Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Οι γάτες είναι πλάσματα μαγικά, με ενσυναίσθηση και μπορούν να θεραπεύσουν το μυαλό, το σώμα και την ψυχή

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν τις γάτες απόμακρες ή αδιάφορες, αλλά αυτή η αντίληψη βασίζεται σε μια παρανόηση της συμπεριφοράς των αιλουροειδών. Οι γάτες εκφράζουν τη στοργή τους με διαφορετικό τρόπο από ό,τι οι σκύλοι, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην αντίληψη ότι είναι αδιάφορες.
Ωστόσο, όσα άτομα έχουν γάτες γνωρίζουν ότι οι γάτες είναι στην πραγματικότητα βαθιά ενσυναίσθητα πλάσματα. 
Συντονίζονται στα συναισθήματα των δικών τους ανθρώπων και αντιδρούν στις αλλαγές της διάθεσής τους, αν και με τρόπους που μπορεί να είναι λιγότερο εμφανώς αναγνωρίσιμοι σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τη συμπεριφορά των αιλουροειδών.
Η ικανότητα αντίληψης των συναισθημάτων άλλων ζώων παίζει κεντρικό ρόλο για τα ζώα που ζουν σε κοινωνικές ομάδες. 
Οι γάτες διατηρούν κοινωνικές σχέσεις τόσο με άτομα του ίδιου είδους, συγγενικά είδη, όσο και με ανθρώπους, ετερόφυλα είδη. 
Αν και μελέτες έχουν δείξει ότι οι γάτες είναι ευαίσθητες στα επικοινωνιακά σήματα των συγγενικών ειδών και των ανθρώπων, η αντίληψη των συναισθημάτων αυτών των ειδών δεν έχει διερευνηθεί εκτενώς. 
Υπό αυτό το πρίσμα, στόχος διάφορων εργασιών είναι να διερευνήσουν την ικανότητα των γατών να αναγνωρίζουν συναισθήματα των συγγενικών τους ειδών αλλά και των ανθρώπων. 
Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι οι γάτες ενσωματώνουν οπτικά και ακουστικά σήματα για να αναγνωρίσουν ανθρώπινα και συγγενικά συναισθήματα και φαίνεται να διαμορφώνουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα με την αξία του συναισθήματος που αντιλαμβάνονται. 
Η κατανόηση των κοινωνικογνωστικών ικανοτήτων των γατών να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα των στενών συντρόφων τους είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας των σχέσεων ανθρώπου-γάτας καθώς και για την ευημερία των γατών στο οικιακό περιβάλλον.
Γάτες - τα οξυδερκή ζώα και η μοναδική ικανότητα τους να αισθάνονται τα ανθρώπινα συναισθήματα
Οι γάτες έχουν μια μοναδική ικανότητα να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα του ανθρώπου τους, η οποία προέρχεται από την εξαιρετική παρατηρητικότητά τους. 
Μπορούν να αντιληφθούν ανεπαίσθητες αλλαγές στη γλώσσα του σώματος, στον τόνο της φωνής ή ακόμη και αλλαγές στη ρουτίνα. 
Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους- για παράδειγμα, μια γάτα μπορεί να έρθει να αγκαλιάσει τον ιδιοκτήτη της αν αισθανθεί ότι είναι αναστατωμένος ή ανήσυχος. 
Μερικοί επιπλέον τρόποι με τους οποίους οι γάτες επιδεικνύουν την ενσυναισθητική τους φύση:
Φωνή:
Οι γάτες μπορεί να ανταποκρίνονται στη συναισθηματική κατάσταση του ιδιοκτήτη τους χρησιμοποιώντας διαφορετικές φωνές.
Μπορεί να γουργουρίζουν, να νιαουρίζουν απαλά ή ακόμη και να κάνουν ήπιους ήχους κελαηδίσματος για να προσφέρουν παρηγοριά.
Σωματική επαφή: 
Οι γάτες συχνά χρησιμοποιούν τη σωματική επαφή ως μέσο παροχής συναισθηματικής υποστήριξης. 
Μπορεί να τρίβονται στα πόδια του ιδιοκτήτη τους, να κάθονται κοντά του ή να κουλουριάζονται στην αγκαλιά του για να του προσφέρουν ζεστασιά και συντροφικότητα.
Καταπραϋντική παρουσία: 
Οι γάτες έχουν ηρεμιστική επίδραση στους ανθρώπους. 
Όταν οι ιδιοκτήτες τους είναι αγχωμένοι ή βιώνουν άγχος, οι γάτες μπορεί να μείνουν κοντά τους, επιδεικνύοντας μια ήρεμη και γαλήνια συμπεριφορά που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την ένταση.
Γλείψιμο και περιποίηση: 
Οι γάτες δείχνουν την ενσυναίσθησή τους επιδεικνύοντας συμπεριφορές περιποίησης προς τους ιδιοκτήτες τους. 
Το να γλείφουν τα μαλλιά του ιδιοκτήτη τους ή να τσιμπολογούν απαλά τα δάχτυλά του μπορεί να ερμηνευτεί ως ένδειξη στοργής και καθησυχασμού.
Ενεργή ακρόαση: 
Οι γάτες είναι εξαιρετικοί ακροατές. 
Μπορεί να κάθονται προσεκτικά, κοιτάζοντας τους ιδιοκτήτες τους, και φαινομενικά να "ακούν" τα προβλήματά τους χωρίς να κρίνουν. 
Η παρουσία τους και μόνο μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση παρηγοριάς και ένα αίσθημα ότι ακούγονται.
Προσφέροντας παιχνίδι και αντιπερισπασμό: 
Οι γάτες μπορεί να χρησιμοποιούν το παιχνίδι ως έναν τρόπο για να αποσπάσουν την προσοχή των ιδιοκτητών τους από τα αρνητικά συναισθήματα. 
Μπορεί να φέρουν παιχνίδια, να εμπλακούν σε παιχνιδιάρικες συμπεριφορές ή να ξεκινήσουν διαδραστικές συνεδρίες παιχνιδιού για να ανεβάσουν τη διάθεση του ιδιοκτήτη τους.
Έχει παρατηρηθεί ότι οι γάτες δείχνουν ενσυναίσθηση απέναντι σε τραυματισμένα ή ευάλωτα ζώα στη φύση. 
Μπορεί να προσφέρουν προστασία ή ακόμη και να φέρνουν τροφή στα τραυματισμένα συντρόφια τους, επιδεικνύοντας τη συμπονετική τους φύση και την προθυμία τους να προσφέρουν ένα "χέρι" βοήθειας.
Ίσως αυτά τα πανέξυπνα πλάσματα ήρθαν σε αυτόν τον κόσμο για να είναι οι καταλύτες της αλλαγής, της θεραπείας και της ανάπτυξης.
Και πόσο λίγα γνωρίζουμε για αυτά!!!
Έχουμε προσπαθήσει να περιγράψουμε την αγάπη τους για τη ζωή;
Έχουμε προσπαθήσει να κατανοήσουμε γιατί στέκονται δίπλα μας και τι είναι αυτό που τις κρατά;
Άραγε τι είναι αυτό πού τους άρεσε περισσότερο;
Αφήνουμε αυτά τα περίεργα και μαγικά ζώα ελεύθερα να ζήσουν την ζωή τους;
Πόσοι το καταλαβαίνουν αυτό;..
Πόσοι από όλους αυτούς που έχουν γάτες κατανοούν πως τα μαγικά αυτά ζώα είναι περισσότερο συγχρονισμένα με τον πνευματικό κόσμο από ότι εμείς;
Οι γάτες αυτά τα μαγικά πλάσματα προστατεύουν το χώρο τους από αρνητικές ενέργειες.
Και έχουν την ικανότητα να αισθάνονται και να βλέπουν πράγματα που εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να δούμε.
Ανέκαθεν οι πολιτισμοί του πλανήτη μας είχαν συνειδητοποιήσει ιδιαίτερες δυνάμεις αυτών των πλασμάτων!!!
Η παρουσία τους είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να μειώσουμε το άγχος και το γουργούρισμα τους να μας φέρει αγαλλίαση!
Και γνωρίζουν πολύ καλά πότε είμαστε στεναχωρημένοι ή πληγωμένοι και πάντα θα μείνει στο πλευρό μας όταν είμαστε θυμωμένοι.
Αλλά οι γάτες είναι και ζώα μυστήρια και όπως λένε πολλοί άνθρωποι που τις έχουν μαζί τους χρόνια, συμπεριφέρονται περίεργα όταν αισθάνονται πως μια ασυνήθιστη παρουσία τις περιβάλλει.
και κάπου εκεί, στο διάβα των αιώνων οι γάτες εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο και βέβαια και στα πλοία όταν μεταφέρθηκαν σε αυτά για να σκοτώνουν τα τρωκτικά που ροκάνιζαν τις αποθήκες τροφίμων, τα σχοινιά και αργότερα τα ηλεκτρικά καλώδια.
Πολλές δεισιδαιμονίες αναπτύχθηκαν γύρω από τη γάτα του πλοίου, όπως
- Το φτέρνισμα της γάτας σήμαινε ότι επρόκειτο να βρέξει.
- όταν η γάτα ήταν υπερ του δέοντος ζωηρή ήταν οιωνός μιας θυελλώδους ημέρας και πολλά άλλα σημάδια!
Ενώ αυτές οι δεισιδαιμονίες των ναυτικών μπορεί να ακούγονται παράλογες, στην πραγματικότητα βασίζονται κάπως στην πραγματικότητα. 
Λόγω των ευαίσθητων εσωτερικών αυτιών τους, οι γάτες είναι σε θέση να ανιχνεύουν τις αλλαγές στον καιρό πιο έντονα από ό,τι άλλα ζώα. 
Οι γάτες μπορούν να αντιληφθούν τη χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση που συχνά προηγείται των καταιγίδων στη θάλασσα, και αυτό μπορεί να τις κάνει να συμπεριφέρονται ανήσυχα ή νευρικά.