Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Ταχίνι,η λιπαρή πάστα από σουσάμι και τα οφέλη της για την υγεία

Το ταχίνι είναι μιά βουτυρένια πάστα φτιαγμένη από αποφλοιωμένους ή αναποφλοίωτους, αλεσμένους και ψημένους κόκκους σουσαμιού.
Την παλαιότερη αναφορά για το σουσάμι τη βρίσκουμε σε ένα έγγραφο γραμμένο πριν από 4.000 χρόνια σε σφηνοειδή γραφή, όπου περιγράφει το έθιμο της προσφοράς στους θεούς.
Ο ιστορικός Ηρόδοτος γράφει για την καλλιέργεια του σησαμιού πριν από 3.500 χρόνια στην περιοχή των ποταμών του Τίγρη και Ευφράτη στο Αρχαίο Ιράκ.
Το σουσάμι εκείνα τα χρόνια χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως πηγή ελαίου,το γνωστό σησαμέλαιο.
Το σουσάμι και το ταχίνι χρησιμοποιούνται στις κουζίνες των λαών της μεσογείου εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Το ταχίνι είναι ένα σπουδαίο τρόφιμο και σύμφωνα με την εθνική βάση δεδομένων για τα θρεπτικά συστατικά USDA, 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι φτιαγμένη από ψημένα σουσάμι και βάρους 30 γραμμάρια (g) περιέχει....
read more:https://botanologia.gr/tachini-i-lipari-pasta-apo-psimeno-soysami-kai-ta-ofeli-toy-gia-tin-ygeia/

Ο Έλληνας κύριος με ψαθάκι που στέκει ελαφρώς λοξά προς το σύμπαν

 Ο Έλληνας κύριος με ψαθάκι που στέκει ελαφρώς λοξά προς το σύμπαν -   Κωνσταντίνος Π. Καβάφης
Τείχη
Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ μεγάλα κ' 
υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη. 
Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ. άλλο δεν 
σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη· 
διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον. Α όταν έκτιζαν 
τα τείχη πώς να μην προσέξω. 
Αλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον. 
Ανεπαισθήτως μ' έκλεισαν από τον κόσμον έξω.
                                           Κωνσταντίνος Π. Καβάφης

«Οταν ο Χάιντεγκερ προβληματιζόταν για το πώς ένας ποιητής μπορεί να συνομιλήσει με το έργο ενός ομότεχνού του, δεν ήταν δυνατόν να φανταστεί ότι μόνον ο Κωνσταντίνος Καβάφης θα έδειχνε τον δρόμο που οδηγεί σε μια τέτοια συνομιλία.
Αυτός, «Ο Μέγας Ελλην», όπως αποκαλεί τον Κωνσταντίνο Καβάφη ένας εκ των συνομιλητών του, ο Ρουμάνος Πέτρου Ρομοσάν στο ομότιτλο ποίημά του.
Και δεν είναι ο μόνος.
Δίπλα του στέκουν μέγιστα, μεγάλα και λιγότερο μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας ποίησης από τη μεσογειακή Ισπανία έως τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά κι ακόμα πέρα στον μακρινό Ισημερινό, τις πατρίδες του φανταστικού και μαγικού ρεαλισμού Αργεντινή και Κολομβία, ανεβαίνοντας βόρεια στη μεγάλη χώρα του Γουίτμαν, και πάλι κάτω έως τα Βαλκάνια και τη γενέθλια γη, την Αίγυπτο.
Αυτός «ο Ελληνας κύριος με ψαθάκι που στέκει ελαφρώς λοξά προς το σύμπαν» και που έγραψε στη μικρή κι ανίσχυρη -όπως την ονομάζουμε σήμερα- ελληνική κατάφερε να κατακτήσει ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη με τη ποίησή του και να τον κάνει και πάλι... ελληνικό

Με δεκαεννιά γλώσσες συναντήθηκε η ποίησή του. 
Εκατόν τριάντα πέντε ποιητές από τριάντα πέντε χώρες εγκολπώθηκαν τα ποιητικά του κελεύσματα. Και δεν θα τα γνωρίζαμε ούτε εμείς αν δεν φρόντιζαν κάποιοι ένθερμοι εραστές της ποίησής του να ψάξουν ανά τον κόσμο να τα ανακαλύψουν και να μας τα προσφέρουν -μέγιστη προσφορά αλήθεια σε μικρόψυχους καιρούς -σ' έναν καλλιεπή τόμο με τίτλο «Συνομιλώντας με τον Καβάφη- Ανθολογία ξένων καβαφογενών ποιημάτων».

Διαβάζεται ως σημερινός 
Το πώς, μια ολόκληρη περιπέτεια δηλαδή, μας το λέει ο εμψυχωτής αυτής, ανθολόγος και επιμελητής του τόμου, Νάσος Βαγενάς, στην εισαγωγή του.
Αξίζει βέβαια να αναφερθεί ότι το σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα ανήκει στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας που εξέδωσε και το βιβλίο.
Εκτός από το Ν. Βαγενά, εργάστηκαν για τη υλοποίησή του ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και η Κίρκη Κεφαλέα.
Η περιπέτεια αυτή είχε ως στόχο της να καταγράψει την «παρουσία» του Καβάφη στο έργο ξένων ποιητών και να συγκεντρώσει ποιήματα που συνδέονται με μιαν οποιαδήποτε σχέση με τον Αλεξανδρινό ή με το έργο του.

Το συμπέρασμα είναι εκθαμβωτικό και μοναδικό.
Οπως αναφέρει στην εισαγωγή του ο επιμελητής και ανθολόγος, «παρότι η έρευνα περιορίστηκε σε 21 μόνο χώρες, επιβεβαίωσε ότι ο Καβάφης διαβάζεται σήμερα, ακόμα και μέσα από μετάφραση, ως ένας σημερινός ποιητής. Επιβεβαίωσε ακόμα ότι ο Καβάφης έχει αποκτήσει το κύρος και την αίγλη ενός παγκόσμιου ποιητή».

Πολυπληθής ποιητική οικογένεια 
Ο Καβάφης δεν υπήρξε γεννήτωρ παιδιών αλλά ποιημάτων που μέσα στα χρόνια γέννησαν άλλα ποιήματα, ας πούμε, τα εγγόνια και τα δισέγγονά του.
Ετσι ο 21ος αιώνας μοιάζει να έρχεται μαζί με ολόκληρη την πολυπληθή, καβαφογενή, ποιητική, παγκόσμια οικογένεια.
Ο όρος ποίημα «καβαφογενές» χρησιμοποιήθηκε από τον αείμνηστο Γ. Π. Σαββίδη, στον οποίο άλλωστε αφιερώνεται και ο εν λόγω τόμος. Για τον Σαββίδη «καβαφογενή είναι τα ποιήματα που έμμεσα είτε άμεσα έχουν αφετηρία κάποιαν από τις συνθέσεις του Καβάφη».

Στον τόμο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας έχουν επιλεχθεί και ανθολογηθεί 153 «καβαφογενή» ποιήματα που έχουν άμεση αφετηρία την ποίηση του Καβάφη διότι διαφορετικά η συγκομιδή θα ήταν τεράστια αλλά και ποιήματα με αδιαφιλονίκητο το στοιχείο της διακειμενικότητας. Ακόμα υπάρχουν ποιήματα με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Καβάφη ή που συνομιλούν μαζί του.

Τι λένε οι αριθμοί 
Σύμφωνα με την άχαρη γλώσσα των αριθμών, τα ποιήματα που θεματοποιούν τον Καβάφη είναι 44 και, εκτός από ελάχιστα, έχουν ως τίτλο τους το όνομα του Αλεξανδρινού ποιητή. 
Κάποια άλλα, οκτώ τον αριθμό, θεματοποιούν την καβαφική Αλεξάνδρεια, ενώ αναφορές σ' αυτήν συναντώνται και σε πολλά ακόμη.
Τα υπόλοιπα, όπως πληροφορεί ο Ν. Βαγενάς, είναι ποιήματα «που διασυνδέονται με συγκεκριμένα καβαφικά ποιήματα, σε μια ποικιλία σχέσων που κλιμακώνεται από την απλή αναφορά ενός καβαφικού στίχου ώς την αναπραγμάτευση του θέματος διαφόρων καβαφικών ποιημάτων».

Τι είναι όμως εκείνο που καθιστά τον Καβάφη παγκόσμιο και του δίνει τη δυνατότητα να συνομιλεί και να εμπνέει τους ομότεχνούς του, κάθε ηλικίας, τόσα χρόνια μετά το θάνατό του, γεγονός μοναδικό στην παγκόσμια γραμματολογία; Πολύ περισσότερο όταν αυτή η θαυμαστή επικοινωνία συντελείται μέσω μεταφράσεων;

Η ειρωνεία 
Ο Οντεν μίλησε για τόνο φωνής και μοναδικότητα, ο Μπρόντσκι για την απογυμνωμένη του ποίηση, ο Σεφέρης για το παράδοξο της καβαφικής ποίησης να συγκινεί ποιητικά με μια γλώσσα μη ποιητική. Ο Ν. Βαγενάς δίνει τη δική του ερμηνεία. «Ο Καβάφης», υποστηρίζει, «είναι ο μόνος ποιητής που χρησιμοποιεί την ειρωνεία ως κύριο μηχανισμό παραγωγής ποιητικότητας. Η ιδιάζουσα δραματική και τραγική ειρωνεία του Καβάφη, η οποία διαμορφώνει την εξίσου πυκνή λεκτική ειρωνεία του, είναι εκείνο που κάνει τη γλώσσα του να μπορεί να προκαλεί ποιητική συγκίνηση, καθιστώντας περιττό τον γλωσσικό αισθησιασμό».

Ο σπουδαίος Αγγλος ποιητής Γ. Χ. Οντεν θα παραδεχθεί το 1961, ότι ο Καβάφης δεν έπαψε να επηρεάζει την ποίησή του για περισσότερο από τριάντα χρόνια γράφοντας «κατά τον τρόπο του» το ποίημα Rois Faineants.
Ο συμπατριώτης του Λόρενς Ντάρελ δεν περιορίζεται στις καβαφικές αναφορές του στο περίφημο «Αλεξανδρινό κουαρτέτο» αλλά συνομιλεί μαζί του εν θερμώ στο ποίημα «Καβάφης».

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ φαίνεται να είναι από τους πρώτους Γερμανούς ποιητές που γνωρίζει τον «Μεγάλο Ελληνα».
Λίγο μετά την εξέγερση του Ιουνίου του 1953 εναντίον του καθεστώτος της τότε Λ.Δ.Γ γράφοντας τις «Ελεγείες του Μπούκοφ» συνδιαλέγεται με τον Καβάφη στο «Διαβάζοντας έναν μεταγένεστερο Ελληνα ποιητή». Ενα ποίημα ολιγόστιχο αλλά πολύ κοντά στο ειρωνικό και τραγικό συγχρόνως καβαφικό πνεύμα.

Ο Τζουζέπε Ουγκαρέτι θα εισαγάγει στην Ιταλία το έργο του Καβάφη, τον οποίο εγνώριζε από την κοινή τους γενέθλια πόλη, την Αλεξάνδρεια. Αργότερα, το 1946, ο άλλος σπουδαίος Ιταλός ποιητής, ο Εουτζένιο Μοντάλε, θα μεταφράσει το «Περιμένοντας τους Βαρβάρους» και θα συνομιλήσει μαζί του στο «Διαβάζοντας τον Καβάφη».

Από τη συναισθηματική Ρωσία ο Ιωσήφ Μπρόντσκι θα ομολογήσει πλήρως την εσωτερική σχέση του με τον Καβάφη καταθέτοντάς την σε τρία ποιήματα.
Κι ανάμεσα σ' αυτούς τόσοι άλλοι ποιητές γνωστοί ή λιγότερο γνωστοί: ο Αιγύπτιος Φαρούκ Σούσα, ο Τσέχος Μίροσλαβ Χόλουμπ, ο Σέρβος Ιβαν Λάλιτς, ο Πορτογάλος Ζόρζε ντε Σένα, ο Βρετανός Τζον Χιθ Σταμπς, ο Αμερικανός Τζέιμς Μέριλ, ο Γερμανός Γιόχακιμ Σαρτόριους, ο Γάλλος Ζακ Ρεντά κι όλοι οι άλλοι που συνάντησαν μια ποιητική μέρα τον γέροντα της Αλεξάνδρειας να κάνει τη βόλτα του στην παραλία της μοναδικής αυτής πολιτείας.

Και είναι σίγουρο ότι τη στιγμή εκείνη, ο ποιητής με το αινιγματικό βλέμμα, αν τους μιλούσε, θα τους επαναλάμβανε τη γνωστή φράση, που τεχνηέντως διοχέτευε στο ευρύτερο κοινό: «Ο Καβάφης είναι ο ποιητής του μέλλοντος».


Τροφή ή δηλητήριο - Ας μάθουμε κάποιες αλήθειες για το σημερινό φαγητό

Ποια είναι η σχέση της τροφής που καταναλώνουμε με την κατάσταση της υγείας μας;
Ένα εξαιρετικό ντοκυμαντέρ από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διατροφικής Ιατρικής, E.I.Nu.M.

Ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά, ειδικά τα τελευταία εκατό χρόνια. 
Έχουμε γίνει μάρτυρες της βιομηχανικής προόδου, της ανακάλυψης του ηλεκτρισμού, τεχνολογικών εξελίξεων, πολέμων, ατομικών βομβών, και το σώμα μας πρέπει διαρκώς … να προσαρμόζεται.
Έχουμε αλλάξει τον τρόπο που ζούμε: τρώμε περισσότερο και κινούμαστε λιγότερο.
Αλλά τι πραγματικά τρώμε αυτές τις μέρες;
Δεδομένα από τα παγκόσμια συνέδρια του Rio 1992 και 2012 έδειξαν ότι το έδαφος, συνεπώς και τα προϊόντα που παράγει (φρούτα και λαχανικά), έχουν χάσει πάνω από το 50% των θρεπτικών συστατικών τους, συγκριτικά με  50 χρόνια πριν.
Δυστυχώς, οτιδήποτε καταναλώνουμε αυτές τις μέρες είναι πολύ λιγότερο θρεπτικό, και η κατάσταση αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει όλο και περισσότερο από το 1992.
Ακόμα και οι βιολογικές καλλιέργειες δεν προσφέρουν την ίδια θρεπτική αξία, όπως 50 χρόνια πριν.
Τρώμε αλλά δεν τρεφόμαστε!
Καταναλώνουμε τεράστιες ποσότητες ζάχαρης, υδατανθράκων, πρωτεϊνών, αλλά ελάχιστα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, που βοηθούν το σώμα μας να θεραπευτεί.
Μεγάλη ειρωνεία, οι παχύσαρκοι βρίσκονται σε κατάσταση υποθρεψίας!
Και σαν να μην φτάνουν αυτά, δημιουργούμε γενετικά τροποποιημένες τροφές, ελπίζοντας να βελτιώσουμε τη φύση. Δυστυχώς, δεν φανταζόμαστε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στο σώμα μας.
Το 95% του καλαμποκιού που παράγεται στις Η.Π.Α. είναι γενετικά τροποποιημένο, και είναι χρήσιμο στις βιομηχανίες τροφίμων, γιατί πολύ απλά, έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής!
Η σόγια είναι ένα ακόμα γενετικά τροποποιημένο προϊόν που παράγεται παγκοσμίως.
Μόνο το 2007, το 60% της συνολικής σοδειάς σόγιας ήταν γενετικά επεξεργασμένο.
Όταν πιστεύουμε ότι τρώμε υγιεινά και ότι προσέχουμε το σώμα μας τρώγοντας σόγια και τα προϊόντα αυτής, στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε τι αλλαγές προκαλούμε στον οργανισμό  μας.
Οι περισσότερες κτηνοτροφικές μονάδες έχουν βιομηχανοποιηθεί.
Τα ζώα αναπτύσσονται στο διπλάσιο μέγεθος, στο μισό χρόνο. 
Όπως, για παράδειγμα, τα κοτόπουλα.
Αυτό μπορεί και επιτυγχάνεται χάρη στην επιστήμη, τα αντιβιοτικά και τις ορμόνες – τα οποία δεν αποβάλλονται από τα ζώα και συνεπώς καταναλώνονται και από εμάς, χωρίς να το γνωρίζουμε.
Στις μέρες μας, τα πάντα σχεδόν καλλιεργούνται με εντατικούς ρυθμούς: βοοειδή, κοτόπουλα, ψάρια, χοίροι, οστρακοειδή – όλα έχουν βιομηχανοποιηθεί.
Όσο περισσότερο επεξεργάζονται τα τρόφιμα, τόσο φτωχότερα είναι σε θρεπτική αξία.
Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν ακολουθούν πια τις εποχές. 
Στα σουπερμάρκετ βρίσκουμε τα πάντα, όλο το χρόνο.
Αγοράζουμε τομάτες από θερμότερες χώρες, όπου συλλέγονται ακόμα άγουρες, και ωριμάζουν έπειτα με αιθυλένιο, μία ισχυρή χημική ορμόνη.
Βρίσκουμε όμορφα, γυαλιστερά φρούτα και λαχανικά, αλλά όταν τα τρώμε, θυμόμαστε, ότι είχαν διαφορετική γεύση όταν ήμασταν παιδιά.
Μπορεί και να έχουμε ξεχάσει ακόμα τη γεύση τους!
Η επιστήμη μας έχει δώσει καινούργια φάρμακα, τα οποία έχουν βοηθήσει πολύ κόσμο και έχουν σώσει πολλές ζωές.
Από την άλλη μεριά όμως, η κατάχρηση αυτών των φαρμάκων αλλάζει τη φυσική ισορροπία του σώματος, προκαλώντας συχνά περισσότερο κακό απ’ ότι καλό. 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) υπογραμμίζει ότι το 60% όλων των θανάτων παγκοσμίως αποδίδεται σε χρόνιες νόσους, προκαλούμενες από ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών των τροφών, ακόμα και στις αναπτυγμένες χώρες.
Το νέφος, η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι ακτινοβολίες, η έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά- όλα αυτά βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας.
Όπως συνήθως, σε αυτό εμπλέκονται πολλοί παράγοντες:
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ξέρουμε τι συμβαίνει με τις βιομηχανίες τροφίμων και με το περιβάλλον που ζούμε.
Πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και να ελέγχουμε ότι δεν υπάρχουν συντηρητικά και πρόσθετα σάκχαρα. 
Πρέπει να επιβεβαιώνουμε ότι τα έτοιμα γεύματα που αγοράζουμε είναι μόνο αυτά που αναγράφεται ότι είναι και πάνω απ’ όλα να ελέγχουμε από πού προέρχεται η τροφή που καταναλώνουμε.
Επίσης, η προσωπική μας ηρεμία θα βοηθήσει τον οργανισμό μας να διατηρεί την ορμονική ισορροπία του.
Η άσκηση βοηθά το σκελετό, τους μύες, την καρδιά και τα διάφορα άλλα συστήματα να παραμένουν υγιή.
Από τη φύση μας είμαστε φτιαγμένοι να κινούμαστε!
Η σωστή διατροφή είναι κορυφαίας σημασίας- όχι επεξεργασμένα φαγητά, αποφύγετε συνεχώς τις ίδιες τροφές, επιλέξτε φρέσκα προϊόντα, όχι σύνθετους υδατάνθρακες, αλλά πολλά λαχανικά και φρούτα, φρέσκο ψάρι και κρέας, πολλούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, και γιαούρτι.
Είμαστε υποχρεωμένοι να παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής για να είμαστε σίγουροι ότι λαμβάνουμε επαρκείς βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ένζυμα, που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας.
Δυστυχώς, όπως είδαμε και νωρίτερα, τίποτα δεν είναι επαρκώς θρεπτικό. 
Το καλύτερο πάντα είναι να διαλέγουμε φυσικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Πρέπει  να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, γιατί τα μεμονωμένα συστατικά, μικρή επίδραση έχουν από μόνα τους.
Χάρη σε μία νέα επιστήμη, τη Μεταβολoμική, γιατροί και άλλοι επιστήμονες έχουν καταφέρει να αναγνωρίσουν τη σωστή συνέργεια μεταξύ βιταμινών, αμινοξέων, μεταλλικών αλάτων και ενζύμων.
Τώρα είναι στο χέρι μας να προσέχουμε την υγεία μας.
Με λίγη προσοχή και ενημέρωση, μπορούμε να παραμένουμε υγιείς και να προλαμβάνουμε σοβαρές αρρώστιες.
Η πληροφόρηση είναι θεμέλιο για την υγεία μας!
Παραγωγή E.I.Nu.M. European Institute of Nutritional medicine

drtsoukalas.com
www.einum.org