Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Βάλτε την Διαλλειματική Νηστεία στη ζωή σας για μακροβιότητα

Ριζωμένη σε αρχαίες θρησκευτικές και πολιτιστικές πρακτικές η νηστεία αναβιώνει τα τελευταία χρόνια ως ένα επιστημονικά εμπεριστατωμένο κομμάτι του τρόπου ζωής μας που προωθεί την υγεία, ιδιαίτερα την υγιή γήρανση.
Ένας ολοένα αυξανόμενος όγκος έρευνας φαίνεται να στηρίζει την θεωρία ότι η νηστεία έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία μας και ιδιαίτερα στην υγεία της καρδιάς, στην παχυσαρκία και στον καρκίνο
Ερευνητές του OIST G0 Cell Unit and Kyoto University ανακάλυψαν ότι σε περίοδο νηστείας το σώμα μπαίνει σε μια ‘φάση πείνας’ κατά την οποία ο οργανισμός, στην απουσία τροφής, αναζητά εναλλακτικά καύσιμα για παραγωγή ενέργειας, με ενεργοποίηση των μιτοχονδρίων και μετάδοση μηνυμάτων μέσω διαφορετικών βιοχημικών μονοπατιών.
Οι ερευνητές εντόπισαν 44 αντιοξειδωτικές ουσίες (μεταβολίτες), εκ των οποίων οι 30 μέχρι σήμερα άγνωστες, που η ποσότητα τους αυξήθηκε από 1.5 μέχρι και 60 φορές (!) κατά την διάρκεια της νηστείας και οι οποίες έχουν διάφορες ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό αντιστρέφοντας ακόμα και την διαδικασία γήρανσης!
Σε προηγούμενη τους έρευνα οι ίδιοι ερευνητές είχαν ανακαλύψει ότι με την νηστεία αυξάνονται 3 ουσίες (μεταβολίτες), που διατηρούν νέους τους μύες, η leucine, η isoleucine και το ophthalmic acid και που μειώνονται με την γήρανση του οργανισμού.
Έχουμε λοιπόν ένα πολύ έξυπνο οργανισμό που τον σκοτώνουμε καθημερινά και τον γερνούμε με το πολύ φαί!
Ένας τρόπος να βάλουμε τη νηστεία στη ζωή μας είναι αυτό που ονομάζεται Διαλειμματική Νηστεία (Intermittent Fasting), ένας τρόπος δίαιτας με περιόδους κανονικής διατροφής που διακόπτεται με τακτικά διαλείμματα πλήρους αποχής από φαγητό. 
Δηλαδή τακτικοί κύκλοι με κανονική διατροφή-νηστεία-κανονική διατροφή-νηστεία. 
Για παράδειγμα κανονική διατροφή για 8 ώρες και ακολουθούν 16 ώρες νηστείας ή κανονική διατροφή για μια μέρα και νηστεία την επόμενη
Διάφοροι ερευνητές πειραματίστηκαν με διάφορους τέτοιους κύκλους Διαλειμματικής Νηστείας με άτομα με διάφορα χρόνια προβλήματα και βρήκαν πολλά ωφελήματα, ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα. 
Δείκτες που έδειξαν βελτίωση ήταν, μεταξύ άλλων, η αθηροσκλήρωση, η πίεση του αίματος, ο μεταβολισμός της γλυκόζης, η αντίσταση στην ινσουλίνη και η μείωση των φλεγμονών κλπ.
Το πιο σημαντικό εύρημα των ερευνητών ήταν ότι, μεγαλύτερη σημασία, από τον τύπο της νηστείας που αποφασίζει κάποιος να ακολουθήσει, έχει η όσο το δυνατόν πιο σταθερή συμμόρφωση στην τήρηση των κύκλων σε συστηματική βάση αυτό που λέμε COMPLIANCE!
Προσοχή: Η Διαλειμματική Νηστεία δεν συστήνεται σε άτομα με ορμονικές διαταραχές, σε εγκύους και θηλάζουσες, καθώς και σε διαβητικούς και άτομα με διατροφικές διαταραχές και ανορεξία. 
Και γενικά άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους πριν ακολουθήσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα διατροφής.