Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Η JAXA συνεργάζεται με την Toyota για να κατασκευάσει το moon rover

Η JAXA – Ιαπωνική Αεροδιαστημική Εταιρεία Εξερευνήσεως  συνεργάζεται με την Toyota για να κατασκευάσει το moon rover,ένα όχημα για το φεγγάρι.
Θα είναι ένα τεράστιο, κομψό, φουτουριστικό σεληνιακό όχημα -moon rover- για μελλοντικούς αστροναύτες.

Η Ιαπωνική Αεροδιαστημική Εταιρεία Εξερευνήσεως ανακοίνωσε την Τρίτη 12 Μαρτίου μια συνεργασία με την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota που σκοπό έχει την κατασκευή ενός φουτουριστικού οχήματος αποκλειστικά για το φεγγάρι.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αξιωματούχων της JAXA το moon rover κατά πάσα πιθανότητα θα είναι έτοιμο μέχρι το 2029,οπότε και θα μπορεί να εκτοξευθεί.
Το τεράστιο όχημα που θα τροφοδοτείται από κυψέλες καυσίμου θα έχει μέγιστο εύρος πορείας 10.000 χιλιόμετρα.

Η Ιαπωνική Αεροδιαστημική Εταιρεία Εξερευνήσεως  θέλει να κατασκευάσει το υπέρτατο όχημα που θα χρησιμοποιούν οι αστροναύτες στο φεγγάρι.

“Μέσω των κοινών μας μελετών προχωρούμε και θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε τις εξαιρετικές τεχνολογικές ικανότητες της Toyota που σχετίζονται με την κίνηση και προσβλέπουμε στην επιτάχυνση των τεχνολογικών μας μελετών για την υλοποίηση ενός επανδρωμένου, οχήματος”, ανέφερε ο Πρόεδρος του Ιαπωνικού Οργανισμού εξερεύνησης του διαστήματος (JAXA) Hiroshi Yamakawa.
Το σχέδιο, δήλωσαν οι αξιωματούχοι της JAXA, είναι να συνεργαστούμε με την Toyota πάνω σε έναν τεράστιο κινητήρα, ο οποίος θα επανδρώνεται από δύο αστροναύτες αλλά θα είναι ικανός να φιλοξενήσει έως και τέσσερα άτομα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Εάν ισχύσουν οι τρέχουσες ιδέες σχεδιασμού, το όχημα θα είναι περίπου 13 τετραγωνικά μέτρα, δήλωσαν αξιωματούχοι της JAXA.
Δύο προσχέδια των JAXA-Toyota για το moon rover δείχνουν ένα κομψό, φουτουριστικό σεληνιακό αυτοκίνητο με ένα πιλοτήριο σαν μύτη που καλύπτεται με γωνιακά παράθυρα.
Σύμφωνα με την απεικόνιση της πρωταρχικής ιδέας το moon rover θα έχει προβολείς και φώτα πορείας ,μπορεί και φλας, καθώς και φώτα φρένων.
Η JAXA και η Toyota συνεργάζονται από το Μάιο του 2018 για το έργο αυτό.
Η κατασκευή ενός τέτοιου εγχειρήματος ενέχει πολλές προκλήσεις και δυσκολίες, δήλωσαν αξιωματούχοι της JAXA.
“Η σεληνιακή βαρύτητα είναι το ένα έκτο της γης, ενώ το φεγγάρι έχει ένα σύνθετο έδαφος με κρατήρες, βράχους και λόφους”, δήλωσε ο αστροναύτης Koichi Wakata, αντιπρόεδρος της JAXA.
“Επιπλέον, εκτίθεται σε συνθήκες ακτινοβολίας και θερμοκρασίας που είναι πολύ σκληρότερες από εκείνες της Γης, καθώς και σε περιβάλλον εξαιρετικά υψηλού κενού”.
Από την πλευρά της, η Toyota δήλωσε ότι η εταιρεία είναι ενθουσιασμένη για την ανάπτυξη του moon rover και τόνισε ότι η ασφάλεια του οχήματος θα είναι ζωτικής σημασίας.
Τα σχέδια για σεληνιακά οχήματα έρχονται καθώς η NASA αναπτύσσει τα δικά της σχέδια για την επιστροφή των αστροναυτών στο φεγγάρι, αρχικά με έναν σεληνιακό διαστημικό σταθμό σε τροχιά,μέχρι το 2026 οπότε και θα γίνεται προσελήνωση  επανδρωμένων οχημάτων.
Ο επικεφαλής της NASA, Jim Bridenstine, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η επιστροφή του αμερικανικού οργανισμού στο φεγγάρι θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους και οι υπεύθυνοι της JAXA δήλωσαν συγκεκριμένα ότι το έργο της Toyota “moon rover” θα αποτελέσει μέρος της συμβολής της σε μια μελλοντική αποστολή ανθρώπων στο φεγγάρι. 

πηγή:space.com