Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Υπεράνθρωποι; 6 αλλαγές στο σώμα που θα αποτελούν συνήθεια σε μια δεκαετία

Γράφει η Macarena Fernández.

Εξωσκελετική ρομποτική, βιονικά μάτια, ακτινογραφίες οργάνων σε 3D και έμβρυα κατά παραγγελία: πρόκειται για μερικές από τις προχωρημένες τεχνολογικές επεμβάσεις που ήδη λαμβάνουν χώρα στον κόσμο και που στα επόμενα 10 χρόνια θα γίνονται μαζικά.

Χιλιάδες επιστήμονες, βιοχάκερς, γιατροί, μηχανικοί και πολλά ακόμα διαφορετικά επαγγέλματα ανά τον κόσμο δουλεύουν καθημερινά για την δημιουργία νέων τεχνολογιών με στόχο να επιφέρουν βελτιώσεις και διευκολύνσεις στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου.

Εμπνευσμένοι από τη λογοτεχνία, το ζωικό βασίλειο ή την επιστημονική φαντασία, όσοι αναπτύσσουν υψηλή τεχνολογία ενδιαφέρονται να δώσουν απαντήσεις στις αγγελικές φιλοδοξίες των ανθρώπων, πώς για παράδειγμα μπορεί κάποιος να γίνει ποιο έξυπνος, πιο δυνατός, να έχει μεγαλύτερες αντιστάσεις στις αρρώστιες, να καλυτερεύσει τη φυσική του κατάσταση, να αναπαράγει «τέλεια» παιδιά ή να αποκτήσει νέες δυνατότητες χωρίς να πρέπει απαραίτητα να περάσει χρόνια εκπαίδευσης ή πρακτικής άσκησης.

Το 2017 πολλοί άγγελοι με «υπερδυνατότητες» ήδη έχουν έτοιμο το πρωτότυπό τους και αναμένουν την κατάλληλη στιγμή αλλά και τις επενδύσεις εκατομμυρίων που είναι αναγκαίες για να το θέσουν στο εμπόδιο και να ικανοποιήσουν με αυτόν τον τρόπο όσους ονειρεύονται να εκμεταλλευτούν στο έπακρο το μυαλό και το σώμα τους.

Και αρκετοί από την άλλη αναρωτιόμαστε, ειδικά έχοντας στο νου μερικά από αυτά τα επιτεύγματα: πότε θα έχουμε θεραπεία τελικά για τον καρκίνο και το HIV/AIDS; Η αλήθεια είναι ότι εκλπήσσουν πραγματικά τα βήματα που μας έχουν οδηγήσει μέχρι εδώ με τις σημερινές τεχνολογίες.
Σας παρουσιάζουμε λοιπόν τις «επενδύσεις» που σε δέκα χρόνια από τώρα [σ.τ.σ θέλουμε να πιστεύουμε] θα μας επιστραφούν μαζικά:

    Έξυπνη όραση, ενισχυμένη και νυχτερινή επίσης.
    Τσιπάκια για να μην πειράζει αν ξεχνάμε τα κλειδιά του σπιτιού μας.
    Τρισδιάστατες αναπλάσεις οργάνων.
    Μικρόφωνα που μεταφράζουν άλλες γλώσσες σε πραγματικό χρόνο.
    Μωρά κατά παραγγελία.
    Εξωσκελετική ρομποτική.

Αλήθεια ποια από τα παραπάνω θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε;

Για περισσότερες πληροφορίες για το κάθε τεχνολογικό επίτευγμα, διαβάστε το άρθρο του συνεργάτη μας στα ισπανικά, εδώ
pressenza.com

Παίρνοντας 9 εκατομμύρια ζωές ετησίως, αυτός είναι μεγαλύτερος δολοφόνος από τον πόλεμο, τον καπνό και διάφορες ασθένειες μαζί

Η νέα Επιτροπή Lancet φέρνει στο φως τη «βαθιά και διαδεδομένη απειλή που πλήττει πολλές πτυχές της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας».

από τον Andrea Germanos, συγγραφέα των Common Dreams
pressenza.com
Η ρύπανση, «μία από τις μεγάλες υπαρκτικές προκλήσεις της Ανθρωπόκαινου εποχής», σκοτώνει 9 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.
Αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των θανάτων που προκαλούνται από το κάπνισμα, τρεις φορές περισσότεροι θάνατοι από AIDS, φυματίωση και ελονοσία σε συνδυασμό και 15 φορές περισσότεροι θάνατοι από πόλεμο και άλλες μορφές βίας.

Τα στοιχεία προέρχονται από μια νέα παγκόσμια μελέτη για τη ρύπανση και την υγεία που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, η οποία ζητά την κινητοποίηση τόσο των πόρων όσο και της πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας και δαπανηρής απειλής.

«Η ρύπανση είναι πολύ περισσότερο από μια περιβαλλοντική πρόκληση – είναι μια βαθιά και διαδεδομένη απειλή που πλήττει πολλές πτυχές της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.
Αξίζει την πλήρη προσοχή των διεθνών ηγετών, της κοινωνίας των πολιτών, των επαγγελματιών του τομέα της υγείας και των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», λέει ο καθηγητής Philip Landrigan της Ιατρικής Σχολής του Icahn στο όρος Sinai και συν-ηγέτης της διετούς διεθνούς επιτροπής Lancet.

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο σε θανάτους που σχετίζονται με τη ρύπανση (6,5 εκατομμύρια θάνατοι το 2015) και συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνο του πνεύμονα και ΧΑΠ.
Τα μολυσμένα ύδατα, η ρύπανση στο χώρο εργασίας (όπως η έκθεση στον αμίαντο) και η ρύπανση μολύβδου προστίθενται επίσης στον αριθμό των θανάτων – ο οποίος, λένε οι ερευνητές, είναι μάλλον υποτιμημένος.

Κοιτάζοντας αυτούς που επηρεάζονται, αποκαλύπτεται η παγκόσμια ανισότητα.
Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων που σχετίζονται με τη ρύπανση (92%) πλήττει τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Η Ινδία και η Κίνα κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό τέτοιων θανάτων, με 2,5 εκατομμύρια και 1,8 εκατομμύρια αντίστοιχα.
Επιπλέον, οι ερευνητές σημειώνουν, γενικά, ότι οι θάνατοι είναι πιο διαδεδομένοι μεταξύ των μειονοτήτων και των περιθωριοποιημένων.

Η ρύπανση είναι ένα εξαιρετικά δαπανηρό πρόβλημα, ακόμη και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κόστος των περιβαλλοντικών ζημιών.
Όσον αφορά μόνο το κόστος κοινωνικής πρόνοιας, το σύνολο το 2015 υπερέβη τα 4,6 τρισ. δολάρια ή 6,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επικρότησε τη νέα ανάλυση. «Η ρύπανση είναι σύμπτωμα και ακούσια συνέπεια της ανθυγιεινής και μη βιώσιμης ανάπτυξης», γράφουν η Μαρία Νείρα, η Μιχαήλ Πέιφερ, η Diarmid Campbell-Lendrum και η Annette Prüss-Ustün του Τμήματος Δημόσιας Υγείας, Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Υγείας του ΠΟΥ.
«Εάν θέλουμε να μειώσουμε σημαντικά την παγκόσμια περιβαλλοντική επιβάρυνση των ασθενειών, πρέπει να δράσουμε περαιτέρω προς την αντίθετη κατεύθυνση και να αντιμετωπίσουμε τους παράγοντες και τις πηγές ρύπανσης, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι αναπτυξιακές πολιτικές και επενδύσεις είναι υγιείς και βιώσιμες από το σχεδιασμό τους και ότι οι επιλογές που κάνουμε – σε κυβερνητικά, ιδιωτικά και επιμέρους επίπεδα – καλλιεργούν ένα πιο υγιές και ασφαλέστερο περιβάλλον.
Με άλλα λόγια, πρέπει να προχωρήσουμε πέρα ​​από μια “προσέγγιση που δεν κάνει κακό” και να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη βελτιώνει ενεργά και ρητά τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνθήκες που δημιουργούν και εκθέτουν πληθυσμούς σε ασθένειες», προσθέτουν.

Σύμφωνα με την Pamela Das, ανώτερο εκτελεστικό συντάκτη και τον Richard Horton, αρχισυντάκτη του The Lancet, η νέα έκθεση θα πρέπει να είναι «μία επίκαιρη έκκληση για δράση».

«Τώρα είναι η στιγμή να επιταχύνουμε τη συλλογική ανταπόκρισή μας. Οι τρέχουσες και οι μελλοντικές γενιές αξίζουν έναν κόσμο χωρίς ρύπανση», γράφουν σε ένα σχόλιο που συνδέεται με την έκθεση.
enallaktikos.gr
pressenza.com