Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Οι μεταλλαγμένοι λύκοι του Τσερνομπίλ έχουν αναπτύξει αντικαρκινικές ικανότητες, 35 χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή

Η πληθυσμιακή πυκνότητα των λύκων στο Τσερνομπίλ είναι επτά φορές μεγαλύτερη από τις γύρω περιοχές κάνοντας τους επιστήμονες να συμπεραίνουν πως οι μεταλλαγμένοι λύκοι που περιπλανώνται στους έρημους δρόμους του Τσερνομπίλ έχουν αναπτύξει αντίσταση στον καρκίνο!
Στην απόκοσμη σιωπή της Ζώνης Αποκλεισμού του Τσερνομπίλ/Chernobyl Exclusion Zone-CEZ, όπου η φύση έχει ανακτήσει την κυριαρχία της πάνω σε εγκαταλελειμμένους οικοτόπους, ξετυλίγεται μια αξιοσημείωτη ιστορία επιβίωσης. 
Στη σκιά της διαβόητης πυρηνικής καταστροφής του 1986, ένας πληθυσμός λύκων αψήφησε τις αντιξοότητες και τις προβλέψεις, αναπτύσσοντας 
γονιδιώματα κατά του καρκίνου.
Νέα έρευνα που διεξήχθη από την εξελικτική βιολόγο και οικοτοξικολόγο Cara Love από το Πανεπιστήμιο του Princeton έριξε φως στις εξαιρετικές προσαρμογές των λύκων που κατοικούν στην ζώνη. 
Η CEZ, μια κάποτε απαγορευμένη περιοχή που μέχρι σήμερα δεν έχει κατοικηθεί από ανθρώπους, έχει γίνει καταφύγιο για την άγρια ζωή και μια αγέλη λύκων, που φαίνεται να μην έχει επηρεαστεί από τη χρόνια έκθεση στη ραδιενέργεια, περιφέρεται στη ζώνη.
Παρά τη διάχυτη απειλή της ακτινοβολίας, αυτά τα ανθεκτικά πλάσματα έχουν 
αναπτύξει ικανότητες ανθεκτικές στον καρκίνο, οι οποίες τους έχουν καταστήσει θέμα γοητείας για τους επιστήμονες και αντικείμενο μιας δεκαετούς μελέτης.
Απαλλαγμένοι από τους περιορισμούς της ανθρώπινης παρέμβασης, οι πληθυσμοί των λύκων, μαζί με άλλα ζώα, έχουν ανθίσει σε αυτό το απίθανο καταφύγιο. 
Η Cara Love  και η ομάδα της ξεκίνησαν μια δεκαετή μελέτη για να διαλευκάνουν τα μυστήρια της επιβίωσης σε αυτό το ανελέητο περιβάλλον. 
Τολμώντας να εισέλθουν στην καρδιά της CEZ, συνέλεξαν δείγματα αίματος από τους λύκους που ζουν εκεί, αναζητώντας πληροφορίες για τις γενετικές αντιδράσεις τους στην καρκινογόνο ακτινοβολία που διαποτίζει το περιβάλλον τους. 
Εξοπλισμένοι με ραδιοκολάρα, κάποιοι λύκοι παρακολουθήθηκαν για να εντοπιστούν οι κινήσεις τους και να μετρηθεί η έκθεσή τους στην ακτινοβολία σε πραγματικό χρόνο.
Τα ευρήματα ήταν συγκλονιστικά. 
Οι λύκοι εντός της ζώνης CEZ υπομένουν επίπεδα ακτινοβολίας πάνω από έξι φορές το νόμιμο όριο για τους ανθρώπους, γεγονός που αποδεικνύει την ανθεκτικότητά τους απέναντι στις αντιξοότητες, τμήματα δε του γονιδιώματός τους παρουσίασαν σημάδια ανθεκτικότητας στον καρκίνο, μια αξιοσημείωτη προσαρμογή στο ακτινοβολημένο περιβάλλον τους.
Παρόμοιες αποκαλύψεις προέκυψαν από μελέτες σχετικά με τα ημι-αγρια σκυλιά που περιφέρονται στην CEZ. 
Το 2023, οι επιστήμονες αποκάλυψαν γενετικές διακρίσεις μεταξύ αυτών των ελεύθερων σκύλων και των οικόσιτων αντίστοιχων σκύλων γενικά, υπογραμμίζοντας περαιτέρω τις μοναδικές εξελικτικές πιέσεις που ασκούνται εντός των ορίων του Τσερνομπίλ.
Η έρευνα της Cara Love υπόσχεται όχι μόνο την κατανόηση της προσαρμογής της άγριας ζωής αλλά και την προώθηση της ανθρώπινης υγείας. 
Εντοπίζοντας προστατευτικές μεταλλάξεις που ενισχύουν την επιβίωση των λύκων, υπάρχει ελπίδα να μετατραπούν αυτές οι γνώσεις σε στρατηγικές για τη θεραπεία του καρκίνου στον άνθρωπο.
Ωστόσο, εν μέσω του θριάμβου της επιστημονικής ανακάλυψης, οι προκλήσεις επιμένουν. 
Η πανδημία COVID-19 και οι γεωπολιτικές εντάσεις εμπόδισαν την επιστροφή της Cara Love και της ομάδας της στην CEZ, δημιουργώντας αβεβαιότητα για τις μελλοντικές ερευνητικές προσπάθειες. 
Παρ' όλα αυτά, τα πρωτοποριακά ευρήματά τους, που παρουσιάστηκαν στην Ετήσια Συνάντηση της Εταιρείας Ολοκληρωμένης και Συγκριτικής Βιολογίας, προσφέρουν μια ματιά στην αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα των μεταλλαγμένων λύκων του Τσερνομπίλ!