Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Σπυρος Καμπιωτης: "Οι μεγάλες ανατροπές και αλλαγές ιστορικά, δεν συνέβησαν γιατί ο κόσμος επαναστατούσε αλλά γιατί οι αδηφάγοι εξουσιαστές κάπου δεν τα έβρισκαν μεταξύ τους και τρώγονταν σαν τα λυσσασμένα σκυλιά"

Λοιπόν

Εδώ μέσα (και όχι μόνο) βλέπουμε πάρα πολλές φορές την προτροπή ή και την "αγανάκτηση" πολλών, στο γιατί ο κόσμος που βάλλεται και υποφέρει δεν ενώνεται ώστε για να αντιμετωπίσει και να αποτινάξει από πάνω του, αυτή ...την Λαίλαπα που έχει ξεσπάσει τα τελευταία ...όσα χρόνια.
Ακούστε.
Πώς είναι δυνατό να συμβεί κάτι τέτοιο (η ένωση δηλ. και η σύμπλευση) όταν ο κάθε ένας, τούτη την ένωση που επικαλείται την εννοεί ανάλογα με τα δικά του θέλω τις δικές του επιδιώξεις και τα δικά του συμφέροντα και οφέλη?
Πώς είναι δυνατόν αυτός ο κόσμος σύσσωμος να αντισταθεί όταν ο κάθε ένας επιδιώκει την λύση των δικών του και μόνο προσωπικών προβλημάτων, και όταν βρει (ή του βρουν) κάποια διέξοδο σε ορισμένα από αυτά, τότε ...από δω πάνε κι άλλοι?
Πώς είναι δυνατόν ο κόσμος αυτός να συνταχθεί σε ένα κοινό σκοπό κ΄ μέτωπο όταν ο ένας κοιτάει πώς θα βγάλει το μάτι του άλλου, πώς θα τον σπιλώσει, πώς θα τον υποβαθμίσει, πώς θα τον απαξιώσει?
Θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πάρα πολλά γύρω απ΄ αυτά τα θέματα και τις συμπεριφορές και πάρα πολλές βιωματικές καταστάσεις που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε ή έχουμε βιώσει.
Όμως.
Απλά αναρωτηθείτε το γιατί αυτός ο ¨ταλαίπωρος¨ λαός ήτανε υπόδουλος για 400 χρόνια. Γιατί αυτοί που επαναστατούσαν, συναντούσαν αντιδράσεις ακόμα και από ομοεθνείς τους...
Επίσης αναρωτηθείτε το γιατί, από αρχή γένεσις της ανθρωπότητας αυτή ταλαιπωρείται από τραγικά συμβάντα και γεγονότα, ανάλογα τις επιδιώξεις τον εκάστοτε εξουσιαστών (και κυρίως πολιτικών και ιερατικών).
Απλά να γνωρίζετε πως πάντα, όλοι αυτοί -οι ηγεμόνες- γνώριζαν τις αδυναμίες των λαών και τις χρησιμοποιούσαν αναλόγως τις επιδιώξεις των. Η ιστορία έχει καταγράψει λεπτομερώς από αρχαιοτάτους χρόνους σε όλα τα μήκη και όλα τα πλάτη του κόσμου, τις δολιότητες, τις βαρβαρότητες, τις αισχρότητες τις καταστροφές και τον όλεθρο που αυτός ο κόσμος έχει βιώσει και έχει υποστεί από τους εκάστοτε άφρονες εξουσιαστές, αφήνοντας στο διάβα τους εκατομμύρια θυμάτων και ποταμούς αίματος.
Θέλω επίσης να θυμίσω πως οι μεγάλες ανατροπές και αλλαγές ιστορικά, δεν συνέβησαν γιατί ο κόσμος επαναστατούσε αλλά γιατί οι αδηφάγοι εξουσιαστές κάπου δεν τα έβρισκαν μεταξύ τους και τρώγονταν σαν τα λυσσασμένα σκυλιά –τα παραδείγματα περί του αντιθέτου είναι ελάχιστα- (εξάλλου δυστυχισμένος και πεινασμένος λαός, πολύ σπάνια αντιδρά),
Τώρα, για την φαγωμάρα μεταξύ του –υπό κατοχήν- κόσμου, είναι ένα άλλο τεράστιο ζήτημα, που έχει συζητηθεί, αναλυθεί και χιλιο-ειπωθεί, απο χιλιάδες ερευνητές με έρευνες σε όλες τις επιστήμες και που τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών έχουν χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιούνται από εξωνημένους, τόσο πολιτικούς όσο και ¨επιστήμονες¨, για επίτευξη συγκεκριμένων σκοπών και στόχων, που λίγο ή πολύ είναι γνωστοί σε όλους.
Θα κλείσω λέγοντας πως οι παλαιότεροι γνωρίζουν πολύ καλά πως προσωπικά (και το πλήρωσα και συνεχίζω να το πληρώνω) με μεγάλα κόστη και σε πολλά μέτωπα, κατανάλωσα εκατοντάδες εκατοντάδων ωρών, ερευνώντας, συλλέγοντας δεδομένα, αναλύοντας καταστάσεις (παραθέτοντας με στατιστικά μοντέλα και δεδομένα), περιγράφοντας, εξηγώντας, γράφοντας άρθρα, ... ...και τανάπαλιν.
Το αποτέλεσμα?
α) φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
β) Επιθέσεις, Χαρακτηρισμοί, Αχαριστία.
γ) ...Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός από τον ευεργετηθέντα αχάριστο. ...Και είναι πολλοί ανάθεμά τους.
Δ) Στους Απανταχού Κοπρίτες (όπου και αν αυτοί ευρίσκονται) ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ

Σπύρος Καμπιώτης Βιογραφικό

Η παγίδα των social media

Η παγίδα των social media
“Πριν λίγες μέρες ενώ ήμουν στην πισίνα είδα μια νεαρή μαμά και την μικρή της κόρη να μπαίνουν στο χώρο της πισίνας ντυμένες με πολύ ωραία μαγιό.
Η μαμά, με τις τέλειες χαλαρές μπούκλες δεμένες σε μια προσεκτικά «ατημελητη» ουρά, πέρασε τα πρώτα λεπτά μιλώντας δυνατά στο κινητό της με μια φίλη, ενώ η κόρη της στεκόταν όρθια περιμένοντας να μπει στην πισίνα.
Στη συνέχεια, αφού βρήκε τη σωστή γωνία και το σωστό φως, η μαμά έβγαλε το τρίποδο της και έβγαλε μερικές selfies με την κόρη της.
Η κόρη ζήτησε να μπει στην πισίνα.
Η μαμά είπε ότι θα περιμένει και μετά θα βγάλει φωτογραφία την κόρη της μπροστά από την πισίνα, μετά θα μπει στην πισίνα και μετά θα βγει από την πισίνα.
Η μικρή χαμογέλασε πλατιά και είπε "τυρί" σαν να το έχει κάνει εκατομμύρια φορές. Μετά η μαμά της είπε ότι μπορούσε να βουτήξει.
Ο μικρή κολύμπησε για μερικά λεπτά.
Η μαμά κάλεσε μια φίλη από το τηλέφωνό της και ξεκίνησε άλλη συζήτηση ενώ η Μικρή ευγενικά και επανειλημμένα την ρωτούσε "Μαμά, μπορείς να έρθεις μαζί μου στο νερό, σε παρακαλώ; "
Την αγνοούσε.
"Μαμά, θα ερθεις να παίξεις μαζί μου;"
"Ρώτησε άλλες 4 φορές. Η μαμά την κοίταξε αλλά δεν έκλεισε ποτέ το τηλέφωνο. Μετά από 10 λεπτά η μαμά τελείωσε την κλήση της, πήρε το αντηλιακό που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, τα παιχνίδια νερού που δεν άγγιξαν ποτέ το νερό, και μετά η κόρη της βγήκε από την πισίνα.
Κάθισα εκεί και σκεφτόμουν τί είχα δει. Φανταζόμουν τις φωτογραφίες που τράβηξε να είναι τέλεια επεξεργασμένες και να δημοσιεύονται στα social media με τίτλο όπως "Ώρα για πισίνα με το κορίτσι μου! #Makingmemories".
Και σκέφτηκα ότι κάπου, μια άλλη μαμά θα είναι σπίτι με τα παιδιά της, το σπίτι χάλια με τα παιχνίδια παντού, τα μαλλιά της ανάστα και τα ρούχα της βρώμικα με σάλιο ή φυστικοβούτυρο.
Θα είναι κουρασμένη γιατί πέρασε τη μέρα μαγειρεύοντας, φροντίζοντας, καθαρίζοντας και παίζοντας με τα παιδιά της.
Θα δει αυτή τη φωτογραφία και θα συγκρίνει τον εαυτό της με την τέλεια μαμά στην πισίνα.
Ο εσωτερικός κριτής ίσως της ψιθυρίσει στο αυτί «δεν είσαι αρκετά καλή...
Δεν μοιάζεις με εκείνη τη μαμά στην πισίνα...
Δεν έχεις λεφτά για να αγοράσεις τέτοια ακριβά μαγιό και δεν έχεις χρόνο να φτιάξεις τέλειες αναμνήσεις σαν αυτή" 
και φοβαμαι ότι αυτή η μαμά θα το πιστέψει. Θα νιώσει σαν αποτυχία.
Ποτέ δεν θα μάθει πώς ο χρόνος που πέρασε εκείνη τη μέρα ήταν τόσο καλύτερος στα μάτια των παιδιών της από τον χρόνο εκείνης της "τέλειας μαμάς" στην πισίνα.
Αυτό που βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι πάντα αληθινό.
Μερικές φορές είναι ψεύτικο.
Άλλες πάλι φορές βλέπουμε απολύτως πραγματικές φωτογραφίες διακοπών και όμορφα σπίτια και φρεσκοφτιαγμένα μαλλιά αλλά είναι μόνο ΜΙΑ στιγμή.
Είναι η καλύτερη στιγμή από όλες, από μια μέρα που κατά τ’ άλλα ήταν δύσκολη, σαν τη δική μας.
Εργασία, καθάρισμα και ακατάστατο σπίτι!
Οι μαμάδες δεν (και δεν πρέπει να) συγκρίνονται.
Είσαι αρκετή!
Είσαι καταπληκτική και το καλύτερο είναι ότι είσαι ΑΛΗΘΙΝΗ!
Το βρώμικο πουκάμισό σου, το ακατάστατο σπίτι σου και τα χαρούμενα παιδιά σου είναι συχνά η αληθινή απόδειξη ότι τα πας περίφημα!”

https://www.facebook.com/chorafi.Counselling.Art/posts/1372494016548421