Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

«Παράξενα» ραδιοσήματα από το διάστημα μελετούν οι επιστήμονες

Μυστηριώδης «εκλάμψεις ραδιοκυμάτων» από κάποιο μακρινό αντικείμενο στο διάστημα λαμβάνουν οι αστρονόμοι ανά τον κόσμο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν κάποια επιστημονική εξήγηση για να ερμηνεύσουν την προέλευσή του, πυροδοτώντας συζητήσεις ακόμα και για εξωγήινη προέλευση των εκλάμψεων αυτών.

Σύμφωνα με τον Guardian, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες παρατηρούν αντίστοιχο φαινόμενο (Fast Radio Bursts-FRBs), καθώς τα προηγούμενα χρόνια επιχειρούσαν να το εξηγήσουν ως αποτέλεσμα εκρήξεων κάποιου άστρου ή άλλα συμπαντικά φαινόμενα.
Ωστόσο, νέα δεδομένα που προέκυψαν από τις παρατηρήσεις τηλεσκοπίων ανά τον κόσμο, έδειξαν ότι οι εκλάμψεις από το αντικείμενο FRB 121102 εμφανίζουν σχεδόν κατά 100% γραμμική πόλωση, κάτι τελείως ασυνήθιστο.
Αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στην Ουάσιγκτον, καθώς και δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι η πηγή προέλευσης των FRBs βρίσκεται μέσα σε ένα καυτό αέριο (πλάσμα) με ισχυρό μαγνητικό πεδίο, όπως αυτό γύρω από μία μεγάλη μαύρη τρύπα.

Οι αρχικές παρατηρήσεις έγιναν από το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου, το Αρεσίμπο του Πουέρτο Ρίκο.
Οι παρατηρήσεις που ακολούθησαν και επιβεβαίωσαν τα αρχικά ευρήματα, έγιναν από αστρονόμους του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ με τη βοήθεια του μεγάλου ραδιοτηλεσκόπιου Γκριν Μπανκ της Δ.Βιρτζίνια, στο πλαίσιο του προγράμματος αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης Breakthrough Listen.

«Το προτιμώμενο μοντέλο μας δείχνει πως προέρχονται από ένα αστέρι νετρονίων, που θα μπορούσε να είναι 10 ή 20 ετών σε ένα ακραίο μαγνητικό περιβάλλον» δηλώνει ο Τζέισον Χέσελς, συν-συγγραφέας της σχετικής μελέτης του Ολλανδικού Ινστιτούτου για τη ραδιοαστρονομία.

Οι FRBs, που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 2007 μετά από παρατήρηση του τηλεσκοπίου Parkes στην Αυστραλία, είναι πολύ σύντομοι, γρήγοροι παλμοί ραδιοκυμάτων από άγνωστες πηγές, με αποτέλεσμα να αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης αστρονομίας.
Η συγκεκριμένη (FRB 121102) είναι η μοναδική μέχρι σήμερα πηγή που επαναλαμβάνεται τόσο συχνά.

Οι αστρονόμοι έχουν έως τώρα «πιάσει» πάνω από 200 τέτοιες ισχυρές ραδιο-εκπομπές από την ίδια πηγή, η οποία βρίσκεται σε ένα νάνο γαλαξία σε απόσταση περίπου τριών δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.
Οι εκλάμψεις της εκτιμάται ότι, για να γίνονται αισθητές έως τη Γη από τόσο μακριά, είναι σχεδόν 100 εκατομμύρια φορές πιο έντονες από ό,τι ο Ήλιος.

«Εάν είχαμε κάτι τέτοιο από την άλλη πλευρά του γαλαξία μας, θα μπορούσε να διαταράξει το ραδιόφωνο στη Γη, καθώς επίσης και τα επίπεδα σήματος στα smartphones μας» δήλωσε στον Guardian ο καθηγητής Τζέιμς Κόρντες, αστρονόμος του Πανεπιστημίου Κορνέλ, συμπληρώνοντας πως «ότι κι αν συμβαίνει εκεί είναι τρομακτικό, δεν θα θέλαμε να είμαστε εκεί».
πηγές του άρθρου:
www.thepressproject.gr
www.theguardian.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
kathimerini.gr
huffingtonpost.gr