Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Εκπληκτικές παρασκηνιακές εικόνες από τη δημιουργία του έπος του Star Wars, το 1977

Ο Πόλεμος των Άστρων, όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, είναι μια αμερικανική επική διαστημική όπερα πολυμέσων που δημιουργήθηκε από τον George Lucas, η οποία ξεκίνησε με την ομώνυμη ταινία του 1977 και έγινε γρήγορα ένα παγκόσμιο φαινόμενο της ποπ κουλτούρας.
Η επιτυχία του George Lucasως σεναριογράφου και σκηνοθέτη με την ταινία American Graffiti/1973, του εξασφάλισε την υποστήριξη της 20th Century Fox, η οποία διέθεσε 9,5 εκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή της πρώτης ταινίας Star Wars.
Η ταινία, που σκηνοθέτησε ο George Lucas, βρισκόταν στην παραγωγή για τέσσερα χρόνια, με σκηνές που γυρίστηκαν στην Τυνησία και την Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια, καθώς και σε ηχητικά σκηνικά στην Αγγλία. 
Όταν κυκλοφόρησε στις 25 Μαΐου 1977, το Star Wars,που αργότερα μετονομάστηκε σε Star Wars: Episode IV—A New Hope, γνώρισε τεράστια επιτυχία.
Μια διαστημική όπερα που διαδραματίζεται "πολύ καιρό πριν σε έναν γαλαξία πολύ, πολύ μακριά", η ταινία επικεντρώνεται στον Luke Skywalker, τον οποίο υποδύεται ο σχετικά άγνωστος τότε Mark Hamill, έναν νεαρό άνδρα που βρίσκεται μπλεγμένος σε έναν διαπλανητικό πόλεμο μεταξύ μιας αυταρχικής αυτοκρατορίας και των δυνάμεων των ανταρτών.
Ο Skywalker και ο καιροσκόπος λαθρέμπορος Han Solo, Harrison Ford, αναλαμβάνουν να σώσουν την πριγκίπισσα Leia,Carrie Fisher,  από την αιχμαλωσία σε έναν τεράστιο διαστημικό σταθμό που διοικείται από τον απειλητικό Darth Vader, του οποίου η βαθιά, μηχανικά επαυξημένη φωνή, που συνεισέφερε ο James Earl Jones, έγινε αμέσως εμβληματική.
Στο επίκεντρο της ταινίας και της σειράς που εγκαινίασε είναι οι Ιππότες Τζεντάι -μια ομάδα είτε καλοπροαίρετων είτε κακοπροαίρετων πολεμιστών που εκμεταλλεύονται και χειρίζονται τη Δύναμη, μια πανταχού παρούσα πνευματική ουσία που κρατά σε ισορροπία τις δυνάμεις του καλού και του κακού- και η προσπάθεια του Skywalker να ενταχθεί στις τάξεις τους.
Το έπος του Πολέμου των Άστρων είχε σημαντικό αντίκτυπο στη λαϊκή κουλτούρα, με τις αναφορές στο φανταστικό σύμπαν του να είναι βαθιά ενσωματωμένες στην καθημερινή ζωή.
Φράσεις όπως "αυτοκρατορία του κακού" και "Είθε η Δύναμη να είναι μαζί σας" έχουν γίνει μέρος του λαϊκού λεξιλογίου. 
Η πρώτη ταινία του Πολέμου των Άστρων το 1977 ήταν ένας πολιτισμικός ενοποιητής, τον οποίο απολάμβανε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων.
Η ταινία μπορεί να ειπωθεί ότι συνέβαλε στην έναρξη της έκρηξης της επιστημονικής φαντασίας στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, καθιστώντας τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας ένα mainstream είδος.
Το 1989, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου επέλεξε την πρωτότυπη ταινία Star Wars για διατήρηση στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των ΗΠΑ, ως "πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντική". 
Η ταινία Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται επιλέχθηκε το 2010 και η Επιστροφή των Τζεντάι επιλέχθηκε το 2021.