... το παράθυρο Overton μπορεί τόσο να μετατοπιστεί όσο και να επεκταθεί, είτε αυξάνοντας είτε συρρικνώνοντας τον αριθμό των ιδεών που οι πολιτικοί μπορούν να υποστηρίξουν χωρίς να διακινδυνεύσουν αδικαιολόγητα την εκλογική τους υποστήριξη.
Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς οι πολιτικοί επιλέγουν ποιες πολιτικές θα υποστηρίξουν;
Ή έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι ένας πολιτικός που υπερασπίζεται μια πολιτική ιδέα μπορεί να κερδίσει τις εκλογές σε μια χώρα, αλλά την ίδια στιγμή κανένας πολιτικός στη χώρα σας δεν θα υποστηρίξει την ίδια πολιτική;
Το παράθυρο Overton της πολιτικής δυνατότητας μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση αυτών των φαινομένων.
Στην πολιτική και στην κοινωνία ισχύει ένα φαινόμενο γνωστό στους κοινωνιολόγους ως "παράθυρο του Όβερτον"- "Overton Window" :
όσοι οδηγούν μια κοινωνία να αποδεχθεί κάτι -π.χ. μια εξαίρεση στην Ελευθερία του Λόγου-, θέτουν τις βάσεις ώστε να γίνουν αποδεκτά πολύ χειρότερα μέτρα στην ίδια κατεύθυνση.
Ο Overton μελέτησε και προώθησε αρχές ελεύθερης αγοράς για περισσότερο από μια δεκαετία.
Επίσης, ταξίδεψε πολύ, επισκεπτόμενος χώρες όπως
η Πολωνία,
η Νικαράγουα,
η Σιγκαπούρη,
η Μαλαισία,
η Ινδονησία,
η Κολομβία,
το Μαλάουι,
η Μοζαμβίκη,
η Ελλάδα,
η Ιταλία,
η Σλοβενία,
η Κροατία,
η Ινδία και
η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Η πορεία του διακόπηκε με τον ξαφνικό θάνατό του σε αεροπορικό δυστύχημα το στις 30 Ιουνίου, 2003
Ο Overton χρησιμοποίησε την παρομοίωση του παραθύρου με σκοπό να μεταφέρει την ιδέα του σε ένα στενό και καλά καθορισμένο χώρο, μέσω του οποίου μπορούμε να δούμε κάποια πράγματα και όχι άλλα.
Όπως κάθε παράθυρο, πρόκειται για δομή που κατασκευάζεται σκόπιμα και στρατηγικά από κάποιον, για να βλέπουμε αυτό και μόνο αυτό και όχι κάποιο άλλο!
Το παράθυρο Overton είναι ένα μοντέλο για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι ιδέες στην κοινωνία αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και επηρεάζουν την πολιτική.
Η βασική ιδέα είναι ότι οι πολιτικοί είναι περιορισμένοι ως προς τις πολιτικές ιδέες που μπορούν να υποστηρίξουν - γενικά ακολουθούν μόνο πολιτικές που είναι ευρέως αποδεκτές σε όλη την κοινωνία ως νόμιμες πολιτικές επιλογές.
Αυτές οι πολιτικές βρίσκονται εντός του παραθύρου Overton.
Υπάρχουν και άλλες ιδέες πολιτικής, αλλά οι πολιτικοί κινδυνεύουν να χάσουν τη λαϊκή υποστήριξη αν υπερασπιστούν αυτές τις ιδέες.
Αυτές οι πολιτικές βρίσκονται εκτός του παραθύρου Overton.
Το παράθυρο Overton είναι το παράθυρο της αποδεκτής συζήτησης στη δημόσια σφαίρα.
Η παρομοίωση του "παραθύρου" υπονοεί ότι ορισμένα θέματα βρίσκονται εντός αυτού του παραθύρου και ορισμένα θέματα βρίσκονται εκτός αυτού του παραθύρου.
Το παράθυρο μπορεί να μετακινηθεί, ή μπορεί να επεκταθεί ή να συρρικνωθεί.
Αυτό που στη Σκανδιναβία αποκαλείται "διάδρομος γνώμης" μπορεί να θεωρηθεί ως στένεμα του παραθύρου Overton σε ένα μικρό σύνολο αποδεκτών ιδεών, διευρύνοντας αντίστροφα το πεδίο του αδιανόητου και του ανείπωτου.
Το παράθυρο Overton δεν είναι στατικό - μπορεί να επεκταθεί ή να συρρικνωθεί ή να μετακινηθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση κατά μήκος ενός συνεχούς φάσματος επιλογών πολιτικής.
Το εύρος του παραθύρου Overton μπορεί να αλλάξει επειδή αλλάζει το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο εμφανίζεται, ή μπορεί να αλλάξει λόγω μιας συνειδητής προσπάθειας για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, όπως στην επιδίωξη της συναίνεσης.
Οι περισσότερες συζητήσεις για το παράθυρο Overton φαίνεται να υποθέτουν ότι αυτή η μηχανική της κοινής γνώμης παίρνει τη μορφή της προώθησης αδιανόητων ιδεών στο απώτερο περιθώριο, προκειμένου να γίνουν πιο αποδεκτές ιδέες που βρίσκονται πιο κοντά στην επικρατούσα τάση, στο εγγύς περιθώριο.
Εκπρόσωποι τόσο της αριστεράς όσο και της δεξιάς έχουν κατηγορήσει ο ένας τον άλλον ότι το κάνουν αυτό, γι' αυτό είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ο Όβερτον δεν διατύπωσε το παράθυρό του σε έναν άξονα αριστεράς - δεξιάς, αλλά αντίθετα σε ένα συνεχές ή μεγαλύτερης ή μικρότερης ελευθερίας.
Κατά την πιο τέλεια ειρωνεία, το ίδιο το παράθυρο Overton έχει κατασκευαστεί παρουσιάζοντάς το μέσα από ένα αριστερό/δεξιό πρίσμα, πράγμα που σημαίνει ότι η ιδέα διαψεύδεται.