Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Συνδυασμός διαφορετικών εμβολίων COVID-19 μπορεί να επάγει ισχυρή ανοσιακή απόκριση

Από το χρονολόγιο του Konstantinos Triantaphyllidis 
https://www.facebook.com/photo/?fbid=1390277444685261&set=a.123261994720152
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ COVID-19 ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΑΓΕΙ ΙΣΧΥΡΗ ΑΝΟΣΙΑΚΗ ΑΠΟΚΡΙΣΗ. 
Προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν τα οφέλη του συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων έναντι του κορωνοϊού. 
Τα πειράματα συνεχίζονται. 
Χώρες με κυμαινόμενες προμήθειες εμβολίων COVID-19 θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη χρήση διαφορετικών εμβολίων για την πρώτη και τη δεύτερη δόση.
Σε πρόσφατη δημοσίευση* στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Nature διερευνάται η αποτελεσματικότητα συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων έναντι της νόσου COVID-19. Γνωρίζουμε ότι ήδη αρκετές Eυρωπαϊκές χώρες προτείνουν σε ορισμένους ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε η πρώτη δόση του εμβολίου της να τους χορηγηθεί η δεύτερη δόση ενός εναλλακτικού εμβολίου AstraZeneca (για λόγους ασφάλειας). 
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι συνδυαστικά σχήματα εμβολιασμού θα επάγουν ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση σε σχέση με τις δύο δόσεις ενός μόνο εμβολίου, απλοποιώντας ταυτόχρονα τις προσπάθειες ανοσοποίησης για χώρες που αντιμετωπίζουν παροδικές ελλείψεις στις προμήθειες διαφορετικών εμβολίων. 
Μάλιστα φαίνεται ότι το εμβόλιο Pfizer ενίσχυσε σημαντικά την ανάπτυξη αντισωμάτων σε εμβολιασμούς με πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ. Ξεκινώντας τον Απρίλιο, Ισπανική μελέτη με τίτλο CombivacS περιέλαβε 663 άτομα που είχαν ήδη λάβει μια δόση του εμβολίου της Oxford-AstraZeneca, το οποίο χρησιμοποιεί έναν αβλαβή «αδενοϊό» από χιμπατζή ως φορέα για τη μεταβίβαση στα κύτταρα του ανθρώπου-ξενιστή τις γενετικές πληροφορίες για την παραγωγή της πρωτεΐνης της ακίδας του ιού SARS-CoV-2. 
Τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων έλαβαν τυχαία το εμβόλιο mRNA της Pfizer, τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες μετά την πρώτη δόση. 
Η ομάδα ελέγχου 232 ατόμων δεν έλαβε ενισχυτική δόση.
Η δεύτερη δόση του εμβολίου mRNA της Pfizer, που χαρακτηρίζεται ως «ενισχυτής» βρέθηκε να αυξάνει σημαντικά την ανοσιακή απόκριση των συμμετεχόντων που είχαν ήδη λάβει μια δόση του εμβολίου Oxford-AstraZeneca. 
Μετά τη δεύτερη δόση, οι συμμετέχοντες άρχισαν να παράγουν πολύ υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων από ότι στο παρελθόν και αυτά τα αντισώματα ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν και να εξουδετερώσουν τον ιό SARS-CoV-2 σε εργαστηριακές δοκιμές. 
Οι συμμετέχοντες που δεν έλαβαν δεύτερη δόση δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή στα επίπεδα των αντισωμάτων.
Αυτό τα αποτελέσματα ήλπιζαν να παρατηρήσουν οι ερευνητές μετά τον συνδυασμό διαφορετικών εμβολίων, μια στρατηγική γνωστή ως ετερόλογη ενίσχυση (prime-boost), η οποία έχει εφαρμοσθεί και για εμβόλια άλλων ασθενειών, όπως ο ιός Έμπολα. 
Αυτές οι ανοσιακές αποκρίσεις φαίνονται πολλά υποσχόμενες και αναδεικνύουν τις δυνατότητες της στρατηγικής ετερόλογης ενίσχυσης.
Μάλιστα, η ανοσιακή απόκριση μετά την ενίσχυση με τη δεύτερη δόση είναι ακόμη ισχυρότερη από αυτή που επάγεται στα περισσότερα άτομα μετά τη λήψη δύο δόσεων του εμβολίου Oxford-AstraZeneca. 
Δεν είναι όμως ακόμα σαφές πώς αν τα επίπεδα ανοσίας είναι διαφορετικά σε σχέση με εκείνα που αναπτύσσονται μετά από δύο δόσεις εμβολίων mRNA της Pfizer, τα οποία προκαλούν μια ιδιαίτερα ισχυρή ανάπτυξη αντισωμάτων μετά από τη δεύτερη δόση.
Κατά συνέπεια, το να χορηγηθούν δόσεις διαφορετικών εμβολίων είναι πιθανό να έχει νόημα. Προκύπτει όμως το ερώτημα : 
τι θα συμβεί αν οι άνθρωποι χρειάζονται μια τρίτη αναμνηστική δόση για να παρατείνουν την ανοσία, ή να προστατευθούν από αναδυόμενα μεταλλαγμένα στελέχη; 
Οι επαναλαμβανόμενες δόσεις εμβολίων που βασίζονται σε ιικούς φορείς, όπως αυτό της Oxford-AstraZeneca τείνουν να είναι λιγότερο αποτελεσματικές, επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα επάγει απάντηση έναντι στον αδρανοποιημένο αδενοϊό. 
Αντίθετα, τα εμβόλια RNA ενδεχομένως να προκαλούν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες με πρόσθετες δόσεις.
Την περασμένη εβδομάδα προκαταρκτική μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου, που ονομάζεται Com-COV, εξέτασε τους συνδυασμούς των δύο αυτών εμβολίων. 
Συμπέρανε ότι τα άτομα στις ομάδες συνδυασμού παρουσίασαν υψηλότερα ποσοστά ήπιων ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως πυρετός, από ότι τα άτομα που έλαβαν δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου. 
Στην Ισπανική μελέτη CombivacS, οι ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν συχνές και παρόμοιες με εκείνες που παρατηρήθηκαν στα τυπικά σχήματα εμβολίων COVID-19. 
Καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια δεν αναφέρθηκε.
*Βιβλιογραφία. Ewen Callaway. 19/5/2021. Mix-and-match COVID vaccines trigger potent immune response. Nature doi: https://doi.org/10.1038/d41586-021-01359-3