Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά την παιδική ηλικία συνδέεται άμεσα με συμπτώματα βρογχίτιδας στην ενηλικίωσή τους.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Ιατρική Σχολή Keck του USC, έδειξε ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά την παιδική ηλικία συνδέεται άμεσα με συμπτώματα βρογχίτιδας όταν τα παιδιά αυτά ενηλικιώνονται.
Η τρέχουσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Respiratory and Clinical Care Medicine, είναι μία από τις λίγες που δείχνει την άμεση σχέση μεταξύ της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση της παιδικής ηλικίας και της υγείας των πνευμόνων των ενηλίκων και άλλων αναπνευστικών ασθενειών πολλά χρόνια αργότερα
Η ομάδα βασίστηκε στη μελέτη USC Children's Health Study, μια μεγάλης κλίμακας, δεκαετή μελέτη που παρακολουθεί κοόρτες κατοίκων της Νότιας Καλιφόρνιας, η οποία ξεκινά από τη σχολική ηλικία και, για πολλούς συμμετέχοντες, συνεχίζεται μέχρι την ενηλικίωση. 
Είναι σημαντικό ότι η σχέση μεταξύ της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά την παιδική ηλικία και των συμπτωμάτων βρογχίτιδας των ενηλίκων παρέμεινε ακόμη και όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν τα συμπτώματα άσθματος ή βρογχίτιδας νωρίς στη ζωή - ένα εύρημα που αποτέλεσε έκπληξη.
"Θα περιμέναμε ότι αυτές οι παρατηρήσιμες επιπτώσεις στην παιδική αναπνευστική υγεία θα εξηγούσαν τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά την παιδική ηλικία και της αναπνευστικής υγείας των ενηλίκων.
Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά την παιδική ηλικία έχει μεν πιο δυσδιάκριτες επιπτώσεις στο αναπνευστικό μας σύστημα, οι οποίες όμως εξακολουθούν να μας επηρεάζουν και στην ενήλικη ζωή", δήλωσε η αντίστοιχη συγγραφέας Erika Garcia, PhD, MPH, επίκουρη καθηγήτρια Επιστημών Πληθυσμού και Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή Keck.
Η εστίαση στην έκθεση κατά τη διάρκεια της νεότητας, οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. 
Το αναπνευστικό και ανοσοποιητικό τους σύστημα εξακολουθεί να αναπτύσσεται και σε σύγκριση με τους ενήλικες, αναπνέουν περισσότερο αέρα σε σχέση με τη μάζα του σώματός τους.
Τελικά η ανησυχία είναι διπλή, για την υγεία των νέων σήμερα και για τη μελλοντική τους υγεία όταν μεγαλώσουν. 
Συγκεκριμένα, μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη με πρόσφατα συμπτώματα βρογχίτιδας ως ενήλικες, η μέση παιδική έκθεση σε έναν ρύπο που ονομάζεται διοξείδιο του αζώτου έπεσε πολύ κάτω από τα ετήσια πρότυπα της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος -- λίγο περισσότερο από το μισό όριο που είχε τεθεί το 1971 και παραμένει σε ισχύ σήμερα.
"Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ιδιαίτερα στην έκθεσης κατά την κρίσιμη περίοδο της παιδικής ηλικίας.
Επειδή υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να κάνουμε ως άτομα, η ανάγκη προστασίας των παιδιών από τις δυσμενείς επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν καλύτερα σε επίπεδο πολιτικής"
Ο πληθυσμός της μελέτης περιελάμβανε 1.308 συμμετέχοντες στη Μελέτη για την Υγεία των Παιδιών με μέσο όρο ηλικίας 32 ετών κατά την αξιολόγησή τους ως ενήληκες
Το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων παρουσίασε συμπτώματα βρογχίτιδας τους προηγούμενους 12 μήνες.
Η μακροχρόνια έρευνα για την υγεία αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας.
Για όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη ανάλυση, η μέση έκθεση σε ρύπους κατά την παιδική ηλικία βασίστηκε σε εκτιμήσεις μήνα προς μήνα. 
Οι ερευνητές συνδύασαν τη διεύθυνση του σπιτιού της οικογένειας σε κάθε χρονική στιγμή με σύγχρονες τοπικές μετρήσεις ποιότητας του αέρα που έγιναν από την EPA και μέσω της Μελέτης για την Υγεία των Παιδιών.
Η έκθεση της νεολαίας στη ρύπανση μπορεί να βλάψει την υγεία των πνευμόνων κάποιων πολύ περισσότερο από κάποιους άλλους.
Η Erika Garcia και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως τα συμπτώματα βρογχίτιδας στους ενήλικες ήταν ισχυρότερα για εκείνους που είχαν διαγνωστεί με άσθμα ως παιδιά.
"Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα είχε οφέλη όχι μόνο για το τρέχον άσθμα στα παιδιά αλλά και για την αναπνευστική τους υγεία καθώς προχωρούν προς την ενηλικίωση."
                    κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina