Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Ο ανθισμένος κορμός:Από τις εκπλήξεις της φύσης


Κάποια ρόδα είν᾿ έτοιμα ν᾿ ανθίσουν 
εδώ κάτου κ᾿ εδώ πέρα 
με τ᾿ αρχαία τα ροδοκάλια 
και προσμένουν τα καινούργια αηδόνια 
να τους γλυκοκελαιδήσουν 
μέσ᾿ στον ολογάλανον αέρα. 
Ναι,είναι Παλαμάς και 
η φωτό από τη συλλογή μου "my flowers"

Πες το με ένα ποίημα - Θάλασσα και ουρανός σε ένα αέναο παιχνίδι


Τραγούδι τρυφερό η θάλασσα μας ψάλλει,
τραγούδι που έκαμαν τρεις ποιηταί μεγάλοι,
ο ήλιος, ο αέρας και ο ουρανός.

από τη συλλογή μου "εκεί που συνάντησα τη θάλασσα"

ο στίχος από το "Φωνή απ' την Θάλασσα" του Καβάφη
ntina

Ένα μήλο την ημέρα κρατά μακρυά μας τους γιατρούς αλλά και την ατροφία των μυών

Ένα μήλο την ημέρα κρατά μακρυά μας τους γιατρούς αλλά και την ατροφία των μυών
Ένα μήλο την ημέρα πραγματικά θα μπορούσε να κρατήσει το γιατρό μακρυά μας αλλά για να συμβεί αυτό δεν πρέπει να πετάμε τη φλούδα του
Και γιατί; – θα ρωτήσουμε
Διότι μέσα στη φλούδα του μήλου κρύβονται μια σειρά από οφέλη για την υγεία μας και ένα πλήθος αντιοξειδωτικών όπως τα φλαβονοειδή , τα οποία είναι μέχρι και έξι φορές περισσότερα στη φλούδα από το εσωτερικό του μήλου.
Τα οφέλη ξεκινούν από την οικοδόμηση των μυών μας μέχρι την διατήρηση του ιδανικού βάρους
Ένα από τα ισχυρότερα φυτοθρεπτικά συστατικά που συμβάλουν στη διατήρηση της γενικής μας υγείας  είναι και το ursolic acid –θα το συναντήσουμε και στο επόμενό μου  για την μαντζουράνα – το οποίο , εκτός των άλλων...
read more:https://botanologia.gr/ena-milo-tin-imera-krata-makrya-mas-toys-giatroys-alla-kai-tin-atrofia-ton-myon/

Dr Helen Sharman: Οι εξωγήινοι υπάρχουν και ζουν ανάμεσά μας

Dr Helen Sharman: Οι εξωγήινοι υπάρχουν και ζουν ανάμεσά μας – απλά δεν μπορούμε να τους δούμε

Σχεδόν τα πάντα για την παιδική μου ηλικία ήταν απλά και φυσιολογικά.
Η οικογένεια μου ζούσε σε ένα άνετο σπίτι στο προάστιο Grenoside, του Sheffield,
Πήγα στο σχολείο στο τοπικό συγκρότημα και όλα ήταν απλά , μη συναρπαστικά και αυτό σήμαινε τότε για μένα  ότι μόνο κανονικά πράγματα θα μπορούσαν να μου συμβούν
Όταν όμως έφτασα να επιλέξω κατεύθυνση ένας Γερμανός δάσκαλός μου με βρήκε στο  διάδρομο και επεσήμανε πως αν ήθελα να επιλέξω φυσική και χημεία, θα ήμουν το πρώτο κορίτσι σε αυτές τις τάξεις.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που κατάλαβα πως το φύλο μου μπορεί και να καθόριζε τη σχέση μου με την επιστήμη και αποφάσισα αρκετά γρήγορα ότι αυτό δεν θα με σταματούσε ούτε θα με εμπόδιζε.
Έτσι ποτέ δεν καθόρισα τον εαυτό μου από το φύλο μου και συνεχίζω να μην το κάνω.
Οι άνθρωποι με χαρακτηρίζουν συχνά ως «η πρώτη Βρετανίδα γυναίκα κοσμοναύτης και η πρώτη γυναίκα που επισκέφθηκε το διαστημικό σταθμό Mir τον Μάιο του 1991» παρά ως «η πρώτη Βρετανίδα  γενικώς στο διάστημα» διότι  ήμουν στην πραγματικότητα το πρώτο βρετανικό άτομο στο διάστημα.
Όταν ο Tim Peake πήγε στο διάστημα, μερικοί απλά με ξέχασαν.
Το να πάει ένας άνδρας στο διάστημα ήταν ο κανόνας , οπότε χαίρομαι που διατάραξα αυτή την ισορροπία
     Κάπως έτσι ξεκίνησε τη συνέντευξή της στο περιοδικό Observer, η dr Helen Sharman , η πρώτη Βρετανίδα αστροναύτης, η οποία αναφέρθηκε και στους εξωγήινους.
Μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε πως οι εξωγήινοι υπάρχουν,δεν χωράει δεύτερη σκέψη.
Συγκεκριμένα η dr Helen Sharman δήλωσε: «Ανάμεσα στα δισεκατομμύρια των αστεριών υπάρχουν πάσης φύσεως διαφορετικές μορφές ζωής.
Μπορεί οι εξωγήινοι να μην είναι φτιαγμένοι από άνθρακα και άζωτο όπως ο άνθρωπος και για αυτό να μην τους βλέπουμε αλλά βρίσκονται ανάμεσά μας – απλά δεν μπορούμε να τους δούμε«.
Η 56χρονη αστροναύτης, εργαζόταν ως χημικός στο Imperial College του Λονδίνου, πριν μείνει στην ιστορία ως η πρώτη Βρετανίδα Αστροναύτης που συμμετείχε σε αποστολή στο διάστημα του Σοβιετικού διαστημικού σταθμού Mir τον Μάιο του 1991.
dr Helen Sharman: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ομορφιά από το να βλέπεις τη Γη από ψηλά»
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ομορφιά από το να κοιτάζω τη Γη από ψηλά – και δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που την είδα.
Μετά την απογείωσή μας εγκαταλείψαμε την ατμόσφαιρα και ξαφνικά έλαμψε το φως μέσα από το παράθυρο. Ήμασταν πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Οι θαυμάσιες βαθύτατες γαλάζιες θάλασσες σου έκοβαν την ανάσα.
     Εδώ στη Γη η μεγάλη μου αγάπη  είναι τα βουνά.
Εκεί στη φύση τα πάντα είναι γαλήνια και βλέπεις τη ζωή από μια άλλη προοπτική.
Υπάρχει ένα μεγαλείο που κάνει ασήμαντα τα προβλήματα της ζωής.
Υπάρχουν κάποια μικρά πράγματα – ένας κρύσταλλος σε ένα βράχο. το μικρό σαλιγκάρι που κινείται σε ένα μονοπάτι – που μου θυμίζουν ότι εδώ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο θαύμα που αρκεί να ανοίξεις τα μάτια σου και θα το δεις.
Εκεί ψηλά στο διάστημα έμαθα ότι είναι οι άνθρωποι και όχι τα υλικά αγαθά, που πραγματικά έχουν σημασία.
Εκεί είχαμε όσα χρειαζόμασταν για να επιβιώσουμε: τη σωστή θερμοκρασία, τα τρόφιμα , τα ποτά, την ασφάλεια. Και ποτέ δεν σκέφτηκα τα υλικά αντικείμενα που είχα στην γη Γη. Όταν πετούσαμε πάνω από συγκεκριμένα μέρη του πλανήτη, ήταν πάντα οι αγαπημένοι μας, που σκεφτόμαστε ότι ήταν από κάτω μας.
     Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, τρία βίντεο που διέρρευσαν και υποτίθεται έδειχναν UFO θεωρήθηκαν ως γνήσια από το αμερικανικό ναυτικό.
Τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν από την Ακαδημία Τεχνών & Επιστημών, The Stars, τον Δεκέμβριο του 2017 και τον Μάρτιο του 2018 – παρουσίαζαν πολλά μυστήρια αντικείμενα που ταξίδευαν στον αέρα με μεγάλη ταχύτητα.
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina

Χιόνια παντού,το είχε στρώσει για τα καλά εκείνο το χειμώνα-Ήταν τον Ιανουάριο του 2002

Σήμερα 23 Δεκεμβρίου του 2018 και σχεδόν σε όλη την χώρα ο ήλιος έλαμψε σε ένα καταγάλανο ουρανό.
Βέβαια οι μετεωρολόγοι μας προειδοποιούν για πιθανή ψυχρή εισβολή και χιόνια ανήμερα τα Χριστούγεννα αλλά ας θυμηθούμε την τελευταία μεγάλη χιονόπτωση στην Ελλάδα αλλά και στην Αθήνα!

Ήταν τον Ιανουάριο του 2002
Όταν έμπαινε το 2002 κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι πριν καλά καλά τελειώσουν οι γιορτές, η Αθήνα θα ντυνόταν στα λευκά μετά από 10 χρόνια -το Φεβρουάριος 1992.
Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2002, η μέρα ξεκίνησε με σχετική ψύχρα και γρήγορα σημειώθηκαν λίγες χιονοπώσεις στα ορεινά.
Από το απόγευμα ο καιρός επιδεινώθηκε η θερμοκρασία σημείωσε σταδιακή πτώση και τα φαινόμενα γενικεύτηκαν με χιόνια σε όλα τα ορεινά και βροχή-χιονόνερο στα πεδινά.
4 Ιανουαρίου 2002  Σε λευκό κλοιό η ΑττικήΣτον ασφυκτικό κλοιό του χειρότερου χιονιά της τελευταίας 15ετίας βρίσκεται ο νομός Αττικής, όπου χιονίζει από τις πρώτες πρωινές ώρες. Η συγκοινωνία έχει διακοπεί στην Πάρνηθα, από το τελεφερίκ και πάνω, καθώς και από την πλατεία της Παλιάς Πεντέλης προς τον Αγ. Πέτρο, ενώ στα βόρεια προάστια η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αλυσίδες και έχουν διακοπεί πολλά δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών.Συγκεκριμένα, κλειστή είναι η λεωφόρος Κατεχάκη στον Καρέα, ο δρόμος από Παλιά Πεντέλη προς τη Νέα Μάκρη και από Διόνυσο προς Νέα Μάκρη, η λεωφόρος Πάρνηθος από τις ταβέρνες και πάνω, ο δρόμος από Χασιά προς Δερβενοχώρια και η λεωφόρος Σχιστού στον Ανω Κορυδαλλό. Αλυσίδες χρειάζονται επίσης στην Αττική οδό, κοντά στη συμβολή με τη λεωφόρο Μαραθώνος, στο Γαλάτσι από το τέρμα της οδού Πρωτοπαπαδάκη προς τα Τουρκοβούνια και σε όλα τα βόρεια προάστια από το Χαλάνδρι και πάνω.
Σταδιακά οι χιονοπτώσεις έφτασαν μέχρι και τα βόρεια προάστια και τα μεσάνυχτα βρήκαν άσπρα όχι μόνο τα ορεινά αλλά και τα περισσότερα βόρεια προάστια.
Μετά τα μεσάνυχτα τα φαινόμενα εξασθένησαν αλλά με το ξημέρωμα της Παρασκευής νέα υποτροπή του καιρού και οι χιονοπτώσεις έφτασαν μέχρι τη θάλασσα!
Τα φαινόμενα συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια της Παρασκευής με μεγάλα όμως διαστήματα βελτίωσης.
Οι προγνώσεις έκαναν λόγω για σταδιακή παύση των φαινομένων από το βράδυ.
Ο καιρός, και ειδικά αυτός της Αττικής, όμως έχει τους δικούς του νόμους.
Αργά το απόγευμα θα σημειωθεί νέα υποτροπή του καιρού με ισχυρότατες χιονοπτώσεις ακόμα και εδώ στο Παλαιό Φάληρο!
Το βράδυ θα βρει το Παλαιό Φάληρο,όπως και το κέντρο της Αθήνας, διαφορετικό. Ναι, 10 χρόνια μετά έχει αρχίσει να το στρώνει!!!
5 Ιανουαρίου 2002 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το Σάββατο ο νομός Αττικής, καθώς το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα και οι πυκνές χιονοπτώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Η πρωτεύουσα έχει να δει ανάλογες εικόνες από το Μάρτιο του 1987.
Μια ακόμα υποτροπή τα ξημερώματα του Σαββάτου έκανε το όνειρο πραγματικότητα.
Το Παλαιό Φάληρο, το κέντρο, όλη η Αθήνα ξύπνησε λευκή!
5-10 πόντοι χιόνι στο Παλαιό Φάληρο!!!!
Το θερμόμετρό μου έδειξε -0,8oC ,Ελληνικό -2,2oC, Ελευσίνα -2,0oC, μία από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες που κατέγραψα.
Οι μικροϋποτροπές του καιρού συνεχίστηκαν, τα φαινόμενα όμως εντονότερα στα βόρεια, τα ανατολικά και τα ορεινά του νομού που θάφτηκαν στο χιόνι.
Οι προγνώσεις μιλούν ξανά για βελτίωση από το βράδυ.
Αμ δε!
Ο καιρός θα τις στείλει για μία ακόμα φορά!
7 Ιανουαρίου 2002-Η Αθήνα ντύθηκε στα λευκά της. Οι περισσότεροι χαρήκαμε το χιόνι και παίξαμε στις αυλές των σπιτιών μας. Τώρα όμως το χιόνι έχει δώσει τη θέση του στον πάγο και τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Οι υποτροπές συνεχίστηκαν μέχρι το απόγευμα της Κυριακής,Θεοφάνεια, οπότε και είχαμε το αποκορύφωμα με ισχυρότατες χιονοπτώσεις εκ νέου σε όλο το νομό που άσπρισαν ξανά ακόμα και το Παλαιό Φάληρο,πασπάλισμα!
Τα φαινόμενα σταμάτησαν οριστικά από το βράδυ της Κυριακής αλλά ο παγετός και η χιονόστρωση συνεχίστηκαν. Το λιώσιμο των χιονιών άρχισε από την Δευτέρα μαζί με, γενικευμένη πια, άνοδο της θερμοκρασίας.
Κάθε χιονιάς που φέρνει το χιόνι στο κέντρο της Αθήνας είναι ιστορικός, όμως η πρωτοφανής διάρκεια,4 μέρες,που έφερε απίστευτα ύψη χιονιού στα βόρεια, ανατολικά και ορεινά του νομού Αττικής, του συγκεκριμένουν χιονιά, τον κατατάσσουν σίγουρα σε έναν από τους χειρότερους που έχουν πλήξει την Αθήνα τον τελευταίο αιώνα.