Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Συντηρητικά τροφίμων μιά ωρολογιακή βόμβα!!!

 ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΑΤΕΝΤΑ

 Τα παλιά τα χρόνια, οι γιαγιάδες μας  όταν ήθελαν να συντηρήσουν τροφές έβαζαν αλάτι ή ζάχαρη.Τώρα χρησιμοποιούμε ουσίες Ε .Τι είναι αυτές ;

Είναι συνθετικές ουσίες που προστίθενται στις έτοιμες τροφές με σκοπό όχι μόνο την διατήρηση τους αλλά και την βελτίωση του χρώματος ,της γεύσης ,της οσμής και γενικά της εμφάνισης τους  πχ.
Οι χρωστικές ουσίες Ε 100-199 είναι μπογιές τροφίμων, δίνουν χρώμα στα τρόφιμα.
Χρησιμοποιούνται κυρίως σε : πατατάκια, γαριδάκια, αναψυκτικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, γρανίτες, καραμέλες, ζελέδες, έτοιμες τούρτες, κέικ, τσίχλες, γλειφιτζούρια, λουκάνικα, μουστάρδα, μαργαρίνες, λικέρ, κόκα κόλα  κλπ.
Αν οι χρωστικές ουσίες δεν έμπαιναν στο κρέας για να το κάνουν να φαίνεται κόκκινο και φρέσκο, η κατανάλωση του θα έπεφτε 40% ! Φυσικά οι βιομηχανίες κρέατος προτιμούν να πέφτει ο δείκτης υγείας παρά ο δείκτης εισόδων τους !!
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΑΥΤΩΝ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΙΣ 2.900 !
Ένας μέσος άνθρωπος τρώει 4 – 10 κιλά τον χρόνο συντηρητικά, αν προσθέσουμε και τα 70 κιλά ζάχαρης που καταναλώνει τον χρόνο καταλαβαίνουμε γιατί έχουμε τόσα προβλήματα υγείας.
Τα πρόσθετα που περιέχει ένα συσκευασμένο τρόφιμο αναγράφονται υποχρεωτικά στα συστατικά.
Οι εταιρείες όμως για να αποπροσανατολίσουν τους καταναλωτές αποφεύγουν να αναφέρουν τα πρόσθετα με τον κωδικό Ε αλλά χρησιμοποιούν το πλήρες όνομα τους.
Οι αρωματικές ουσίες δεν αναφέρονται ονομαστικά στην ετικέτα, αλλά με τον αόριστο όρο <<αρώματα>> . Αναγραφές τύπου  ¨χωρίς συντηρητικά ¨ ή ¨χωρίς χρωστικές¨ δεν σημαίνει ότι το τρόφιμο  δεν περιέχει άλλου είδους πρόσθετα !
Το τραγικότερο είναι ότι αυτή την στιγμή πέρασε η νομοθεσία όπου δεν θα αναγράφεται στις ετικέτες τροφίμων ποια είναι μεταλλαγμένα. Την νομοθεσία ψήφισαν και οι ευρωβουλευτές της Ν Δ και ΠΑΣΟΚ .
Στην παρακάτω λίστα όπως προέκυψε από την ερευνητική εργασία της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με επικεφαλής την καθηγήτρια μικροβιολογίας Χρυσάνθη Παπαδοπούλου αναγράφονται τα πιο επικίνδυνα πρόσθετα τροφίμων και οι δυσμενείς επιδράσεις τους
Ε 102 (ταρτραζίνη ) : προκαλεί άσθμα, υπερκινητικότητα, ερύθημα και συνδέθηκε με καρκινογένεση στα πειραματόζωα.
Δημιουργεί καταστάσεις σύγχυσης και αϋπνίες στα παιδιά. Απαγορεύεται στη Νορβηγία και Φιλανδία.
Ε 120 (κοχενίλη) : προκαλεί δυσανεξία στα τρόφιμα. Η HACSGS συνιστά να αποφεύγεται από άτομα υπερ-κινητικά, ασθματικά, από όσους πάσχουν από ρινίτιδα, κνίδωση ή έχουν ευαισθησία στην ασπιρίνη.
Έχει απαγορευθεί στις  ΗΠΑ
Ε 124 (ερυθρό κοχελίνης Α),  Ε 127 (ερυθροσίνη ),  Ε131 (μπλε πατεντε v ), Ε132 (Καρμίνη ) προκαλούν : αλλεργίες, αναιμία, άσθμα, αϋπνία , καρκινογένεση , προβλήματα με θυρεοειδή, μείωση λευκών αιμοσφαιρίων, γαστρεντερικά  προβλήματα.
Ε 150  ,Ε150 Α ,Ε150 C(καραμελόχρωμα) : προκαλεί μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων, βλάβες στα γονίδια, υπερπλασία εντέρου και νεφρών.
E160 (Aνάτο ή νορμπιξίνη ) Ε160Α ,Ε160Β ,Ε160C (Εκχύλισμα πάπρικας )προκαλεί υπερκινητικότητα , κνίδωση, άσθμα, διάχυτο αγγειονευρωτικό οίδημα.
Ε 211(βενζοϊκό νάτριο): άσθμα, ερύθημα, υπερ-κινητικότητα, ύποπτο για νευροτοξικότητα.
Ε 212 (βενζοϊκό κάλιο ): νευρολογικές διαταραχές, άσθμα, ερύθημα.
Ε 295 (μηλικό οξύ ): Να αποφεύγεται από τα βρέφη και τα παιδιά.
Τα Ε300-399 επιβραδύνουν τις αλλοιώσεις στην οσμή και την γεύση που προκαλούνται από την οξείδωση των τροφίμων και επιμηκύνουν τον χρόνο διατήρησης τους. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε μπισκότα, καραμέλες, τσίχλες, πατατάκια, αφυδατωμένα προϊόντα (σκόνη για πουρέ ), φυτικά λίπη και έλαια τηγανίσματος κλπ .Τα πιο επικίνδυνα είναι :
Ε300(σε μεγάλες δόσεις προκαλεί διάβρωση των δοντιών , εμετούς , διάρροιες, ναυτία, πέτρες στα νεφρά.
Ε 375 (νιασίνη vitb3) : Ημερήσια δόση μεγαλύτερη του 1mg προκαλεί ηπατική βλάβη, διαβήτη, γαστρίτιδα, βλάβη στους οφθαλμούς και αυξάνει τα επίπεδα του ουρικού οξέως στο αίμα.
Τα Ε 400-499 είναι γαλακτωματοποιητές, πηκτικά μέσα  και σταθεροποιητές δηλ. συντελούν στη δημιουργία ενός ομοιογενούς μίγματος σε ένα τρόφιμο στο οποίο υπάρχουν δύο ή περισσότερα υλικά  Τα πιο επικίνδυνα είναι :
Ε 414 (αραβικό κόμμι ): προκαλεί αλλεργίες, άσθμα και ερεθισμό του δέρματος.
Ε 407 (καραγενάνη ): συνδέεται με καρκινογένεση, βλάβες στον εντερικό σωλήνα. Στα πειραματόζωα προκάλεσε βλάβη στα έμβρυα.
Ε420 (Σορβιτόλη –σιρόπι σορβιτόλης ): προκαλεί γαστρικές διαταραχές.
Δεν συνιστάται σε διαβητικούς.
Ε422 (Γλυκερόλη): Σε υψηλές ποσότητες προκαλεί κεφαλαλγίες, δίψα, ναυτία και ζάχαρο.
Προστατεύει από βλάβες στο DNA που προκαλούνται από ραδιενέργεια και UV.
E440 (πηκτίνη): μεγάλες ποσότητες προκαλούν μετεωρισμό και δυσπεψία.
Ε466 (καρβοξυμεθυλικό κυτταρινικό νάτριο ), Ε471 –72 γαλακτικοί εστέρες
Ε501-540 είναι ρυθμιστές οξύτητας και χρησιμοποιούνται κυρίως σε αναψυκτικά, ζαχαρωμένα φρούτα, και σε κατεψυγμένα και αφυδατωμένα προϊόντα αυγών.
Τα πιο επικίνδυνα είναι :
Ε 541(Όξινο φωσφορικό νάτριο ): Απαγορεύεται στην Αυστραλία. ΚΙΝΔΥΝΟΣ για βρέφη, ηλικιωμένους και ανθρώπους με προβλήματα στους νεφρούς ή στην καρδιά.
Πιθανή σύνδεση με οστεοπόρωση και αλτσχάιμερ.
Ε 503 (Όξινο ανθρακικό  αμμώνιο )
Τα Ε620 – 640 είναι ενισχυτικά και βελτιωτικά γεύσης. Χρησιμοποιούνται σε πατατάκια, γαριδάκια, αλλαντικά, σάλτσες και σούπες στιγμιαίας παρασκευής, σε φαγητά εστιατορίων.
Τα πιο επικίνδυνα :
Ε 612 (γλουταμινικό μονονάτριο –ΜSG) Πάρα πολύ τοξικό. Καταστρέφει το νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα ασθένειες όπως χάντινγκτον, αλτσχάιμερ, πάρκινσον.
Υψηλός κίνδυνος για εγκύους, παιδιά, ηλικιωμένους, ασθματικούς.
Υπογλυκαιμικούς και καρδιοπαθείς.
Ε 627 (γουανιλικό δινάτριο ): προκαλεί ποδάγρα.
Δεν επιτρέπεται σε φαγητά για νεογνά και μικρά παιδιά.
Ε620(γλουταμινικό οξύ ), Ε623 (όξινο γλουταμινικό ασβέστιο ), Ε631 (ινοσινικό δινάτριο), Ε632 (ινοσινικό νάτριο), Ε635 (ινοσινικό κάλιο )προκαλούν βλάβες στο νευρικό σύστημα, ναυτίες , πονοκεφάλους, παχυσαρκία, μείωση πνευματικής απόδοσης. Υψηλός κίνδυνος για εγκύους , παιδιά , καρδιοπαθείς ,ασθματικούς , υπογλυκαιμικούς.
Τα Ε950-970 είναι γλυκαντικές ουσίες, χρησιμοποιούνται αντί για ζάχαρη ή γλυκόζη
Τα πιο επικίνδυνα είναι :
Ε950 (ακετοσουλφαμικό κάλιο ): έχει συσχετιστεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους και με βλάβες του νευρικού συστήματος. Απαγορεύεται η χρήση του στη Βρετανία –ΗΠΑ.
Ε951 (ασπαρτάμη ): προκαλεί καρκινογένεση, βλάβες στο νευρικό σύστημα, βλάβες στον εγκέφαλο, πονοκεφάλους. Απαγοεύεται η χρήση της στη Βρετανία –ΗΠΑ .
Ε952 (κυκλαμικό οξύ ): έχει συσχετιστεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του νευρικού συστήματος.
Συσχετίζεται επίσης με ημικρανίες και καρκινογόνες βλάβες στους όρχεις ποντικών και στα έμβρυα τους.
Απαγορεύεται η χρήση του στη Βρετανία –ΗΠΑ.
Ε300 (σε μεγάλες δόσεις προκαλεί διάβρωση των δοντιών, εμετούς, διάρροιες, ναυτία, πέτρες στα νεφρά.
ΚΑΦΕΙΝΗ : τοξική σε υψηλές δόσεις.
Σχετίζεται με υπέρταση, ημικρανίες, διάρροιες, αυπνίες, τρέμουλο χεριών, συχνοουρία.
Υδροχλωρικό κινίνο : προκαλεί ημικρανίες, εμβοές αυτιών, θολωμένη όραση.
Ταυρίνη : διάρροιες και πεπτικά έλκη.
Οι διαβητικοί και υπογλυκαιμικοί ασθενείς θα πρέπει να την χρησιμοποιούν υπό ιατρική παρακολούθηση καθώς έχει βρεθεί ότι περιορίζει την δραστικότητα της ινσουλίνης.
Όπως καταλαβαίνετε είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι γιατί μόνο έτσι μπορούμε να προστατέψουμε την υγεία μας και πάνω από όλα την υγεία των παιδιών μας.
Μία καλή εναλλακτική λύση  είναι  να χρησιμοποιούμε φυσικά συντηρητικά, όπως το λάδι, το λεμόνι, το σκόρδο και διάφορα βότανα όπως η δάφνη, η ρίγανη κλπ.
Να θυμόσαστε ότι όσο περισσότερο απομακρύνεται ένα τρόφιμο από την αρχική του μορφή τόσο περισσότερο αυξάνεται η επικινδυνότητα του.
Το πιο ασφαλές είναι όσο μπορούμε  να μαγειρεύουμε οι ίδιοι το φαγητό το δικό μας και των παιδιών μας και να επιστρέψουμε στην μεσογειακή κουζίνα, η οποία παραμένει σταθερά ο καλύτερος τρόπος διατροφής !

Ένας ισχυρότατος χυμός για τη μείωση της χοληστερίνης

Διαβάζουμε στη wikipedia:
Χοληστερίνη ή χοληστερόλη είναι κηρώδης στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος όλων των ζώων.
Μικρότερες ποσότητες χοληστερίνης απαντώνται και στις μεμβράνες των φυτών.
Μαζί με τα τριγλυκερίδια χρησιμεύει στις κυτταρικές μεμβράνες,καθώς συμβάλλει στη ρευστή αλλά αδιάσπαστη δομή της μεμβράνης, και της προσδίδει λειτουργικότητα.
Επιπλέον, έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη νευρικών συνδέσμων του εγκεφάλου και βοηθάει τον οργανισμό στο σχηματισμό και την προστασία των νευρώνων και στη δημιουργία των ιστών των κυττάρων.
Σε πολλές βιοχημικές διαδικασίες χρησιμεύει ως πρώτη ύλη, όπως στην παρασκευή της προβιταμίνης D και το σχηματισμό ορμονών.
Kαι θα ρωτήσουμε,τότε,γιατί τόση προσπάθεια και άγχος για να τη μειώσουμε;
Μα γιατί με την διατροφή,η οποία έχει επικρατήσει στον πολιτισμό μας,έχει διαταραχτεί η ισορροπία της και έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι τιμές της και,σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες,η χοληστερίνη όταν υπάρχει στο αίμα σε υπερβολικές τιμές – υπερχοληστερολαιμία – αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο,δύο από τις κύριες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη.
Αυτός είναι ο λόγος που οι ερευνητές επιστήμονες επιμένουν
πως...