Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Πριν αποφασίσουμε ποια θεραπεία θα ακολουθήσουμε για το σώμα, πρέπει πρώτα να έχουμε θεραπεύσει το τραύμα της ψυχής-Ιπποκράτης

Ο ορισμός των ψυχοσωματικών ασθενειών μετράει χιλιάδες χρόνια πίσω, αν θυμηθούμε τον Ιπποκράτη που έλεγε ότι κάθε νόσος ξεκινάει πρώτα από την ψυχή και μετά καταλήγει στο σώμα.
«Κάθε κακή σκέψη δημιουργεί συγκεκριμένη χημική αλλαγή στο σώμα μας.Πολλές κακές σκέψεις δημιουργούν μία άλλη χημεία στο σώμα, η οποία επηρεάζει το ανοσοποιητικό».
Ωστόσο οι σύγχρονες επιστήμες διαχωρίζουν τα ψυχοσωματικά σε δύο κατηγορίες, όπως δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας» η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Φαίδρα Λογοθέτη.
«Υπάρχουν κάποια ψυχοσωματικά που είναι ιατρικώς ανεξήγητα, αν σκεφτεί μάλιστα κανείς ότι το ένα τρίτο των ανθρώπων που πηγαίνει σε παθολόγο φεύγει χωρίς διάγνωση.
Υπάρχει όμως και το είδος των ψυχοσωματικών που είναι διάφορες διαγνωσμένες ασθένειες, για τις οποίες η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι συνδέονται με στρες και άλλες ψυχικά επιβαρυμένες καταστάσεις». 
Ως εκ τούτου η ψυχολογική στήριξη είναι άκρως σημαντική επισημαίνει η κ. Λογοθέτη, επικαλούμενη και έρευνα του πανεπιστημίου του Southampton, σύμφωνα με την οποία τα τρία τέταρτα των ασθενών με ευερέθιστο έντερο, που έλαβαν ψυχολογική βοήθεια, εκτός της ιατρικής, είχαν εντυπωσιακή μείωση συμπτωμάτων.
Απ' ότι φαίνεται οι θετικές σκέψεις, η υγιής έκφραση των συναισθημάτων και η σύνδεση με άλλους ανθρώπους μπορούν να μας αποτρέψουν να σωματοποιήσουμε ψυχικά προβλήματα, και να ζήσουμε μια ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή.
Πού πονάει το σώμα όταν νοσεί η ψυχή
Πώς αλήθεια όμως εκφράζεται ο πόνος της ψυχής στο σώμα και ποια είναι τα σημεία που αντανακλάται ο ψυχικός πόνος; Η η κ. Λογοθέτη λέει:
-Πονοκεφάλους έχουν συνήθως οι άνθρωποι που είναι πολύ αυστηροί με τον εαυτό τους και τελειομανείς.
-Προβλήματα στο στομάχι ή το έντερο συνήθως συνδέονται με το φόβο, την ανασφάλεια, και την έλλειψη αυτοπεποίθησης.
-Οι πόνοι στο κάτω μέρος της πλάτης συνδέονται με ανησυχίες οικονομικών θεμάτων ή έλλειψη στήριξης από άλλα άτομα.
-Τα ιατρικά προβλήματα στη μέση, συνήθως εμφανίζονται σε ανθρώπους που έχουν πολλά βάρη στη ζωή τους, πολλές ευθύνες, πολλές υποχρεώσεις.
-Άνθρωποι που δεν είναι ευέλικτοι, και είναι άκαμπτοι ισχυρογνώμονες και αρκετά περήφανοι, συνήθως αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα γόνατα.
Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι
Αν και η πλειονότητα πιστεύει ότι οι πιο ευάλωτοι είναι οι πιο ευαίσθητοι, η άποψη της επιστήμης είναι διαφορετική:
«Οι πιο ευάλωτοι είναι αυτοί που είναι πιο επιρρεπείς στο να διαχειρίζονται τα θέματα της ζωής τους με πάρα πολύ στρες.
Το οποίο δεν αφορά μόνο τη δουλειά ή τα οικονομικά.
Στρες είναι οτιδήποτε μας δίνει ένταση.
Για παράδειγμα όταν υπάρχει ένας μόνιμος θυμός, όταν κάποιος αναμασάει το παρελθόν, ή όταν δυσκολεύεται να πει όχι και συσσωρεύει πολύ αγανάκτηση και παράπονο.
Ακόμα και όταν κάποιος θυσιάζεται για τους άλλους και βάζει στην άκρη τις ανάγκες του», επισημαίνει η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια.
Το στρες προκαλεί φλεγμονές που ευθύνονται για ασθένειες
Το ερώτημα για το πώς λειτουργεί το στρες ως μηχανισμός που συνδέεται ή και ευθύνεται για ασθένειες εύλογο και η κ. Λογοθέτη απαντάει:
«Όταν δημιουργείται στρες απελευθερώνεται κορτιζόλη, η οποία δεν είναι απαραίτητα κακή, καθότι ''αφυπνίζει'' τον οργανισμό και κάποιες φορές ίσως και να χρειάζεται.
Ωστόσο η παρατεταμένη παραγωγή της κορτιζόλης δημιουργεί περισσότερες κυτοκίνες, οι οποίες είναι πρωτεΐνες που ρυθμίζουν ανοσολογικά θέματα της κυτταρικής λειτουργίας.
Αυτό δημιουργεί φλεγμονές, οι οποίες είναι ''σημαντικές'' για την έναρξη ασθενειών».
Στρες: η διάρκεια βλάπτει όχι η ένταση
Τα χρόνια νοσήματα και τα αυτοάνοσα συνδέονται απόλυτα με το στρες και δεν έχει σημασία η ένταση όσο η διάρκεια, τονίζει η κ. Λογοθέτη.
«Αν έχουμε ένα έντονο στρες για έναν μήνα δεν σημαίνει ότι θα μας βγάλει πρόβλημα στο σώμα. Αν όμως έχουμε ένα πιο ήπιο στρες για τρία χρόνια, οι πιθανότητες να μας βγάλει πρόβλημα στο σώμα είναι πολύ μεγάλες».
Μοναξιά και θυμός «αρωγοί» σε ψυχοσωματικά και όχι μόνο
Το κυρίαρχο πράγμα στη ζωή μας είναι οι σκέψεις, οι οποίες δημιουργούν τεράστια βιοχημική θύελλα, τονίζει η κ. Λογοθέτη και συμπληρώνει:
«Κάθε κακή σκέψη δημιουργεί συγκεκριμένη χημική αλλαγή στο σώμα μας.
Πολλές κακές σκέψεις δημιουργούν μία άλλη χημεία στο σώμα, η οποία επηρεάζει το ανοσοποιητικό».
Σύμφωνα με την ψυχολόγο πολύ σημαντικό ακόμη είναι να μην μένουμε μόνοι στη ζωή και να έχουμε πάντα ανθρώπους κοντά μας, καθότι έχει φανεί σε έρευνες ότι ένα στρεσογόνο γεγονός σε συνδυασμό με τη μοναξιά εννεαπλασιάζει τις πιθανότητες να εμφανιστεί όγκος.
«Επίσης έχει πολύ μεγάλη σημασία να εκφράζουμε με υγιή τρόπο τα συναισθήματα μας, ειδικά του θυμού, που είναι από τα πιο δύσκολα και τοξικά συναισθήματα», τονίζει.
     Σε κάθε περίπτωση ο Ιπποκράτης φαίνεται να είναι πάντα εδώ, αφού πρώτος απ' όλους έχει πει ότι πριν αποφασίσουμε ποια θεραπεία θα ακολουθήσουμε για το σώμα, πρέπει πρώτα να έχουμε θεραπεύσει το τραύμα της ψυχής.΄

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
πηγή του άρθρου:topontiki.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για παράνομη διακίνηση σκευάσματος μέσω διαδικτύου

Πρόκειται για «αντιμυκητιακό» προΪόν που δεν διαθέτει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου

Την άμεση αντίδραση του ΕΟΦ και τη συνεργασία με την Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για τον εντοπισμό των διαχειριστών ιστοσελίδων που καταφέρονται κατά των φαρμακείων και προωθούν παράνομα «αντιμυκητιακό» προϊόν, προκάλεσε η παρέμβαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Στο έγγραφο του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κοινοποιεί τις ιστοσελίδες, μέσω των οποίων λαμβάνει χώρα παράνομη πώληση σκευάσματος αγνώστου προελεύσεως μέσω διαδικτύου με την ονομασία «Onycosolve».
«Ουδεμία όμως αναφορά γίνεται για τον υπεύθυνο κυκλοφορίας, την χώρα παραγωγής, την προέλευση και τα εργοστάσια παρασκευής του ως άνω σκευάσματος, τα συστατικά του, μελέτες και έρευνες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του, με αποτέλεσμα να προκύπτουν σοβαρές αμφιβολίες τόσο για τη γνησιότητά του, όσο και την ασφάλειά του, κατά τρόπο που θέτει άνευ άλλου σε σοβαρό και άμεσο κίνδυνο την Δημόσια Υγεία», τονίζεται.

Στο ίδιο έγγραφο ο ΠΦΣ καταγγέλλει ότι «αναφέρονται δυσφημιστικές αναφορές για τα φαρμακεία όπως τα φαρμακεία δεν πουλάνε προϊόντα που δουλεύουν αποτελεσματικά» και «κανείς δεν το εισάγει στην Ελλάδα (βέβαια η μαφία των ελληνικών φαρμακείων δεν αφήνει κανένα προϊόν να απειλήσει τα αναποτελεσματικά και επιβλαβή προϊόντα της)». 

Η Διεύθυνση Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων του ΕΟΦ ενημερώνει τον ΠΦΣ ότι «συνεργάζεται με την Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να εντοπιστούν οι διαχειριστές των συγκεκριμένων ιστοσελίδων». 
Όπως αναφέρει ο ΠΦΣ, ο ΕΟΦ εξέδωσε δελτίο τύπου και ανακοινώνει ότι, μέσω του διαδικτύου, διαφημίζονται και διακινούνται φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία δεν διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας στη χώρα μας.
«Μέσω της ιστοσελίδας www.eu-meds.net/gr διακινούνται αντίγραφα συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων, (προϊόντα για στυτική δυσλειτουργία, για απώλεια βάρους κλπ), με ξενόγλωσση συσκευασία και χωρίς άδεια κυκλοφορίας.
Μέσω ιστοσελίδων, διαφημίζεται και διακινείται, ως αντιμυκητιακό φάρμακο, το προϊόν Onycosolve, χωρίς να διαθέτει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου στη χώρα μας».

Επισημαίνεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, καθώς δεν διασφαλίζεται η ποιότητα και η ασφάλεια των προϊόντων.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης τονίζει πώς «τα φάρμακα δεν είναι ένα οποιοδήποτε προϊόν και ο μόνος ασφαλής τρόπος να τα προμηθευθούν είναι τα φαρμακεία που διέπονται από αυστηρότατους κανόνες λειτουργίας.
Η προμήθεια "φαρμάκων" από το διαδίκτυο εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία όσων τα προμηθεύονται» καταλήγει ο κ. Θεοδοσιάδης.
πηγή του άρθρου:tanea.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Μέρες σαρακοστής και χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι

χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι ένα πεντανόστιμο πιάτο

Και μιά και ο λόγος για την σαρακοστή ας δούμε μιά γευστικότατη συνταγή για χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι που τόσο συνηθίζεται τις μέρες τις νηστείας.καθώς είναι ένα από τα κύρια πιάτα της
Και διαβάζουμε σε μία από τις πιό πλούσιες ιστοσελίδες cretangastronomy.gr πως να κάνουμε το πιό νόστιμο χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι!
Και
Ο συνδυασμός των θαλασσινών με ζυμαρικά είναι από τους πιο
αγαπημένους σε περιόδους νηστείας και όχι μόνο.
Το χταπόδι ταιριάζει με κοφτό μακαρονάκι.
Το νόστιμο ζουμάκι που αφήνει πρέπει να μπαίνει μέσα στα μακαρονάκια και μέχρι την ώρα του
σερβιρίσματος να μετατρέπεται σε μια μελωμένη σάλτσα.
Το έχω δοκιμάσει με πολλές συνταγές κατά καιρούς.
Έχω καταλήξει σε δυο τρεις, με μικρές παραλλαγές.
Προτιμώ λοιπόν να βράζω τα μακαρονάκια μου στη σάλτσα που συμπληρώνω με το ζουμί που έβρασε το χταπόδι .
Ακόμη,  σιγοβράζω λίγη ώρα μαζί τα χταπόδι και μακαρονάκι.
Θεωρώ ότι έτσι γίνεται καλύτερο  παρά να βράζω χωριστά το μακαρονάκι και να προσθέτω σαν σάλτσα από πάνω το χταπόδι.  
Επειδή ούτε νερουλό πρέπει να γίνει αλλά ούτε να στεγνώσει και να πετρώσει, θέλει κάποια προσοχή στα υγρά του.
Ας δούμε λοιπόν την εκδοχή μου.
Υλικά:
1 ή περισσότερα χταπόδια συνολικού βάρους ¾ kg-1 kg
¾  κούπας  κρασί (προτιμώ ροζέ η κόκκινο με κάποιο κόστος στο χρώμα του πιάτου…)
½ κούπα ελαιόλαδο
1 μεγαλούτσικο ξερό κρεμμύδι
3-4 σκελίδες σκόρδο
3-4 φρέσκες ντομάτες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
5-6 κλωνιά μαϊντανό
Πιπέρι
Αλάτι
Προαιρετικά, μια τσιμπιά κανέλα (όπως έλεγαν στην «Πολίτικη Κουζίνα»: να το ξέρουμε μόνο εμείς…)
2-3 κούπες κοφτό μακαρονάκι
Επί το έργον:
Πλένουμε και καθαρίζουμε το χταπόδι
Αν είναι μεγάλο το κόβουμε σε 3-4 κομμάτια, αν είναι μικρά μπορούμε να τα
αφήσουμε και ολόκληρα.
Το βάζουμε σε κατσαρόλα και μόλις αλλάξει χρώμα και
αρχίσει να τσιτσιρίζει προσθέτουμε το κρασί και  χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία.
Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει και να είναι σχεδόν έτοιμο.
Στα ενδιάμεσα προσθέτουμε και λίγο νεράκι αν χρειάζεται.
Πρέπει να έχουμε αρκετά υγρά.
Όταν ετοιμαστεί το βγάζουμε και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Μετράμε με μια κούπα και κρατάμε το ζουμί σε ένα σκεύος.
Να είναι 1-2 κούπες.
Βάζουμε το κρεμμύδι με το λάδι να μαραθεί και προσθέτουμε τα
κομμάτια του χταποδιού.
Γυρίζουμε να τσιγαριστεί και προσθέτουμε την ντομάτα ,το σκόρδο ,τον μαϊντανό, και το αλατοπίπερο.
Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει μια πηχτή σάλτσα.
Έτσι κανονίζουμε καλύτερα τα υγρά.
Μετράμε το ζουμί που έβρασε το χταπόδι και
προσθέτουμε ακόμη τόσες κούπες νερό ώστε να έχουμε τελική αναλογία 2 κούπες υγρό ανά κούπα μακαρονάκι.

Όταν πάρει βράση προσθέτουμε το μακαρονάκι.
Αφήνουμε να βράζει μέχρι να ετοιμαστεί το μακαρονάκι.
Κατά κανόνα εγώ τηρώ το χρόνο βρασμού που γράφεται στη συσκευασία.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε νεράκι ενδιάμεσα , κατά προτίμηση ζεστό (βράζω λίγο στο βραστήρα) .
Το φαγητό πρέπει να μείνει με κάποια υγρά για να μη στεγνώσει μέχρι να το σερβίρουμε.

Αν περισσέψει, προσθέτουμε μισή κούπα νερό στην κατσαρόλα μας και το ζεσταίνουμε.
Παρατηρήσεις:
1)Για να καθαρίσουμε τα χταπόδια πρέπει να βγάλουμε το στόμα τους (είναι σαν ράμφος) , και τα μάτια τους.
Επίσης πρέπει να σκίσουμε τη σακούλα τους και να καθαρίσουμε το εσωτερικό της από εντόσθια και άμμο. Τα πλένουμε πολύ καλά.
Πολλές φορές συγκρατούν άμμο ακόμη και στις βεντούζες τους.
2)Το αρχικό βράσιμο του χταποδιού μπορεί να γίνει σε χύτρα ταχύτητας.
Τότε δεν χρειάζεται νερό , αρκεί το κρασί και τα υγρά που θα βγάλει το χταπόδι.
3)Αν μας «ξεφύγει»  ο χρόνος και παραβράσει το χταπόδι, πρωτοβράζουμε τη σάλτσα σκέτη και μετά προσθέτουμε τα ανάλογα υγρά.
Προσθέτουμε το χταπόδι όταν έχει μισοβράσει το μακαρονάκι ή μαζί με το μακαρονάκι.
4)Όταν δεν νηστεύουμε, μπορούμε να σερβίρουμε το φαγητό με τριμμένο τυρί.
Του πηγαίνουν και το κεφαλοτύρι, και μια σκληρή-στεγνή φέτα  και  ο δικός μας, ο κρητικός ξερός ανθότυρος.
5)Τα κατεψυγμένα χταπόδια θέλουν λιγότερο χρόνο για να βράσουν απ’ ότι τα φρέσκα.
Μη ξεχνάμε ότι τα φρέσκα για να μαλακώσουν θέλουν καλό χτύπημα.
Συνήθως οι ψαράδες πωλούν χτυπημένα.
Αλλιώς, αρκεί να μείνουν 5-6 μέρες στην κατάψυξη και οι ίνες που τα κάνουν σκληρά σπάνε με την ψύξη.
 6)Με  όμοιο τρόπο μαγειρεύουμε τα μοσχάκια (μοσκιούς) , την πολύ φθηνή εναλλακτική των χταποδιών  που όμως δεν είναι το ίδιο νόστιμα...
~~~~~~~~~~~~
καλή όρεξη!!!
~~~~~~~~~~~
πηγή της συνταγής cretangastronomy.gr όπου και θα δείτε περισσότερες πληροφορίες και πολλές-πολλές συνταγές

Σαρακοστή- η αρχαιότερη νηστεία και κάποια ενδιαφέροντα έθιμά της

Την Κυρά Σαρακοστή
που είναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν
με αλεύρι και νερό!.

Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι της σταυρό
και το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό!

Και μετρούσαν τις ημέρες
με τα πόδια της τα εφτά
κόβαν ένα τη βδομάδα,
μέχρι να ρθει η Πασχαλιά!

Την κυρά Σαρακοστή
Όλοι φτιάξτε την μαζί
Με αλεύρι και νερό
Έτοιμη είναι στο λεπτό!

Πόδια πρέπει να έχει εφτά
Τις εβδομάδες να μετρά!
Στόμα δεν έχει! Ξέρεις γιατί;
Κάνει νηστεία αυστηρή
Μέχρι του Πάσχα την Κυριακή.
Το παραπάνω ποίημα το απάγγελλαν  οι μαμάδες μαζί με τα παιδιά τους όταν ζύμωναν και έπλαθαν την Κυρά Σαρακοστή, μια κούκλα από νηστίσιμο ζυμάρι που όπως είπαμε συμβολίζει τη μεγάλη αυτή νηστεία.
Την έφτιαχναν με πολύ αλάτι, για να μη χαλάσει μέχρι να περάσουν οι 40 μέρες, και γι’ αυτό δεν τρωγόταν.
Η συνταγή της ήταν: μισό κιλό αλεύρι, ένα κουτάλι αλάτι και περίπου μισό φλιτζάνι νερό.
Την άπλωναν με πλάστη, της έδιναν σχήμα με το μαχαίρι και την έψηναν στο φούρνο.


Ένα όμορφο έθιμο που πηγάζει από τη λαογραφία μας και αναβιώνει μέχρι και σήμερα μέσα από σελίδες πολλών βιβλίων.
Η αναπαράσταση της Κυρά Σαρακοστής διαφέρει από τόπο σε τόπο  όσον αφορά στην παραδοσιακή φορεσιά, ενώ στη μορφή της υπάρχει πάντοτε και ο σταυρός.
Ο συμβολισμός της μη ύπαρξης στόματος δηλώνει ότι αυτή την περίοδο  εκτός από τα πολλά λόγια θα πρέπει ο χριστιανός  όχι μόνο τι μπαίνει στο στόμα του και τι βγαίνει απ’ αυτό (καταλαλιά), άσχημες κουβέντες, προσβλητικές ακόμα και βρισιές, συνιστάται η σιωπή.
Η κυρά Σαρακοστή υπήρχε και στα κεντήματα, τα τραπεζομάντηλα και τις πετσέτες κάποιες φορές.
Εκτός από το έθιμο της  κυρά Σαρακοστής υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα

Ας δούμε τα πιο ενδιαφέροντα.
Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Εκκλησίας, που καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα.
Η διάρκεια της ήταν αρχικά 6 εβδομάδες ενώ αργότερα προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα, ενώ η ονομασία της οφείλεται στο ότι περιλαμβάνει ακριβώς 40 μέρες, από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου.

Η Μεγάλη Σαρακοστή, χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων από δεκάδες έθιμα και παραδόσεις, οι ρίζες των οποίων χάνονται στα βάθη των αιώνων.
Πιστοί σε κάθε γωνιά της χώρας, τηρούν μέχρι σήμερα με περίσσια προσήλωση και μεράκι έθιμα και παραδόσεις που κορυφώνονται την Μεγάλη Εβδομάδα και ολοκληρώνονται την Κυριακή του Πάσχα, με το πατροπαράδοτο σούβλισμα του οβελία.
Το έθιμο της Κυρά Σαρακοστής
Ένα από τα παλαιότερα και ωραιότερα έθιμα της Ελλάδας είναι η κυρά Σαρακοστή που σχετίζεται με το Πάσχα.

Ήταν ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο για την περίοδο αυτής της νηστείας, που ήταν κατά κανόνα ο συμβολισμός της και η κατάνυξη των ημερών.
To ιδιότυπο αυτό ημερολόγιο το  χρησιμοποιούσαν για να μετρούν τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.
Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά στην οποία απεικονίζεται μια γυναίκα με σταυρωμένα χέρια, λόγω προσευχής, χωρίς στόμα, λόγω νηστείας και με επτά πόδια που αναπαριστούσαν τις επτά εβδομάδες της Σαρακοστής.

Κάθε Σάββατο της έκοβαν και από ένα πόδι, γνωρίζοντας έτσι πόσες εβδομάδες νηστείας απέμεναν μέχρι το Πάσχα. 
Το τελευταίο πόδι που έκοβαν το δίπλωναν και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο.
Όποιος το έβρισκε ήταν... γουρλής.

Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή της Κυράς, βρίσκουμε στον Πόντο, όπου κρεμούσαν από το ταβάνι μια πατάτα ή ένα κρεμμύδι με επτά καρφωμένα φτερά κότας πάνω του.
Έτσι κάθε εβδομάδα αφαιρούσαν και από ένα φτερό, ενώ το ιδιαίτερο αυτό «ημερολόγιο» το ονόμαζαν Κουκουρά.
πηγές πληροφόρησης και:
in2life.gr
rethemnosnews.gr
firiki.pblogs.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Σαρακοστή-τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα τρόφιμα που αγοράζουμε


Κατά την περίοδο της μεγάλης Σαρακοστής και ειδικότερα την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, σύμφωνα με τις διατροφικές μας συνήθειες, προβαίνουμε στην κατανάλωση συγκεκριμένων  νηστίσιμων τροφίμων, πολλά εκ των οποίων θεωρούνται ευαλλοίωτα.
Η ορθή επιλογή, η μεταφορά των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη στο σπίτι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οι προσεκτικοί χειρισμοί των τροφίμων στο σπίτι (π.χ. καθαριότητα, συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κλπ) αποτελούν πρωταρχικής σημασίας πρακτικές για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

Ο ΕΦΕΤ, με γνώμονα τη διασφάλιση της διάθεσης ασφαλών τροφίμων και την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές, σε συνεργασία και συνεννόηση με τις τοπικές αρμόδιες αρχές, ενισχύει τους ελέγχους στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο της Σαρακοστής.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των καταναλωτών, παραθέτονται ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστής :

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

Στην αγορά απαντώνται είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.
Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε :
  • Την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
  • Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.
  • Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.
  • Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
  • Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος).
Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Για τα αποψυγμένα αλιεύματα πρέπει να γνωρίζουμε ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.

Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

  • Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από :
  • Τα κελύφη που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.
  • Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
  • Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).
  • Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά ή είτε ως κατεψυγμένα είτε ως αποψυγμένα.
Για τα νωπά πρέπει :
  • Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).
  • Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
  • Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
  • Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
  • Να  έχουν  αντανακλαστικές  κινήσεις  στα  μάτια,  στις  κεραίες  και  στα  πόδια  όταν  είναι ζωντανά.
  • Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.

Αχινοί
Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.
Όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου.
Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία.

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.
Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.
Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε επίσης τον παρακάτω σύνδεσμο στην ιστοσελίδα του Φορέα :
http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/library/consumers_info?cat=CONSUMERS
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, διοίκηση και προσωπικό, με αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος, εντείνει κατά το μέγιστο δυνατό τη δράση του κατά την περίοδο της Σαρακοστής για την προστασία της υγείας και των συμφερόντων των καταναλωτών.
Οι έλεγχοι του Ε.Φ.Ε.Τ. διεξάγονται απρόσκοπτα, συστηματικά και αδιάλειπτα.
Στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας λαμβάνονται άμεσα τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα και οι κυρώσεις.

πηγή του άρθρου και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα:https://www.diatrofi.gr
photo:https://pixabay.com
efet.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Δυστυχώς-πέμπτη πιο "δυστυχής" οικονομία στον πλανήτη η Ελλάδα

Σταθερά στις πρώτες θέσεις με τις πιο "δυστυχείς" οικονομίες του πλανήτη φιγουράρει η Ελλάδα στη σχετική κατάταξη του Bloomberg.

Ο δείκτης "μιζέριας" για τη χώρα έχει σκαρφαλώσει στις 1872 μονάδες, καθώς αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί φέτος στο 1.864%, ενώ οι ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής θα ενταθούν. 

Η χώρα μας μοιράζεται φέτος την πέμπτη θέση με την Τουρκία, με βαθμολογία 20,6 μονάδων.
Στην περσινή κατάταξη ήμασταν στην έκτη θέση, με τον δείκτη δυστυχίας να είναι ωστόσο υψηλότερα, στις 22,7 μονάδες.

Η υψηλή θέση αποκαλύπτει πως για τους οικονομολόγους, που συμμετέχουν στη σχετική έρευνα του Bloomberg, το γεγονός ότι οδεύουμε προς το τέλος των μνημονίων δεν σημαίνει αυτόματα βελτίωση των προοπτικών.
Η ανεργία παραμένει εξάλλου σε υψηλότατα επίπεδα και τα εισοδήματα των νοικοκυριών σε διαρκή πίεση, υπό το βάρος φουσκωμένων φόρων.

Την αρνητική πρωτιά, με μεγάλη διαφορά, κατακτά για δεύτερη διαδοχική χρονιά η Bενεζουέλα, όπου η οικονομική κατάρρευση έχει οδηγήσει σε βαθύτατη κοινωνική, ανθρωπιστική κρίση
Ο δείκτης "μιζέριας" για τη χώρα έχει σκαρφαλώσει στις 1872 μονάδες, καθώς αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί φέτος στο 1.864%, ενώ οι ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής θα ενταθούν.

Ακολουθούν η Νότιος Αφρική, που βιώνει πολιτική κρίση,  με τον δείκτη στις 33,1 μονάδες, αλλά και η Αργεντινή (27,1), παρά τις προσπάθειες, που έχει καταβάλλει τα τελευταία χρόνια να δώσει τέλος στις διαμάχες με τους πιστωτές της.
Στην τέταρτη θέση συναντάμε την Αίγυπτο και στην έβδομη την Ουκρανία. 

Για δεύτερη διαδοχική χρονιά την όγδοη θέση καταλαμβάνει η Ισπανία, τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία έχει επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης και έχει δει το ποσοστό ανεργίας να μειώνεται, αλλά εξακολουθεί αν αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις.
Την πρώτη δεκάδα "δυστυχίας" συμπληρώνουν η Βραζιλία και η Σαουδική Αραβία. 
Στον αντίποδα οι λιγότερο δυστυχείς οικονομίες, δηλαδή εκείνες με τις πλέον ευοίωνες προοπτικές, είναι η Tαϋλάνδη, η Σιγκαπούρη 
πηγή του άρθρου:naftemporiki.gr
photo:image.freepik.com/

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Πέτρινα γλυπτά και ανάγλυφα που αναπαριστούν καμήλες ηλικίας 2.000 ετών ήρθαν στο φως στη βόρεια Σαουδική Αραβία.

Πέτρινα γλυπτά και ανάγλυφα που αναπαριστούν καμήλες σε φυσικό μέγεθος ήρθαν στο φως σε περιοχή της ερήμου, στη βόρεια Σαουδική Αραβία.

Τα ταλαιπωρημένα από τον χρόνο αγάλματα έχουν ηλικία, κατά προσέγγιση, 2.000 ετών, σύμφωνα με τα ευρήματα του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας σε συνεργασία με την Επιτροπή Τουρισμού και Εθνικής Κληρονομιάς της Σαουδικής Αραβίας, όπως δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό «Cambridge Journal of Antiquity».
Οι αρχαιολόγοι που μελετούν τα σπάνια ευρήματα στην επαρχία Al Jawf, στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία κοντά στην Ιορδανία, αναφέρουν ότι τα γλυπτά είναι μέρος μίας ευρύτερης αραβικής παράδοσης, η οποία επηρεάστηκε πιθανότατα από τους Πάρθους (αρχαίοι Ιρανοί) και τους νομάδες Ναβαταίους (αρχαίος αραβικός λαός) από προηγούμενους αιώνες.
Τα αρχαία ανάγλυφα σε πέτρα δεν είναι σπάνια στην Εγγύς Ανατολή, από την Τουρκία μέχρι τη Μεσοποταμία.
Η έρημος Negev στο Ισραήλ έχει χιλιάδες από αυτά, τα οποία δεν έχουν χρονολογηθεί ακόμη.
Τα δώδεκα περίπου ευρήματα σκαλισμένα σε πέτρα που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής, απεικονίζουν σκηνές πολέμου και κυνηγιού, γεωμετρικές μορφές και ζώα.
Στην ίδια περιοχή, βρέθηκαν περίπου 50 ψήγματα εργαλείων από πυριτόλιθο.
Η περιοχή, η οποία δεν έχει εξερευνηθεί ακόμα επαρκώς, δείχνει ότι εκείνα τα χρόνια δεν είχε κατοικηθεί.
Οι επιστήμονες αναφέρουν πως το γεγονός ότι μία τέτοια απομονωμένη και φαινομενικά αφιλόξενη περιοχή προσέλκυσε υψηλής εξειδίκευσης χαράκτες, αποτελεί μία εντυπωσιακή μαρτυρία για τη σπουδαιότητα των γλυπτών στους γύρω πληθυσμούς.
Οι καμήλες, μαζί με άλλες αναπαραστάσεις, σκαλίστηκαν σε τρεις βραχώδεις σχηματισμούς.
Η διάβρωση από τις καιρικές συνθήκες έχει καταστρέψει μέρος των αναπαραστάσεων, καθώς και οποιαδήποτε ίχνη από εργαλεία.
Σε ένα από τα γλυπτά που ήρθαν στο φως, διακρίνεται μία καμήλα με ένα ζώο που μοιάζει με γάιδαρο -ζώο που οι αρχαίοι της Μέσης Ανατολής δεν συνήθιζαν να τιμούν σε έργα τέχνης.
πηγή του άρθρου:naftemporiki.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

25χρονος λέει πως είναι χρονοταξιδιώτης,και πως έρχεται από το 2030

«Είστε πράγματι ένας ταξιδιώτης του χρόνου που ήρθε από το 2030;»
«Ναι», απάντησε ο Noah και ο πολύγραφος του ανιχνευτή ψεύδους φαίνεται να συμφωνεί μαζί του αφού δεν εντοπίζει κάποια από τις ενδείξεις που θα καθιστούσαν τη δήλωση του αναληθή.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Ο Noah είναι ένας 25χρονος άνδρας ο οποίος ισχυρίζεται πως μπορεί να ταξιδεύει στο χρόνο και πως ήρθε στο 2018 από το μακρινό 2030.
Τον «ανακάλυψε» το Apex TV, το οποίο είναι ένα κανάλι του YouTube που εστιάζει στην παραγωγή βίντεο σχετικά με παραφυσικές δραστηριότητες (paranormal activities όπως μάθαμε όλοι από τα X-Files).
Οι παραγωγοί αποφάσισαν, αφού άκουσαν τους ισχυρισμούς του 25χρονου, να τους προτείνουν να υποβληθεί σε ένα τεστ ανίχνευσης ψεύδους για να δουν τις αντιδράσεις τους στις ποικίλες ερωτήσεις που είχαν να του υποβάλλουν.

Ο νεαρός, δεν ισχυρίζεται μόνο πως ταξίδεψε στο σήμερα από το 2030 αλλά έχει κάνει και αρκετές ακόμη ενδιαφέρουσες δηλώσεις.
Όπως  όπως ότι οι άνθρωποι θα φτάσουν στον Άρη το 2028 και μέχρι τότε θα έχουμε έρθει σε επαφή με εξωγήινες μορφές ζωής.
Επίσης στην εποχή από την οποία μας «ήρθε» η εικονική πραγματικότητα είναι εξαιρετικά αναπτυγμένη και μια σειρά νέων τεχνολογιών που θα μπορούν πχ ακόμη και να αναλάβουν την διεκπεραίωση κάθε δουλειάς που σχετίζεται ένα νοικοκυριό.
Υποστηρίζει δε πως το Bitcoin θα χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο απ′ ό,τι σήμερα αν και δεν θα καταργήσει τα γνωστά μας νομίσματα, ο Donald Trump θα επανεκλεγεί αλλά το 2030 πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι μια γυναίκα με το όνομα Ilana Remikee.

Βέβαια υπάρχουν και κάποια προβλήματα.
Ο Noah που σε μια παλαιότερη συνέντευξή του στο Paranormal Elite είχε δηλώσει πως στην πραγματικότητα είναι 50 ετών αλλά με τη βοήθεια ενός φαρμακευτικού σκευάσματος αναστράφηκε η διαδικασία γήρανσης, δηλώνει πως δεν διαθέτει καμία φυσική απόδειξη που να μπορεί να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του.

Μερίδα των θεατών του βίντεο επισημαίνουν μάλιστα, και έχουν δίκιο, πως οι ανιχνευτές ψεύδους δεν είναι αξιόπιστοι.
Χαρακτηριστική μάλιστα είναι η δήλωση ενός πρώην πληροφοριοδότη της NASA που το είχε αποκαλέσει «επιστημονικό σκουπίδι» ενώ υπάρχει και μια σειρά επιστημονικών ερευνών που υποστηρίζουν πως βασίζεται στην «ψευδοεπιστήμη».

Το μόνο που χρειάζεται άλλωστε για να ξεγελάσει κανείς έναν ανιχνευτή ψεύδους, είναι να ελέγξει τις αντιδράσεις τους σώματος ή/ και να πιστεύει πραγματικά τους ισχυρισμούς που προβάλλει.
πηγή πληροφόρησης:huffingtonpost.gr

μουστάρδα Dijon-πως να ετοιμάσουμε τη δική μας μουστάρδα Dijon

Μουστάρδα, ένα από τα πιο αγαπημένα καρυκεύματα σε όλο τον κόσμο.

συντάκτης:thalia
Η μουστάρδα εκτός από το κρέας και τα λουκάνικα συνοδεύει άψογα και πολλά λαχανικά βραστά,
πολλές σαλάτες ακόμα-ακόμα και φρούτα όταν πρώτη ύλη είναι γλυκείς σπόροι σιναπιού!!!
Η μουστάρδα παράγεται από τους σπόρους του άγριου σιναπιού, αλλά και από τους σπόρους του λευκού και του μαύρου σιναπιού,οι οποίοι μετατρέπονται σε μιά ιδιαίτερα αρωματική σκόνη.
Τα κυριότερα είδη είναι:
Το λευκό σινάπι,γνωστό και ως σινάπι ή βρούβα ή λάψανο με κίτρινους σπόρους,
η κράμβη η βουρλοειδής με σκουρόχρωμους σπόρους και
η μαύρη κράμβη επίσης σκουρόχρωμους σπόρους
Η πρώτη συνταγή της μουστάρδας λένε πως δημιουργήθηκε τον 6ο αιώνα στην περιοχή της Βουργουνδίας,
αλλά  η χρήση της μουστάρδας ως μπαχαρικού,σε μορφή σκόνης, αναφέρεται σε ινδικά και σουμεριακά κείμενα ήδη από το 3.000 π.Χ.
Από κει και μετά έχουμε συχνότερες αναφορές σε ελληνικά και ρωμαϊκά κείμενα και στη Βίβλο.
Στην Καινή Διαθήκη οι σπόροι της μουστάρδας -"κόκκος σινάπεως" αναδεικνύεται ως σύμβολο πίστης.
Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τους σπόρους της ως φάρμακο ενώ έμπλαστρα μουστάρδας εθεωρούντο από την παλαιότερη ιατρική, χρήσιμα τη θεραπεία του κρυολογήματος.
Σήμερα η μουστάρδα είναι από τα πλέον εμπορεύσιμα καρυκεύματα στον δυτικό κόσμο,με δικό της Εθνικό Μουσείο Μουστάρδας στην καρδιά του Middleton, στο Wisconsin των ΗΠΑ.*
Τα αρχικά δεκάδες βάζα του μουσείου έχουν φτάσει σε μια συλλογή με πάνω από 5.624 μουστάρδες από τις 50 πολιτείες και πάνω από 70 χώρες, μαζί με εκατοντάδες αντικείμενα μουστάρδας και εκθέματα που απεικονίζουν τη χρήση μουστάρδας στο διάβα των χρόνων!
Η σκόνη λοιπόν από τους σπόρους της μουστάρδας συνδυάζονται με νερό
και διάφορα άλλα συστατικά, ανάλογα με το είδος της, για να μας δώσουν τη γνωστή μας μουστάρδα.
Η γεύση της Μουστάρδας κυμαίνεται ανάλογα με τον τύπο των σπόρων από γλυκιά μέχρι καυτερή
Η διατροφική της αξία:ως καρύκευμα, η μουστάρδα έχει κατά μέσο όρο περίπου 5 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού.
Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει είναι βιταμίνες, σελήνιο,ωμέγα-3 λιπαρά,
μαγνήσιο,
κάλιο,
νάτριο και φυτικές ίνες!
Μπορούμε άνετα να παρασκευάσουμε τη δική μας μουστάρδα αναμιγνύοντας σκόνη μουστάρδας,κουρκούμι και αλεύρι.
Την επιθυμητή πυκνότητα την δίνουμε ανακατεύοντας τα παραπάνω υλικά ή
με νερό,ή
με κρασί,ή
με ξύδι,ή
με μπύρα και αφήνοντάς τη για λίγη ώρα να ομογενοποιηθούν τα συστατικά της.
Ας δούμε τώρα πως μπορούμε να κάνουμε μιά από τις πιό γνωστές μουστάρδες τη μουστάρδα Dijon
Και θα χρειαστούμε:
Λευκό κρασί:δύο φλιτζάνια
Μέλι:τρεις κουταλιές της σούπας
Ξηρή σκόνη μουστάρδας:ένα φλιτζάνι
Λάδι:μία κουταλιά της σούπας
Αλάτι:ένα κουταλάκι του γλυκού
Κουρκούμι:μισό κουταλάκι του γλυκού
Kαι
σε μια αντικολλητική κατσαρόλα ρίχνουμε το κρασί και το ζεσταίνουμε.
Μόλις το κρασί μας ζεσταθεί ρίχνουμε τη μουστάρδα,μικρή ποσότητα σκόνης κάθε φορά,ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει κρέμα.
Προσθέτουμε το μέλι,
το λάδι,
το κουρκούμι και
το αλάτι.
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε,όσο το μείγμα μας ζεσταίνετε σε πολύ σιγανή φωτιά,μέχρι να πυκνώσει -εδώ θέλει προσοχή ,κρατάμε μακριά το πρόσωπό μας γιατί οι αναθυμιάσεις είναι πολύ ισχυρές-ανακατεύοντας συνεχώς.
Μόλις έχουμε την επιθυμητή πυκνότητα ρίχνουμε τη μουστάρδα μας σε ένα γυάλινο βάζο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου όλη τη νύχτα.
Αποθηκεύουμε στο ψυγείο και την χρησιμοποιούμε μετά από μία εβδομάδα που θα έχει ωριμάσει!
Σημείωση:
1.Μόλις αρχίσουμε  να προσθέτουμε τη σκόνη μουστάρδας, παράγονται ισχυρές αναθυμιάσεις,για αυτό κρατάμε το κεφάλι μας σε ασφαλή απόσταση από την κατσαρόλα!
2.Δεν βράζουμε την πάστα της μουστάρδας,απλά ζεσταίνουμε,γιατί θα μας χαλάσει!
~~~~~~~~~~~
πηγές πληροφόρησης και:
https://en.wikipedia.org/wiki/Mustard_(condiment)
https://en.wikipedia.org/wiki/Dijon_mustard
*mustardmuseum.com
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr