Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Θόρυβος – Οι επικίνδυνες και καταστροφικές επιπτώσεις του στην υγεία μας

O θόρυβος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιβαλλοντική αιτία προβλημάτων υγείας, αμέσως μετά την επίδραση της ποιότητας του αέρα (σωματιδιακή ύλη).
Ο ΠΟΥ ορίζει την υγεία ως κατάσταση πλήρους σωματικής, πνευματικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς την απουσία ασθένειας ή αναπηρίας. Ως εκ τούτου, ένα υψηλό επίπεδο ενόχλησης που προκαλείται από περιβαλλοντικό θόρυβο θεωρείται ως ένα από τα περιβαλλοντικά βάρη για την υγεία και συνεπώς λαμβάνεται υπόψη κατά την εκτίμηση των επιπτώσεων του θορύβου στην υγεία
Σύμφωνα με τα ευρήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
ο θόρυβος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιβαλλοντική αιτία προβλημάτων υγείας, αμέσως μετά την επίδραση της ποιότητας του αέρα (σωματιδιακή ύλη).
Οι κατευθυντήριες γραμμές της Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη για το θόρυβο παρουσιάζουν ενδείξεις για τις βλάβες στην υγεία λόγω της έκθεσης στο θόρυβο τη νύχτα και προτείνουν τιμές κατωφλίου πάνω από τις οποίες παρατηρούνται δυσμενείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία Ένας ετήσιος μέσος όρος νυκτερινής έκθεσης που δεν υπερβαίνει τα 40 decibel (dB) συνιστάται στις κατευθυντήριες γραμμές.
Κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου,τα άτομα  που εκτίθενται σε επίπεδα νυκτερινού θορύβου πάνω από 40dB, κατά μέσο όρο καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, μπορούν να υποφέρουν από επιπτώσεις στην υγεία όπως διαταραχές του ύπνου και αφυπνίσεις.
Πάνω από 55dB μακροπρόθεσμη μέση έκθεση, ο θόρυβος μπορεί να προκαλέσει αυξημένη αρτηριακή πίεση και να οδηγήσει σε ισχαιμική καρδιακή νόσο.
Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από τη DG Environment  σχετικά με τις συνέπειες για την υγεία από το θόρυβο των αυτοκινήτων,των τραίνων και των αεροπλάνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η έκθεση στον θόρυβο συμβάλλει:
Σε περίπου 910.000,επιπλέον από τις επικρατούσες, περιπτώσεις υπέρτασης,
Σε 43.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία ετησίως, και
σε τουλάχιστον 10.000 πρόωρους θανάτους ετησίως που σχετίζονται με στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Περίπου το 90% των περιπτώσεων σχετίζονται με τον θόρυβο της οδικής κυκλοφορίας.
Δεδομένου ότι η μελέτη αυτή βασίστηκε σε μερικά δεδομένα σχετικά με την έκθεση στο θόρυβο, οι συνολικές επιπτώσεις στην υγεία σε ολόκληρη την ΕΕ είναι πιθανόν να είναι ακόμη υψηλότερες από αυτές τις εκτιμήσεις.
Η ΠΟΥ επεξεργάζεται επί του παρόντος αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για τον κοινοτικό θόρυβο για την Ευρώπη, οι οποίες αναμένεται να παρουσιάσουν σύγχρονα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις του θορύβου στην υγεία και επικαιροποιημένες συστάσεις σχετικά με τα αποδεκτά επίπεδα έκθεσης.
Ο ΠΟΥ ορίζει την υγεία ως κατάσταση πλήρους σωματικής, πνευματικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς την απουσία ασθένειας ή αναπηρίας. Ως εκ τούτου, ένα υψηλό επίπεδο ενόχλησης που προκαλείται από περιβαλλοντικό θόρυβο θεωρείται ως ένα από τα περιβαλλοντικά βάρη για την υγεία και συνεπώς λαμβάνεται υπόψη κατά την εκτίμηση των επιπτώσεων του θορύβου στην υγεία.
http://ec.europa.eu/environment/noise/health_effects_en.htm
https://www.eea.europa.eu/
Όλα αυτά λέει ο Παγκόσμιος  Οργανισμός Υγείας, αλλά εμείς, πάρα πολλοί κάτοικοι αυτής της χώρας, δεν μπορούμε να βρούμε λεπτό ησυχίας,διότι γύρω μας οι πάντες και τα πάντα εκπέμπουν τα αδυσώπητα ντεσιμπέλ τους χωρίς, δυστυχώς, κάποιος από τους υπεύθυνους να λαμβάνει μέτρα.
Και ενώ η Ελληνική Πολιτεία, όπως και όλες οι σύγχρονες κοινωνίες, έχει θεσπίσει μία σειρά νομοθετικών και διοικητικών μέτρων για τον περιορισμό του φαινομένου,οι παντός είδους θόρυβοι αντί να μειώνονται πολλαπλασιάζονται και οι προκαλούντες τους θορύβους εκτός από αυθάδεις έχουν αρχίσει να είναι και επικίνδυνοι.
Και ενώ η αντιμετώπισή του θορύβου ή έστω ο περιορισμός του, πρέπει να αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους των πολιτισμένων κοινωνιών, εδώ σε αυτή τη χώρα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Και αν σταθούμε στην παρατήρηση και στο συμπέρασμα που λέει πως “ένας από τους δείκτες αξιολόγησης του πολιτισμικού επιπέδου μίας χώρας είναι και τα επίπεδα θορύβου που παράγει ο λαός της” εμείς εδώ, σε αυτή τη χώρα, βρισκόμαστε στο ναδίρ – για ποιον πολιτισμό μιλάμε;

Επειδή μου αρέσουν και τα εκλεκτά εδέσματα: Μαμαλίγκα, η περίφημη “γυμνή πίτα” των περιοχών της Φθιώτιδας.

Αυτές τις μέρες βρέθηκα στα αγαπημένα χωριά της Οίτης.
Η Οίτη και το Παναχαϊκό είναι από τα αγαπημένα μου βουνά, τα χωριά όμως της Οίτης έχουν μια περίεργη έλξη πάνω μου, και βέβαια χάρηκα για άλλη μια φορά τις εξαίσιες γεύσεις της ορεινής Φθιώτιδας, οι οποίες μέσα από την απλές, λιτές και απέριττες συνταγές τους, σε γεμίζουν ευχαρίστηση, ενέργεια και βέβαια θρέψη.
Για άλλη μια φορά γεύτηκα τη μαμαλίγκα*, την περίφημη γυμνή πίτα των περιοχών της Φθιώτιδας.
Γυμνές πίτες θα βρούμε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, στην κεντρική όμως Ελλάδα έχουν την τιμητική τους.
“Μαμαλίγκα” στη Φθιώτιδα, εδώ έχουμε και την απολαυστική μπαμπανέτσα
“Ταρκάσι” στη Φωκίδα.
“Ζυμαρόπιτα” ή “ζαρκόπιτα”, από το “ζάρκος” που σημαίνει “γυμνός”, “φτωχός”, η λέξη  ακούγεται συνήθως στην Ήπειρο και στη Δυτική Θεσσαλία,
“Μπατζίνα” στη Θεσσαλία.
Είναι όλες πίτες με βασικά συστατικά το αλεύρι,
στάρινο ή καλαμποκίσιο, με το οποίο έκανα χυλό ή κουρκούτι με την προσθήκη νερού, γάλατος ή γιαούρτης, συν ότι άλλο υλικό είχαν, όπως τραχανά,
αυγά
φέτα και διάφορα λαχανικά, όπως το κολοκύθι, το οποίο πρωτοστατούσε.
Οι “γυμνές πίτες” ήταν μια  εύκολη και γρήγορη λύση, διότι δεν...