ δεν ήταν τόσο διασκεδαστική όσο με το Viber Holiday Bot που λανσάρισε ειδικά για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά η αγαπημένη μας εφαρμογή!
Ξεκινώντας από την αρχή της εορταστικής περιόδου- αυτή η καινοτόμος ψυχαγωγική καμπάνια που βασίστηκε στην αμφίδρομη ψηφιακή επικονωνία- έχει καταγράψει αποτελέσματα ρεκόρ για τη Viber όσον αφορά τη συμμετοχή των εκατομμυρίων χρηστών της, αλλά και τους φίλους και τους αγαπημένους που προσκάλεσαν να συμμετέχουν σε αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Τι διαφορετικό είχαν λοιπόν οι γιορτές με το Viber;
Το Viber Holiday Bot καλούσε τους χρήστες του Viber στις κύριες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να σχεδιάσουν και να στείλουν ευχές με μια ψηφιακή ευχετήρια κάρτα ή ένα αρχείο GIF, να στολίσουν το πρώτο ψηφιακό Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Viber με τρεις φίλους τους ή να απαντήσουν σε ένα διασκεδαστικό Πρωτοχρονιάτικο κουίζ.
Οι συμμετέχοντες κέρδιζαν ένα δωρεάν πακέτο αυτοκόλλητων στο Viber.

Η καμπάνια ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου και το Viber Holiday Bot προσέλκυσε περισσότερους από 3.100.000 μοναδικούς χρήστες σε διάρκεια 30 ημερών.
Είναι αξιοσημείωτο ότι τα αποτελέσματα που αντανακλούν τις προτιμήσεις των χρηστών στις κύριες αγορές της περιοχής - Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα, Ουγγαρία και Σερβία – διαφοροποιούνται αρκετά μεταξύ τους, γεγονός που αναδεικνύει τις πλούσιες πολιτιστικές διαφορές στην περιοχή της Κεντρικής και Αντολικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, η αγαπημένη μέθοδος για την αποστολή ευχών με το Viber φαίνεται ότι είναι τόσο οι τυπικές, όσο και οι GIF ψηφιακές κάρτες,
με περίπου 2 εκατομμύρια από αυτές να δημιουργούνται συνολικά.
Οι χρήστες στόλισαν 40.000 διαφορετικά ψηφιακά χριστουγεννιάτικα δέντρα- το καθένα από τα οποία ήταν μια κοινή προσπάθεια 4 εμπλεκόμενων χρηστών. Το διασκεδαστικό Viber Bot Quiz της Πρωτοχρονιάς έδωσε απαντήσεις για τα μελλούμενα του νέου έτους σε 400.000 χρήστες που απάντησαν στις ερωτήσεις, μεταξύ των οποίων συμμετείχαν περισσότεροι από 91.00 Έλληνες. 

To μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στην καμπάνια είχαν οι Σέρβοι (27%) και ακολούθησαν οι Έλληνες (24%), οι Κροάτες (19%), οι Ούγγροι (18%) και οι Βούλγαροι (12%).
Mε βάση τις απαντήσεις που έδωσαν οι χρήστες στις ερωτήσεις του quiz για το τι θα φέρει το νέο έτος φαίνεται ότι οι περισσότεροι είναι "Πραγματικοί ρεαλιστές", δεδομένου ότι απολαμβάνουν την πρακτική πλευρά της ζωής και παίρνουν χαρά από μικρά, καθημερινά πράγματα - όπως το να μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους.
Για τους περισσότερους χρήστες για το νέο έτος η ευτυχία είναι συνώνυμο της ασφάλειας, ενώ μόνο οι Ούγγροι έδειξαν να είναι έτοιμοι να αφεθούν στην τύχη το 2018.

Από την άποψη του τρόπου με τον οποίο τα αποτελέσματα αντανακλούν τις διαφορές μεταξύ των χρηστών στις διαφορετικές χώρες, φαίνεται ότι οι συγκροτημένοι Κροάτες αγαπούν τις «εκπλήξεις», το πάθος των Σέρβων για το απρόβλεπτο και τη διασκέδαση αντανακλάται στην πρόβλεψη για ένα νέο έτος με «πολύ τύχη και parties», οι χρήστες στην Ουγγαρία ως πιο ρομαντικοί έχουν να περιμένουν μια χρονιά γεμάτη έρωτα, οι Βούλγαροι κατοχύρωσαν ένα 2018 με «απρόβλεπτα μπλεξίματα» - και οι Έλληνες ως περισσότερο ρεαλιστές ζήτησαν από το 2018 την απαραίτητη ασφάλεια που χρειάζονται για να αντιμετώπισουν τις δυσκολίες της εποχής. 

Το bot κατασκευάστηκε από την κορυφαία βουλγαρική εταιρία τεχνολογίας και λογισμικού Connecto.
Το Viber Holiday Bot «έσπασε τον πάγο» και δημιούργησε ένα γιορτινό ψηφιακό κλίμα σε ολόκληρη την περιοχή - καθώς οι χρήστες εξοικειώνονται όλο και περισσότερο και με γοργούς ρυθμούς στα πλεονεκτήματα που δημιουργούν τα bots.
Για όσους λοιπόν αισθάνθηκαν αισιόδοξοι και τυχεροί στην αρχή του 2018, το Viber Holiday Bot ήταν εκεί για να τους βοηθήσει να ξεκινήσουν τα χρονιά με θετικά vibes!
πηγή του άρθρου:sofokleousin.gr
~~~~~~~~~~~~~~~
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

σαλάτα για σήμερα-καροτοσαλάτα με μήλο και ρόκα

και μια νόστιμη σαλάτα για σήμερα:

και τα υλικά που θα χρειαστούμε:
- 4 μεγαλούτσικα καρότα
- 2 μήλα (προτιμήστε ξινόμηλα)
- ½ ματσάκι ρόκα
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 15-20 φύλλα δυόσμου
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- λεμόνι
εκτέλεση:
1. πλένουμε και καθαρίζουμε τα καρότα και τα μήλα . Τα τρίβουμε από τη μεγάλη πλευρά του τρίφτη και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ
2. στίβουμε το λεμόνι και το βάζουμε στα καρότα με τα μήλα για να μην μαυρίσουν. Ανακατεύουμε καλά να πάει παντού
3. πλένουμε, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τη ρόκα, τα κρεμμυδάκια και το δύοσμο. Τοποθετούμε μαζί με τα καρότα και τα μήλα και ανακατεύουμε
4. αλατίζουμε, βάζουμε ελαιόλαδο κατά βούληση και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά
δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι, κρεμμυδάκι ή δυόσμο εάν χρειάζεται, κατά βούληση
~~~~~~~~~~~~~~~
πηγή το άρθρου:
healthy-and-delicious-recipes.blogspot.gr
~~~~~~~~~~~~~~
taneatisgaleras.blogspot.gr
~~~~~~~~~~~
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

επειδή μου αρέσουν-ψητές πατάτες με πράσινες τσακιστές ελιές

τι θα μπορούσαμε να μαγειρέψουμε σήμερα;
ας δούμε μιά ιδέα:

και θα χρειαστούμε:
2 μεγάλες πατάτες
1 κουταλιά ελαιόλαδο
30 γρ. λιαστές ντομάτες καλά στραγγισμένες
½ κουταλιά κάππαρη
πολύ λεπτές φλούδες ενός λεμονιού
10 τσακιστές πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι
λίγο φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
και
προθερμαίνετε το φούρνο στους 190ο C.
βράζετε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
τις στραγγίζετε και τις απλώνετε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο.
λιώνετε ελαφρά τις πατάτες με ένα πιρούνι και τις πασπαλίζετε με το ελαιόλαδο και λίγο αλατοπίπερο.
τοποθετείτε το ταψί ψηλά στο φούρνο και ψήνετε για 15 λεπτά.
βγάζετε τις πατάτες από το φούρνο.
τις αναμιγνύετε με τις ντομάτες, την κάπαρη, τις φλούδες λεμονιού, τις ελιές και το μαϊντανό.
τις ξαναβάζετε στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να ξεροψηθούν στην επιφάνεια.
πηγή:neadiatrofis.gr