Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τη νόσο Alzheimer

21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τη νόσο Alzheimer και πως η διατροφή “του εγκεφάλου” μπορεί να αποτρέψει τη νόσο
Η διατροφή του νου μπορεί να αποτρέψει τη νόσο Alzheimer 
Είναι το Alzheimer ένας  καλός λόγος να τρώμε υγιεινά; 
Ναι μας λένε οι επιστήμονες,ας δούμε γιατί:
Οι επιλογές των τροφίμων που υιοθετούμε καθημερινά μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες να εκδηλώσουμε τη νόσο Αλτσχάιμερ, διότι
έχει διαπιστωθεί πως οι άνθρωποι που είναι πιστοί σε μια διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα όπως:
– τα πράσινα λαχανικά,
– τα μούρα και
– τα ψάρια είχαν μια σημαντική μείωση του κινδύνου απώλειας μνήμης.
Το πρόγραμμα της διατροφής αυτής ονομάζεται η δίαιτα του ΝΟΥ ή του εγκεφάλου και ας δούμε πώς λειτουργεί.
 – Τρόφιμα φιλικά προς τον εγκέφαλο
Η βάση της δίαιτας του ΝΟΥ είναι η μεσογειακή διατροφή η οποία καθυστερεί τη βλάβη (νευροεκφύλιση) που προκαλείται από τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές.
Είναι μια διατροφή που ισορροπεί ανάμεσα στη διατροφή DASH και την μεσογειακή διατροφή,με τη διαφορά ότι περιλαμβάνει ειδικά τρόφιμα που τα θρεπτικά τους συστατικά σύμφωνα με την ιατρική βιβλιογραφία δείχνουν ότι είναι ιδανικά για τον εγκέφαλο, όπως τα...

"Όποιος σου υπόσχεται ότι θα σε κάνει επιτυχημένο, ψεύδεται. Αν μπορούσε, θα είχε κάνει πρώτα τον ίδιο"

Από το χρονολόγιο του: Παναγιώτη Αποστολόπουλου Πέρρου : https://www.facebook.com/panagiotis.perros/posts/10226699754222469

Είμαι σίγουρος ότι βλέπετε από εδώ και από κει προγράμματα νέας επιχειρηματικότητας, στάρταπς, σεμινάρια, εκδηλώσεις, βιβλία συμβουλευτικής κ.α. Αυτό που δεν βλέπετε είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων επιχορηγηθούν για να ανοίξουν επιχείρηση, δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν την επιχείρηση αυτή όταν τελειώσει η επιχορήγηση. Γι αυτό και μετά από 4-5 χρόνια ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων αυτών (μπορεί και άνω του 95%) θα έχει εξαφανιστεί. 

Αυτή η εικονική αγάπη προς την νέα επιχειρηματικότητα όλες αυτές τις δεκαετίες πηγάζει από πολιτικούς κύκλους οι οποίοι στοχεύουν αποκλειστικά στο να πάρουν το ΕΣΠΑ για τα «δικά τους παιδιά». Είσαι γενικός γραμματέας υπουργείου; Κόβεις ένα ΕΣΠΑ στον γιόκα (τον δικό σου ή του κομματικού σου συντρόφου για να μην καρφώνεσαι) που τελείωσε με το ζόρι κοινωνικές επιστήμες στο γιουνιβέρσιτι οφ μπαρμπέριον εντερπράιζις για να μελετάει την στιλπνότητα του φτερώματος των πελαργών με ειδικό γκάτζετ νέας τεχνολογίας. Παίρνει το ΕΣΠΑ, παίρνει και ένα γερό θαλασσοδάνειο κατόπιν πολιτικής παρέμβασης στις κρατικοεξαρτώμενες τράπεζες, τρώει όσα χρήματα μπορεί για 3-4 χρόνια και μετά κανόνι και πάμε γι άλλα.

Κλείνω αισίως 21 χρόνια στην ελληνική αγορά ως επαγγελματίας. Έχω συνομιλήσει και αναπτύξει σχέσεις όλο αυτό τον καιρό με χιλιάδες επιχειρηματίες και managers τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες δεν βγαίνουν ούτε από εκδηλώσεις και συνέδρια επιχειρηματικότητας, ούτε από συμπληρώσεις φορμών του ΕΣΠΑ, ούτε από βραβεία πολιτικών παραγόντων. 

Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες βγαίνουν είτε από την φτώχεια (ανάγκη) είτε από την τρέλα (πάθος). Αν δεν έχεις ούτε ανάγκη επιβίωσης ούτε πάθος για κάποιο αντικείμενο, τότε απλά δεν μπορείς να φτιάξεις μια επιτυχημένη επιχείρηση. Η Ελλάδα είναι εχθρική και στην επιτυχία και στις επιχειρήσεις. Ωστόσο αν ανοίξεις τα μάτια και τα αυτιά σου, θα βρεις τρόπους επιτυχίας. Έτοιμες λύσεις δεν ύπαρχουν και κανένας δεν θα σε κάνει επιτυχημένο. Ειδικά το κράτος είναι εξ ορισμού καταστροφέας και όχι δημιουργός επιχειρήσεων. Όποιος σου υπόσχεται ότι θα σε κάνει επιτυχημένο, ψεύδεται. Αν μπορούσε, θα είχε κάνει πρώτα τον ίδιο 

Ο Κενυάτης δάσκαλος Peter Tabichi, ένας απο τους καλύτερους δάσκαλους στον κόσμο.

Η υποσαχάρια Αφρική, είναι μια απέραντη περιοχή με τη χαμηλότερη σχολική φοίτηση στον κόσμο, παρόλο που διδασκαλία σε μικρά παιδιά είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. 
Αυτή την αρχή έχει και ως εφαλτήριο ο Peter Tabichi, δάσκαλος στην Κένυα.
Ένα διεθνές φαινόμενο.
Tα εμπνευσμένα λόγια του, η γενναιόδωρη στάση του και ο αλτρουιστικός τρόπος ζωής του κέρδισε τις καρδιές παγκοσμίως
Δουλεύει σε σχολείο απομακρυσμένης επαρχίας της Κένυας και με τις παροχές του βοηθάει αυτό το σχολείο να μένει ανοιχτό και να προσφέρει ευκαιρίες στους μαθητές του.
Είναι 39 ετών και διδάσκει μαθηματικά και φυσική.
Το 2019 βραβεύτηκε ως ο καλύτερος δάσκαλος στον κόσμο. 
Επιλέχθηκε μέσα από 10.000 υποψηφιότητες που προέρχονταν από 179 χώρες!
Περισσότεροι από το 90% των μαθητών του προέρχονται από φτωχές οικογένειες. 
Το 1/3 των παιδιών είναι ορφανά ή έχουν μόνο έναν γονιό. 
Τα προβλήματά τους είναι πολλά. 
Ναρκωτικά, εφηβικές εγκυμοσύνες, αυτοκτονίες, ενώ πολλοί μαθητές παρατάνε το σχολείο νωρίς. 
Η αντιστοιχία μαθητών – καθηγητών είναι 58 προς ένα.
Ο Tabichi χαρίζει το 80% του μισθού του σε φτωχούς μαθητές, που δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε την στολή. 
Ίδρυσε μια λέσχη ταλέντων και ανέπτυξε το επιστημονικό πρόγραμμα του σχολείου και βοηθά μαθητές σε έρευνες, που πλέον είναι τόσο καλές ώστε οι μαθητές του παίρνουν μέρος σε εθνικούς διαγωνισμούς.
Επισκέπτεται τα σπίτια μαθητών για να γνωρίσει από πρώτο χέρι όσα αντιμετωπίζουν οι μαθητές του και οι οικογένειές τους.
Μέσα σε λίγα χρόνια, κατάφερε να διπλασιάσει τους μαθητές του σχολείου, όπως και τον συνολικό αριθμό των κοριτσιών.
Αυτός ο υπέροχος δάσκαλος και άνθρωπος τιμήθηκε λοιπόν με το «Varkey Foundation Global Teacher Prize 2019» και εκτός από το συμβολικό βραβείο, κέρδισε και ένα εκατομμύριο δολάρια.
Η μεγαλύτερη χαρά που παίρνω από τη διδασκαλία είναι να βλέπω τους μαθητές μου να αναπτύσσουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθησή τους. Όταν τους βλέπω να έχουν εξελιχθεί σε δημιουργικούς και παραγωγικούς ανθρώπους έχω μεγάλη ικανοποίηση. Γνωρίζω πως η δουλειά μας στην τάξη είναι εκείνη που τους βοηθάει να ξεκλειδώσουν τις δυνατότητές τους με τον πιο συναρπαστικό τρόπο και αυτό για μένα είναι μεγάλη ικανοποίηση και χαρά.-Peter Tabichi