Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Ανιχνεύτηκαν δεκάδες “μυστηριώδεις” ραδιοφωνικές εκρήξεις από το εξώτερο διάστημα

Υποδηλώνουν ύπαρξη εξωγήινης ζωής οι δεκάδες “μυστηριώδεις” ραδιοφωνικές εκρήξεις από το εξώτερο διάστημα που ανιχνεύτηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη;

Τελικά τι συμβαίνει;
Τις προηγούμενες ημέρες η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε πανηγυρικά,κάτι που γνώριζε εδώ και δέκα χρόνια,ότι το φεγγάρι έχει νερό,τώρα αφήνει υπόνοιες ότι υπάρχει και εξωγήινη ζωή.

Ερευνητές του προγράμματος Breakthrough Listen,ειδικού στην αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης στις ΗΠΑ,ανίχνευσαν 72 νέες ραδιοφωνικές εκρήξεις -fast radio bursts – FRBs- από έναν γαλαξία τριών δισεκατομμυρίων ετών φωτός μακρυά από τη Γη.

Η τεχνητή νοημοσύνη ψάχνει για εξωγήινη ζωή και δεν είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύει άγνωστα ραδιοφωνικά σήματα,καθώς οι επιστήμονες του διαστήματος που κυνηγούν μυστηριώδη εξωγήινα σήματα εδώ και χρόνια, δυσκολεύονται στον εντοπισμό τους,καθώς ο χώρος είναι τεράστιος-όπως λένε-.

Και η τεχνική νοημοσύνη ήρθε προς βοήθειά τους,γιατί όπως εξηγούν ,το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η συλλογή των δεδομένων, αλλά η ανάλυση των δεδομένων που βρίσκονται αποθηκευμένα στις υπάρχουσες τεράστιες κρυφές μνήμες.
Η ανίχνευση ραδιοφωνικών σημάτων έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν.
Το 2017 είχαν ανιχνευθεί 21 FRB από την εν λόγω πηγή, και καθώς οι ερευνητές , που συνεργάζονται με το Πρόγραμμα Breakthrough Listen χρησιμοποιώντας το Τηλεσκόπιο Green Bank της Δυτικής Βιρτζίνια, ανέλυσαν ξανά τις περυσινές παρατηρήσεις τους με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου μηχανικής μάθησης, ανακάλυψαν άλλα 72 σήματα FRBs “κρυμμένα” μέσα στον τεράστιο όγκο των δεδομένων από τις παρατηρήσεις, τα οποία δεν είχαν γίνει αντιληπτά εξ αρχής.
Καταλαβαίνουμε το γιατί, αν αναλογιστούμε πόσο δύσκολο είναι να αναλυθούν από τον άνθρωπο 400 terabyte δεδομένων που συλλέχθηκαν τον περασμένο Αύγουστο,κάτι που για την τεχνητή νοημοσύνη είναι αρκετά εύκολο.
Οι επιστήμονες έχουν ονομάσει την πηγή αυτών των πρόσφατα ανακαλυφθέντων σημάτων, από τον μακρινό μας γαλαξία , “repeater” FRB 121102.
Τα FRBs είναι απλοί, φωτεινοί παλμοί εκπομπής ραδιοσυχνοτήτων από εξαιρετικά απομακρυσμένους γαλαξίες που διαρκούν μόνο χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Το πρώτο ανακαλύφθηκε το 2007, το οποίο βρέθηκε ανατρέχοντας στα δεδομένα ερευνών για το διάστημα.
Πολλά FRBs έχουν βρεθεί από τότε.

Η πηγή τους είναι ακόμη ασαφής,όπως ασαφής είναι και η πηγή FRBs που στέλνει τις επαναλαμβανόμενα ραδιοσήματα – και κανείς δεν είναι σίγουρος γιατί.
Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες έχουν αγωνιστεί να εξηγήσουν ακριβώς τι προκαλεί κάθε FRBs και οι θεωρίες περιλαμβάνουν,τα γρήγορα περιστρεφόμενα αστέρια νετρονίων, τις μαύρες τρύπες,ακόμα και την ύπαρξη κάποιου μακρινού εξωγήινου πολιτισμού.
Το ξεκλείδωμα των μυστικών των FRBs θα μας δώσει μια πολύ καλύτερη κατανόηση του τι συμβαίνει πέρα ​​από τον γαλαξία μας
Και αν αποδειχθεί ότι κάποια άλλη μορφή ζωής προκαλεί αυτά τα FRBs, θα ήταν μια ανακάλυψη που θα άλλαζε τα πάντα πάνω στον πλανήτη.

Η νέα ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αστροφυσικής “Astrophysical Journal”

www.thesun.co.uk