Ο τόπος μας, ποιον να πρωτοαναφέρω - τα νησιά μας
η Σίκινος,
η Αμοργός,
η Αμοργός,
η Ζάκυνθος,
η Κρήτη,
τα ηπειρωτικά μας -
η Καλαμάτα,
το Αίγιο - αχ αυτά τα λεμόνια του,
η Καλαμάτα,
το Αίγιο - αχ αυτά τα λεμόνια του,
η Πρέβεζα,
η Θεσαλονίκη,
η Καβάλα,
το Πήλιο και τόσα, τόσα άλλα είναι τόπος μας, που όσες φορές κι αν πάω με ξαφνιάζει με το σπάταλο πλούτο της φύσης του.
Μια βλάστηση που ζαλίζει,
μαρμάρινες κρήνες,
πέτρινες πλατείες,
το Πήλιο και τόσα, τόσα άλλα είναι τόπος μας, που όσες φορές κι αν πάω με ξαφνιάζει με το σπάταλο πλούτο της φύσης του.
Μια βλάστηση που ζαλίζει,
μαρμάρινες κρήνες,
πέτρινες πλατείες,
κίονες παντού...
Ζηλεύω τις καμέλιες που γίνονται δέντρα,
Ζηλεύω τις καμέλιες που γίνονται δέντρα,
τις βουκαμβίλιες που γίνονται δέντρα.
χαζεύω τα βαζάκια με μαρμελάδα μύρτιλλο η περγαμόντο,
αχ, αυτό το νερατζάκι ή γλυκό σαμπούκου ναι, ναι, του βοτάνου!
Και τα σύκα;
Φρέσκα,
αποξηραμένα ή και μεθυσμένα!
Μα...σύκα μεθυσμένα;
Ακριβώς, μεθυσμένα και σας δίνω την συνταγή για να την έχετε όταν την χρειαστείτε!
Χαρτί και μολύβι λοιπόν....
Τα υλικά μου:
-. ½ κιλό σύκα μικρά και ώριμα
-. 100 γραμμάρια ζάχαρη
-. 4 κουταλιές μέλι
-. καρυδόψιχα
-. γαρίφαλα/μοσχοκάρφια
-. 2 μπαστουνάκια κανέλας
-. 2 κομμάτια αστεροειδές γλυκάνισο
-. τη φλούδα από μισό πορτοκάλι
-. τη φλούδα από μισό λεμόνι
-. μπράντυ, 5 αστέρων κατά προτίμηση
-. 1 ποτηράκι του λικέρ, εγώ προτιμώ Grand Marnier, εσείς ότι θέλετε!
-.. και πλένω τα σύκα προσεκτικά, τα σκουπίζω απαλά και τα αφήνω για μισή ώρα στον ήλιο να στεγνώσουν.
-. παίρνω κάθε σύκο χωριστά, κάνω μια μικρή σχισμή και βάζω ένα κομμάτι καρυδόψιχα στο εσωτερικό του.
-. ενώνω τη σχισμή με ένα μοσχοκάρφι.
-. σ’ ένα πλατύ γυάλινο βάζο τοποθετώ μια στρώση από σύκα.
-. τα περιχύνω με ένα μέρος από τη ζάχαρη και το μέλι.
-. τοποθετώ από πάνω 1 μπαστουνάκι κανέλας, 1 αστεροειδή και μέρος από τη φλούδα των εσπεριδοειδών.
-. τοποθετώ τα υπόλοιπα σύκα και τα υλικά με τον ίδιο τρόπο σε στρώσεις.
-. περιχύνω τα φρούτα με το λικέρ.
-. γεμίζω το βάζο με το brandy μέχρι να καλυφθούν καλά όλα τα φρούτα.
-. τοποθετώ το βάζο σε σκοτεινό μέρος για 3-4 εβδομάδες.
-. τα μεθυσμένα σύκα σερβίρονται μόνα τους, ή με κάτι που η φαντασία μας θελήσει!
χαζεύω τα βαζάκια με μαρμελάδα μύρτιλλο η περγαμόντο,
αχ, αυτό το νερατζάκι ή γλυκό σαμπούκου ναι, ναι, του βοτάνου!
Και τα σύκα;
Φρέσκα,
αποξηραμένα ή και μεθυσμένα!
Μα...σύκα μεθυσμένα;
Ακριβώς, μεθυσμένα και σας δίνω την συνταγή για να την έχετε όταν την χρειαστείτε!
Χαρτί και μολύβι λοιπόν....
Τα υλικά μου:
-. ½ κιλό σύκα μικρά και ώριμα
-. 100 γραμμάρια ζάχαρη
-. 4 κουταλιές μέλι
-. καρυδόψιχα
-. γαρίφαλα/μοσχοκάρφια
-. 2 μπαστουνάκια κανέλας
-. 2 κομμάτια αστεροειδές γλυκάνισο
-. τη φλούδα από μισό πορτοκάλι
-. τη φλούδα από μισό λεμόνι
-. μπράντυ, 5 αστέρων κατά προτίμηση
-. 1 ποτηράκι του λικέρ, εγώ προτιμώ Grand Marnier, εσείς ότι θέλετε!
-.. και πλένω τα σύκα προσεκτικά, τα σκουπίζω απαλά και τα αφήνω για μισή ώρα στον ήλιο να στεγνώσουν.
-. παίρνω κάθε σύκο χωριστά, κάνω μια μικρή σχισμή και βάζω ένα κομμάτι καρυδόψιχα στο εσωτερικό του.
-. ενώνω τη σχισμή με ένα μοσχοκάρφι.
-. σ’ ένα πλατύ γυάλινο βάζο τοποθετώ μια στρώση από σύκα.
-. τα περιχύνω με ένα μέρος από τη ζάχαρη και το μέλι.
-. τοποθετώ από πάνω 1 μπαστουνάκι κανέλας, 1 αστεροειδή και μέρος από τη φλούδα των εσπεριδοειδών.
-. τοποθετώ τα υπόλοιπα σύκα και τα υλικά με τον ίδιο τρόπο σε στρώσεις.
-. περιχύνω τα φρούτα με το λικέρ.
-. γεμίζω το βάζο με το brandy μέχρι να καλυφθούν καλά όλα τα φρούτα.
-. τοποθετώ το βάζο σε σκοτεινό μέρος για 3-4 εβδομάδες.
-. τα μεθυσμένα σύκα σερβίρονται μόνα τους, ή με κάτι που η φαντασία μας θελήσει!
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina
είχα πρωτοδιαβάσει τη συνταγή στο mynewblogtest2.blogspot
είχα πρωτοδιαβάσει τη συνταγή στο mynewblogtest2.blogspot
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου