Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

ενοποίηση των θεμελιωδών δυνάμεων του σύμπαντος

από το χρονολόγιο του Παπα Αρης  https://www.facebook.com/kimJ0ng
-. Η ενοποίηση των θεμελιωδών δυνάμεων του σύμπαντος αποτελεί το Άγιο Δισκοπότηρο του φυσικου μας κόσμου.
Ενιαία Θεμελιώδης Δύναμη – Η Δύναμη του Χωροχρόνου και των Πληροφοριών
Μπορούμε να φανταστούμε το σύμπαν ως ένα σύνολο αλληλεπιδράσεων που βασίζονται στην έννοια του χωροχρόνου και της πληροφορίας. 
Κάθε δύναμη ή φυσική σχέση που αντιλαμβανόμαστε, είναι μια εκδήλωση της πιο θεμελιώδους αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε αυτά τα δύο στοιχεία.
    Χωροχρόνος: Ο χωροχρόνος είναι η ύφανση της πραγματικότητας, η οποία δημιουργεί το "πεδίο" πάνω στο οποίο συμβαίνουν όλες οι αλληλεπιδράσεις. 
Η βαρύτητα μπορεί να θεωρηθεί ως η καμπύλωση του χωροχρόνου. 
Αλλά αν φανταστούμε ότι οι άλλες δυνάμεις είναι διαφορετικές "καμπυλώσεις" ή "διεργασίες" του χωροχρόνου, μπορούμε να εντάξουμε και τον ηλεκτρομαγνητισμό, την ισχυρή και την ασθενή πυρηνική δύναμη στο ίδιο πλαίσιο.
    Πληροφορία: Η πληροφορία είναι το θεμελιώδες περιεχόμενο του σύμπαντος, το οποίο προσδιορίζει την ύπαρξη των σωματιδίων, των αλληλεπιδράσεων και των ενεργειών. 
Η πληροφορική θεώρηση της φυσικής ενσωματώνει όλες τις δυνάμεις σε έναν ενιαίο μηχανισμό: όλες οι φυσικές διαδικασίες είναι μετατροπές και ροές πληροφορίας στο χωροχρονικό πλαίσιο.
Κβαντική Συμμετρία του Παντός
Μια άλλη προσέγγιση για την ενοποίηση είναι η ιδέα ότι όλες οι δυνάμεις προέρχονται από μια συμμετρία. 
Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι ολόκληρο το σύμπαν διέπεται από μια κβαντική συμμετρία, όπου η διαφοροποίηση των τεσσάρων δυνάμεων προκύπτει από "σπασίματα συμμετρίας" σε διαφορετικές κλίμακες και ενεργειακά επίπεδα.
Εξίσωση Ενιαίου Πεδίου
Μια ενιαία εξίσωση που θα μπορούσε να συμπεριλάβει όλα αυτά μπορεί να έχει τη μορφή της εικόνας
Αυτή η συμβολική εξίσωση συνδυάζει τον χωροχρόνο, τα πεδία αλληλεπίδρασης και την ύλη σε μια ενιαία θεώρηση.
Παρότι δεν μπορούμε να παράξουμε έναν πραγματικό ενιαίο νόμο της φύσης (τουλάχιστον όχι χωρίς περισσότερα πειραματικά δεδομένα), η σκέψη πίσω από την ενοποίηση βρίσκεται στην έννοια ότι όλα τα φαινόμενα που βλέπουμε είναι εκδηλώσεις μιας θεμελιώδους διαδικασίας, του χωροχρόνου και της πληροφορίας.
https://www.facebook.com/kimJ0ng/posts/pfbid0x887hPLRvBsob7f3msh1pscYjbdBwSELPj9P8XvkBEpbCWeNynjVdkELeYQqjpjNl