Στα Ελληνικά θα βρούμε το λαχταριστό γλυκό με τις ονομασίες ραβανί,
ρεβανί,
σάμαλι.
Υπάρχουν όμως κάποιες ειδοποιές διαφορές - Το Σάμαλι είναι γλύκισμα που παρασκευάζεται από σιμιγδάλι και γιαούρτι και αφού ψηθεί στο φούρνο, περιχύνεται με σιρόπι.
Το σάμαλι έχει ιδιαίτερη φήμη σε όλη την Ελλάδα.
Το σάμαλι είναι σαν το ραβανί μόνο που περιέχει και μαστίχα και συνήθως καθόλου αυγά.
Σε κάποιες παραλλαγές, στα υλικά προστίθεται και τριμμένη καρύδα και σε κάποιες άλλες μπορεί να συνδυαστεί με παγωτό καϊμάκι.
Κόβεται σε σχήμα ρόμβου και τοποθετείται αμύγδαλο στο κέντρο της επάνω επιφάνειας.
Το ρεβανί, τουρκικά revani, γνωστό κι ως ριβανί, είναι παραδοσιακό γλύκισμα της Μέσης Ανατολής, γνωστό στην ελληνική και αρμένικη κουζίνα.
Παρασκευάζεται από σιμιγδάλι,
γιαούρτι,
αυγά,
βούτυρο ή λάδι και αφού ψηθεί στο φούρνο, περιχύνεται με σιρόπι.
Το ρεβανί της Βέροιας είναι παραδοσιακό γλυκό της πόλης και έχει ιδιαίτερη φήμη σε όλη την Ελλάδα.
Στην νότια Ελλάδα κυρίως μπορεί να το συναντήσει κανείς και ως ραβανί.
Το ίδιο γλυκό παρασκευάζεται και στην Τουρκία, φέροντας το ίδιο όνομα με τα ελληνικά, στον Αραβικό κόσμο όπου αποκαλείται basbousa, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη ανατολική Μεσόγειο φέροντας διάφορα ονόματα.
Όπως όμως και να το πούμε η νοστιμιά του είναι αξέχαστη!
Θα χρειαστούμε για το ραβανί
1 πακέτο σιμιγδάλι χονδρό 500gr
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα φρέσκο βούτυρο - ότι προτιμάμε
3/4 κούπας ζάχαρη
4 αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι 200gr
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Θα χρειαστούμε για το σιρόπι
3 ποτήρια νερό
3 ½ ποτήρια ζάχαρη
χυμό από ένα λεμόνι μαζί με τις λεμονόκουπες,
1
κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη, πολύ καλά
Και
Σε μια λεκάνη βάζω το σιμιγδάλι,
το αλεύρι,
το baking powder,
την σόδα και τα ανακατεύω όλα μαζί.
Σε μια άλλη λεκάνη χτυπάω τα αυγά καλά,
προσθέτω την ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα και ρίχνω το γιαούρτι και το βούτυρο.
Ανακατεύω και ρίχνω σιγά-σιγά και τα υπόλοιπα υλικά,
λαδώνω ένα ταψάκι νούμερο 32 και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο και στον αέρα στους 170°C για 50 λεπτά.
Ψήνω το γλυκό μου πολύ καλά, μέχρι να ροδίσει πολύ καλά, γιατί αλλιώς θα μου λασπώσει.
Με ένα μαχαίρι τρυπάω το γλυκό μου και αν βγαίνει καθαρό τελείως το μαχαίρι, το γλυκό μου είναι έτοιμο.
Το βγάζω και το αφήνω να κρυώσει.
Βράζω το σιρόπι για 5 λεπτά το πολύ, σε μέτρια φωτιά και
όταν πια το γλυκό μου έχει κρυώσει, το σιροπιάζω με το ζεστό σιρόπι,
αφήνω να απορροφήσει εντελώς το σιρόπι του,
θα χρειαστεί κάποια ώρα,
Κόβω και σερβίρω!!!