Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Το πρώτο ψυχιατρικό νοσοκομείο που πρεσβεύει τη “Θεραπεία χωρίς φάρμακα”

Καθιέρωση θεραπειών χωρίς τη χρήση φαρμάκων στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας σε πολλές  περιοχές υγείας της Νορβηγίας

Το πρώτο ψυχιατρικό νοσοκομείο που πρεσβεύει και ακολουθεί τη “Θεραπεία χωρίς φάρμακα” και όπως εμφατικά λένε οι ακαδημαϊκοί ψυχίατροι : “Η πόρτα για την επανάσταση στην ψυχιατρική έχει ανοίξει”

Ποιες είναι οι γνώσεις μας  για θεραπεία με και χωρίς φάρμακα;

Αυτό ήταν το ερώτημα που είχε τεθεί σε συνέδριο στο Λονδίνο στις 8 Φεβρουαρίου 2017
Ο Jan Ivar Røssberg, ο Robert Whitaker, ο Håkan Rian Ueland και ο Jaakko Seikkula είχαν κληθεί να παρουσιάσουν τις απόψεις τους και τις γνώσεις τους για αυτό.
Γιατί τα ψυχιατρικά φάρμακα συνταγογραφούνται σε μεγαλύτερες ποσότητες από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο φάρμακο, παρά το αμφίβολο αποτέλεσμα;
Γιατί η ψυχιατρική όλο και περισσότερο φωτίζει και θεραπεύει ολοένα και περισσότερες πτυχές της ζωής μας που θεωρήσαμε προηγουμένως φυσιολογικές εκφράσεις ότι είμαστε άνθρωποι;
Γιατί η ψυχιατρική φαίνεται να είναι ένας  νόμιμος κλάδος της ιατρικής επιστήμης όταν σχεδόν καμία από τις διαγνώσεις της ψυχιατρικής δεν βασίζεται σε γνωστά βιολογικά αίτια, διασπώντας έτσι το μοντέλο της ιατρικής νόσου;
Στη Νορβηγία και γενικά στη Δύση, τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές και οικονομικές προκλήσεις της εποχής μας.
Στη Νορβηγία, σύμφωνα με το Μητρώο Συνταγογραφίας, σε περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια άτομα συνταγογραφήθηκαν περίπου 360 εκατομμύρια δόσεις ψυχοφαρμάκων με συνολικό κόστος περίπου 3 δισεκατομμυρίων ΝΟΚ – κορώνες –  το 2014.
Εάν αυτά τα φάρμακα ήταν αποτελεσματικά, γιατί φτάσαμε κοντά στην επιδημική αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου που αυτά υπήρχαν στην αγορά και είχαν συνταγογραφηθεί;
Όταν ένας άνθρωπος υποφέρει από κατάθλιψη, όταν κάποιος υποφέρει από κάποια αγχώδη διαταραχή, οι γιατροί συνιστούν σχεδόν πάντα τη λήψη ψυχοφαρμάκων.
Στη Νορβηγία όμως θέλησαν και έφεραν την επανάσταση στο μοντέλο αυτό.
Το νοσοκομείο ψυχοθεραπείας στο Tromsø της Νορβηγίας ήταν μια πολύ παλιά μονάδα και τα κτίσματά της μακρόστενα κάτι που χαρακτήριζε την αρχιτεκτονική του Ψυχρού Πολέμου και από την άποψη της γεωγραφικής της θέσης  δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από τα κέντρα της δυτικής ψυχιατρικής.
Το Tromsø βρίσκεται 215 μίλια βόρεια του Αρκτικού Κύκλου και οι τουρίστες έρχονται εδώ τους χειμερινούς μήνες για να πάρουν μια γεύση από το βόρειο σέλας.
Ωστόσο, εδώ σε αυτό το απομακρυσμένο και πρόσφατα ανακαινισθέν νοσοκομείο, μπορεί κανείς να βρει ένα καταπληκτικό επιγραφή στην πόρτα του θαλάμου: medikamentfritt behandlingstilbud – “Θεραπεία χωρίς φάρμακα”.
Και βέβαια όλο αυτό είναι μια πρωτοβουλία που το Υπουργείο Υγείας της Νορβηγίας που ξεκίνησε σε 4 περιφερειακά Κέντρα Υγείας.
Πρόκειται για έναν θάλαμο για ψυχικά ασθενείς που δεν επιθυμούν να πάρουν ψυχοφάρμακα ή που θέλουν να βοηθήσουν να μειωθούν τα φάρμακα αυτά.
Η αρχή που διέπει αυτόν τον θάλαμο, η οποία έχει έξι κρεβάτια, είναι ότι οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τη θεραπεία τους και ότι αυτή η επιλογή θα πρέπει να οργανωθεί.
“Είναι ένας νέος τρόπος σκέψης”, δήλωσε ο Merete Astrup, διευθυντής της μονάδας “θεραπεία χωρίς φάρμακα”
“Πριν, όταν οι άνθρωποι ήθελαν βοήθεια, ήταν πάντοτε με βάση το τι ήθελαν τα νοσοκομεία και όχι αυτό που ήθελαν οι ασθενείς.
Ήμασταν συνηθισμένοι να λέμε στους ασθενείς, “αυτό είναι το καλύτερο για σας”.
Τώρα όμως τους λέμε, “τι πραγματικά θέλετε;”
Και μπορούν να πουν: “Είμαι ελεύθερος. Μπορώ να αποφασίσω. “
Αυτός ο θάλαμος, αν και βρίσκεται μακριά από τα κέντρα δύναμης της δυτικής ψυχιατρικής, μπορεί να θεωρηθεί ως «επικεφαλής» για δραματικές αλλαγές, δήλωσε ο Magnus Hald, επικεφαλής των ψυχιατρικών υπηρεσιών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόρειας Νορβηγίας.
«Πρέπει να θεωρήσουμε την προοπτική του ασθενούς εξίσου πολύτιμη με την προοπτική του γιατρού. Εάν οι ασθενείς λένε ότι αυτό θέλουν, αυτό είναι αρκετά καλό για μένα. Πρόκειται να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να προχωρήσουν στη ζωή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αλλά και θα πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να προχωρήσουν με τη χρήση ψυχοφαρμάκων αν αυτό είναι που θέλουν και αν θέλουν να τραγουδήσουν ένα τραγούδι χωρίς ψυχοφάρμακα θα πρέπει να τους στηρίξουμε “
Όπως είναι αναμενόμενο, αυτή η πρωτοβουλία, η οποία συνεχίζει να προχωρεί , ταράσσει τα μέχρι τώρα δεδομένα της νορβηγικής ψυχιατρικής.
Είναι μια ιστορία πολλών διαστάσεων: επιτυχής πολιτική οργάνωση από ομάδες χρηστών , από τους ακαδημαϊκούς ψυχιάτρους , συζητήσεις σχετικά με τα πλεονεκτήματα των ψυχιατρικών φαρμάκων και μια προσπάθεια – κυρίως στο Tromsø, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας – για επανεξέταση της ψυχιατρικής φροντίδας
Πρόκειται για την ελευθερία επιλογής …

Γιατί η ψυχιατρική έχει γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ιατρική ειδικότητα έχοντας τα χειρότερα αποτελέσματα;

Στη δυτική ιατρική σχεδόν για κάθε ασθένεια -είτε αυτή είναι σωματική είτε είναι ψυχική – συνταγογραφείται αμέσως τα ανάλογα φάρμακα.

Προκειμένου να συναντήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους με τη σωστή θεραπεία, απαιτείται περισσότερη διαφάνεια, γνώση και κατανόηση.

Η “θεραπεία χωρίς φάρμακα” δεν καταγράφει με ακρίβεια τη φύση της περίθαλψης που παρέχεται εδώ.

Η θεραπευτική αγωγή χωρίς φάρμακο δεν αφορά στη φαρμακευτική αγωγή. Πρόκειται για ευκαιρίες επιλογής της θεραπείας που πιστεύουμε περισσότερο. Η θεραπευτική αγωγή χωρίς φαρμακευτική αγωγή δεν σημαίνουν ότι ο χρήστης δεν έχει λάβει φάρμακα. Σημαίνει ότι η φαρμακευτική αγωγή δεν αποτελεί σημαντικό μέρος της προσφερόμενης θεραπείας

Στο βίντεο που ακολουθεί παρακολουθούμε την εισήγηση του Υπουργείου Υγείας της Νορβηγίας αναφορικά με τη θεραπευτικών δομών και προσεγγίσεων χωρίς τη χρήση ψυχοφαρμάκων στις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας σε όλη τη Νορβηγία.

Αναφορές:
stiftelsenhumania.no
www.lpp.no
medisinfrietilbud.no
madinamerica.com
psykologforeningen.no