Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Πέτρινα γλυπτά και ανάγλυφα που αναπαριστούν καμήλες ηλικίας 2.000 ετών ήρθαν στο φως στη βόρεια Σαουδική Αραβία.

Πέτρινα γλυπτά και ανάγλυφα που αναπαριστούν καμήλες σε φυσικό μέγεθος ήρθαν στο φως σε περιοχή της ερήμου, στη βόρεια Σαουδική Αραβία.

Τα ταλαιπωρημένα από τον χρόνο αγάλματα έχουν ηλικία, κατά προσέγγιση, 2.000 ετών, σύμφωνα με τα ευρήματα του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας σε συνεργασία με την Επιτροπή Τουρισμού και Εθνικής Κληρονομιάς της Σαουδικής Αραβίας, όπως δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό «Cambridge Journal of Antiquity».
Οι αρχαιολόγοι που μελετούν τα σπάνια ευρήματα στην επαρχία Al Jawf, στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία κοντά στην Ιορδανία, αναφέρουν ότι τα γλυπτά είναι μέρος μίας ευρύτερης αραβικής παράδοσης, η οποία επηρεάστηκε πιθανότατα από τους Πάρθους (αρχαίοι Ιρανοί) και τους νομάδες Ναβαταίους (αρχαίος αραβικός λαός) από προηγούμενους αιώνες.
Τα αρχαία ανάγλυφα σε πέτρα δεν είναι σπάνια στην Εγγύς Ανατολή, από την Τουρκία μέχρι τη Μεσοποταμία.
Η έρημος Negev στο Ισραήλ έχει χιλιάδες από αυτά, τα οποία δεν έχουν χρονολογηθεί ακόμη.
Τα δώδεκα περίπου ευρήματα σκαλισμένα σε πέτρα που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής, απεικονίζουν σκηνές πολέμου και κυνηγιού, γεωμετρικές μορφές και ζώα.
Στην ίδια περιοχή, βρέθηκαν περίπου 50 ψήγματα εργαλείων από πυριτόλιθο.
Η περιοχή, η οποία δεν έχει εξερευνηθεί ακόμα επαρκώς, δείχνει ότι εκείνα τα χρόνια δεν είχε κατοικηθεί.
Οι επιστήμονες αναφέρουν πως το γεγονός ότι μία τέτοια απομονωμένη και φαινομενικά αφιλόξενη περιοχή προσέλκυσε υψηλής εξειδίκευσης χαράκτες, αποτελεί μία εντυπωσιακή μαρτυρία για τη σπουδαιότητα των γλυπτών στους γύρω πληθυσμούς.
Οι καμήλες, μαζί με άλλες αναπαραστάσεις, σκαλίστηκαν σε τρεις βραχώδεις σχηματισμούς.
Η διάβρωση από τις καιρικές συνθήκες έχει καταστρέψει μέρος των αναπαραστάσεων, καθώς και οποιαδήποτε ίχνη από εργαλεία.
Σε ένα από τα γλυπτά που ήρθαν στο φως, διακρίνεται μία καμήλα με ένα ζώο που μοιάζει με γάιδαρο -ζώο που οι αρχαίοι της Μέσης Ανατολής δεν συνήθιζαν να τιμούν σε έργα τέχνης.
πηγή του άρθρου:naftemporiki.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου