Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025

Αίγιο – η πόλη που αγναντεύει τον κορινθιακό - photo 1

Αίγιο – Η ονομασία του, κατά τον Στράβωνα, προήλθε από την ιερή αίγα, που έθρεψε τον Δία στη βρεφική του ηλικία, που φυλαγόταν για να προστατευθεί από την παιδοφάγο μανία του πατέρα του Κρόνου.
Μια άλλη άποψη είναι πως παράγεται από το ομηρικό ρήμα «ἀΐσσω», που σημαίνει κινούμαι ορμητικά, επειδή η πόλη βρίσκεται δίπλα σε ορμητικά κινούμενη θάλασσα ή γιατί το έδαφός της είναι σεισμοπαθές.
Σύμφωνα με τον Γεώργιο Μιστριώτη, το Αίγιον που παράγεται από το «ἀΐσσω» (συνηρ. «ᾄσσω»), σημαίνει πόλις τῶν κυμάτων, λόγω του Κορινθιακού κόλπου που βρέχει με ορμή τα ακρογιάλια του: Κυρίως σημαίνει πόλιν κυμάτων, ὡς ὄντως εἶναι τὸ Αἴγιον (σχόλια σελ. 194, Ὁμήρου ‘Ἰλιάς, Α΄ τόμος, β’ ἔκδοσις, 1895).
Πάντως είναι βέβαιο ότι και η αἴξ (=γίδα) με τη σειρά της παράγεται από το ρήμα ἀΐσσω επειδή τινάσσεται.
Η ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αχαΐας, εξάλλου, ονομάζεται Αιγιάλεια, από τη λέξη αἰγιαλός = γιαλός.
Η μεσαιωνική ονομασία του Αιγίου, Βοστίτσα, πιο πιθανό είναι πως παράγεται από τη σλαβική λέξη «Βόστα» – «Βοστάν» και σημαίνει πόλη των Κήπων – Κηπούπολη, όπως πράγματι είναι το Αίγιο, με τα τόσα περιβόλια του, μέσα και έξω από την πόλη.
ntina

σύκα μεθυσμένα - κατ'εξαίρεση, συνταγή προς βρώση και απόλαυση...

Ο τόπος μας, ποιον να πρωτοαναφέρω - τα νησιά μας
η Σίκινος, 
η Αμοργός, 
η Ζάκυνθος,
η Κρήτη,
τα ηπειρωτικά μας - 
η Καλαμάτα,
το Αίγιο - αχ αυτά τα λεμόνια του,
η Πρέβεζα,
η Θεσαλονίκη,
η Καβάλα,
το Πήλιο και τόσα, τόσα άλλα είναι τόπος μας, που όσες φορές κι αν πάω με ξαφνιάζει με το σπάταλο πλούτο της φύσης του. 
Μια βλάστηση που ζαλίζει, 
μαρμάρινες κρήνες, 
πέτρινες πλατείες,
κίονες παντού...
Ζηλεύω τις καμέλιες που γίνονται δέντρα, 
τις βουκαμβίλιες που γίνονται δέντρα.
χαζεύω τα βαζάκια με μαρμελάδα μύρτιλλο η περγαμόντο,
αχ, αυτό το νερατζάκι ή γλυκό σαμπούκου ναι, ναι, του βοτάνου!
Και τα σύκα;
Φρέσκα,
αποξηραμένα ή και μεθυσμένα!
Μα...σύκα μεθυσμένα;
Ακριβώς, μεθυσμένα και σας δίνω την συνταγή για να την έχετε όταν την χρειαστείτε!
Χαρτί και μολύβι λοιπόν....
Τα υλικά μου:
-. ½ κιλό σύκα μικρά και ώριμα
-. 100 γραμμάρια ζάχαρη
-. 4 κουταλιές μέλι
-. καρυδόψιχα
-. γαρίφαλα/μοσχοκάρφια
-. 2 μπαστουνάκια κανέλας
-. 2 κομμάτια αστεροειδές γλυκάνισο
-. τη φλούδα από μισό πορτοκάλι
-. τη φλούδα από μισό λεμόνι
-. μπράντυ, 5 αστέρων κατά προτίμηση
-. 1 ποτηράκι του λικέρ, εγώ προτιμώ Grand Marnier, εσείς ότι θέλετε!
-.. και πλένω τα σύκα προσεκτικά, τα σκουπίζω απαλά και τα αφήνω για μισή ώρα στον ήλιο να στεγνώσουν.
-. παίρνω κάθε σύκο χωριστά, κάνω μια μικρή σχισμή και βάζω ένα κομμάτι καρυδόψιχα στο εσωτερικό του. 
-. ενώνω τη σχισμή με ένα μοσχοκάρφι.
-. σ’ ένα πλατύ γυάλινο βάζο τοποθετώ μια στρώση από σύκα. 
-. τα περιχύνω με ένα μέρος από τη ζάχαρη και το μέλι. 
-. τοποθετώ από πάνω 1 μπαστουνάκι κανέλας, 1 αστεροειδή και μέρος από τη φλούδα των εσπεριδοειδών.
-. τοποθετώ τα υπόλοιπα σύκα και τα υλικά με τον ίδιο τρόπο σε στρώσεις.
-. περιχύνω τα φρούτα με το λικέρ.
-. γεμίζω το βάζο με το brandy μέχρι να καλυφθούν καλά όλα τα φρούτα.
-. τοποθετώ το βάζο σε σκοτεινό μέρος για 3-4 εβδομάδες.
-. τα μεθυσμένα σύκα σερβίρονται μόνα τους, ή με κάτι που η φαντασία μας θελήσει!
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina
                                                είχα πρωτοδιαβάσει τη συνταγή στο mynewblogtest2.blogspot