Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Κι όμως, έχουν άποψη: Τα ωάρια δεν «συμφωνούν» πάντα με την επιλογή του συντρόφου μιας γυναίκας

Σε ένα καινοφανές, μέχρι σήμερα, συμπέρασμα κατέληξε νέα σουηδο-βρετανική επιστημονική έρευνα αφού, σύμφωνα με αυτήν, τα ωάρια χρησιμοποιούν χημικά σήματα για να προσελκύσουν τα σπερματοζωάρια, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να«διαλέξουν» από ποια θα γονιμοποιηθούν. 
Σύμφωνα με την έρευνα, διαφορετικά ωάρια γυναικών προσελκύουν διαφορετικά σπερματοζωάρια - και όχι κατ' ανάγκη του συζύγου ή του συντρόφου τους.
Οι άνθρωποι και ιδίως οι γυναίκες αφιερώνουν πολύ χρόνο και ενέργεια για να διαλέξουν το μόνιμο σύντροφο τους.
Η νέα μελέτη έκανε τη διαπίστωση ότι η επιλογή του συντρόφου συνεχίζεται και μετά το σεξ, αφού αφορά ακόμη και τα ίδια τα ωάρια, που επιδεικνύουν μια επιλεκτικότητα απέναντι στα ανδρικά σπερματοζωάρια.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Στοκχόλμης και του Μάντσεστερ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τζον Φιτζπάτρικ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Proceedings of the Royal Society B" της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών, μελέτησαν πώς τα σπερματοζωάρια ανταποκρίνονται στο ωοθυλακικό υγρό που περιβάλλει τα ωάρια και περιέχει χημειοελκτικές ουσίες. Το βασικό ζητούμενο ήταν κατά πόσο τα ωοθυλακικά υγρά διαφορετικών γυναικών προσελκύουν τα σπερματοζωάρια ορισμένων ανδρών περισσότερο από ό,τι άλλων.
«Τα ανθρώπινα ωάρια απελευθερώνουν ουσίες που λέγονται χημειοελκτικές και οι οποίες προσελκύουν τα σπερματοζωάρια προς τα αγονιμοποίητα ωάρια. Θέλαμε να μάθουμε αν τα ωάρια εκκρίνουν αυτά τα χημικά σήματα, προκειμένου να επιλέξουν ποια σπερματοζωάρια θα προσελκύσουν», ανέφερε ο δρ Φιτζέραλντ.
Όπως είπε, διαπιστώθηκε τελικά ότι πράγματι «το ωοθυλακικό υγρό από μια γυναίκα προσελκύει καλύτερα τα σπερματοζωάρια ενός άνδρα, ενώ το υγρό μια άλλης γυναίκας είναι καλύτερο στην προσέλκυση σπερματοζωαρίων από κάποιον διαφορετικό άνδρα. Αυτό δείχνει ότι οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα ωάρια και στα σπερματοζωάρια εξαρτώνται από τη συγκεκριμένη ταυτότητα των γυναικών και των ανδρών».
Αυτό έχει ως συνέπεια ότι το ωάριο δεν «συμφωνεί» πάντα με την επιλογή συντρόφουαπό τη γυναίκα. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα ωάρια δεν προσελκύουν πάντα περισσότερα σπερματοζωάρια από τον σύντροφο τους, αλλά μπορεί να «προτιμούν» περισσότερο τασπερματοζωάρια κάποιου άλλου άνδρα. Αυτό εν μέρει πιθανώς εξηγεί -πέρα από άλλα προβλήματα υπογονιμότητας- γιατί ορισμένα ζευγάρια δυσκολεύονται να κάνουν παιδί.

Σημαντικό εύρημα

Οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι η επιλεκτικότητα αφορά μόνο το ωάριο και όχι το σπερματοζωάριο. Όπως ανέφερε ο Φιτζπάτρικ, «τα σπερματοζωάρια έχουν μόνο μια δουλειά, να γονιμοποιήσουν ωάρια, συνεπώς δεν έχει νόημα γι' αυτά να είναι επιλεκτικά. Από την άλλη, τα ωάρια μπορούν να ωφεληθούν, αν διαλέξουν σπερματοζωάρια υψηλής ποιότητας ή γενετικά συμβατά».
«Η ιδέα ότι τα ωάρια επιλέγουν σπερματοζωάρια είναι πραγματικά καινούρια στην ανθρώπινη γονιμότητα. Η περαιτέρω έρευνα πάνω στον τρόπο που τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια αλληλεπιδρούν, θα προωθήσει τις θεραπείες γονιμότητας και τελικά μπορεί να βοηθήσει να κατανοήσουμε μερικές σήμερα ανεξήγητες αιτίες υπογονιμότητας στα ζευγάρια», τόνισε ο καθηγητής Ντάνιελ Μπράισον, επιστημονικός διευθυντής του Τμήματος Αναπαραγωγικής Ιατρικής του βρετανικού πανεπιστημιακού νοσοκομείου Saint Mary.

Τα περιβαλλοντικά οιστρογόνα υπονομεύουν γονιμότητα και επιθυμία

google.gr
Σήμερα, όλο και περισσότερα ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας με τον αριθμό αυτών που προσφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση να αυξάνεται κάθε χρόνο.
Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι το 15%-20% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα γονιμότητας, ενώ λειτουργούν ήδη περισσότερα από 50 κέντρα τεχνητής γονιμοποίησης, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ιδιωτικά.
Στο εξωτερικό, και στον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα καθώς ένα στα έξι ζευγάρια αδυνατεί να κάνει παιδί.
Και ενώ στα παλαιότερα χρόνια οι κοινωνίες ενοχοποιούσαν τη γυναίκα για την υπογονιμότητα, σήμερα οι άνδρες φαίνεται πως παρουσιάζονται πιο ευάλωτοι όπως αποδεικνύεται από σχετικές έρευνες που έγιναν σε ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Σκωτία, Δανία, Γαλλία).
Σύμφωνα με αυτές, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώνεται κατά τουλάχιστον 2% κάθε χρόνο, ενώ οι σημερινοί 40άρηδες, αλλά και νεώτεροι βρέθηκαν να έχουν κατά 25% χαμηλότερη ποιότητα, όσον αφορά την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, συγκριτικά με τους πενηντάρηδες.
Οι επιστήμονες είναι πλέον κατηγορηματικοί, συνδέοντας άμεσα το φαινόμενο της θηλεοποίησης με τα ολοένα αυξανόμενα προβλήματα γονιμότητας ανδρών και γυναικών.
Χιλιάδες νέα χημικά
Πάνω από 30.000 νέα χημικά μόρια συντίθενται κάθε χρόνο στα εργαστήρια και πολλά απ' αυτά οδεύουν προς χρήση χωρίς ουσιαστικό έλεγχο ως προς τη διαδικασία που μεταλλάσσονται.
Άγνωστη είναι επίσης και η επίδραση των προϊόντων που προέρχονται από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς.
Γνωρίζουμε, όμως, πού κρύβονται οι κύριες ουσίες που το ανθρώπινο σώμα εκλαμβάνει ως οιστρογόνα, αυτές δηλ. που ευθέως ευθύνονται για τα προβλήματα γονιμότητας. Βρίσκονται στα εντομοκτόνα, τα πλαστικά και τα λιπάσματα και καθώς διεισδύουν στην τροφική αλυσίδα δημιουργούν στον άνδρα καταστάσεις θηλυκοποίησης και στη γυναίκα λειτουργούν ως αντισύλληψη· το χημικό φορτίο των ποικίλων τοξικών ουσιών, δρα για την ακρίβεια σαν μιμητής ορμονών, επηρεάζοντας το ενδοκρινικό σύστημα και ανατρέποντας την ορμονική ισορροπία του οργανισμού.
Ειδικότερα για τα λιπάσματα, στατιστικές έρευνες στη Γαλλία έδειξαν ότι κυρίως σε αγροτικές περιοχές όπου η παραγωγή αγροτικών προϊόντων ακολουθεί τις προσταγές της χημικής βιομηχανίας με τη χρήση φυτοφαρμάκων, τα τελευταία 10-15 χρόνια έχει πολλαπλασιαστεί Χ 3,5 η συχνότητα εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών των γεννητικών οργάνων, η αύξηση των οιστρογόνων και η διαταραχή στη λειτουργία των ανδρογόνων. Στη χώρα μας κάθε χρόνο εισάγονται 18-22.000 τόνοι φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα και άλλα σκευάσματα που περιέχουν ουσίες, στις οποίες αποδίδονται μεταλλάξεις του γενετικού υλικού.
Οι άνδρες που εκτίθενται σε αυτά είτε με την αναπνοή, την επαφή στο δέρμα είτε με τη μακροχρόνια κατανάλωση προϊόντων που έχουν επιβαρυνθεί από αυτές τις ουσίες, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα που αρχίζουν από την ολιγοσπερμία έως και τη θηλεοποίηση.
Οι συγκεκριμένες ουσίες είναι πιθανόν να προκαλέσουν ακόμη, σοβαρές βλάβες στο νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα.
«Παρ' όλο που τα οιστρογόνα αναφέρονταν πάντοτε ως θηλυκές ορμόνες εν τούτοις οι ουσίες αυτές έχουν σημαντική συμμετοχή τόσο στην ανάπτυξη όσο και στον έλεγχο του αναπαραγωγικού συστήματος του άνδρα.
Η φυλετική διαφοροποίηση του άρρενος βασίζεται στη φυσιολογική δράση των ανδρογόνων, όμως η διαταραχή της σχέσης ανδρογόνα/οιστρογόνα μπορεί να προκαλέσει καταστροφικά αποτελέσματα στο φυσιολογικό αυτό μηχανισμό.
Για τον λόγο αυτό τα διάφορα περιβαλλοντικά οιστρογόνα μπορούν να θεωρηθούν ως αιτιολογικός παράγοντας μιας σειράς διαταραχών της υγείας του άνδρα, και άλλες αποαρρενοποιητικές διαταραχές», εξηγεί η ενδοκρινολόγος, επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Αθηνών κ. Χάρις Λιάπη.
«Η θηλυκοποίηση του περιβάλλοντος προφανώς επηρεάζει και τον ψυχισμό-σεξουαλική συμπεριφορά του ανδρός.
Με την παρουσία των συγκεκριμένων ουσιών μειώνεται η επιθυμία για το άλλο φύλο, με αποτέλεσμα η συμπεριφορά των ανδρών να γίνεται ουδέτερη», σημειώνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Παθολογικής Ανατομίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών κ. Πολυξένη Νικολοπούλου -Σταμάτη που συμμετείχε στη συνάντηση των Ευρωπαίων επιστημόνων στις Βρυξέλλες για το θέμα.
«Το θέμα της υπογονιμότητας φαίνεται ότι γίνεται με το πέρασμα του χρόνου όλο και πιο σοβαρό σε άνδρες και γυναίκες.
Ειδικότερα πάντως στους άνδρες η αναπαραγωγική αποτελεσματικότητα φαίνεται πως είναι πιο χαμηλή από ποτέ..».
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
πηγή:kathimerini.gr

Το μεσογειακό πρότυπο διατροφής ιδανικό για επιτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση.

 Ελληνική μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες που ακολουθούν το μεσογειακό πρότυπο διατροφής έξι μήνες πριν τη θεραπεία εξωσωματικής έχουν σημαντικές πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης

 

Έναν μεγάλο σύμμαχο στο… τραπέζι τους φαίνεται ότι έχουν οι γυναίκες που επιθυμούν να γίνουν μητέρες και λόγω προβλημάτων γονιμότητας καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Δεν είναι άλλος από την ευεργετική – σε πολλά επίπεδα, όπως έχει δείξει πλήθος στοιχείων – μεσογειακή διατροφή, η οποία, σύμφωνα με μια νέα ελληνική μελέτη, φαίνεται ότι μπορεί να δώσει σημαντική «χείρα βοηθείας» στις υπογόνιμες γυναίκες ώστε να βιώσουν τη χαρά της μητρότητας.
Μεσογειακή… υπεροχή
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από μερικές ημέρες στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Human Rerpoduction» διεξήχθη από ερευνητές του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (συγκεκριμένα από τον υποψήφιο διδάκτορα κ. Δημήτρη Καραγιάννη, την επίκουρη καθηγήτρια κυρία Μερόπη Κοντογιάννη και τον αναπληρωτή καθηγητή κ. Νίκο Γιαννακούρη).
Οι επιστήμονες διερεύνησαν τη διατροφή που ακολουθούσαν 244 γυναίκες ηλικίας 22 ως 41 ετών χωρίς πρόβλημα παχυσαρκίας (Δείκτης Μάζας Σώματος μικρότερος του 30) οι οποίες θα υποβάλλονταν στην πρώτη εξωσωματική γονιμοποίησή τους σε κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Αθήνα.
Η αξιολόγηση έγινε μέσω ειδικού ερωτηματολογίου.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσες από τις συμμετέχουσες κατανάλωναν περισσότερα φρέσκα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ψάρι και ελαιόλαδο – με λίγα λόγια τους βασικούς «πυλώνες» της μεσογειακής διατροφής – και λιγότερο κόκκινο κρέας κατά τους έξι μήνες πριν την έναρξη της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης είχαν 65%-68% μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας αλλά και ολοκλήρωσης της κύησης σε σύγκριση με όσες βρίσκονταν πιο μακριά από το μεσογειακό διατροφικό πρότυπο.
Η μελέτη
Συγκεκριμένα οι ερευνητές μέσω της αξιολόγησης των απαντήσεων των γυναικών στο ερωτηματολόγιό τους, έδωσαν στην κάθε συμμετέχουσα ένα «σκορ μεσογειακής διατροφής», το οποίο κυμαινόταν από 0 ως και 55 – όσο υψηλότερο ήταν το σκορ τόσο πιο κοντά στο μεσογειακό διατροφικό πρότυπο βρισκόταν η γυναίκα.
Με βάση τα σκορ οι εθελόντριες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η πρώτη είχε σκορ από 18-30, η δεύτερη από 31-35 και η τρίτη από 36 ως 47.
Όπως προέκυψε, σε σύγκριση με τις 86 γυναίκες της ομάδας με τη μεγαλύτερη… μεσογειακή βαθμολογία, οι 79 γυναίκες που ανήκαν στην ομάδα του χαμηλότερου «μεσογειακού σκορ» είχαν σημαντικά μικρότερα ποσοστά επίτευξης κύησης (29% έναντι 50%) καθώς και γέννησης ζωντανού βρέφους (26,6% έναντι 48,8%).
Η ανάλυση μάλιστα σε γυναίκες κάτω των 35 ετών έδειξε ότι για κάθε αύξηση των πέντε βαθμών στην κλίμακα υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής, οι πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης με την εξωσωματική αλλά και γέννησης ζωντανού μωρού ήταν 2,7 φορές μεγαλύτερες.
Συνολικά, σε 229 γυναίκες (ποσοστό 93,9%) έγινε μεταφορά ενός εμβρύου στη μήτρα. Στις 138 (56%) εξ αυτών η εμφύτευση ήταν επιτυχής.
Οι 104 (42,6%) έμειναν έγκυες και τελικώς οι 99 (40,5%) γέννησαν ζωντανό μωρό.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σε σύγκριση με άλλες μελέτες η συγκεκριμένη δεν ανέλυσε «συστατικά» της μεσογειακής διατροφής, αλλά συνολικά το υγιεινό αυτό διατροφικό πρότυπο.
Το μήνυμα
Ποιο είναι το μήνυμα αυτής της μελέτης;
Όπως αναφέρει στο Βήμα ο επικεφαλής της κ. Γιαννακούρης «το σημαντικό μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε μέσα από τα ευρήματά μας είναι ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας πρέπει να ενθαρρυνθούν να ακολουθούν υγιεινή διατροφή, όπως η μεσογειακή, καθώς αυτό το διατροφικό μοτίβο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης και τελικώς απόκτησης παιδιού».
Πρέπει να αναφερθεί ότι από τη μελέτη δεν προέκυψε σύνδεση μεταξύ της διατροφής και των πιθανοτήτων επιτυχούς κύησης στις γυναίκες 35 ετών και άνω.
Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας ορμονικών αλλαγών, μείωσης των ωαρίων και άλλων μεταβολών που υφίσταται ο γυναικείος οργανισμός με την πάροδο του χρόνου και οποίες πιθανότατα «μασκάρουν» την επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων όπως η διατροφή.
Ο κ. Γιαννακούρης διευκρινίζει πάντως ότι «το γεγονός πως στη μελέτη μας η ευεργετική επίδραση της μεσογειακής διατροφής εμφανίστηκε μόνο στις γυναίκες κάτω των 35 ετών δεν σημαίνει ότι η υιοθέτηση ενός υγιεινού προτύπου διατροφής δεν είναι σημαντική και για τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες.
Οι γυναίκες υφίστανται τεράστιες αλλαγές στην αναπαραγωγική λειτουργία τους καθώς μεγαλώνουν, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ενδοκρινικών μεταβολών και είναι πιθανό αυτές οι βαθιές αλλαγές να ‘καλύπτουν΄ την επίδραση άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η ποιότητα της διατροφής, οι οποίοι επιδρούν στη γονιμότητα αλλά και στην επιτυχία της IVF και στις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες.
Σε κάθε περίπτωση τα ευρήματά μας δείχνουν την ανάγκη επιπλέον μελετών όχι μόνο για τις μεγαλύτερες ηλικιακά γυναίκες αλλά επίσης για τις γυναίκες με παχυσαρκία καθώς και για εκείνες που συλλαμβάνουν φυσιολογικά».
Και ανδρική υπόθεση
Η επιτυχία όμως της σύλληψης ενός παιδιού – είτε μέσω θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είτε όχι – δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση.
Προηγούμενη μελέτη της ίδιας ομάδας που δημοσιεύθηκε πέρυσι είχε φανερώσει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί επίσης να συμβάλει και στη βελτίωση του σπέρματος των ανδρών (διαβάστε το σχετικό άρθρο του Βήματος http://www.tovima.gr/science/article/?aid=868816).
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης «η διατροφή και ο τρόπος ζωής είναι εξίσου σημαντικές παράμετροι για άνδρες και γυναίκες όταν μιλούμε για τη σύλληψη ενός μωρού». Κοινώς, τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, όπως όλα δείχνουν…. φύλο και χρόνια δεν κοιτούν!
Ενας λόγος παραπάνω όταν ο σκοπός είναι ο πιο «ιερός».
πηγή του άρθρου:www.tovima.gr
αναφορές:
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=868816
https://academic.oup.com/humrep/article/32/1/215/2513723?keytype=ref&ijkey=QX9hLLprpgYhmVN