Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Stephen Hawking-Η φωνής του σε συνδυασμό με τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου ταξιδεύει προς μια μαύρη τρύπα 3.500 έτη φωτός μακριά


Ο διάσημος φυσικός Stephen Hawking πέρασε τη ζωή του διδάσκοντας τον κόσμο για το διάστημα, για αυτό και το διάστημα είναι το μόνο μέρος που του ταιριάζει. Εκεί, ανάμεσα στα αστέρια.

Έτσι καθώς οι στάχτες του τοποθετήθηκαν ανάμεσα σε αυτές των Charles Darwin και Sir Isaac Newton στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, ένα μάρμαρο με μια από τις πιο γνωστές εξισώσεις του τοποθετήθηκε στην κορυφή του τάφου του και μια ειδική κεραία στην Ισπανία έστελνε τη φωνή του στο διάστημα, προς μια μαύρη τρύπα.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την κεραία Cebreros στην κεντρική Ισπανία για να στείλουν την ηχογράφηση προς την 1Α 0620-00, την πλησιέστερη γνωστή μαύρη τρύπα – περίπου 3.500 έτη φωτός μακρυά από τη Γη. Είναι μια από τις πιο διάσημες μαύρες τρύπες στο σύμπαν,μέρος ενός δυαδικού συστήματος αστεριών.

Η φωνή του Φυσικού σε συνδυασμό με τη μουσική του δικού μας Βαγγέλη Παπαθανασίου, ο οποίος όπως είναι γνωστό έχει δημιουργήσει τα soundtracks πολλών ταινιών όπως των Chariots of Fire και Blade Runner, μεταδίδεται πιά στο διάστημα με τελικό προορισμό τη μαύρη τρύπα 1Α 0620-00.

Ο Mark McCaughrean, ανώτερος σύμβουλος για την επιστήμη και την εξερεύνηση στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, δήλωσε ότι το μουσικό κομμάτι είναι περίπου εξήμισι λεπτά, με τη φωνή του Hawking στη μέση.

Η κόρη του Hawking, Lucy,μεταξύ άλλων είπε πως: “Είναι ένα μήνυμα ειρήνης και ελπίδας, για την ενότητα και την ανάγκη να ζήσουμε με αρμονία όλοι μαζί σε αυτόν τον πλανήτη”.

“Είναι μια πολύτιμη ιστορική στιγμή και είναι τιμή μας που μας ζητήθηκε να το κάνουμε αυτό”, δήλωσε ο McCaughrean. “Ο Stephen Hawking ήταν ένας σημαντικός επιστήμονας και δημόσιο σύμβολο. Όλο αυτό είναι μια ωραία, όμορφη συμβολική χειρονομία”.

Η οικογένεια του Hawking είναι ευγνώμων στο Αββαείο του Westminster και που η φωνή του θα ταξιδέψει στο διάστημα.Σε δήλωσή τους ανέφεραν:
“Είμαστε τόσο ευγνώμονες στο Αββαείο του Westminster για ότι προσέφερε σε μας, αλλά και που προσέφερε στον πατέρα μας ένα τέτοιο διακεκριμένο τελικό τόπο ανάπαυσης”.

Όσο για τη σύζευξη των λέξεων και της μουσικής- “Είναι μια όμορφη και συμβολική χειρονομία που θα συνδέει και θα θυμίζει την παρουσία του πατέρα μας σε αυτόν τον πλανήτη, καθώς και την επιθυμία του να βρεθεί στο διάστημα και να εξερευνήσει το σύμπαν με το μυαλό του”, δήλωσε η κόρη του Stephen Hawking, Lucy Hawking.

Και για να θυμηθούμε-ο  Stephen Hawking τα τελευταία χρόνια εξέφραζε συχνά την πεποίθηση ότι η ανθρώπινη φυλή χρειάζεται να εξερευνήσει το διάστημα για να αποφύγει τους κινδύνους των περιορισμένων πόρων του πλανήτη Γη.

Κείμενο,επιμέλεια:ntina

πηγές πληροφόρησης:
uk.businessinsider.com
edition.cnn.com
eu.usatoday.com