Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Κοιτάμε με Δέος Τους Ρουμάνους Πυροσβέστες

Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες που ήρθαν στην χώρα μας για να βοηθήσουν στην κατάσχεση της φωτιάς μοιάζουν πραγματικά να ήρθαν από άλλον… πλανήτη.
από το χρονολόγιο Vali Bouligaraki της  https://www.facebook.com/vali.bouligaraki/posts/10227233402888018
Κοιτάμε με Δέος Τους Ρουμάνους Πυροσβέστες
Ήρθαν Ρουμάνοι πυροσβέστες στην Εύβοια, με τα μηχανήματα και τα ερπυστριοφόρα τους.  
Έστησαν ανεξάρτητο στρατηγείο (το έχτισαν σε μια νύχτα) με τροφοδοσία και επιμελητεία, σήκωσαν drones, 
χαρτογράφησαν τα ρυάκια και τους δασικούς δρόμους, 
υπολόγισαν τον άνεμο και έβαλαν μέσα σενάρια εξάπλωσης της φωτιάς, 
φοράνε στολές με ενδοεπικοινωνια  ενώ η αστυνομία μας έχει ασύρματους της συμφορας, ξεδίπλωσαν μάνικες 60μετρες και 
παίρνουν νερό από τα άπειρα ρυάκια και από τοπικές δεξαμενές νερού, 
τις κάλυψαν με ειδικά προστατευτικά σε όποια σημεία περνούσαν από δρόμο ώστε να μην επηρεάζουν τα αυτοκίνητα και να μην επηρεάζονται από αυτά, 
ξανασηκωσαν drones και καθοδήγησαν τους ντόπιους και τους δασοπυροσβεστες, 
ώστε να περάσουν από τα καλύτερα σημεία για να κάνουν διανοίξεις με μπουλντόζες, στήνουν γεφυράκια και είναι οργανωμένοι και πειθαρχημένοι σαν τα μυρμήγκια. 
Ρωτάνε γιατί δεν σβήσαμε τη φωτιά με φωτιά, είναι διεθνής πρακτική και κατι που γινόταν στο συγκεκριμένο μερος στα χρόνια των τσιφλικιών.  
Γιατί δεν αφήνει το Δασαρχείο, απαγορεύεται και δεν έχει δικαιοδοσία κανείς, 
γι'αυτό.  Respect στη Ρουμανία, λένε. 
Τη θεωρούσαν υπανάπτυκτη χώρα, λένε.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τον Ιανουάριο του 2020, όταν η Αυστραλία καιγόταν απ΄άκρη σ΄άκρη, οι Αβορίγινες επέμεναν πως "χρειαζόμαστε τις τεχνικές της ελεγχόμενης ανάπτυξης φωτιάς και καύσης-cultural burning" όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται αυτή η αρχαία τεχνική διάσωσης και αναζωογόνησης των δασών από τους αυτόχθονες της Αυστραλίας.
Το Koori Country Firesticks Aboriginal Corporation είναι ένας οργανισμός που εξασκεί και μεταδίδει τη γνώση της παραδοσιακής καύσης και αναβίωσης αυτών των αρχαίων τεχνικών φροντίδας της Γη, της "ΜητέραςΓη μας", όπως χαρακτηριστικά λένε.
Αυτή η γνώση και αυτές οι δεξιότητες έχουν μοιραστεί από τους Πρεσβύτερους Αβορίγινες-Aboriginal Elders,  της Χώρας, όπου οι παραδόσεις της καύσης, τους έχουν παραδοθεί από τους προγόνους τους.
Αυτή ήταν και η πρώτη σκέψη των Ρουμάνων, οι οποίοι πήραν ως απάντηση ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να το αποφασίσει το Δασαρχείο και να δώσει την εντολή. 
Σε πολλές χώρες του πλανήτη εφαρμόζουν την τεχνική της ελεγχόμενης ανάπτυξης φωτιάς και καύσης-cultural burning, κάτι που μάλλον εδώ στην Ελλάδα δεν την έχουν καν ακουστά.
     Οι Ρουμάνοι διαθέτουν τη Σχολή Πυροσβεστών "Pavel Zăgănescu" και Πολιτικής Προστασίας στο Boldeşti.
Η Σχολή Πυροσβεστών "Pavel Zăgănescu" και Πολιτικής Προστασίας στο Boldeşti είναι η μόνη σχολή αρχικής εκπαίδευσης που υπάγεται στην IGSU, μοναδική σε εθνικό επίπεδο όσον αφορά τα προσόντα που πρέπει να έχει ένα πυροσβέστης.
Η Ρουμανία είναι μαζί με τη Βουλγαρία οι 2 χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό επένδυσης του κράτους στην πυροπροστασία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμα και η Γερμανία, η Ιταλία και οι σκανδιναβικές χώρες υπολείπονται της Ρουμανίας σε αυτό!
ntina
αναφορές:
adevarul.ro
www.walkaboutpark.com.au
https://australian.museum/learn/teachers/classroom-activities/cultural-burning/
photo:www.igsu.ro