Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Dr. Joe Dispenza:Δεν είμαστε έρμαια των γονιδίων μας...

Δεν είμαστε έρμαια των γονιδίων μας, ούτε έχουμε προγραμματιστεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο για το υπόλοιπο της ζωή μας.
Μια νέα επιστήμη αναδύεται, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε όλους μας να δημιουργήσουμε την πραγματικότητα που θα επιλέξουμε.
Με το βιβλίο Σπάσε τη Συνήθεια να Είσαι ο Εαυτός Σου, ο διάσημος συγγραφέας, ομιλητής, ερευνητής και χειροπράκτης Δρ. Τζο Ντισπένζα, συνδυάζει τους κλάδους της κβαντικής φυσικής, της νευροεπιστήμης, της χημείας του εγκεφάλου, της βιολογίας και της γενετικής για να σας δείξει ποιές είναι οι πραγματικές σας δυνατότητες.
~~~~~~~~~~~~~~
H προσωπική του ιστορία δεν συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο του «Σπάσε τη συνήθεια να είσαι ο εαυτός σου», που μόλις κυκλοφόρησε στα Ελληνικά, αλλά ο ίδιος τη διηγήθηκε στο διήμερο βιωματικό εργαστήρι προσωπικής εξέλιξης που διοργάνωσε η Link Media στην Αθήνα πριν από δύο εβδομάδες. Στα 24 του χρόνια, απόφοιτος του Life University of Atlanta στη χειροπρακτική, χτυπήθηκε από φορτηγό ενώ συμμετείχε σε αγώνες τριάθλου στο Palm Springs στην Καλιφόρνια.

Εσπασε έξι σπονδύλους και οι γιατροί τού είπαν ότι θα μείνει παράλυτος για την υπόλοιπη ζωή του - εάν δεν δεχόταν να υποβληθεί αμέσως σε επίπονη χειρουργική διαδικασία με αβέβαιο αποτέλεσμα. Αρνήθηκε. Και τις επόμενες (πολλές) εβδομάδες επένδυσε όλη του την ενέργεια στην «ανοικοδόμηση» της σπονδυλικής του στήλης με τη βοήθεια του μυαλού του. Τα κατάφερε. Ξαναπερπάτησε. Από τότε γράφει, ταξιδεύει τον κόσμο και εκπαιδεύει ανθρώπους για τη στενή σχέση ανάμεσα στο μυαλό και το σώμα. Είναι ένας από τους επιστήμονες που παρουσιάστηκαν στη βραβευμένη ταινία «What the BLEEP Do We Know?» ενώ το τελευταίο του βιβλίο, «You are the placebo: making your mind matter» (2014), μπήκε στη λίστα των best sellers των New York Times. Μένει με την οικογένειά του στην Ουάσιγκτον, όπου περιστασιακά εξασκεί ακόμα τη χειροπρακτική σε δική του κλινική.

Γιατί να αλλάξεις τον εαυτό σου… εάν σου αρέσει; 
Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξεις τον εαυτό σου - εάν σου αρέσει. Εάν όμως θέλεις να συνεχίσεις να εξελίσσεσαι ή εάν διατηρείς απραγματοποίητα όνειρα, τότε θα πρέπει να αλλάξεις κάτι στο μυαλό και το σώμα σου προκειμένου να πετύχεις όσα επιθυμείς.

Πιστεύετε και εσείς στη δύναμη της θετικής σκέψης, όπως πολλοί συμπατριώτες σας;
Δεν είμαι καθόλου οπαδός της θετικής σκέψης! Δεν ωφελεί να σκεφτόμαστε θετικά με το 5% του συνειδητού μας μυαλού, όταν το 95% του υποσυνείδητου μυαλού μας έχει απομνημονεύσει αρνητικά συναισθήματα.

Τα συναισθήματά μας είναι πιο δυνατά από τις σκέψεις μας; 
Οι σκέψεις μας επηρεάζουν τον τρόπο που αισθανόμαστε. Για παράδειγμα: σκεφτόμαστε ότι δεν θα τα καταφέρουμε, οπότε νιώθουμε ανασφαλείς, με συνέπεια να οδηγούμαστε ξανά σε περαιτέρω σκέψεις που συντηρούν την ανασφάλειά μας. Αυτός είναι ο κύκλος που δημιουργεί την κατάσταση του «είναι» μας. Η προσωπικότητά μας αποτελείται από το πώς σκεφτόμαστε, πώς αισθανόμαστε και πώς συμπεριφερόμαστε.

Πώς μπορούμε να ξεφύγουμε από τον «φαύλο» κύκλο της προσωπικότητάς μας; 
Για να αλλάξουμε, πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε τον μη συνειδητό εαυτό μας. Είναι αυτό που στη νευροεπιστήμη ονομάζεται «μεταγνώση». Με το μοντέλο του διαλογισμού μπορούμε να πετύχουμε ένα συνδυασμό ξεκάθαρης πρόθεσης και θετικού συναισθήματος, ώστε να απελευθερωθούμε από το παρελθόν μας και να αρχίσουμε να χτίζουμε το μέλλον μας. Οταν ο εσωτερικός μας κόσμος γίνεται πιο αληθινός από το εξωτερικό περιβάλλον, αρχίζουμε να αλλάζουμε και βιολογικά.

Δεν θα νομίζουν οι γύρω μας ότι τρελαθήκαμε εάν αρχίσουμε να ζούμε σύμφωνα με τον εσωτερικό μας κόσμο - ανεξάρτητα από τον εξωτερικό; 
Ισως στην αρχή να μοιάζετε λίγο... ανόητοι και τρελοί. Αλλά, όταν φτάσετε στην επίτευξη των στόχων σας, θα σας θεωρήσουν ιδιοφυΐα.

Το μοντέλο σας για αλλαγή είναι επηρεασμένο από το πνεύμα «self help» της εποχής; 
Τα ίδια πράγματα έχουν πει όλοι οι μυστικιστές και οι χαρισματικοί ηγέτες στην ιστορία. Προσωπικά πιστεύω ότι η επιστήμη είναι η σύγχρονη γλώσσα του μυστικισμού. Η επιστήμη αποκωδικοποιεί το μυστικισμό. Η κβαντική φυσική, η επιγενετική και η νευροψυχολογία μάς δείχνουν νέες δυνατότητες και πιθανότητες.

Οι πραγματικοί επιστήμονες σας αντιμετωπίζουν με καχυποψία; 
Ο καθένας μπορεί να πει ό,τι θέλει για μένα. Αλλά γνωρίζω ένα πράγμα: κάνω τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων. Με την ομάδα μου, η οποία αποτελείται από εμπειρικούς επιστήμονες και νευροεπιστήμονες, έχουμε πετύχει μετρήσιμα αποτελέσματα.

Πόσο μετρήσιμα αποτελέσματα; 

Στο τελευταίο μου βιβλίο συμπεριέλαβα εγκεφαλικά scans που αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι γίνονται πράγματι καλύτερα ακολουθώντας το μοντέλο μου.

Η πιο εντυπωσιακή ιστορία; 
Μια γυναίκα από τη Βαρκελώνη με μερική παράλυση και καρκίνο του οισοφάγου, η οποία έγινε εντελώς καλά αλλάζοντας την προσωπικότητά της. Είχε αφήσει τον εαυτό της να αρρωστήσει από όλα τα αρνητικά συναισθήματα που συνόδευσαν την αυτοκτονία του άνδρα της. Αλλά, μέσα από καθημερινό διαλογισμό, κατόρθωσε να δώσει το σήμα στα γονίδιά της να αναστρέψουν την ασθένεια. Και έχει και καινούργιο άντρα τώρα! Συνέχεια λαμβάνουμε emails από ανθρώπους που έχουν γίνει καλά.

Δεν φοβάστε μήπως κατηγορηθείτε ότι πουλάτε ψευδείς ελπίδες σε απελπισμένους ανθρώπους που πάσχουν από ανίατες ασθένειες; 
Δεν με ενδιαφέρει να πουλήσω ελπίδα. Ούτε προτρέπω τους ανθρώπους να σταματήσουν την κανονική τους θεραπεία. Με ενδιαφέρει, όμως, να τους δώσω μερικά εργαλεία για να δουν εάν μπορούν να καθυστερήσουν την εξέλιξη της αρρώστιας τους ή να θεραπευτούν.

Βγάζετε πολλά χρήματα δουλεύοντας με σοβαρά πάσχοντες; 
Εάν ήθελα να είμαι πλούσιος, δεν θα επικεντρωνόμουν τόσο πολύ στο να προσπαθώ να πείσω συνηθισμένους ανθρώπους ότι δεν χρειάζεται να περιμένουν μέχρι να αρρωστήσουν βαριά ώστε να αλλάξουν.

H κρίση της μέσης ηλικίας είναι καλή αφορμή για αλλαγή; 
Τι είναι η κρίση της μέσης ηλικίας; Οταν ξαφνικά είσαι σε θέση να προβλέψεις όλα τα συναισθήματά σου για την υπόλοιπη ζωή σου. Οπότε, ή αγοράζεις ακριβό αυτοκίνητο για να νιώσεις ξανά έντονα ή αρχίζεις να λες την αλήθεια στον εαυτό σου και στους γύρω σου.

Ολα αυτά δεν είναι πολυτέλεια για τους Ελληνες που πλήττονται από τεράστια οικονομική κρίση; 
Δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματά σας με φόβο. Μόνο όταν ξεπερνάς το φόβο σου γίνεσαι ευρηματικός. Μόνο όταν ξεπερνάς το θυμό σου γίνεσαι ηγέτης. Και, παρόλο που η πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολη, αυτή είναι η στιγμή να ανοίξετε την καρδιά σας και να βοηθήσετε ο ένας τον άλλο για να φύγει το παλιό και να έρθει κάτι καινούργιο.

Η προσευχή μπορεί να φέρει τα ίδια αποτελέσματα; 
Η προσευχή είναι σπουδαία διότι οδηγεί τον άνθρωπο να κατονομάσει την πρόθεσή του και μετά να παραδοθεί σε μια ανώτερη δύναμη. Αλλά εμείς δεν προσευχόμαστε για να εισακουστούν οι προσευχές μας. Εμείς σηκωνόμαστε από το διαλογισμό σαν να έχουν ήδη εισακουστεί οι προσευχές μας!

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τους γκουρού; 
Δεν είμαι γκουρού. Είμαι ένας κανονικός άνθρωπος. Και όλοι οι άνθρωποι που έχω συναντήσει πιστεύουν, έστω χωρίς να το ομολογούν, στη δική τους μεγαλοσύνη. Και όλοι έχουν κάνει κάποτε κάτι καταπληκτικό στη ζωή τους: έχουν πάρει τις σωστές αποφάσεις και έχουν νιώσει ποιοι θέλουν να είναι. Και τότε ένιωσαν «ενθουσιασμένοι». Αυτή δεν είναι μια ελληνική λέξη που συμπεριλαμβάνει τον Θεό;