Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

«Διαβάστηκε» το DNA του πανέξυπνου χταποδιού

Χταπόδι
Το χταπόδι έχει τρεις καρδιές, διαθέτει μεγάλα μάτια-κάμερες και «έξυπνα» πλοκάμια γεμάτα νευρωνικά κύτταρα
Για πρώτη φορά οι επιστήμονες αποκωδικοποίησαν το πλήρες γονιδίωμα του χταποδιού, ρίχνοντας φως στα γενετικά μυστικά ενός από τα πιο έξυπνα και περίεργα ζώα της Γης, το οποίο έχει κάτι...εξωγήινο.
Η ανάγνωση του DNA αποκαλύπτει ότι το χταπόδι έχει περίπου 10.000 περισσότερα γονίδια από τον άνθρωπο (33.000 έναντι 23.000), ενώ εμφανίζει σημαντικές γενετικές διαφορές με τα κεφαλόποδα και τα άλλα συγγενικά ασπόνδυλα, σε σχέση με τα οποία διαθέτει γονιδίωμα έως έξι φορές μεγαλύτερο.
Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιαπωνία, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Ντάνιελ Ρόκσαρ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να ολοκληρώσουν το δύσκολο έργο τους.
Το χταπόδι έχει μια μακρά εξελικτική ιστορία 400 εκατομμυρίων ετών (εμφανίστηκαν περίπου 230 εκατ. χρόνια πριν από τα θηλαστικά), πράγμα που αντανακλάται στο περίπλοκο γονιδίωμά του. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν εκατοντάδες πρωτότυπα γονίδια, τα οποία δεν έχουν αντίστοιχο σε άλλα ζώα.
Μεταξύ άλλων, το χταπόδι έχει τρεις καρδιές, διαθέτει μεγάλα μάτια-κάμερες και «έξυπνα» πλοκάμια γεμάτα νευρωνικά κύτταρα (σαν μίνι-εγκεφάλους), ενώ είναι ικανό να αναγεννά τα άκρα του, όταν αυτά κοπούν.
Μπορεί ακόμη να αλλάζει χρώμα και εμφάνιση κατά βούληση, προσαρμοζόμενο στο περιβάλλον του, μια ικανότητα καμουφλάζ που έχει εμπνεύσει πολλές σύγχρονες τεχνολογίες, όπως τα μαλακά και εύκαμπτα ρομπότ. Οι «μεταμφιέσεις» αυτές γίνονται δυνατές χάρη και στην εντυπωσιακή νοημοσύνη του, η πηγή της οποίας θα πρέπει επίσης να αναζητηθεί στο μοναδικό DNA του.
«Ήταν τα πρώτα νοήμονα όντα στον πλανήτη μας», δήλωσε ο νομπελίστας ερευνητής Σίντνεϊ Μπρένερ, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την ανάγνωση του DNA του. Για «ένα επίπεδο νευρωνικής πολυπλοκότητας μοναδικό στα ασπόνδυλα», έκανε λόγο και ο Ρόκσαρ.
Το χταπόδι θεωρείται τόσο έξυπνο που στη Βρετανία ο νόμος το προστατεύει από τα επιστημονικά πειράματα. Προς το παρόν οι επιστήμονες παραδέχονται ότι απέχουν πολύ από το να καταλαβαίνουν τι κάνει κάθε ξεχωριστό γονίδιο του χταποδιού ή σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα.

Ένα μυστικό πέρασμα στον τάφο του Τουταγχαμών ίσως κρύβει το Ιερό Δισκοπότηρο της αρχαιολογίας

NEFERTITI
Εκεί που κάποιος νομίζει ότι η αρχαία Αίγυπτος δεν έχει ακόμη μεγάλες συγκινήσεις να μας προσφέρει, έρχεται μία νέα ανακάλυψη που πιθανώς να φέρει συγκλονιστικά ευρήματα στο φως.
Ο Βρετανός αρχαιολόγος και ειδικός σε θέματα της αρχαίας Αιγύπτου, Νίκολας Ριβς, έχει μία νέα, συναρπαστική θεωρία και την αναλύει σε αυτή την αναφορά που δημοσιεύθηκε από το «Amarna Royal Tombs Project.»
Ισχυρίζεται ότι έχει ανακαλύψει ένα νέο πέρασμα στον τάφο του Βασιλιά Τουταγχαμών το οποίο θα μπορούσε να οδηγεί σε αυτό που θεωρείται το Ιερό Δισκοπότηρο της Αιγυπτολογίας: τον χαμένο τάφο της Νεφερτίτης, της δυναμικής και επικίνδυνα όμορφης Βασίλισσας, η οποία πιθανώς ήταν η μητέρα του αγοριού που ήταν Βασιλιάς της Αιγύτπου, με εκείνη να ηγείται δίπλα του.
Μέσα από σκαναρίσματα υψηλής ανάλυσης στους τοίχους του διάσημου τάφου του Τουταγχαμών, ο Ριβς εντόπισε αυτό που περιγράφει ο ίδιος ως δύο εισόδους που κλείστηκαν από τους χτίστες του τάφου. Μία από αυτές θεωρείται ότι οδηγεί σε μία αποθήκη.
Εάν όμως η διαίσθηση του Ριβς είναι σωστή, η άλλη είσοδος ίσως οδηγεί σε κάτι που θα αποτελέσει τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη που έχει γίνει εδώ και δεκαετίες. Το δωμάτιο αυτό, στη βόρεια πλευρά του τάφου, δεν περιέχει τίποτα άλλο πέρα από την ταφή της Νεφερτίτης, υποστηρίζει ο ίδιος.
Όπως αναφέρουν οι Times, οι ειδικοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί ο νεκρικός θάλαμος του Βασιλιά Τουταγχαμών ήταν τόσο μικρός. Ο Δρ. Ριβς λέει τώρα ότι η ανακάλυψη αυτής της κρυφής πόρτας σημαίνει ότι η ιδέα της δημιουργίας του δωματίου του Φαραώ ήταν στην ουσία μεταγενέστερη.
Το άνοιγμα δείχνει να έχει καλυφθεί με ασβέστη και να έχει διακοσμηθεί με θρησκευτικές παραστάσεις νωρίτερα από ότι οι τρεις υπόλοιποι τοίχοι του τάφου, έτσι ώστε να προστατευθεί ο μυστικός θάλαμος πίσω από την χτισμένη είσοδο. Σύμφωνα με τον Ριβς αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, επειδή «μόνο μία γυναίκα της 18ης Δυναστείας είχε λάβει τέτοιες τιμές και αυτή ήταν η Νεφερτίτη.»