Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Νερό στο φεγγάρι – Επιβεβαιώθηκε επίσημα η ύπαρξή του σε μορφή πάγου

Η Nasa που μας έχει πολλές φορές επιβεβαιώσει* ότι υπάρχει νερό στο φεγγάρι,επανέρχεται,για άλλη μιά φορά,με τους αστρονόμους της να επιβεβαιώνουν πως έχουν εντοπίσει περιοχές πάγου διάσπαρτες γύρω από τους βόρειους και νότιους πόλους της Σελήνης που θα μπορούσαν μία μέρα να αποτελέσουν πηγή νερού για τους επισκέπτες του δορυφόρου μας.

“Οι διάσπαρτες περιοχές πάγου γύρω από τους βόρειους και νότιους πόλους της Σελήνης θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή νερού για τους ανθρώπους” επιβεβαιώνουν.

“Σιγά-σιγά αποκαλύπτουμε τα μυστήρια του πλησιέστερου γείτονά μας και κατ ‘επέκταση του ηλιακού μας συστήματος. Αποδεικνύεται ότι το φεγγάρι φιλοξενεί πολλά μυστικά και το LCROSS ** έχει προσθέσει αρκετά στοιχεία στην κατανόηση μας”, δήλωσε ο Michael Wargo, επικεφαλής lunar scientist της NASA Headquarters στην Washington. 

Οι επιστήμονες εντόπισαν τα σημάδια του πάγου κατόπιν μετρήσεων με υπέρυθρη ακτινοβολία που έλαβε ένα όργανο της Ινδικής  αποστολής Chandrayaan-1 της Ινδίας στο φεγγάρι πριν από μια δεκαετία.

Ο επιστήμονας που είχε ηγηθεί της αποστολής, ο dr Mylswamy Annadurai, είχε δηλώσει,πόσο ευχαριστημένος και ικανοποιημένος ήταν με την ανακάλυψη,διότι αυτός ήταν ένας από τους κύριους στόχους του Chandrayaan-1, “να βρούμε αποδείξεις για νερό στο φεγγάρι” είχε πει χαρακτηριστικά.
Τα στοιχεία λοιπόν της αποστολής που αναλύθηκαν πρόσφατα δείχνουν ότι ο πάγος κρύβεται στο έδαφος σε πολλά σημεία κοντά στις πολικές περιοχές του φεγγαριού που είναι μόνιμα σε σκιά και έτσι προστατεύονται από τη θερμότητα των ακτίνων του ήλιου.

Το μεγαλύτερο μέρος του πάγου βρέθηκε κοντά στον νότιο πόλο του φεγγαριού γύρω από ένα σύμπλεγμα κρατήρων που οι επιστήμονες και εξερευνητές τους έδωσαν ονόματα όπως  Haworth, Shoemaker, Sverdrup και Shackleton.
Στο βορρά, οι πάγοι φαίνεται να είναι πιο απομονωμένοι, επεσήμανε ο Shuai Li του Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Πλανητολογίας της Χαβάης στη Χονολουλού.
Οι μετρήσεις του πάγου διαπίστωσαν ότι τείνουν να σχηματίζονται εκεί όπου η θερμοκρασία της επιφάνειας ποτέ δεν πήγε πάνω από -163C, αλλά η θερμοκρασία από μόνη της δεν ήταν αρκετή για να εξασφαλίσει το πάγωμα του νερού: μόνο στο 3,5% των σκιωδών περιοχών τις οποίες έλεγξαν οι επιστήμονες για το νερό αποκάλυψαν αξιοσημείωτα σημάδια του πάγου.
Οι εικόνες είναι οι πρώτες “άμεσες και οριστικές αποδείξεις” των πάγων του νερού που βρίσκονται στην επιφάνεια του φεγγαριού, σύμφωνα με μια αναφορά στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών . “Αυτές οι περιοχές πάγου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πηγές νερού στη μελλοντική εξερεύνηση της σελήνης”, γράφουν οι συγγραφείς.
Και επισημαίνουν πως αυξάνονται οι ελπίδες για εγκατάσταση επανδρωμένης βάσης μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.
Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστήματος ξεκίνησε την αποστολή Chandrayaan-1 στο φεγγάρι το 2008 και επιβραβεύτηκε γρήγορα με την ανακάλυψη πάγου στην επιφάνεια του σεληνιακού εδάφους ένα χρόνο αργότερα.
Οι αναλύσεις των δεδομένων του συνεχίζονται.

Κείμενα επιμέλεια:ntina

πηγές πληροφόρησης:
theguardian.com
** www.nasa.gov
www.pnas.org
theguardian.com