Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

"Όποιος σου υπόσχεται ότι θα σε κάνει επιτυχημένο, ψεύδεται. Αν μπορούσε, θα είχε κάνει πρώτα τον ίδιο"

Από το χρονολόγιο του: Παναγιώτη Αποστολόπουλου Πέρρου : https://www.facebook.com/panagiotis.perros/posts/10226699754222469

Είμαι σίγουρος ότι βλέπετε από εδώ και από κει προγράμματα νέας επιχειρηματικότητας, στάρταπς, σεμινάρια, εκδηλώσεις, βιβλία συμβουλευτικής κ.α. Αυτό που δεν βλέπετε είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων επιχορηγηθούν για να ανοίξουν επιχείρηση, δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν την επιχείρηση αυτή όταν τελειώσει η επιχορήγηση. Γι αυτό και μετά από 4-5 χρόνια ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων αυτών (μπορεί και άνω του 95%) θα έχει εξαφανιστεί. 

Αυτή η εικονική αγάπη προς την νέα επιχειρηματικότητα όλες αυτές τις δεκαετίες πηγάζει από πολιτικούς κύκλους οι οποίοι στοχεύουν αποκλειστικά στο να πάρουν το ΕΣΠΑ για τα «δικά τους παιδιά». Είσαι γενικός γραμματέας υπουργείου; Κόβεις ένα ΕΣΠΑ στον γιόκα (τον δικό σου ή του κομματικού σου συντρόφου για να μην καρφώνεσαι) που τελείωσε με το ζόρι κοινωνικές επιστήμες στο γιουνιβέρσιτι οφ μπαρμπέριον εντερπράιζις για να μελετάει την στιλπνότητα του φτερώματος των πελαργών με ειδικό γκάτζετ νέας τεχνολογίας. Παίρνει το ΕΣΠΑ, παίρνει και ένα γερό θαλασσοδάνειο κατόπιν πολιτικής παρέμβασης στις κρατικοεξαρτώμενες τράπεζες, τρώει όσα χρήματα μπορεί για 3-4 χρόνια και μετά κανόνι και πάμε γι άλλα.

Κλείνω αισίως 21 χρόνια στην ελληνική αγορά ως επαγγελματίας. Έχω συνομιλήσει και αναπτύξει σχέσεις όλο αυτό τον καιρό με χιλιάδες επιχειρηματίες και managers τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες δεν βγαίνουν ούτε από εκδηλώσεις και συνέδρια επιχειρηματικότητας, ούτε από συμπληρώσεις φορμών του ΕΣΠΑ, ούτε από βραβεία πολιτικών παραγόντων. 

Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες βγαίνουν είτε από την φτώχεια (ανάγκη) είτε από την τρέλα (πάθος). Αν δεν έχεις ούτε ανάγκη επιβίωσης ούτε πάθος για κάποιο αντικείμενο, τότε απλά δεν μπορείς να φτιάξεις μια επιτυχημένη επιχείρηση. Η Ελλάδα είναι εχθρική και στην επιτυχία και στις επιχειρήσεις. Ωστόσο αν ανοίξεις τα μάτια και τα αυτιά σου, θα βρεις τρόπους επιτυχίας. Έτοιμες λύσεις δεν ύπαρχουν και κανένας δεν θα σε κάνει επιτυχημένο. Ειδικά το κράτος είναι εξ ορισμού καταστροφέας και όχι δημιουργός επιχειρήσεων. Όποιος σου υπόσχεται ότι θα σε κάνει επιτυχημένο, ψεύδεται. Αν μπορούσε, θα είχε κάνει πρώτα τον ίδιο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου