κωπηλατώντας, ταξιδεύω μαζί με τη γαλέρα μου σε αχαρτογράφητα νερά, προσαράζω σε ξεχασμένα λιμάνια και συλλέγω θησαυρούς... βλέπω πολλά, διαβάζω άλλα τόσα, καταγράφω ότι μου κεντρίζει το ενδιαφέρον και έχω μότο μου πως - το μονοπάτι της ζωής σ’ ένα γκρεμό τελειώνει Κι οπού ‘χει στην ψυχή φτερά, τ’ ανοίγει και γλιτώνει!!! τα νέα της γαλέρας λοιπόν...
Ετικέτες
- Άκου Ανθρωπάκο
- Αντωνόπουλος Γιώργος -photographer-photoreporter
- αυτάρκεια
- αυτοβελτίωση
- Δημήτρης Κούβελας
- ευ ζην
- η ζωή στον πλανήτη Γη
- θόρυβος
- κλιματική αλλαγή
- μαθαίνω
- νερό
- συνταγές υγείας
- υγεία-ευεξία
- φωτιές
- φωτογραφίες και μία λέξεις
- botanologia.gr
- covid-19
- MUDr Vassaras Alexandros
- ntina writes
- ntinas photo
- Robert Lanza
Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022
Υγειονομικοί εν αναστολή - Διαμαρτυρία διαρκείας μπροστά στο Υπουργείο Υγείας
Καρδιακά νοσήματα : Μπορεί η φωτοσύνθεση να βοηθήσει τις καρδιές με προβλήματα;
Καρδιακά νοσήματα : Επιστήμονες εξερευνούν τη χρήση φωτοσύνθεσης για να βοηθήσουν καρδιές με προβλήματα,χρησιμοποιούν το φως αντί της ροής του αίματος
Στο συνεχές κυνήγι για την ανακάλυψη καλύτερων θεραπειών για τα καρδιακά νοσήματα, την κορυφαία αιτία θανάτου παγκοσμίως, νέα έρευνα από το Stanford δίνει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας μια ασυνήθιστη στρατηγική: φωτοσυνθετικά βακτήρια και φως.
Ο ερευνητές, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, βρήκαν ότι εκχύνοντας ένα τύπο βακτηρίου στην καρδιά αναισθητοποιημένων αρουραίων με καρδιακό νόσημα, και μετά χρησιμοποιώντας φως για να πυροδοτήσουν φωτοσύνθεση, μπόρεσαν να αυξήσουν την ροή οξυγόνου και να βελτιώσουν την καρδιακή λειτουργία.
Χρησιμοποιώντας το φως αντί της ροής του αίματος ως πηγής ενέργειας, η φωτοσυνθετική θεραπεία αυξάνει την οξυγόνωση του ιστού, διατηρεί το μεταβολισμό του μυοκαρδίου και παράγει σταθερές βελτιώσεις στην καρδιακή λειτουργία κατά τη διάρκεια και μετά την επαγωγή της ισχαιμίας.
«Η ομορφιά της μεθόδου είναι ότι είναι ένα ανακυκλωμένο σύστημα», είπε ο Joseph Woo, της έδρας Καρδιοθωρακικής χειρουργικής στο Stanford και κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Βάζεις τα βακτήρια, αυτά χρησιμοποιούν διοξείδιο του άνθρακα και με την ενέργεια από το φως, σχηματίζουν οξυγόνο». Η γέννηση αυτής της κάπως αδιανόητης ιδέας προήλθε από επιστήμονες που ψάχνουν για νέους τρόπους να παρέχουν οξυγόνο στην καρδιά όταν η ροή αίματος περιορίζεται, είπε ο Woo.
Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως καρδιακή ισχαιμία, πολύ συχνά προκαλείται από νόσο της στεφανιαίας αρτηρίας.
“Θεωρούμε ότι υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σχέση στη φύση”, είπε. “Στη φύση, οι άνθρωποι εκπνέουν διοξείδιο του άνθρακα και τα φυτά το μετατρέπουν πίσω σε οξυγόνο. Κατά τη διάρκεια της καρδιακής προσβολής, ο μυς ακόμη προσπαθεί να αντλήσει. Υπάρχει διοξείδιο του άνθρακα αλλά όχι οξυγόνο. Αναρωτιόμασταν αν υπήρχε κάποιος τρόπος να χρησιμοποιήσουμε κύτταρα φυτών και μετά να τα βάλουμε στα καρδιακά κύτταρα για να παραγάγουν οξυγόνο από διοξείδιο του άνθρακα”.
Οι ερευνητές πρώτα προσπάθησαν να αλέσουν σπανάκι και λάχανο και να συνδυάσουν το καθένα με καρδιακά κύτταρα σε ένα σκεύος, αλλά οι χλωροπλάστες – τα φωτοσυνθετικά όργανα – από αυτά τα φυτά δεν ήταν αρκετά σταθερά για να επιβιώσουν έξω από το φυτικό κύτταρο.
“Έτσι συνεχίσαμε να ψάχνουμε”, είπε ο Woo.
Στη συνέχεια δοκίμασαν φωτοσυνθετικά βακτήρια, που αναφέρονται ως κυανοβακτήρια ή κυανο-πράσινα άλγη, καθώς είχαν πιο σκληρή δομή απαραίτητη για να ζει στο νερό.
Επανέλαβαν τα ίδια τεστ για να δουν αν αυτά τα φωτοσυνθετικά βακτήρια είχαν την ικανότητα να επιβιώνουν με καρδιακά κύτταρα σε ένα σκεύος.
“Ήταν μια μικρή χίμαιρα”, είπε ο Woo.
“Αλλά λειτούργησε πραγματικά καλά”.
Ο επόμενος κύκλος των πειραμάτων εμπεριείχε έκχυση κυανοβακτηρίων σε πάλλουσες καρδιές αναισθητοποιημένων αρουραίων με καρδιακή ισχαιμία. Μετά συγκρίνονταν η καρδιακή λειτουργία των αρουραίων των οποίων οι καρδιές εκτέθηκαν στο φως (για λιγότερο από 20 λεπτά) με αυτούς που κρατήθηκαν στο σκοτάδι.
“Η ομάδα που έλαβε τα βακτήρια μαζί με φως είχε περισσότερο οξυγόνο και η καρδιά λειτουργούσε καλύτερα”, είπε ο Woo και συμπλήρωσε:
“Τα βακτήρια διασκορπίστηκαν μέσα σε 24 ώρες, όμως η βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία συνεχίστηκε για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες”
Τα ευρήματα είναι ακόμη προκαταρτικά.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να ερευνήσουν πώς να εφαρμόσουν αυτή την ιδέα στους ανθρώπους και πώς να βάλουν μια πηγή φωτός στην ανθρώπινη καρδιά. Εξετάζουν επίσης τη δυνατότητα της χρήσης τεχνητών χλωροπλαστών για να εξαλείψουν την ανάγκη για βακτήρια.
πηγή: egno.gr
Stanford Medicine
Περισσότερα στη δημοσίευση: An innovative biologic system for photon-powered myocardium in the ischemic heart. Science Advances.
Συνέντευξη τύπου στην μνήμη του δημοσιογράφου Τάκη Διαμαντή και την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία
"ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Τα μυστικά της καρδιάς - Οι καρδιοπάθειες της τρίτης ηλικίας
Τα μυστικά της καρδιάς και οι καρδιοπάθειες της τρίτης ηλικίας
Αλήθεια, ποιος είναι ο ακριβής ορισμός της τρίτης ηλικίας;
Είναι άραγε συμβατός με αυτό που αποκαλείται γήρας;
Η αλήθεια είναι πως ο ανθρώπινος οργανισμός αρχίζει να γερνά από τις πρώτες στιγμές της γέννησής του.
Στη φάση αυτή οι λειτουργίες που διασφαλίζουν την αύξηση του σώματος (ύψος & βάρος) υπερισχύουν συντριπτικά των λειτουργιών φθοράς σε τέτοιο βαθμό που οι λειτουργίες της φθοράς είναι πρακτικά ανύπαρκτες.
Αυτό συμβαίνει μέχρι την πλήρη ανάπτυξη του οργανισμού.
Από την εφηβεία και μετά αρχίζουν να διακρίνονται οι λειτουργίες της φθοράς μέχρι και την περίοδο του γήρατος, όπου προσλαμβάνουν χαρακτήρα κατάρρευσης του οργανισμού.
Οπως το παιδί που μεγαλώνει θεαματικά από μήνα σε μήνα έτσι και ο γέρος εξίσου θεαματικά καταρρέει από μήνα σε μήνα.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η τρίτη ηλικία αρχίζει μετά τη φυσιολογική συνταξιοδότηση, όμως η βιολογική ηλικία δεν συμβαδίζει.
Αναμφισβήτητα γέρος θεωρείται εκείνος που δεν μπορεί να κινηθεί ελεύθερα, δηλαδή παρουσιάζει δυσκινησία και ταυτόχρονα εκδηλώνει και ελάττωση των βασικών εγκεφαλικών λειτουργιών, όπως είναι η μνήμη και η σκέψη.
Με βάση αυτόν τον ορισμό, η τρίτη ηλικία δεν συμπίπτει με τη χρονολογική ηλικία.
Η βασικότερη λειτουργία της φθοράς του οργανισμού είναι η αποδόμηση του συνδετικού ιστού, που ισοδυναμεί με απώλεια της ελαστικότητας όλων των ιστών και των οργάνων.
Αυτό δηλαδή που εύκολα είναι ορατό στα άτομα της τρίτης ηλικίας, η συνολική δυσκινησία τους.
Τον κανόνα αυτό της απώλειας της ελαστικότητας ακολουθεί και η καρδιά.
Προοδευτικά χάνει την ελαστικότητά της και τελικά χάνει και τη συσταλτικότητά της.
Δηλαδή οδηγείται σε καρδιακή ανεπάρκεια.
Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι 10 φορές πιο συχνή στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών συγκριτικά με τις νεότερες ηλικίες.
Η γήρανση της καρδιάς εκδηλώνεται με συγκεκριμένες παθήσεις.
Οι αρτηρίες χάνουν την ελαστικότητα και προοδευτικά γίνονται σκληρότερες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση (υπέρταση).
Το ίδιο συμβαίνει με το μυοκάρδιο που προοδευτικά χάνει την ελαστικότητά του, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολα η πλήρωση (το γέμισμα) της καρδιάς με αίμα.
Το σύστημα του ηλεκτρικού ρεύματος της καρδιάς εκφυλίζεται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κολποκοιλιακοί αποκλεισμοί διαφόρων βαθμών, που πολλές φορές κάνουν αναγκαία την εμφύτευση βηματοδότη.
Οι βαλβίδες της καρδιάς σκληραίνουν, εκφυλίζονται και ασβεστώνονται, με αποτέλεσμα να ανοίγουν και να κλείνουν δύσκολα, δημιουργώντας στενώσεις και ανεπάρκειες των βαλβίδων.
Έτσι αναπτύσσονται με μεγαλύτερη συχνότητα ορισμένες παθήσεις στην τρίτη ηλικία, όπως είναι η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, οι αρρυθμίες και οι εκφυλιστικές βαλβιδοπάθειες.
Το έμφραγμα του μυοκαρδίου εμφανίζει τουλάχιστον διπλάσια θνητότητα στην τρίτη ηλικία σε σύγκριση με μικρότερες ηλικίες, με την υψηλότερη θνητότητα σε ηλικίες άνω των 80 ετών.
Αντίθετα η υπέρταση που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην τρίτη ηλικία είναι κατώτερη και αντιμετωπίζεται πιο εύκολα.
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που αφορά τις παθήσεις της τρίτης ηλικίας είναι ότι δεν εκδηλώνονται με εμφανή συμπτώματα, γιατί λόγω της περιορισμένης κινητικότητας των ανθρώπων αυτών, συμπτώματα όπως η δύσπνοια στην προσπάθεια ή η στηθάγχη στην προσπάθεια είναι δύσκολο να εκδηλωθούν.
Έτσι η εργαστηριακή μελέτη των γερόντων είναι πάντα απαραίτητη.
Το παιδί δεν μπορεί να αξιολογήσει τα συμπτώματα της πάθησής του, ενώ ο γέρος δεν τα αισθάνεται.
Αλλά και τα φάρμακα στους γέρους πρέπει να δίνονται με φειδώ και τούτο γιατί αφ’ ενός απορροφώνται πιο δύσκολα στο έντερο και αφ’ ετέρου μεταβολίζονται διαφορετικά, με αποτέλεσμα σοβαρές παρενέργειες των φαρμάκων, όπως η υπόταση (χαμηλή πίεση) και ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός, να εκδηλώνονται ευκολότερα.
Τέλος, θα πρέπει να λεχθεί και κάτι καλό.
Οι χρόνιες παθήσεις που πρωτοεμφανίζονται στην τρίτη ηλικία (ακόμα και ο καρκίνος) έχουν βραδύτερη εξέλιξη και φυσικά καλύτερη πρόγνωση.
Συμπερασματικά η τρίτη ηλικία χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα.
Το άρθρο έχει γράψει ο Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός,
καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών,
πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας και
δημοσιεύτηκε το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011 στην τότε
enet.gr
ntina