Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Χιόνια παντού,το είχε στρώσει για τα καλά εκείνο το χειμώνα-Ήταν τον Ιανουάριο του 2002

Σήμερα 23 Δεκεμβρίου του 2018 και σχεδόν σε όλη την χώρα ο ήλιος έλαμψε σε ένα καταγάλανο ουρανό.
Βέβαια οι μετεωρολόγοι μας προειδοποιούν για πιθανή ψυχρή εισβολή και χιόνια ανήμερα τα Χριστούγεννα αλλά ας θυμηθούμε την τελευταία μεγάλη χιονόπτωση στην Ελλάδα αλλά και στην Αθήνα!

Ήταν τον Ιανουάριο του 2002
Όταν έμπαινε το 2002 κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι πριν καλά καλά τελειώσουν οι γιορτές, η Αθήνα θα ντυνόταν στα λευκά μετά από 10 χρόνια -το Φεβρουάριος 1992.
Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2002, η μέρα ξεκίνησε με σχετική ψύχρα και γρήγορα σημειώθηκαν λίγες χιονοπώσεις στα ορεινά.
Από το απόγευμα ο καιρός επιδεινώθηκε η θερμοκρασία σημείωσε σταδιακή πτώση και τα φαινόμενα γενικεύτηκαν με χιόνια σε όλα τα ορεινά και βροχή-χιονόνερο στα πεδινά.
4 Ιανουαρίου 2002  Σε λευκό κλοιό η ΑττικήΣτον ασφυκτικό κλοιό του χειρότερου χιονιά της τελευταίας 15ετίας βρίσκεται ο νομός Αττικής, όπου χιονίζει από τις πρώτες πρωινές ώρες. Η συγκοινωνία έχει διακοπεί στην Πάρνηθα, από το τελεφερίκ και πάνω, καθώς και από την πλατεία της Παλιάς Πεντέλης προς τον Αγ. Πέτρο, ενώ στα βόρεια προάστια η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αλυσίδες και έχουν διακοπεί πολλά δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών.Συγκεκριμένα, κλειστή είναι η λεωφόρος Κατεχάκη στον Καρέα, ο δρόμος από Παλιά Πεντέλη προς τη Νέα Μάκρη και από Διόνυσο προς Νέα Μάκρη, η λεωφόρος Πάρνηθος από τις ταβέρνες και πάνω, ο δρόμος από Χασιά προς Δερβενοχώρια και η λεωφόρος Σχιστού στον Ανω Κορυδαλλό. Αλυσίδες χρειάζονται επίσης στην Αττική οδό, κοντά στη συμβολή με τη λεωφόρο Μαραθώνος, στο Γαλάτσι από το τέρμα της οδού Πρωτοπαπαδάκη προς τα Τουρκοβούνια και σε όλα τα βόρεια προάστια από το Χαλάνδρι και πάνω.
Σταδιακά οι χιονοπτώσεις έφτασαν μέχρι και τα βόρεια προάστια και τα μεσάνυχτα βρήκαν άσπρα όχι μόνο τα ορεινά αλλά και τα περισσότερα βόρεια προάστια.
Μετά τα μεσάνυχτα τα φαινόμενα εξασθένησαν αλλά με το ξημέρωμα της Παρασκευής νέα υποτροπή του καιρού και οι χιονοπτώσεις έφτασαν μέχρι τη θάλασσα!
Τα φαινόμενα συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια της Παρασκευής με μεγάλα όμως διαστήματα βελτίωσης.
Οι προγνώσεις έκαναν λόγω για σταδιακή παύση των φαινομένων από το βράδυ.
Ο καιρός, και ειδικά αυτός της Αττικής, όμως έχει τους δικούς του νόμους.
Αργά το απόγευμα θα σημειωθεί νέα υποτροπή του καιρού με ισχυρότατες χιονοπτώσεις ακόμα και εδώ στο Παλαιό Φάληρο!
Το βράδυ θα βρει το Παλαιό Φάληρο,όπως και το κέντρο της Αθήνας, διαφορετικό. Ναι, 10 χρόνια μετά έχει αρχίσει να το στρώνει!!!
5 Ιανουαρίου 2002 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το Σάββατο ο νομός Αττικής, καθώς το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα και οι πυκνές χιονοπτώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Η πρωτεύουσα έχει να δει ανάλογες εικόνες από το Μάρτιο του 1987.
Μια ακόμα υποτροπή τα ξημερώματα του Σαββάτου έκανε το όνειρο πραγματικότητα.
Το Παλαιό Φάληρο, το κέντρο, όλη η Αθήνα ξύπνησε λευκή!
5-10 πόντοι χιόνι στο Παλαιό Φάληρο!!!!
Το θερμόμετρό μου έδειξε -0,8oC ,Ελληνικό -2,2oC, Ελευσίνα -2,0oC, μία από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες που κατέγραψα.
Οι μικροϋποτροπές του καιρού συνεχίστηκαν, τα φαινόμενα όμως εντονότερα στα βόρεια, τα ανατολικά και τα ορεινά του νομού που θάφτηκαν στο χιόνι.
Οι προγνώσεις μιλούν ξανά για βελτίωση από το βράδυ.
Αμ δε!
Ο καιρός θα τις στείλει για μία ακόμα φορά!
7 Ιανουαρίου 2002-Η Αθήνα ντύθηκε στα λευκά της. Οι περισσότεροι χαρήκαμε το χιόνι και παίξαμε στις αυλές των σπιτιών μας. Τώρα όμως το χιόνι έχει δώσει τη θέση του στον πάγο και τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Οι υποτροπές συνεχίστηκαν μέχρι το απόγευμα της Κυριακής,Θεοφάνεια, οπότε και είχαμε το αποκορύφωμα με ισχυρότατες χιονοπτώσεις εκ νέου σε όλο το νομό που άσπρισαν ξανά ακόμα και το Παλαιό Φάληρο,πασπάλισμα!
Τα φαινόμενα σταμάτησαν οριστικά από το βράδυ της Κυριακής αλλά ο παγετός και η χιονόστρωση συνεχίστηκαν. Το λιώσιμο των χιονιών άρχισε από την Δευτέρα μαζί με, γενικευμένη πια, άνοδο της θερμοκρασίας.
Κάθε χιονιάς που φέρνει το χιόνι στο κέντρο της Αθήνας είναι ιστορικός, όμως η πρωτοφανής διάρκεια,4 μέρες,που έφερε απίστευτα ύψη χιονιού στα βόρεια, ανατολικά και ορεινά του νομού Αττικής, του συγκεκριμένουν χιονιά, τον κατατάσσουν σίγουρα σε έναν από τους χειρότερους που έχουν πλήξει την Αθήνα τον τελευταίο αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου