Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

η δύναμη της Malva sylvestris ,της γνωστής μας μολόχας

 σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου...

- η δενδρομολόχα ή althaea rosea είναι ένα καταπραϋντικό ίαμα για την γαστρίτιδα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου...
- το έγχυμα της νερομολόχας,althaea officinalis ή μολόχα η φαρμακευτική,που παρασκευάζεται από τα άνθη της καταπραΰνει τους ερεθισμούς του δέρματος...
- η μολόχα η κοινή ή malva sylvestris είναι αποτελεσματικό μαλακτικό,ιδανικό ίαμα για τις ευαίσθητες περιοχές του δέρματος...
ο Έλληνας γιατρός Πλήνιος εγκωμίαζε το φυτό ως πανάκεια...
πηγή του άρθρου:https://botanologia.blogspot.gr/2017/04/tips-althaea-officinalis.html
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Ο Άντι Γουόρχολ και ο «Μυστικός δείπνος» του

Τριάντα εννέα χρόνια πέρασαν από τότε που ο Άντι Γουόρχολ ταξίδεψε στη Ρώμη για να συναντήσει τον Πάπα Ιωάννη-Παύλο τον Β΄.
Σε έναν χρόνο, ο Αμερικανός πολυσχιδής καλλιτέχνης, ζωγράφος, γλύπτης, κινηματογραφιστής, συγγραφέας και συλλέκτης θα τιμηθεί με έκθεση στην καρδιά του Βατικανού.

Οι συζητήσεις μεταξύ των Μουσείων του Βατικανού και του Μουσείου Άντι Γουόρχολ στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια βρίσκονται στο τελικό στάδιο.
Στόχος είναι να οργανωθεί, το 2019, έκθεση των θρησκευτικών έργων του πρωτοπόρου του κινήματος της Ποπ Αρτ.
Θα φιλοξενηθεί στη Ρώμη και στο Πίτσμπουργκ, και θα σηματοδοτεί το ένα τέταρτο του αιώνα από τα εγκαίνια του αμερικανικού Μουσείου.

Στην έκθεση θα περιληφθούν έργα ζωγραφικής από τη σειρά «Μυστικός Δείπνος» που έκανε ο Γουόρχολ το 1986, εμπνεόμενος από τη νωπογραφία του ντα Βίντσι στο Μιλάνο και  άλλα έργα του, καθώς και ταινίες και αρχειακό υλικό.
Στη Ρώμη, η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Braccio di Carlo Magno, έναν εκθεσιακό χώρο 1.000 τετραγωνικών μέτρων, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, τον οποίο σχεδίασε ο Μπερνίνι.

«Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον να εξερευνήσουμε την πνευματική πλευρά του καλλιτέχνη» λέει η Barbara Jatta, διευθύντρια των Μουσείων του Βατικανού.
«Για εμάς, είναι πολύ-πολύ σημαντικό να έχουμε έναν διάλογο με τη σύγχρονη τέχνη.
Ζούμε σε έναν κόσμο εικόνων, και η Εκκλησία πρέπει να συμμετέχει σε αυτήν τη συζήτηση» προσθέτει.

Γόνος ρουθήνων μεταναστών από τη Αυστρουγγαρία που εγκαταστάθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μελών της Σλοβακικής Βυζαντινής Καθολικής Εκκλησίας (Ουνία), ο Άντι Γουόρχολ σε όλη τη ζωή του ήταν ευσεβής.
Πήγαινε στη λειτουργία στον ναό St. Vincent Ferrer στη Νέα Υόρκη, και πολλά βράδια εργαζόταν σε ένα κατάλυμα αστέγων που λειτουργούσε η Church of the Heavenly Rest.

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, ασχολήθηκε εκ νέου με τη ζωγραφική, δίνοντας μια σειρά πινάκων βασισμένων σε θρησκευτικά θέματα της αναγέννησης, όπως ο «Μυστικός Δείπνος» (1986). Πέθανε τον Φεβρουάριου του 1987, στην πόλη της Νέα Υόρκης, μετά από επιπλοκές κατά τη διάρκεια επέμβασης αφαίρεσης της χολής του.

Το Μουσείο Άντι Γουόρχολ, με πλούσια συλλογή έργων του, εγκαινιάστηκε το 1994 στο Πίτσμπουργκ.
πηγή του άρθρου:naftemporiki.gr

η επέλαση της «Ιοκάστη»: και το ορεινό τοπίο της Ηπείρου ντύνεται στα λευκά

χιονίζει από το πρωί στα ορεινά της Ηπείρου και το τοπίο ντύνεται στα λευκά

Με σφοδρές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά της Ηπείρου, σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων, ξεκίνησε το πέρασμά της από την Ελλάδα η «Ιοκάστη», το βαρομετρικό χαμηλό που φέρνει ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες, και ισχυρές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Δυτ. Μακεδονία.
Από το πρωί του Σαββάτου πέφτει πυκνό χιόνι στην ευρύτερη περιοχή του Μετσόβου, του Ζαγορίου, της Κόνιτσας των Τζουμέρκων αλλά και στα ορεινά της Άρτας στα Θεοδώριανα, ενώ βροχοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές σημειώνονται στις  περισσότερες περιοχές της Ηπείρου, χωρίς να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής προβλήματα.
Σύμφωνα με το epirus-tv-news.gr, εννέα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου βρίσκονται κατά μήκος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου για αποχιονισμό και ρίψεις ποσοτήτων αλατιού, ενώ επί ποδός για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων είναι οι Δήμοι και αρμόδιοι φορείς.
Το βαρομετρικό χαμηλό «Ιοκάστη», όπως αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κινείται με μεγάλη ταχύτητα από τον κόλπο της Σύρτης (βόρεια της Λιβύης) προς την Ελλάδα το Σαββατοκύριακο 10-11/2/2018, προκαλώντας ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες, και ισχυρές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Δυτ. Μακεδονία.
Πιο συγκεκριμένα από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 10/2 θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στην Πελοπόννησο, στο Νότιο Ιόνιο και στη Στερεά Ελλάδα, οι οποίες από το μεσημέρι θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Τα φαινόμενα στα ανατολικά ηπειρωτικά το απόγευμα και βράδυ του Σαββάτου θα είναι κατά τόπουςπολύ ισχυρά.
Όσον αφορά στην Αττική, αναμένονται βροχές καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ καταιγίδες θα σημειωθούν από το μεσημέρι έως και τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.
Ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία χιονοπτώσεις αναμένονται από τα 600 μέτρα.
Θυελλώδεις ως πολύ θυελλώδεις άνεμοι (8 και 9 μποφόρ) θα πνέουν από το μεσημέρι τόσο στο Νότιο Ιόνιο, και από το απόγευμα στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο.
Την Κυριακή 11/2 τα φαινόμενα θα περιοριστούν σταδιακά στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, και από το μεσημέρι και έπειτα θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι στα πελάγη θα εξασθενήσουν σταδιακά και από το μεσημέρι δεν θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ.

cnn.gr
photo:epirus-tv-news.gr

Αποσυμφορητικό ευκάλυπτου για ιγμορίτιδα και βουλωμένη μύτη και φυσική αλοιφή εντριβής για κρυολόγημα

Αποσυμφορητικό ευκάλυπτου για ιγμορίτιδα και βουλωμένη μύτη

Εάν έχετε ένα δέντρο ευκαλύπτου κοντά σας, θα ήταν απλά εγκληματικό να μην το χρησιμοποιείτε. Το ευκαλυπτέλαιο όταν εξάγεται από φρέσκα φύλλα, έχει μια πλούσια, λιπαρή και γλυκιά μυρωδιά - πολύ πιο ελκυστική από ότι τα έτοιμα αιθέρια έλαια του εμπορίου, τα οποία μυρίζουν λίγο νοσοκομειακά και χημικά για μένα.
Χρησιμοποιήστε αυτή την αλοιφή για τρίψιμο, σαν φυσικό αρωματικό αποσυμφορητικό και αποχρεμπτικό για μπλοκαρισμένα ιγμόρεια και κρυολογήματα του κεφαλιού.
Υλικά
100 γραμμάρια ώριμα φύλλα ευκαλύπτου
10 γραμμάρια τζίντζερ
¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι
200 γραμμάρια λευκή βαζελίνη
20 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας

Παρασκευή αλοιφής εντριβής για κρυολόγημα
1. Ψιλοκόψτε τα φύλλα ευκαλύπτου και το τζίντζερ και τοποθετήστε τα σε ένα γυάλινο πυρίμαχο μπολ.
Προσθέστε το πιπέρι και τη βαζελίνη και ανακατέψτε τα όλα μαζί με τα δάχτυλά σας.
2. Τοποθετήστε το γυάλινο μπολ καλυμμένο, μέσα σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για να γίνει σε μπεν μαρί.
Αφήστε να θερμανθεί για 1 ώρα, φροντίζοντας να μην βράσει και εξατμιστεί όλο το νερό.
3. Βγάλτε από την φωτιά και σουρώστε το μείγμα.
Ανακατέψτε το αιθέριο έλαιο μέντας και τοποθετήστε το σε ένα βάζο με μεγάλο στόμιο.
Μία φορά την ημέρα, τρίψτε καλά το στήθος και την περιοχή του λαιμού.
Το τρίψιμο μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε ένα καλό νυχτερινό ύπνο, αν εφαρμοστεί πριν πάτε στο κρεβάτι.

Μην το χρησιμοποιείτε σε ανοιχτό δέρμα και πληγές.
Εάν συμβεί κάποια ερυθρότητα ή ερεθισμός, ξεπλύνετε αμέσως καλά.
Θα κρατήσει για μέχρι 1 έτος.

Παραλλαγή εισπνοής ευκάλυπτου
Η εισπνοή ευκαλύπτου μπορεί να βοηθήσει και να απαλύνει μία συμφόρηση της αναπνευστικής οδού.
Πάρτε μια χούφτα φύλλα ευκαλύπτου, σπάστε τα ή κόψτε τα, τοποθετείστε τα σε ένα μεγάλο μπολ και χύστε από πάνω καθαρό βραστό νερό.

Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε ένα κουταλάκι του γλυκού από την αλοιφή του ευκαλύπτου σε ένα μπολ με βραστό νερό.
Ανακατέψτε καλά και αφήστε το να κρυώσει λίγο.
Στη συνέχεια τοποθετείστε το κεφάλι σας πάνω από το μπολ - προσέχοντας να παραμείνει τουλάχιστον 30 εκατοστά πάνω από το ζεστό νερό - και τυλίξτε μια πετσέτα γύρω από το κεφάλι σας και το μπολ.
Εισπνεύστε τους ατμούς για μερικά λεπτά, μία φορά την ημέρα όπως χρειάζεται.

Συμβουλή
Όταν κάνετε συνταγές με ευκάλυπτο, επιλέξτε πάντα τα ώριμα φύλλα, είναι μακρύτερα σε μέγεθος και αποφεύγεται να συλλέγετε τα νέα μικρά.
Τα παλιότερα φύλλα περιέχουν υψηλότερη συγκέντρωση αιθέριου ελαίου και δραστικών συστατικών.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
πηγή του άρθρου:botanologia.blogspot.gr
πηγή:www.ftiaxno.gr

σπάνιο μωσαϊκό 1.800 ετών με αρχαιοελληνική επιγραφή στο Ισραήλ,ανακάλυψε η αρχαιολογία

Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι από το Ισραήλ.
Οι ανασκαφές τους στο Εθνικό Πάρκο της Καισάρειας έφεραν στο φως ρωμαϊκο ψηφιδωτό με αρχαιοελληνική επιγραφή που χρονολογείται από τον 2ο έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. αλλά και ένα αρχαίο εμπορικό κέντρο.
Η ανασκαφή αποτελεί μέρος των εργασιών ανακατασκευής της εισόδου των Σταυροφόρων προς την πόλη του λιμανιού αναφέρει σε ανακοίνωση της η Αρχαιολογική Υπηρεσία του Ισραήλ (IAA).

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο συντήρησης και ανακατασκευής που πραγματοποιήθηκε ποτέ στο Ισραήλ με προυπολογισμό που ξεπερνάει τα 28.500.000 δολάρια.
"Η παλιά Καισαρεία δεν σταματά ποτέ να μας προκαλεί έκπληξη με το συναρπαστικό ιστορικό πλούτο της που έχουν παγκόσμια σημασία" είπε ο Guy Swersky, αντιπρόεδρος του ιδρύματος Edmond D. Rothschild Foundation που συνχρηματοδοτει τις εργασίες.

"Επειδή το ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε σε μια περιοχή που μόλις έχει ανασκαφεί η ανακάλυψη είναι ακόμα πιο συναρπαστική" τόνισε.
Οι διευθυντές των ανασκαφών Dr. Peter Gendelman και Dr. Uzi Ad περιέγραψαν το σπάνιο μωσαϊκό με έκταση 3.5 επί 8 μέτρα ως ένα έργο τέχνης εξαιρετικά υψηλής ποιότητας.

"Στο πολύχρωμο ψηφιδωτό διακρίνονται τρεις φιγούρες και μια μεγάλη επιγραφή στα Ελληνικά που καταστράφηκαν από το βυζαντινό κτίριο που κατασκευάστηκε επάνω από αυτό" ανέφεραν.
"Οι φιγούρες, όλες αντρικές, προφανώς ανήκουν στην ανώτερη τάξη.
Ποιοι είναι;
Αυτό εξαρτάται από τη χρήση του κτιρίου που ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί.
Εαν το ψηφιδωτό ήταν κομμάτι της διακόσμησης ενός αρχοντικού ίσως είναι οι ιδιοκτήτες του.
Εάν πρόκειται για κτίριο δημόσιας χρήσης ίσως είναι οι δωρητές του μωσαϊκού ή τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου" πρόσθεσαν.

Επιπλέον η ομάδα των αρχαιολόγων έφερε στο φως μέρος ενός μεγάλου, πολυτελούς κτιρίου που χρονολογείται από τη Βυζαντινή περίοδο, περίπου 1.500 χρόνια πριν.
Οι μελετητές πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα κομμάτι αρχαίας Αγοράς, μιας καρδιάς της αρχαίας πόλης που αποτελούσε το εμπορικό αλλά και κοινωνικό κέντρο της -ουσιαστικά μιλάνε για μια αρχαία εκδοχή ενός σύγχρονου εμπορικού κέντρου.
πηγή του άρθρου:cnn.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

που βρίσκεται τώρα το Tesla Roadster...

συντακτης:togalatsi
το Tesla Roadster με τον Starman οδηγό ταξιδεύει στ' άστρα!
η NASA δήλωσε ότι βρίσκεται σε ηλιοκεντρική τροχιά με περιήλιο -ελάχιστη απόσταση από τον ήλιο- 0,99 αστρονομικών μονάδων,
ένα ρομποτικά ελεγχόμενο τηλεσκόπιο στο Observatory της Tenagra στην Αριζόνα εντόπισε το tesla να κινείται στον νυχτερινό ουρανό.
δείτε την πορεία του:https://www.space.com/39647-spacex-tesla-roadster-spotted-in-space.html?utm_source=notification

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr