Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Δουλεύουν ξανά κάποιες λιγνιτικές μονάδες; Δεν θα πιστεύετε όμως το γιατί! Όχι βέβαια για τους Έλληνες!

Θαύμα, θαύμα! 
Ξαφνικά είδαμε τις τελευταίες ημέρες τους λιγνίτες ν' ανεβάζουν στροφές κι απ' τα 300-400MW να βρίσκονται ακόμα και πάνω απ' τα 1300MW! 
Μια πιο προσεκτική ματιά στο διάγραμμα του Χρηματιστήριου Ενέργειας για τις 5/3 δείχνει πως το φυσικό αέριο έχει ανεβεί στο 52% του μείγματος, συνεπώς οι φθηνοί εγχώριοι λιγνίτες ΔΕΝ αντικαθιστούν το πανάκριβο εισαγόμενο φυσικό αέριο. 
Οι "Α"ΠΕ έχουν για ακόμα μια φορά ψιλοεξαφανιστεί, αλλά το ενδιαφέρον είναι πως έχουμε μεγάλη μείωση στις εισαγωγές.
Τα φορτία/ζήτηση ρεύματος δεν είναι ιδιαιτέρως μεγάλα για την εποχή, καθώς, παρόλο που είμαστε σε περίοδο που χρειαζόμαστε θέρμανση, φαίνεται πως κανείς δεν τολμά ν' ακουμπήσει το διακόπτη που θ' ανάψει ηλεκτρικό θερμαντικό: πρόβλεψη ημερήσιας αιχμής στις 5/3 7.150MW στο Διασυνδεμένο Σύστημα είναι χαμηλή για την εποχή.
Τι συμβαίνει λοιπόν και γιατί η ΔΕΗ έβαλε μπροστά λιγνιτικές μονάδες;
Αποφάσισε μήπως να σεβαστεί επιτέλους τους Έλληνες και να δώσει πιο φθηνό ηλεκτρισμό;
Μπα, το 300 χιλ. ευρώ μπόνους του Στάση από άλλους παράγοντες εξαρτάται, όχι απ' το αν θ' ανακουφίσει τους Έλληνες!
Μια ματιά στο διάγραμμα παραγωγής ανά καύσιμο & ισοζύγιου διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ δείχνει πως απ' τις 2/3 έχουμε ξεκινήσει ΕΞΑΓΩΓΈΣ! Λίγες μεν, αλλά, ΕΞΑΓΩΓΈΣ! Μαγική εικόνα! Από εκεί που οι εισαγωγές είχαν φθάσει σχεδόν 30%, τι συνέβη και κάνουμε εξαγωγές, καίγοντας 52% πανάκριβο φυσικό αέριο, βάζοντας και 1300MW λιγνίτες, με τις "Α"ΠΕ να ξεχειμωνιάζουν;
Τα διαγράμματα διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ, (ξέρετε, αυτά που επιμένουν πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει Καστελόριζο και κανένα υπουργείο, καμία Ρυθμιστική Αρχή δεν συγκινείται), δείχνουν τόσο το βράδυ της 4/3 (επάνω) όσο και το μεσημέρι της 5/3 (κάτω) ροή εξαγωγών προς Δυτικά Βαλκάνια & Ιταλία. 
Αλλά μένει εκεί το ρεύμα ή μήπως τα ...Βαλκάνια & η Ιταλία παίρνουν από μας, για να δώσουν "κάπου αλλού";;;
Η μεγάλη αποκάλυψη έρχεται, από πού αλλού, απ' τη Γερμανία! 
Τα συνολικά 133,1GW "Α"ΠΕ (56,51GW χερσαία + 7,77GW θαλάσσια αιολικά + 59,40GW φ/β + 9,42GW "βιομάζα") που έχει εγκατεστημένα η Γερμανία, αποδεικνύονται για ακόμα μια φορά εντελώς ανίκανα να εγγυηθούν ασφάλεια εφοδιασμού με ηλεκτρισμό. 
Εξαφανισμένα για ακόμα μια φορά τα αιολικά, τόσο τα χερσαία όσο και τα υπεράκτια! (Τα διαγράμματα προέρχονται απ' το Agorameter του agora-energiewende.de).
Εκατοντάδες δισεκατομμύρια πεταμένα στο βωμό της Energiewende, μόνο και  μόνο επειδή κανείς δεν έδωσε σημασία στους λόγους που ο Αγαμέμνονας θυσίασε την Ιφιγένεια! 
Και τώρα οι πολιτικοί θυσιάζουν τους πολίτες τους, στο βωμό μιας αχαλίνωτης χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας με τον ηλεκτρισμό!
Για όποιον τώρα ακόμα δεν το κατάλαβε, ξεκίνησαν να δουλεύουν οι λιγνίτες στην Ελλάδα επειδή εξαφανίστηκαν τα αιολικά στη Γερμανία. 
Αλλά όταν ήταν να δουλέψουν οι πολύ πιο φθηνοί απ' το φυσικό αέριο λιγνίτες, για ν' ανακουφίσουν τους λογαριασμούς των Ελλήνων, ο Μητσοτάκης ξιφουλκούσε στη Βουλή για το πόσο ακριβός είναι ο λιγνίτης!
Είναι πραγματικά ν' αναρωτιέται κανείς αν έχει απομείνει κανένας πατριώτης βολευτής ανάμεσα σ' αυτούς που ακόμα στηρίζουν την πιο χυδαία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. 
Και φυσικά, να μην ξεχνάμε πως τίποτα απ' αυτά που βλέπουμε σήμερα δεν θα γινόταν αν υπήρχε στοιχειώδης αντιπολίτευση κι όχι κόμματα σαν τον κατα"πράσινο" Σύριζα, που δεν έχει την παραμικρή σχέση με Αριστερά, ή το εντελώς δεκανίκι του Μητσοτάκη Κιναλ!
πηγή του άρθρου:https://greeklignite.blogspot.com

Πως να ετοιμάσουμε το δικό μας ψωμί με ξηρή μαγιά - η βασική συνταγή

1ος τρόπος - Βασική συνταγή για ψωμί 
      Και επειδή το χειροποίητο, δεν συγκρίνεται σε τίποτα με το αγοραστό, και για όσους θέλουν να ξέρουν τι τρώνε, αυτή είναι η βασική συνταγή, για νόστιμο, σπιτικό ψωμί με μαγιά στιγμής. Επειδή δεν είναι εύκολο να έχουμε πάντα δικό μας προζύμι.
Το ψωμί είναι η βασική τροφή στην Ευρώπη, αλλά και στους πολιτισμούς της Αμερικής, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, σε αντίθεση με την ανατολική Ασία, όπου η βασική τροφή είναι το ρύζι. Είναι γνωστό και ως "η ουσία της ζωής". 
Θεωρείται η πλέον πλήρης και φτηνή τροφή και θεωρείται βασικό βοηθητικό τρόφιμο σε περιόδους ακραίας διατροφικής ένδειας.
Βασική συνταγή για σπιτικό ψωμί. 
Σπιτικό ψωμί με λίγο αλεύρι, μαγιά και νερό. 
Το ψωμί το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή, να ωριμάσει η ζύμη. 
Δοκίμασέ το οπωσδήποτε με ό,τι αλεύρι σου αρέσει.
Υλικά Συνταγής
1 κιλό αλεύρι σταρένιο (σκληρό)
1 -1/2 φακελάκι (12 γραµ )ξερή μαγιά ή 40 γραµ φρέσκια μαγιά
1 κ.γλ. ζάχαρη
2 κ.γλ. κοφτά αλάτι
620 γραµ χλιαρό νερό
Λίγο έξτρα αλεύρι για το πλάσιμο
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε τη βασική συνταγή για ψωμί, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:
- Bάζουμε το αλεύρι για ψωμί σε μια λεκάνη.
- Προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.  Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια μαγιά αντί για ξερή μαγιά ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά.
- Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό με ένα κουτάλι.
- Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο και ζυμώνουμε. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μαζευτεί σε μπάλα και καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης. 
- Βγάζουμε την ζύμη στον πάγκο μας και τη ζυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειάζεται, πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι τα χέρια κ τον πάγκο εργασίας.
- Όταν η ζύμη για τη βασική συνταγή για ψωμί γίνει λεία και εύπλαστη μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω. 
- Τη βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά. 
- Την αφήνουμε 45’ λεπτά σε ζεστό σημείο να ανέβει και να διπλασιαστεί. 
- Αφού φουσκώσει η ζύμη την βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγο να ξεφουσκώσει.
- Την ξαναβάζουμε στο λαδωμένο μπολ την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 30’ σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί.
- Αφού γίνει και το δεύτερο φούσκωμα βγάζουμε την ζύμη στον πάγκο μας και την πιέζουμε να ξεφουσκώσει.
- Τη χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη. 
- Θα φτιάξουμε 2 ψωμιά. 
- Πλάθουμε καρβελάκι ή φραντζόλες και προαιρετικά βάζουμε σουσάμι.
- Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα πασπαλισμένη με αλεύρι, ή στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.
- Σκεπάζουμε τα ψωμιά και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο για 30’.
- Όταν φουσκώσουν τα ψωμιά, τα χαράζουμε σε 1-2 σημεία στην επιφάνεια και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα στους 200 °C για 35 με 40’ μέχρι να ροδίσουν καλά.
Μυστικά για τέλειο σπιτικό ψωμί  
Αν θέλετε να ψήσετε σε αντιστάσεις να προθερμάνετε καλά τον φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω στους 220 °C και να τοποθετήσετε το ψωμί στην κάτω κάτω σχάρα του φούρνου. 
Ψήστε μέχρι να ροδίσει καλά.
Για να έχουμε ζεστό περιβάλλον για τη ζύμη, ανάβουμε το φούρνο μας στις αντιστάσεις στους 50°C για 5 λεπτά. Σβήνουμε το φούρνο και βάζουμε μέσα τη ζύμη να φουσκώσει χωρίς να ανοιγοκλείνουμε την πόρτα.
12 μυστικά για το καλύτερο σπιτικό ψωμί
Αυτά είναι τα 12 μυστικά για το καλύτερο σπιτικό ψωμί που έχετε φανταστεί. Θα μπορούσα να σας πω άλλα τόσα, αλλά πιστεύω ότι αυτά είναι τα βασικότερα που πρέπει να προσέξετε στην παρασκευή του ψωμιού.
Όσοι δεν έχετε τολμήσει μέχρι τώρα να φτιάξετε το δικό σας ψωμί, ένα θα σας πω… Δεν ξέρετε τι χάνετε! Είναι μαγεία όλη η ιεροτελεστία του. Ζύμωμα, πλάσιμο, φούσκωμα, ψήσιμο και τέλος τα αρώματα του φρεσκοψημένου ψωμιού που ξεμυαλίζουν.
Καλά ζυμώματα λοιπόν, με σίγουρη επιτυχία αν ακολουθήσετε τον δωδεκάλογό μου!
1–Ξεκούραση, ξεκούραση, ξεκούραση, είναι το Α και το Ω για τέλειο ψωμί.
2–Αφήστε τη ζύμη σας να ωριμάσει και να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης σωστά, ώστε να γίνει ελαστική.
Γι’ αυτό, χρειάζεται μόνο υπομονή. Θα σας αποζημιώσει το αποτέλεσμα.
3–Όλα τα υλικά είναι καλύτερα να βρίσκονται σε θερμοκρασία χώρου. Ιδανικά στους 24-25 βαθμούς C. Μη βιάζετε τη ζύμη να γίνει με τεχνάσματα ζεστής ατμόσφαιρας. Θα γίνει κι έτσι, αλλά είπαμε ότι θέλουμε το τέλειο αποτέλεσμα κι αυτό θα το έχουμε μόνο αν κάνουμε υπομονή.
4–Όταν η συνταγή απαιτεί ζεστό νερό αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 30-35 βαθμούς C. Οι πιο δυνατές θερμοκρασίες καίνε τη μαγιά.
5–Ταΐστε τη μαγιά σας με βύνη, χαρουπάλευρο, ζάχαρη, μελάσα ή μέλι. Η μαγιά για να ενεργοποιηθεί και να φουσκώσει θέλει γλύκα. Επίσης, όλες αυτές οι προσθήκες, βοηθούν στο σωστό χρώμα, γεύση και άρωμα του ψωμιού.
6–Όσο περισσότερο ζυμώνω τη ζύμη, τόσο πιο γρήγορα η ζύμη θα φουσκώσει και θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής. Αν απλά ανακατέψετε τα υλικά του ψωμιού, τότε ο χρόνος αναμονής φουσκώματος και ωρίμανσης της ζύμης είναι σχεδόν ο διπλάσιος, γύρω στις 3,5 ώρες.
7– Για να σιγουρευτείτε ότι η ζύμη έγινε-φούσκωσε-ωρίμασε σωστά, κάντε βαθούλωμα σε ένα σημείο με το δάχτυλο. Αν επανέλθει στο σχήμα σημαίνει ότι η ζύμη θέλει κι άλλο χρόνο ωρίμανσης. Αν μείνει το βαθούλωμα,  είναι έτοιμη για πλάσιμο.
8– Για να σιγουρευτείτε ότι έχετε ζυμώσει σωστά τη ζύμη στο χρόνο που απαιτείται, τραβήξτε ένα κομματάκι ζύμης. Αν αυτό είναι ελαστικό και τραβιέται τότε η ζύμη είναι έτοιμη. Αν κόβεται απότομα και ξεφτίζει ή κόβεται, σημαίνει ότι η ζύμη θέλει κι άλλο ζύμωμα.
9– Για να σιγουρευτείτε ότι τα ψωμιά είναι έτοιμα και σωστά διογκωμένα για ψήσιμο, αγγίξτε το πλάι της φρατζόλας πιέζοντας ελαφρά. Αν το σημάδι-βαθούλωμα μένει χωρίς να επανέρχεται σημαίνει ότι έχει φουσκώσει σωστά στο χρόνο που απαιτείται κι είναι έτοιμα για ψήσιμο.
10– Με το να χαράζουμε τα ψωμιά στην επιφάνεια τους με ξυράφι ή κοφτερό μαχαίρι προσφέρουμε βοήθεια στο σωστό φούσκωμα του ψωμιού κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Προστατεύει επίσης από ανόμοιο φούσκωμα του κάθε ψωμιού από τον εγκλωβισμένο αέρα στη ζύμη.
11– Καλά προθερμασμένος δυνατός φούρνος με αρκετή υγρασία, ψέκασμα ή παγάκια σε καυτό σκεύος μέσα στο φούρνο, δημιουργούν τραγανή κόρα και σωστά ψημένο σπιτικό ψωμί.  Επίσης, μια πυρωμένη πέτρα για να ακουμπήσουμε και να ψήσουμε τα ψωμιά είναι ο ιδανικός τρόπος.
Για να σιγουρευτείτε πότε είναι σωστά ψημένο το ψωμί, μετά τον αναγραφόμενο χρόνο ψησίματος, χτυπήστε τη βάση του ψωμιού. Αν ο ήχος ακούγεται κούφιος τότε το ψωμί είναι ψημένο και αν ακούγεται βαρύς σημαίνει ότι χρειάζεται κι άλλο ψήσιμο.
Αφήστε το ψωμί να σταθεί σε σχάρα ή σε πανί για 15′ μετά το ψήσιμο, για να στεγνώσει σωστά το εσωτερικό του.
12–Μια ζύμη που ωριμάζει και φουσκώνει σε ζεστό χώρο, φουσκώνει γρηγορότερα απ’ ότι σε πιο κρύο χώρο. Ένα γρήγορα φουσκωμένο σπιτικό ψωμί κατ’αυτόν τον τρόπο όμως, δε θα έχει το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα και το σωστό άρωμα, που έχει ένα ψωμί που ωριμάζει πιο αργά. 
Επίσης μπορείτε να ζυμώσετε τη ζύμη, να την σκεπάσετε και να την αφήσετε μια νύχτα στο ψυγείο.
Έτσι θα έχει όλο το χρόνο να ωριμάσει πιο σωστά. 
Την επόμενη ημέρα αφήστε την στον πάγκο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και πλάστε την σε ό,τι σχήμα θέλετε.
Πριν βάλουμε το ψωμί στο φούρνο χαράζουμε 2-3 χαρακιές βάθους 1 εκ στην επιφάνεια του.
Καλό είναι στα μισά του ψησίματος να χαμηλώνουμε ελαφρά το φούρνο ώστε να προλάβει να ψηθεί και να στεγνώσει το κέντρο του ψωμιού.
Καλά ζυμώματα!
 2ος τρόπος - Ψωμί σπιτικό με ξηρή μαγιά
Υλικά
•    1 κιλό αλεύρι σταρένιο (σκληρό)
•    2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 60 γραμ. νωπή
•    1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
•    2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    1 κουτ. γλυκού μέλι (προαιρετικά)
•    3 κουτ. γλυκού αλάτι
•    2½ ποτήρια χλιαρό νερό (περίπου)
Εκτέλεση
Το ψωμί, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι το βασικότερο είδος της διατροφής μας, με ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Ανήκει στην παραδοσιακή διατροφή, ιδιαίτερα αυτής των φτωχών. 
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη.
Ψωμί με ξηρή μαγιά (βασική συνταγή) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψωμί με ξηρή μαγιά (βασική συνταγή) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ᾿ ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, προσθέτουμε το 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό, απ᾿ το συνολικό και μ᾿ ένα κουτάλι την ανακατεύουμε να διαλυθεί. Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη και 7 - 8 κουταλιές αλεύρι, φτιάχνοντας έτσι ένα χυλό.
Ψωμί με ξηρή μαγιά (βασική συνταγή) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψωμί με ξηρή μαγιά (βασική συνταγή) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για 15' - 20' περίπου, να ενεργοποιηθεί η μαγιά, να φουσκώσει και να βγάλει φουσκάλες.
Στη λεκάνη με το κοσκινισμένο αλεύρι, ρίχνουμε το αλάτι, το μέλι, ανακατεύουμε καλά μ᾿ ένα κουτάλι, και προσθέτουμε το μείγμα με την μαγιά και το λάδι.
Ψωμί με ξηρή μαγιά (βασική συνταγή) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψωμί με ξηρή μαγιά (βασική συνταγή) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο νερό, μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι, να μαζευτεί σε μπάλα και να καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης.
Τότε μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και ζυμώνουμε για 15' με 20' περίπου, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη λεία, ελαστική και μαλακή.
Ψωμί με ξηρή μαγιά (βασική συνταγή) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψωμί με ξηρή μαγιά (βασική συνταγή) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια και πλάθουμε δύο μπάλες.
Έπειτα, λαδώνουμε δύο ταψάκια, τοποθετούμε μέσα τις μπάλες, τις πατάμε  με την παλάμη μας να απλώσουν και, αν θέλουμε, με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη περιμετρικά, και μ' ένα πηρούνι τρυπάμε τρυπάμε την υπόλοιπη.
Ψωμί με ξηρή μαγιά (βασική συνταγή) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψωμί με ξηρή μαγιά (βασική συνταγή) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σκεπάζουμε τα ταψάκια με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και τα αφήνουμε για 1 έως 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από τα ταψιά για να μην ιδρώσουν και τα τοποθετούμε σε μια σχάρα ή πάνω σε μια καθαρή πετσέτα, για να κρυώσουν.
-- Εναλλακτικά, μπορούμε να μην χωρίσουμε τη ζύμη στα δύο, αλλά να την βάλουμε σε ένα μεγαλύτερο ταψί και να φτιάξουμε ένα πιο μεγάλο καρβέλι.
πηγή:faghta-giagias
argiro.gr
argiro.gr